Historie vojenství, od kyje k pušce

upraveno 12. ledna 2011 v Rozličný pokec
Máte oblíbené období co se vojenství týče? Starověký Egypt a válečné vozy převzaté od Hyksósů, řecké a makedonské falangy, římské legie či nahé Kelty, Germány pijící víno z lebek zabitých nepřátel, středověké rytíře, anglické lučištníky, husity s jejich rozvojem palných zbraní, arkebuzy a muškety, španělské tercie třicetileté války, 18. století s vojáky v pestrých uniformách pochodujících proti sobě za dělové palby, nebo moderní armádu s automatickými zbraněmi?
18182848687126

Komentáře

  • upraveno 7. února 2017
    @Amaroun: Zdroje (jak je u Amnesty typické) anonymní a nepříliš důvěryhodné. Prý 84 svědků, dozorci, vězni, dokonce soudci. Škoda, že ani u těch posledně jmenovaných se nedozvíme, jak se jmenují, kdo a kdy je jmenoval do funkce, aby se to dalo porovnat s oficiálními záznamy.

    Povinné scény popisující bestialitu dozorců, bez kterých by to nemělo patřičnou váhu či co:
    Prisoners were also raped or forced to rape each other, and guards would feed detainees by tossing meals on to the cell floor, which was often covered in dirt and blood, the report said.
    Pokud někdo masově vyvražďuje lidi, nezpestřuje si to podobným způsobem. Komplikuje to práci.
    A twisted set of "special rules" governed the facility: detainees were not allowed to speak and must assume certain positions when guards entered their cells.
    Tomuhle jsem ochoten věřit. Povinný klid po večerce a stát v pozoru kus od dveří, když přijde kontrola. Takhle zvrácená pravidla máme i v našich věznicích.

    Některé části si přímo protiřečí:
    "For the young ones, their weight wouldn't kill them. The officers' assistants would pull them down and break their necks," he said.
    Čili těm, kteří si nezlámali vaz vlastní vahou, ho zlomili dozorci. Oproti tomu:
    One former military officer said he could hear "gurgling" as people were hanged in an execution room below. "If you put your ears on the floor, you could hear the sound of a kind of gurgling," said Hamid, who was arrested in 2011. "We were sleeping on top of the sound of people choking to death. This was normal for me then," he told Amnesty.
    Tady se zas postupně dusili. Amnesty by si měla vybrat, co víc působí na city, a toho se držet. Nemůže mít obojí.
    "The cold-blooded killing of thousands of defenceless prisoners, along with the carefully crafted and systematic programmes of psychological and physical torture that are in place inside Saydnaya prison cannot be allowed to continue," she said.
    Vzhledem k tomu, že většina toho "vraždění" se nejspíš odehrává pouze ve fantazii pisatelů, stačí si přestat vymýšlet či "vylepšovat" fakta.
  • Komický když se bandité vztekají, že jsou na ně dělány teroristické útoky
    http://www.lidovky.cz/jednoho-z-predaku-doneckych-separatistu-giviho-zabila-bomba-nastrazena-v-kancelari-ge3-/zpravy-svet.aspx?c=A170208_114029_ln_zahranici_fas

    Ugla: Žádný významnější rozpor tam nevidím. Máš to špatně->
    Čili těm mladým, kteří si nezlámali vaz vlastní vahou, ho zlomili dozorci.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Což mi připomíná - OBSE: v Avděevce ukrajinské tanky nejsou :)



    (to auto OBSE je tam srandovní)

    image

    https://www.unian.net/war/1757877-jiteli-i-zaschitniki-avdeevki-nahodyatsya-v-zone-boevyih-deystviy-fotoreportaj-reuters.html

    (Podotýkám, že unian je kyjevská agentura)
  • @Amaroun: vím o tom - v tom kontextu jsem to pochopil, jako že nejsou ještě dorostlí do plné váhy (příp. dost vyžraní). Vzhledem k tomu, že AI nevěnovala téměř žádnou pozornost utrpení lidí v islamisty ovládaných částech země, beru to jako součást jejich protirežimní kampaně a snahu ex-post omlouvat podporu fundamentalistů ve jménu vyššího dobra. Nějaký reálný základ to asi mít bude, čísla budou jako obvykle vycucaná z prstu.

  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Sýrie - SAA a síly podporované Tureckem asi soutěží, kdo dřív dobude od ISIL al-Bab (severovýchodně od Aleppa):

    image
  • @flanker.27 Turci se o al-bab snaží už nějaký pátek ale moc s tím nehnuli (nevím jestli tam jenom dřepí nebo je jestli je odpor tak silný)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @DanielSvatoš V poslední době tam přišlo o dost leopardů, což poněkud nabourává přesvědčení, že "západní tanková škola" je o tolik víc best :twisted: Tank to zkrátka sám nezachrání, záleží spíš na taktice a výcviku.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    O tom, jak to je se skutečnou hodnotou F-35 se třeba na palbě vede úporná bitva mezi jejich zastánci a odpůrci už pěkných pár let. Do něčeho takového bych se osobně vůbec nehodlal pouštět, protože prostě nevím dost. Jen mi přijde, že Lockheed je jediný a tím pádem i nejlepší dodavatel nových bojových letadel pro všechny americké vzdušné síly (armádní, námořní a letectvo námořní pěchoty), čili se F-35 musí povést, i kdyby se nepovedl.
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    Zajímalo by mě jak by si vedli proti Su-35, to by mohl být hezký souboj....
  • @Achileus: u letadel téhle generace bude víc záležet na stavu celé navázané infrastruktury (sítě pozemních radarů, pozemních i vzdušných prostředků elektronického boje) než na samotném stroji. Pokud teda nemyslíš manévrový souboj na kanóny :-) F35 zatím může používat pouze část plánované výzbroje a teprve postupně pro ni testují a certifikují další arzenál.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 8. února 2017
    Záleží, jak je to reálně se stealth schopností resp. se schopností radarů a dalších pasivních a aktivních senzorů protivníka je odhalit, o čemž nemám páru ani trochu. Vím jen to, že zatímco F-22 je optimalizovaná pro více radarových pásem (X a L), F-35 je optimalizovaná pouze pro X. Rusové přitom právě hodně staví na radarech v pásmu L (dlouhé vlny). V tomhle pásmu ale zase prý nejde tak přesně určit polohu a navádět střely a podobně. Pak jsou tu zmíněné pasivní prostředky, na které Rusové podobně jako kdysi my dost sází (např. infračervené OLS-35 - to typické polokulové čidlo před kabinou ruských stíhačů, parametry neznám) a vlastní schopnost rušit střely protivníka (případně je ničit - třeba suchoj T-50 má ve výbavě už laserový ozařovač právě na ničení elektroniky raket - jestli už je ovšem ve fázi sériové výroby nebo jen ve stádiu pokusů, to taky nevím).
    Když už jsme u toho, během tzv. opotřebovávací války mezi Izraelem a Egyptem došlo roku 1967 ke známému potopení izraelského torpédoborce sovětskou střelou P-15 vystřelenou z egyptského raketového člunu. Izraelci se ovšem poučili a během Jom-Kippurské války byly již jejich lodě vybavené účinnými rušičkami, takže ani syrské ani egyptské čluny si neškrtly, zatímco Izraelci jim způsobili vážné ztráty vlastními střelami. Ty jejich (na název si teď nevzpomenu) - ha, už jsem to našel, střely Gabriel - byly sice svými výkony ve všech parametrech proti P-15 směšné (malý dolet, nízká rychlost, malá bojová hlavice), ale protože protivníci nebyli vůbec žádnými rušičkami vybaveni a jejich střely nebyly proti rušení chráněny, jejich střely padaly do moře, zatímco Izraelci zasahovali. Zkrátka spousta parametrů se může porovnávat jak chce, ale může tam být něco úplně jiného, o čem protivník neví a na co není připraven, co pak rozhodne.
    Přitom zase ale záleží na typu konfliktu a konkrétních podmínkách boje. Taková věc může být jednorázově překvapení, ale když má protivník dostatečné rezervy, má čas zase vymyslet protiopatření. Jako třeba nasazení chemických zbraní Němci za 1. světové války bylo nejdřív děsivé, ale první útoky nebyly vedeny v dostatečně masovém měřítku, aby Francouzi a Britové neměli čas vyvinout plynové masky a nasadit svoje vlastní chemické zbraně.
    A tak je to i s těmihle superzbraněmi. Ony jsou potenciálně velice účinné proti protivníkovi, který má malé rezervy a třeba nemá dost sil, aby udržoval neustálou kontrolu nad svými strategickými oblastmi. Pak třeba není nutno brát v úvahu, že jedna letová hodina u F-35 stojí asi třikrát tolik co u F-16 nebo F-18, nemluvě o podstatně delší předletové přípravě. Už F-15 měla pokud se nepletu na letovou hodinu asi 15 hodin pozemní přípravy a u takhle složitých letadel jako F-35 nebo F-22 to bude pochopitelně mnohem víc (to byly zase výstupy z jiných cvičení z loňska a předloňska, že námořní pěchota dokázala udržet z 10 F-35 najednou provozuschopné asi jen 4), navíc třeba stealth vlastnosti hodně závisí na speciálních nátěrech, které se velice rychle opotřebovávají a musí se znovu nanášet. To je v bojových podmínkách další limitující faktor. Pokud můžete připlout k protivníkovi plně připravení v bezvadném stavu a zničit ho jedním úderem, pak tyhle supermoderní letadla mají jasně navrch (dokud protivník nemá dostatečnou detekční schopnost). Ale při dlouhotrvajícím boji ty operační schopnosti budou klesat a budou se muset doplnit klasickými prostředky schopnými masovějšího nasazení.
    Tož tak, nakonec stejně bude záviset na tom, kdo všechny tyhle věci dokáže uřídit lépe a efektivněji.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Prfo zajímavost, jediná letadlová loď s jaderným pohonem mimo Spojené státy, Charles de Gaulle se podrobuje opravám:

    image

    image

    image
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Když jsme tu zmiňovali ten al-Bab, zdá se, že Rusové přece jen chtějí srovnat skóre od předloňska :twisted:
    https://www.novinky.cz/zahranicni/blizky-a-stredni-vychod/428931-rusove-v-syrii-omylem-bombardovali-turky-tri-mrtvi.html
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Hehe, to jsem vůbec netušil. 6. 6. 1983 musel jeden britský harrier nouzově přistát na malé španělské obchodní lodi...



    image

    image
  • to zvládnul ještě docela solidně
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    Topper Harley!
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @Krisa Přesně :)
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    image
  • Monte Karstark napsal(a):

    image

    tak to nemá chybu :D
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Že prý se muži neptají na cestu...

  • Vždy ma zaujímalo ako bojovali Vikingovia a Slovania? Využívali nejaké formácie alebo len vbehli na bojisko a bojovali čo to šlo? :D
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Bojovali vôbec Slovania =D
    Teda raz na bicykloch, ale okrem toho...
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @DonPadre Slyšel jsi už o štítové hradbě?
  • flanker.27 napsal(a):

    @DonPadre Slyšel jsi už o štítové hradbě?

    samozrejme, že som počul :) takže to bola ich hlavná formácia?
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @DonPadre To byla hlavní formace raného středověku u většiny národů. Samozřejmě nemuselo jít jen o rovnou linii, používaly se taky klíny (zpravidla při pro prorážení kompaktní řady) nebo kruhy (obrana třeba proti jízdě). Ostatně po většinu času byla taktikou pěchoty nějaká forma kompaktní formace, ať to byly řecké falangy, římské manipuly, pozdější tercie (pozdní středověk a raný novověk) nebo ještě později karé. Kompaktní masa byla pro řadové pěšáky dlouho účinnější než rozptýlené řady. Až teprve skutečně účinné palné zbraně a zlepšující se individuální výcvik začaly nutit pěchotu se rozptylovat.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Jak utužit morálku za války. Americké vs. německé zbraně.

  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    Zajímavé, ale asi nikoliv překvapivé, každopádně by to za pár let mohl být docela problém:http://zpravy.idnes.cz/cina-armada-mezinarodni-ustav-pro-strategicka-studia-p0u-/zahranicni.aspx?c=A170222_095759_zahranicni_san
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Existují samozřejmě slabiny, na nich však Čína usilovně pracuje. Zpráva IISS zmiňuje třeba dosud marnou snahu Pekingu vyvinout výkonný motor pro pátou generaci jeho bojových letounů...
    Ono se to netýká jen páté generace, Čína dosud není schopna vyrábět spolehlivé motory generace 4. Motor WS-10, který je ekvivalentem ruských Saturnů Al-31 (který v různých provedeních pohání Su-27 a jeho modifikace) má proti svému vzoru stále velmi nízkou životnost díky stále nedostatečné přesnosti při výrobě.
    Nehodlám Čínu podceňovat, za posledních cca 20 let víceméně dohnala to, co ozbrojené síly vyspělých států budovaly od druhé světové a je schopná prosazovat své zájmy lokálně. Troufám si ovšem tvrdit, že ještě dlouho nebude sama udávat tempo vývoje. Tím nemyslím, že by všechno co vyrobila, bylo jen kopírované, spíš to, že myslím, že ještě dlouho nepřijde s nějakým skutečně originálním řešením, na které by se musela hledat nová protiopatření. Právě to, že svůj technologický skok založila především na inspiraci v již existujících řešeních (která různě kombinuje), má trochu problém chytit se vlastní iniciativy ve vývoji.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.