Ašaj

upraveno 6. listopadu 2010 v Spekulace

V jedné kapitole ve Hře o trůny říká Jorah Mormont, že Ašaj je "přístav daleko na jihu".

Vývozní artikly tohoto exotického sídla: Rudí kněží, Poutačky stínů, Azor Ahai, rudé hedvábí, dračí vejce... a další.

V Jonově kapitole vypráví Mance, že divoká žena mu zašila plášť ašajským hedvábím, které nalezla ve ztroskotané bárce na Zamrzlém pobřeží.

Ptám se: jak se tam ta bárka vzala? Když pomineme možnost, že to hedvábí bylo určeno pro Jorahovu Lynesse (bylo by to vůbec z časového hlediska možné?), pak mě nenapadá, proč by někdo vozil takovou vzácnou látku na sever k divokým. Ano, pašeráci s nimi obchodovali, ale co dobrého mohli dostat výměnou? Kdybych byl pašerákem, spíše bych se snažil vzácné hedvábí udat někde, kde jsou dámy a kde se vyrábí ošacení. Což za Zdí určitě není.

Vzpomeňme v této souvislosti na slova Quaithe : "Aby ses dostala na sever musíš jít na jih. Abys dosáhla západu, musíš jít na východ." Co když Ašaj leží tak daleko na jihovýchodě, že už tam je celkem zima? Co když má svět Písně takový zvláštní tvar, že Ašaj leží zároveň i na severozápad od Zdi? V takovém případě se tam ta bárka mohla dostat přímo z Ašaje, jen ji tam odnesla bouře, nebo něco podobného.

Víme, že Ašaj leží u Stínu. Třeba je stín totéž, co Srdce zimy, jen z druhé strany.

Azor Ahai je koneckonců ašajská legenda. Připadne vám obvyklé, aby hrdina putoval tisíce mil na druhý konec světa, tam porazil Jiné, zase se vrátil zpátky a byl považován za zachránce všeho? Považuji za pravděpodobnější, že AA vykonával hrdinské činy spíše nedaleko Ašaje. Snad bojoval proti Stínu; porazil Jiné útokem z tohoto směru, a tím zachránil i Západozemí.

Co myslíte? Diskutujte, ťunkové! :)

«13456

Komentáře

  • upraveno 9. dubna 2008

    Aaa, vidim, že se stále nevzdáváš teorie, že mapy jsou chybné, respektive, že v nich je klíč. Halt, když se Léto zakousne, jen tak nepustí. :-)

    Já ti nevim, myslím, že všechno bude jednodušší...ale nřikam, že seš na špatné cestě...jen mě tahle teorie pořád ne a ne oslovit jako ty další. Nečet jsi zahr. fora? Co o tom myslí oni? zmiňují to?

  • upraveno 9. dubna 2008

    Z principu nevěřím žádným mapám, kromě těch, které posvětil sám GRRM. A i k těm raději přistupuji se zdravou skepsí. :P

    Na zahraničních fórech to zmiňují, ale moc to nediskutují, nebo jsem alespoň nenašel žádné odpovídající téma trochu většího rozsahu. Kdosi tam navrhl, že by svět mohl mít tvar jako torus, ale byl vypískán. :D Já bych tu představu ale až tak úplně nezavrhoval. Pořád mi v hlavě znějí ta Quaithina slova...

    Mimochodem, s tím Azor Ahaiem, který "kalí ocel" v hrudi své milované to asi taky nebude tak horké. Nezapomínejme, že zpracování železa vynalezli až Andalové, pár tisíc let po těchto událostech. Takže to skoro určitě bylo trochu jinak a ten příběh o meči je pouze metafora nebo výmysl. :wink:

    GRRM se, už je to nějaká doba, nechal slyšet, že Princ, který byl přislíben, je tatáž postava jako Azor Ahai. Nicméně Princ patří, nemýlím-li se, do valyrijské mytologie. A Valyrijská svobodná država vznikla až nějakou dobu po Dlouhé noci. Takže bych to viděl tak, že ašajskou legendu potom převzali a navázali na svoje reálie.

    Ještě by mě docela zajímalo, co by nám k tomu všemu řekl Euron. :idea: :wink:

  • upraveno 13. dubna 2008

    huh, dobrý postreh! páči sa mi! odkedy môj kolega z Citadely, nejaký Mikolo Copernik,blábolal pri Stromovinskom červenom o heliocentrizme, mám pocit, že svet naozaj môže byť guľatý. Uvidíme, čo kámo Krystof keď sa vráti z výpravy :-)

    Inak, my filmový fanúšikovia máme ešte jedného princa, ktorý bol prisľúbený. Princ of persia. :-)

    teším sa

  • upraveno 13. dubna 2008

    Jediný problém vidím v tom, že i kdyby byl svět opravdu kulatý (ale moc tomu nevěřím, je to opravdu bláznivá, hodorovská představa), pak by Stín mohl ležet u jižního pólu, zatímco Srdce zimy u pólu severního... a tudíž by od sebe byly dost vzdálené. :roll: GRRM také řekl, že jeho svět je větší než skutečná Země, čímž v tom všem způsobil ještě větší zmatek.

    Jinak ty mapy světa, které zatím máme, jsou skoro určitě špatně. Protože ve Hře o trůny říká Jorah, že Ašaj je "přístav daleko na jihu". V Qarthu se potom rozmýšlejí, kterým směrem se vydat dál. Quaith naznačuje, že do Ašaje, ale ser Jorah oponuje: "Nejeďme na jih do Ašaje, vydejme se radši na východ." Z toho jasně plyne, že Ašaj je na JIH od Qarthu. Na jihovýchod od Qarthu (tzn. patrně na východ od Ašaje) je pak Yi Ti - leží za Nefritovým mořem. Na východě zřejmě leží Faros, Ztracené město básníků (hovoří o něm Xaro Xhoan Daxos) atd. :P

  • upraveno 13. dubna 2008

    zostáva nám veriť, že Martin tu mapu v hlave má, a že mu to jednoducho neušlo. Tomu však neverím. Jednak je to macher a pedant (čo sa týka dĺžky času na napísanie jednej kapitoly až priveľký) a jednak je pri písaní takýchto kníh kreslenie si vlastnej mapy nutnosť a hlavne zábava. Aspoň u mňa určite.

  • upraveno 13. dubna 2008

    Mně se taky nechce věřit, že by mistr záměrně posvěcoval špatné mapy (knížky, hry, rpg setting)...leda že by Ašaj byl třeba pohyblivý. :-)

  • upraveno 13. dubna 2008

    Já také k smrti rád kreslím ruční mapy. Kdybych žil ve středověku, stal bych se kartografem. :wink:

    A víme určitě, že ta pdf mapa je oficiálně posvěcená? Máš k tomu nějakou citaci? :?: :)

  • upraveno 13. dubna 2008

    To samozřejmě nemám, ale předpokládám to, když na tom spolupracoval. Si prostě naivně řikam, že by nedopustil šíření nějakých bludů.

  • upraveno 13. dubna 2008

    Třeba mu tu mapu radši ani neukazovali. :wink:

    A víme určitě, že ta pdf mapa patří k tomu rpg?

    Já jsem našel toto: This series gets the high-quality treatment it deserves in two gorgeous editions of the A Game of Thrones RPG: a mammoth 576-page deluxe limited edition in September and a 496-page standard edition in October. Both of these authoritative reference guides and roleplaying games include full-color printing on premium-quality paper, hardcover binding, a poster-sized color pull-out map of the continent of Westeros, and a host of stunning artwork and graphic design by a team of exceptionally talented artists.

    Z čehož mi tak nějak vyplývá, že tam je mapa jen Západozemí. :roll: :)

  • upraveno 13. dubna 2008

    Ted si nejsem jist, odkud to pdf mam, tos tak nějak spojil ty svým vlčím můstkem, já snad netvrdil že je z rpg settingu. :-) Ale mam nějak zafixováno, že to pdf bylo odněkud, kde grrm participoval.

  • upraveno 13. dubna 2008

    Teď jsem na tu mapu koukal a je tam napsáno jen "Map of the known world v2.6 by Kevin Hatch" - takže bych odhadoval, že to je spíše nějaký fanouškovský počin. Je dost dobře možné, že stavitelem vlčích mostů jsem nejen já, ale i ty. :wink:

  • upraveno 13. dubna 2008

    Důležitý je, že ač fanouškovský počin se v podstatě shoduje s tou černobílou, jen ji trochu víc odhaluje, možná příliš kreativně. Jde o to, jak je to s tou černobílou, která se tváří jako když ji kreslil onen autor co dělal mapy do knížek...ted mi tak dochází, že vlastně už ani nevim, co se tu řeší, mně přijde všechno jasný. :-)

  • upraveno 13. dubna 2008

    Co tě vede k domněnce, že černobílou mapu dělal ten, co kreslil i oficiální mapy? Podle mě tomu nic nenapodívá, někdo prostě vzal naskenované mapy z knížek, zmenšil je a zbytek dokreslil v grafickém programu.

    Jde tady hlavně o to, že Ašaj se podle všech poznámek v knihách nachází na JIH od Qarthu, zatímco na východ od Qarthu je taky něco, ale není to Ašaj. :wink: Nefritové moře se pak rozkládá určitě na jihovýchod od Qarthu, možná na jih a možná na východ.

    V obou fanouškovských mapách světa to mají špatně - Ašaj je tam zakreslena přímo na východ, ne na jih (na té černobílé ani Ašaj není, ale je tam šipka východním směrem). Alespoň, že v té černobílé je víceméně správně Yi Ti - to se má nacházet "na jihovýchod od Qarthu, přes Nefritové moře".

  • upraveno 6. srpna 2012
    http://gamesofthrones.com/wp-content/uploads/2011/05/World_Map.jpg mě se celkem líbí tahle mapa, myslím že takhle něják by to opravdu mohlo vypadat (nehledě na zvláštní grafické spracování), a vychází mi z toho že Ašaj je v podstatě protiklad zdi, a stín protiklad zemí za zdí, akorát na opačné straně/polu světa. Ostatně Melisandra z celým svým Azorem Ahaiem neo jak to je pochází právě z Ašaje
  • upraveno 6. srpna 2012
    zajímavé, třeba, když půjdeme dost daleko na sever za zeď, dojdeme přes stín nakonec do ašaje:)
  • upraveno 6. srpna 2012
    To je velmi zajímavá myšlenka. Za Ašají (Ašajem) přeci nemůže být konec světa.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 6. srpna 2012
    Možno koniec svetla :D
  • upraveno 6. srpna 2012
    Thanatos napsal(a):

    zajímavé, třeba, když půjdeme dost daleko na sever za zeď, dojdeme přes stín nakonec do ašaje:)

    Já si myslím že se do Ašaje podívá Dany, myslím že přes Ašaj povede její cesta do Západozemí (Když chceš na západ, musíš jít na východ ....) a vážně bych se o tom místě chtěl dozvědět víc, je to taková Meka vyznavačů Rohlíkora a vůbec tajemný a zajímavý místo který je pořád zmiňovaný ale v podstatě o něm víme hrozně málo
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 6. srpna 2012
    Ja zase verím, že tam svoju tučnú prdelku zdvihne Samwell Tarly
  • upraveno 6. srpna 2012

    Ja zase verím, že tam svoju tučnú prdelku zdvihne Samwell Tarly

    A zjistí jak konečně porazit Jiné? No to by bylo pěkný ale na druhou stranu říkali že cesta do Ašaje a zpět vyjde i na několik let a to už může být skoro po všem.....i když na druhou stranu představa že Jiní drtí Západozemí a pak když už by vypadalo všechno ztracený přijel by Samwell s informacemi a možná i posilami z Ašaje .....i kyž podobný scénář by mi seděl i na Daenerys...
  • upraveno 6. srpna 2012
    Cesta do Ašaje je možná dlouhá, ale cesta zpět, pokud máme pravdu, může být kousek :-)
  • upraveno 6. srpna 2012
    Tyna napsal(a):

    Cesta do Ašaje je možná dlouhá, ale cesta zpět, pokud máme pravdu, může být kousek :-)

    No to je pravda, ale myslím že to s nějákého důvou taky nebude uplná procházka růžovým sadem, ostatně sám mistr Martin potvrdil že sunset ocean ještě nikdo nepřeplul..
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 6. srpna 2012
    Niekoľko rokov? Môžem sa spýtať, odkiaľ to máš? Akože obchodník, ktorý chce dostať niečo z Ašaja to musí prepraviť na niekoľko rokov? To mi príde ako blbosť. Komu by sa potom chcelo s Ašajom obchodovať, jedine tak ešte Qarthu, tomu by to vyšlo ,,len" na rok.

    Okrem toho, ak sú odhady správne a Zem je guľatá, Sam to má na skok či už tam alebo naspäť .D
  • upraveno 6. srpna 2012
    No bylo to v knihách, kde přesně už si nevybavím ale určitě to tam bylo zmíněno, tím sem si jistý. Myslím že je to způsobeno právě tím, že místo aby se obchodníci a mořeplavci plavili okolo světa, tak se z nějákého důvodu vždycky vraceli z Ašaje po vlastních stopách, tudíž trvá cesta opravdu dlouho. Ašaj bude podle mě ještě o hodně dál jihovýchodně za Quarthem.
  • upraveno 6. srpna 2012
    Vracejí se... Asi tam je nějaká překážka :-) Třeba se dá překonat na drakovi...
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 6. srpna 2012
    Ja verím, že ako je ten južný chvost východne od Qarthu, tak sa len ťahá ďalej na východ a mierne na juh a tam na konci je prístavisko Ašaj.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 6. srpna 2012
    Tyna napsal(a):

    Vracejí se... Asi tam je nějaká překážka :-) Třeba se dá překonat na drakovi...

    Aegon Dobyvateľ
    Daenerys Radšej-objaví-polku-sveta-kým-dobyje-to-zasrané-Západozemie
  • upraveno 6. srpna 2012
    Daenerys Radšej-objaví-polku-sveta-kým-dobyje-to-zasrané-Západozemie
    Naše teorie je, že dolétne do západozemí :-)
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 6. srpna 2012
    Tyna napsal(a):

    Daenerys Radšej-objaví-polku-sveta-kým-dobyje-to-zasrané-Západozemie
    Naše teorie je, že dolétne do západozemí :-)
    Aha, takže 6 kníh sa bude snažiť dobyť Západozemie, bez úspechu a keď sa čisto náhodou vydá na let-prechádzku na Drogonovi do Ašaja... Zrazu sa tam náhodou dostane :D
  • upraveno 6. srpna 2012
    Tyna napsal(a):

    Daenerys Radšej-objaví-polku-sveta-kým-dobyje-to-zasrané-Západozemie
    Naše teorie je, že dolétne do západozemí :-)
    Přesně tak, akorát prostě z opačné strany, Je možné že by přistála i za zdí, ale kdyby letěla přímo z Ašaje na východ, tak to z mého pohledu vychází někde u Starého města. Já si myslím že jestli bude Dany opravdu putovat do Ašaje, tak o ní Západ úplně ztratí přehled, možná podlehne dojmu že je mrtvá, protože tak daleko na východ nejspíš nedolétnou ani Varysovi ptáčci, a její příchod, potom bude pro všechny velké překvapení
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.