Hra o trůny 1x03 - Lord Sníh

upraveno 18. května 2011 v 1. řada
Připomínám, že u diskuzí k těmto článkům o epizodách je nutné všechny spoilery označovat speciálním tagem. Díky za ohleduplnost.

Název epizody: Lord Sníh
Režie: Brian Kirk
Scénář: David Benioff & D. B. Weiss

Číst celý článek zde
12346

Komentáře

  • upraveno 4. května 2011
    bassbeast: Jo, pro mě je Píseň taky určitě víc než Pán prstenů; a to pro mě byla jedna z určujícíh knih. Píseň mám asi i radši než moje vůbec nejoblíbenější knihy (ty jsou všechny kromě Pána prstenů mimo oblast fantasy).
  • upraveno 5. května 2011
    bassbeast: Nesouhlasím, už jenom rozsahem Tolkienova díla - vis The History of Middle-Earth. Nesouhlasím, už jenom proto, že Píseň není dokončená. Až bude, tak svoje stanovisko klidně přehodnotím, ale zatím fakt ne. Tolkien je mnohem propracovanější než kterýkoliv dnešní autor, ať už kompletní historií celého světa, jeho mytologií, geografií a lingvistikou. Píseň má vynikající příběh, ale ,jak říkám, není zakončený. Proto si na celkové hodnocení počkám - rozhodně je to pro mě jedna z nejlepších, ne-li vůbec nejlepší kniha napříč žánry dneška. O tom žádná. :-)
  • upraveno 5. května 2011
    ja som od martina čítal ako prvé práve HRu o tróny. takže ten šok som nemal. spätne som si dočítal tie sci-fi poviedky a sú brilantné. naozaj je majster krátkej prózy, a žárnvoý chameleón. viď upíri na parníku.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 5. května 2011
    Taktéž, a začal jsem poté, co jsem ho viděl v roce 2002 na Euroconu v Chotěboři.
  • upraveno 5. května 2011
    Myslím, že Martin je úplně nejlepší co se týká imaginace. Neznám žádného spisovatele, který by mě dokázal takhle svázat s postavami jako Martin. Pro hladovou fantazii čtenáře je jeho dílo naprostá kalorická bomba. Souhlasím ale s Olorinem. Jeho dílo není ukončené a to hodně znamená. Když bych to přirovnal k filmu. Když bude mít dvouhodinové filmové dílo skvělých 90 minut, ale poslední 30 minut bude katastrofa, tak to shodí i tu předchozí dobrou část. A to se týká možná ještě více knižních sérií. Z tohoto pohledu mám o Píseň velký strach. Protože Hostina pro vrány už nebyla skvělá a úžasná. Byla jen dobrá. A pokud by se z tohoto sestupu měl stát trend, můžeme se dočkat velmi slabých posledních dílů.
  • upraveno 5. května 2011
    chmur: me zas trochu uklidnuje, ze on si uvědomuje, že hostina nebyla uplne super - a to byl i jeden z duvodu, proc tak dlouho delal Tanec... takze doufam, ze niz to uz nepujde
  • upraveno 5. května 2011
    O itinerář postav mám taky velký strach... přece jenom s toho může vzniknout dost velký fail....
    Ale co jsem tak slyšel tak největší problém, který Martin řešil poslední roky je ten sled událostí, sled setkání osob (jinak všechno ostatní už má), tak doufejme že si dá záležet :-)
  • upraveno 5. května 2011
    už sme celkom ďaleko od témy tretí diel seriálu :)
  • upraveno 5. května 2011
    Elanne: Cersei hrabe už od začátku :P ... Nedivil bych se kdyby jí provdali za Strakoše..
    Dany a její vladařský um už vyhlížím dlouho :P
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 5. května 2011
    sarven má pravdu. Tohle je diskuze o třetí epizodě seriálu a vy si tu povídáte o hostinách a tancích a začíná to tu zavánět spoilery
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 5. května 2011
    Jo, je to už hodně mimo, ale na tohle jsem prostě musela reagovat. Spoilery jsem se snažila co nejvíce omezit a psát velmi obecně... A to, že v Hostině byly některé postavy, které nebudou v Tanci apod. snad není spoiler, jen to říká to, že tyto 2 knihy jsou z pohledu jiných postav... Končím, na toto téma zde již ani slovo:)
  • upraveno 5. května 2011
    Montezuma3 - to řekni bassbeastovi, ten se odchýlil od tématu. :-D
  • upraveno 5. května 2011
    sarven má pravdu. Tohle je diskuze o třetí epizodě seriálu a vy si tu povídáte o hostinách a tancích a začíná to tu zavánět spoilery
    Nevím, proč některým tolik vadí odchylování od tématu. Nemusíme mít snad vše v příslušných škatulkách. Mně se to naopak líbí, je to přirozený vývoj diskuze, návaznost myšlenek. Proč se zbytečně oklešťovat?
  • upraveno 5. května 2011
    Přirozený vývoj diskuse je sice fajn, ale mělo by se v takovém případě dávat pozor na to co člověk píše v jakém tématu, protože třeba to, jaké budou POV v Tanci je podle mě velký spoiler pro člověka, který knihy nečetl a zavítal by do tohoto tématu, protože u knihy a nyní i seriálu bylo a je skvělé to, že člověk nikdy netušil, kdy která postava může špatně skončit. A tím, že se tady odhalilo pár postav, které budou mít POV v tanci, tím pádem jasně znamená, že přežijí ještě X sérií pokud je natočí.
    Na každého to působí asi jinak, ale já být na místě nečtenáře, který by se toto dozvěděl, asi by mě to hodně zklamalo a pokazilo mi to zažitek ze čtení či sledování seriálu.
  • upraveno 5. května 2011
    Chápu. Ale možná by bylo jednodušší, kdyby se lidé, kteří nemají sérii dočtenou, prostě těm diskusím vyhnuli.
  • upraveno 5. května 2011
    Tady se na spoilery nikdy moc nehrálo, ale je fakt, že do diskuse o seriálu tohle nepatří.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 5. května 2011
    OK dobrá, začerňuju jména. Ale myslím, že nečtenář nemůže očekávat to, že každá postava může špatně dopadnout, protože se to obvykle v knihách neděje (že umře oblíbená, hlavní nebo jakákoli postava už na začátku, v průběhu děje. Každopádně POV jsou často psány v popisu knih, takže už to pravděpodobně každý ví, ale už mlčím, začerňuji a omluvám se, pokud jsem někomu něco prozradila (domnívala jsem se, že z mých komentářů se nedá nic konkrétního vyvodit, ale asi jsem se spletla).
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 5. května 2011
    Taky si myslím, že LOTR a SOIAF se nedají srovnávat, a to hlavně z důvodu naprosto odlišné doby napsání. Kdyby Martin napsal Píseň v době co Tolkien Pána prstenů, Hobita, Silmarillion, Nedokončené příběhy..., tak by ho (myslím) nikdo nikdy nevydal a navíc by ho ukamenovali :).
    Co se týče Hostiny a Tance, tak si myslím, že Hostina mě tolik nenadchla (jako předchozí díly), protože tam byly jen některé postavy (pro mě zrovna ne ty úplně nejzajímavější) a musím přiznat, že při posledních kapitolách Cersei jsem vyloženě trpěla a vyhlížela konec (Jaimemu a Elanne se tímto omlouvám). Proto pevně věřím, že Tanec bude o poznání lepší a vrátí se na laťku nastavenou předchozími díly (ikdyž pro mě cokoli s Jonem bude "boží", na druhou stranu mi asi bude chybět Jaime, který mě baví čím dál tím víc).
  • upraveno 5. května 2011
    Nikomu se omlouvat nemusíš - až na těch pár (cca 5 lidí), co sem čas od času přijde nově jen kvůli seriálu, jsme tady všichni čtenáři a nám to nevadí. :-)
  • upraveno 5. května 2011
    Krisa: Jenomže Píseň není obvyklá kniha, to by si mohla vědět. Tebe snad vůbec nepřekvapila Nedova smrt? Mě teda ano a spoustu dalších lidí rovněž, a to se v první knize dal Ned považovat za jednu z nejdůležitějších postav
    Tebe nepřekvapila Krvavá svatba?
    Tak proč by se něco takového nemohlo stát i jiným postavám? Proč by si měl čtenář písně být při čtení jistý tím, že jedna z hlavních postav jménem X nebo Y zůstane do konce knihy? U George člověk nikdy neví. A to je jedna z předností té knihy, jistá nepředvídatelnost.
    A argument, že by člověk, který knihy nečetl neměl tím pádem diskusí účastnit mi přijde hloupá. Jasně, neúčastnit se tématu, které je např. zaměřené na Tanec apod to je samozřejmé - to je potom hloupost toho člověka, který tam vleze i když je jasné, že tam bude jeden spoiler za druhým. Ale proč by nečtenář nebo člověk, který četl např. jen jednu knihu, nemohl jít do diskuse o třetím dílů seriálu?
    Mě osobně připadá jako taková základní slušnost nekazit ostatním zážitek a být vůči ostatním ohleduplný hlavně co se týče spoilerů ať už jde o cokoliv.
  • upraveno 5. května 2011
    Chápu. Ale možná by bylo jednodušší, kdyby se lidé, kteří nemají sérii dočtenou, prostě těm diskusím vyhnuli.
    Obecně na webu platí a několikrát jsem to psal, že nikoho nehodlám omezovat co se týče spoilerů. Jedinou výjimku tvoří právě tyto diskuze k epizodám, viz úvodní text. Díky :-)
  • upraveno 5. května 2011
    OK. Beru na vědomí veliteli, ale já osobně jsem snad ani žádné spoilery nepsal. Nevím, nejsem si jistý
    Žádné spoilery.-)))
  • upraveno 5. května 2011
    Peklo začne až část lidí bude číst Tanec v ANG... Asi sem přestanu chodit abych něco neprozradil :-)
  • upraveno 5. května 2011
    Krisa: Omlouvat se nemusíš, ono Cersei už opravdu trochu začíná hrabat, ale doufám, že to Martin zas nějak vyšvihne.
    Hostina byla slabší (ale pořád hodně dobrá), chyběli hlavní tahouni jako Jon a Tyrion. V Tanci se oba vrátí, takže už jen tím, si to podle mě polepší. Na druhou stranu, už se připravuju na utrpení při čtení Dany kapitol. Jen doufám, že už nepřibudou žádné další zombie...
  • upraveno 5. května 2011
    Tak, taky jsem dozačernila, co bych pro nečtenáře neudělala.... :-)
  • upraveno 5. května 2011
    Já se všem těm, co to schytali díky mně, velice omlouvám :-) Jen to ujasním a příště už jen k tématu, přísahám. Prostě včera jsem se tu regnul, dlouho předtím jsem si tu jen pročítal komenty, no a včera, po registraci, mě napadlo se na něco zeptat... Ale nenapadlo mě, že se to tak rozjede :-) Jen ještě co se týče Tolkiena, samozřejmě myslel jsem jen Pána prstenů, né jeho dílo jako takové - o tom určitě žádná. Je jasný, že hodnotit zatím nedopsanou ságu je nesmysl - ale já prostě věřím, že to nepodělá, že se poučil... Useknu si ruku, jestli Tanec bude propadák :-D
    A dost už! :-)
    Omlouvám se.
  • upraveno 5. května 2011
    Netřeba omlouvat, to je v poho, já jsem u té nevinné otázky taky nečekal, že se strhne palba spoilerů. A v jiný diskuzi by to fakt vůbec nevadilo, tyhle epizodní jsou ale výjimečný.
    OK. Beru na vědomí veliteli, ale já osobně jsem snad ani žádné spoilery nepsal. Nevím, nejsem si jistý
    Byl jsi jen vhodná oběť k citování, toť vše, nemyslel jsem to nijak konkrétně na tebe :-)
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 5. května 2011
    Expendable: právěže naopak!!! Píseň mě neskutečně překvapila = kdybych to nečetla, nečekala bych, že se něco takového může stát To jsem myslela tím, že nečtenář nemůže očekávat, že se může oblíbeným postavám stát něco tak strašného...Obvykle se tohle v knihách neděje - neočekávala jsem to ani tady.. Tak tohle jsem tím měla na mysli, ale asi jsem to blbě vyjádila.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 5. května 2011
    A že je Píseň neobvyklá, to vím, to jsem tím právě měla na mysli neobvyklá kniha = neobvyklý vývoj děje a postav
  • upraveno 5. května 2011
    Krisa: Kašlem na to, stejně sem asi žádný nečtenář nezavítá :-D Tak jako třeba na winter-is-coming.net, kde jsou stovky a stovky pravidelných přispěvatelů, ale v pravidelném týdenním topicu, (kde je názor na epizodu a následná diskuse pro nečtenáře) se objeví při troše štěstí 20 komentářů a z toho je většina příspěvků od čtenářů, jenž povzbuzují nečtenáře, aby se projevili :-D
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.