Jiní spisovatelé

upraveno 5. února 2011 v Rozličný pokec
Martin je lemra lína (omlouvám se všem, co si z něj udělali nedotknutelnou modlu), tak je možná čas pokecat i o jiných spisovatelích a jejich ságách. Vedle Zaklínače a Písně je mojí absolutní jedničkou série Malazská kniha padlých od Stevena Eriksona.
1246714

Komentáře

  • upraveno 8. září 2010
    Pro poručíka: Cituješ krásně, dlouze, ale špatné citace, resp. ty, které se ti hodí do krámu.



    Malý Bobeš píše:
    Můžeš v mým příspěvcích ukázat jedinnou známku fanatizmu? Jedinnou známku toho, že píšu, jak je Erikson nejlepší, co jsem kdy četl?




    Colombo píše:
    Já vám nevím, možná se opakuju, ale Malažska kniha padlých je to nejlepší co jsem kdy četl. A užívám si to i když to čtu podruhé, protože začínám lépe rozumět některým obrazům, vnímám víc hlášky postav. Možná bych se rozhodoval, kam bych dal mezi těch 6 knih, co jsem zatím ze ságy četl Popol Vuh, ale to je studijní věc, která se opírá pouze o mou Mayofilii.




    Mimochodem, jediný se píše s jedním en, a protože je to dvakrát po sobě, odmítám uvěřit tomu, že šlo o překlep z rozrušení, v jakém se jistě nacházíš. :-)

    Tak co? Kdo si vymýšlí?



    Colombo píše:
    Toto je většina mým příspěvků (končím svým WTF na tebe), mohl by jsi laskavě ukázat na příspěvek, kde nějak srovnávám Eriksna s tvým zajisté zbožňovaným Martinem?




    thr píše:
    Je tady jeste nekdo krome me kdo radi ve svem osobnim zebricku Eriksona nad Martina? :)




    Colombo píše:
    minimálně tři lidi




    Chceš snad říct, že jsi nemyslel i sám sebe? To by bylo nečekané! :-)



    A na závěr ještě jedna malá ukázka, která má demonstrovat to, že v literatuře se nadávat může, ale v diskuzi je to neslušné, primitivní a ubohé a svědčí to o ... hm, omezenosti:



    "Opravdu už s Vašíčkem nekamarádíš?"

    "To víš, že nekamarádím. Tetička říkala, že mě musí přijít odprosit za to, že mě shodil do rybníka."

    "To jo, já myslil, že bys ještě za to s ním kamarádila, s takovým vošklivcem, viď?"

    "No ba, já mu řeknu, že je vošklivec."

    "Opravdu mu to, Boženko, řekneš?"

    "Opravdu, řeknu mu to, když chceš."

    "Řekni, a řekni mu ještě: Protivo!"

    "Taky mu řeknu protivo."




    J. V. Pleva, Malý Bobeš, Klub mladých čtenářů, 1962





    Mimochodem, nemyslím si o tobě, že jsi fanatik. Jenom to, že neumíš normálně diskutovat, aniž bys přitom neurážel ostatní, že máš krátkou paměť a ... a už nic radši. Jinak bych zas musel někoho citovat. :-)
  • upraveno 8. září 2010
    noir píše:
    Olorin: Určitě máš pravdu s těmi hrdiny a nedostatečnou mírou identifikace. Já narážel spíš na ty tlustopisy.




    No ale dej nějakýmu klasickýmu náctiletému odbornou (ve smyslu historicky věrnou) knihu třeba .... o boji o Investituru mezi Řehořem VII a Jindřichem IV :-D, která má 500 stran a se zlou se potážeš (a to i kdyby to někdo napsal formou historického románu). :-) Prostě holky a kluci potřebujou buď nějak nabudit už od samého začátku, nebo to musí být natolik cool a musí se o tom ve všem psát články a točit o tom filmy, aby se na to vrhli. Bohužel Měsíční zahrady jsou ze začátku dost nepřehledné a ani nejsou notoricky známé, a dostaneš se k nim buď jen náhodou v knihkupectví nebo přes doporučení. Já osobně jsem je objevil přes ohlasy na Legii, jinak bych doteď o nich nevěděl, a to jsem kolem nich určitě mnohokrát v knihkupectví prošel.
  • upraveno 8. září 2010
    Píše:
    Mimochodem, jediný se píše s jedním en, a protože je to dvakrát po sobě, odmítám uvěřit tomu, že šlo o překlep z rozrušení, v jakém se jistě nacházíš. :-)


    To snad nemyslíš vážně? To se tu budou zkoumat pravopisné chyby? Myslel jsem, že diskutujeme na fantasy fóru a ne na hodině českého jazyka.
  • upraveno 8. září 2010
    Olorin píše:
    Když tady koukám na tu diskusi, tak se pomalu bojím reagovat. :-)


    To i já, ale je to hlavně proto, že si fakt netroufám hodnotit Eriksona. A druhý důvod je Colombo. Oni ho lidi z Icefire, kteří nečtou diskuze z mateřské d20ky, neznají.



    Chmur píše:
    To snad nemyslíš vážně? To se tu budou zkoumat pravopisné chyby? Myslel jsem, že diskutujeme na fantasy fóru a ne na hodině českého jazyka.


    On jen žertoval. :-)
  • upraveno 8. září 2010
    Jezismarja, thr to tady vytrolluje jednim prispevkem a pak uz se jenom bavi neodvratne vzniknuvsim flejmem. I kdyz, pravda, timhle flejmem konci kazda zdejsi diskuse o Malazu...



    Píše:
    Nemohl bys to prosím přeložit?


    Colombo chodi na kostku, ne na Icefire. Navic v zakladajicim prispevku bylo dokonce uvedeno Martina vynechat a bavit se o Eriksonovi a dalsich.



    Ono vubec se tady srovnavaji jabka a hrusky, oba maji spolecny akorat to ze pisou dlouhy a temny sagy. To je jak srovnavat, ja nevim, Egana a Bradburyho ve sci-fi, oba vyborni, ale oba uplne jinak.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 8. září 2010
    Kibic píše:
    Colombo chodi na kostku, ne na Icefire.




    To jsem pochopil dávno. Ale tedy je Icefire :)
  • upraveno 8. září 2010
    Flanker.27 píše:
    To jsem pochopil dávno. Ale tedy je Icefire :)


    Ono to je propojený, takže si toho spousta lidí ani nevšimne. Všechno z Icefire je vidět i na mateřské d20.cz.



    To že se při diskuzi o Eriksonovi vyrojí příspěvky o Martinovi a naopak je přirozené. Ty ságy jsou si v jistých pohledech dost podobné a není to jen naše úchylka, často se tak děje i v podobných diskuzích na zahraničních fórech.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 8. září 2010
    Já to chápu. Tu a tam na d20 zamířim, ale jen zřídka, a jen asi dvakrát jsem se tam zapojil do nějaký diskuse o námořnictvu.



    Je mi jasný, že někdo zamíří do takovýhle diskuse sem nevědomky, ale IMHO kdyby si velký detektiv přečetl Chmurův zakládací popisek, tak by to pochopil. Když někde diskutuju, měl bych vědět, od čeho se ta diskuse odvíjí. Na druhou stanu možná je tahle samostatná diskuse zbytečná, protože tu je už "Co jiného číst".
  • upraveno 9. září 2010
    Píše:
    Na druhou stanu možná je tahle samostatná diskuse zbytečná, protože tu je už "Co jiného číst".




    To je možné. Chtěl jsem se však na této diskuzi bavit zejména o Eriksonovi a jeho fantasy světě. Bohužel se to nějak zvrtlo.



    Pro fanoušky Eriksona

    Kdo jsou vaši největší oblíbenci...řekněme top five?

    U mě

    1)Anomander Dlouhý vlas

    2)Paran

    3)Icarium

    4)Toolar

    5)Caladan Chmur (odtud můj nick:-)



    Oblíbené rasy

    Imassové

    Segulehové

    Tiste Andii
  • upraveno 9. září 2010
    1)Paran

    2)Kalam/Rychlej Ben

    3)Kruppe/Iskaral Pust (ti nikdy nezklamou :-D)

    4)Stínupán/Špagát

    5)Anomander

    (zatím, právě jsem dočetl Dóm řetězů, takže se moje top five asi ještě změní)



    Oblíbené rasy?

    Tlan Imass, Segulehové, lidé.....nemám to nějak přesně vymezený. Každá rasa má sympaťáky i (s prominutím) kretény. :-)
  • upraveno 9. září 2010
    Postavy v tvém výčtu mám taky rád. Z těch co jsem nenapsal asi nejvíce Špagáta. Iskaral a Kruppe je ten typ lidí, u kterých mám podobné pocity jako Poříz nebo Kvítko. Máte chuť je zabít.



    Píše:
    Každá rasa má sympaťáky i (s prominutím) kretény. :-)


    Znáš nějakého kreténa mezi Segulehy? Když pomineme, že cela rasa se tak může pro někoho chovat.
  • upraveno 9. září 2010
    Vidim ze to tady zije :D Necetl jsem to cele, protoze radoby objektivni nazory na knihy doplnene urazkami a pomerovanim e-penisů me vazne nezajimaji. Prijde mi ale celkem vtipne, jak tady colombovi vsichni pisete, at neurazi a fanaticky nebrani eriksona, pritom vetsina tady dela naprosto to same, akorat na druhe strane barikady a v presile, ktera je pochopitelna vzhledem k mistu, na nemz se diskuze nachazi :-). Me tu nekdo napise, ze jsem troll, a to jsem se do diskuze prakticky nezapojil... Mozna byste se meli zamyslet nad vyznamem slovicek jako "osobni zebricek" a "osobni preference", ktere jsem v puvodnich prispevcich pouzil, a nesanzit se tu o nejake absolutni pravdy.
  • upraveno 9. září 2010
    Chmur píše:
    Znáš nějakého kreténa mezi Segulehy? Když pomineme, že cela rasa se tak může pro někoho chovat.


    Se Segulehy si mě dostal, to přiznávám. I když mi to jejich věčný vyzívání na souboj Tolana ve Vzpomínkách ledu dost lezlo na nervy, ale chápu, že to je dost subjektivní. Je jasné, že dodržují dost spravedlivý systém na osobních bojových dovednostech, a de facto je to nejsvobodnější národ široko daleko, ale tím způsobují trable ostatním. Když jsem dobrý šermíř, ale cením si života, tak když potkám Segulehy, tak mám prostě smůlu. Bodou to zkoušet buď dokud nepadnu já a nebo oni (Anomander by mohl vyprávět). Ona každá rasa má něco pro a něco proti, záleží na úhlu pohledu. Krásný příklad jsou T'lan Imass. Imassové to možná dělají pro větší dobro, ale v knihách vystupují většinou Jaghutové, kteří jsou dobří a nezaslouží si zemřít jen pro to, aby se z nich náááhodou nestali tyrani. Mimo to už několikrát zaznělo, že spousta Imassů svých činů lituje.
  • upraveno 9. září 2010
    Já to myslel tak, že mezi Segulehy jsem zatím zaznamenal jen málo rozdílů. Buď jsou pro tebe kreténi a nebo ne. Mně přišli spíše úsměvní. A on Tolan taky nakonec projevil celkem velké ego:-)
  • upraveno 9. září 2010
    thr píše:
    Me tu nekdo napise, ze jsem troll, a to jsem se do diskuze prakticky nezapojil...




    Za toho trolla sorry, ale co cekas po polozeni takovy otazky na mistnim foru? :)



    A vic k veci, teda k tem oblibenejm postavam - Kallor, Fiddler, Tehol a Bugg (pocitaj se za jednoho), Shadowthorne, Quick Ben.
  • upraveno 9. září 2010
    Kallor jako oblíbená postava? No, proti gustu žádnej dišputát. :-D
  • upraveno 10. září 2010
    Kallor? Proč Kallor:-)?

    Není tady náhodou i vyznavač chromého boha?
  • upraveno 10. září 2010
    Co pak, to by mohl být. Když se to vezme kolem a kolem, tak Chromý bůh byl ke své nynější pozici záporáka donucen okolnostmi. Kallor je však pouze po moci prahnoucí *****.
  • upraveno 11. září 2010
    Teď jsem začal řešit dilema, zda mám po dočtení Dómu řetězů pokračovat ve čtení Půlnočních vln, nebo je přeskočit a číst rovnou Lovce kostí. Nechce se mi teď přerušovat jednu dějovou linii, k Vlnám se vrátím asi až po tom, takže si přečtu je a po nich rovnou i Vichr smrti. Hold jsem si na 14. armádu už docela zvykl a nechci teď číst o nějakém vzdáleném kontinentě. :-) Ale u Eriksonova díla to snad tolik nevadí, když to nečtu kontinuálně, ne?
  • upraveno 11. září 2010
    Lovci Kostí a Půlnoční vlny jdou zaměnit, Vichr smrti ale na na vlny už přímo navazuje. Jeste Toll the Hounds se odehrava na Genabackis a stoji mimo Letherskou pribehovou linii, ale radsi uz bych to pak cet chronologicky. Jeste po Vichru smrti nebo po Toll the Hounds je dobry precist Return of the Crimson Guard od Esselmonta (a jeste predtim Night of Knives, to vyslo tusim i cesky), spoustu veci to objasni. Kdyztak dobry voditko na poradi cteni knih je poradi, v jakym jsou vypsany na tomhle foru.



    Jo a Kallor se prostě už pěknejch pár tisíc let směje bohům do tváře a prochází mu to. Navíc jeho hláškuplodnost je vysoce nadstandardní, holt sympaťák. A opravdu je otázka, jestli je Chromej bůh tak zlej, nebo jestli náhodou nejsou ti zlí všichni ostatní ascendenti...



    J
  • upraveno 11. září 2010
    Return of the Crimson Guard ale ještě v češtině nevyšel ne? Nemusí mě to tak trápit, protože než se k němu dostanu, tak už stejně asi vyjde další díl Malazské ságy do češtiny.



    Kallor a sympaťák? Vždyť zabil několik milionů svých poddaných jen aby starším bohům zkazil radost (i když uznávám, že má styl :-)) a pak se hrozně divil, že ho za to prokleli. A taky chtěl zabít Stříbrnou lišku a při tom zabil

    Whiskeyjacka. To od něj nebylo hezké. :-)



    Ad Chromý bůh - těžko ho někdo může vinit za to, že cítí vztek za utrpení, které prožíval, když ho násilně uvrhli do tohoto světa, třeba ve světě kde původně žil, byl bohem radosti nebo tak něco. :-D
  • upraveno 12. září 2010
    Jedna věc je násilné vyrvání z vlastního světa, druhá věc je, že si každejch pár tisíc let dávají starší bozi a nejmocnější ascendenti dostaveníčko, aby ho zas a znovu svázali (navíc při tom zabíjejí pěknejch pár nevinnejch, Dassem by mohl vyprávět...).
  • upraveno 12. září 2010
    Píše:
    Chromý bůh - těžko ho někdo může vinit za to, že cítí vztek za utrpení, které prožíval, když ho násilně uvrhli do tohoto světa, třeba ve světě kde původně žil, byl bohem radosti nebo tak něco. :-D


    Nejsem si jistý, ale na vyvržení chromého boha se přece nepodílel žádný tvor ve světě Malazu nebo ano? A jeho svazání byl důsledek jeho činů v tomto světě...
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 12. září 2010
    Až doteď jsem tuhle diskuzi spíš jen proletěla, ale začalo mě to zajímat. O čem přesně že se to bavíte? Kolik to má dílů a čím případně začít, prosím?
  • upraveno 12. září 2010
    Píše:
    Kallor and the Fall of the Crippled God







    "They warred against Kallor; it was a worth cause." - Silchas Ruin - (MT Tpb p. 336)



    "Some say twelve mages, some say seven. It does not matter, for they are about to become dust."... "Thus, in their effort to enforce a change upon the scheme, they annihilate themselves, and their own civilization."... In answer to perceived desperation, fuelled by seething rage, they called down a god. And died with the effort. Does that mean they failed in their gambit? No, I do not speak of Kallor." - Silchas Ruin - (MT TPB P 337)







    "The foreign god had been torn apart in his descent to earth. He had come down in pieces, in streaks of flame. His pain was fire, screams and thunder, a voice that had been heard by half the world. Pain, and outrage. And, K'rul reflected, grief. It would be a long time before the foreign god could begin to reclaim the fragments of his life, and so begin to unveil his nature. K'rul feared that day's arrival. From such a shattering could only come madness.



    The summoners were dead. Destroyed by what they had called down upon them...They had after all, been desperate. Desperate enough to part the fabric of chaos, to open a way into an alien, remote realm; to then lure a curious god of that realm closer, ever closer to the trap they had prepared. The summoners sought power.



    All to destroy one man.



    The Elder God had crossed the ruined continent, had looked upon the still-living flesh of the Fallen God, had seen the unearthly maggots that crawled forth from that rotting, endlessly pulsing meat and broken bone. Had seen what those maggots flowered into. Even now, as he reached the battered shoreline of Jacuruku, the ancient sister continent of Korelri, they wheeled above him on their broad, black wings." - (MoI, UK mmpb, p.35-6)
  • upraveno 12. září 2010
    Btw. Kallor je člověk, i když notně kecá...

    Píše:
    Kallor said: ‘I walked this land when the T’lan Imass



    were but children. I have commanded armies a hundred



    thousand strong. I have spread the fire of my wrath



    across entire continents, and sat alone upon tall thrones.



    Do you grasp the meaning of this?’



    ‘Yes,’ said Caladan Brood, ‘you never learn.’



    Conversations of War



    (Second in Command Kallor speaking



    with Warlord Caladan Brood),



    recorded by Outrider Hurlochel, 6th Army




    ale ve skutecnosti....



    Píše:
    The Human First Empire took it's name from the T'lan Imass First Empire. It existed at the same time as the Kallorian Empire.
  • upraveno 12. září 2010
    Říká se, že potomci Imassů jsou lidé. Což je zvláštní, protoźe to se tvrdí zejména o Barghastech a Morantech.
  • upraveno 12. září 2010
    Chmur píše:
    Nejsem si jistý, ale na vyvržení chromého boha se přece nepodílel žádný tvor ve světě Malazu nebo ano? A jeho svazání byl důsledek jeho činů v tomto světě...


    Nevím, jestli v dalších dílech je to nějak vysvětlený, ale zatím co vím, je že Chromýho vyvolali nějací čarodějové (asi Jaghuti, jako poslední záchranu před Imass, ale nejsem si tím jistý), po jeho dopadu bylo zničeno několik kontinentů a život na světě téměř vyhynul. Ale všechno se to odehrávalo ve stejném světě jako Malaz (stejná "dimenze"). Za jeho zpoutáním stojí ascendenti, ty už lze považovat za tvory z jiných "dimenzí" - chodeb a držeb. Pak jsem něco pochopil od Heborika Neviditelných rukou, že ta trhlina, co jí do světa Malazu proletěl Chromý, teď používají nějací "obři" s lidmi uvnitř. Jestli je to nějak objasněno později nevím. Teď čtu Lovce kostí, Půlnoč. vlny jsem přeskočil (pak to spojím se sedmým dílem). :-)

    Nevada píše:
    Až doteď jsem tuhle diskuzi spíš jen proletěla, ale začalo mě to zajímat. O čem přesně že se to bavíte? Kolik to má dílů a čím případně začít, prosím?


    O Malazské knize padlých od Stevena Eriksona, má to 10 dílů, sedm je už přeložených, a pak ještě dvě knihy od jeho spoluautora Esslemonta, třetí je na cestě.
  • upraveno 12. září 2010
    olorin: přivolali jej lidé jako záchranu před Kallorem.
  • upraveno 12. září 2010
    Jestli je Kallor člověk (ve smyslu člověk jako třeba Ganoes Paran, Kalam Mechar...atd.), tak by mě zajímalo, kde získal takovou moc, aby dokázal zabít najednou všechny svoje poddané?
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.