Co zrovna čtete?

upraveno 6. listopadu 2010 v Literatura
13435373940144

Komentáře

• upraveno 9. července 2012
    Řekla bych, že Ciri se tomu přece jen trochu vymykala :-) Frodo a Aragorn by byli vhodnějšími kandidáty :-))
    Jarla: Vymykala? Vždyť jede přesně podle kánonu (královské dítě, tajemný původ, magické schopnosti, žije coby anonymní chudák a hlavně je tam motiv JEN ONA MŮŽE/DOKÁŽE...)

Nemyslím, že je na tom něco špatného. Naopak. Zpracovat ústřední mýtus civilizace tak, aby byl něčím nový a zajímavý, je velký kumšt.
    Myslím vymykala svými povahovými rysy a celkovým profilem charakteru, který nesedí na typického klaďase jako je Skywalker, Frodo, Aragorn, HP a další.
    Jo takhle. Mno, to se všechno posouvá, klaďasové nás už neberou, teď jsou v kurzu drsňáci se skrytým zlatým srdcem. Ostatně ani ten Harry Potter neměl jen kladné vlastnosti.

Černobílý svět je leda tak v pohádce. A v Pánovi prstenů. :-)
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 9. července 2012
    Ale Gandalf byl ze začátku šedý. Až pak zbělal.
    Dobro a Zlo musí být nejednoznačné, aby to bylo zajímavější. Jasné jak facka.
    Já už jsem z těch filmů a knížek tak paranoidní, že jsem pořád čekala, kdy se v tom Štěněti bude bodat kudla do zad a ono furt nic. :-)
    Přesně tenhle archetyp hrdiny mě štve u Warcraftu, prostě daný ústřední hrdina Malfurion/Thrall a ostatní sekundují. Proto se mi líbí ty knížky psané z druhé strany barikády. Ti zlý mají mnohem lépe vypracované charaktery a jde si je mnohem víc zamilovat než ty dobré. Řeč je o obyčejné fantasy- warhammer, warcraft.Třeba u GRRM nebudu mít Ramsaye a Waldera Freye asi nikdy mít rád, stejně jako i u Sapkowského nikdy nezamiluju Vilgefortze ale toho zas z trochu jinýho důvodu.
    Z motivu "vyvolených" si dělá legraci China millévile v dětské fantasy Un Lun Dun, kdy hlavní hrdinka stále naráží na podceňování a pochyby, protože není vyvolená.
    Další jsou taky oblíbení hrdinové - ubožáci, kteří pak udělají něco úžasného a tím zachrání svět a už nejsou ubožáci ale hrdinové :D To bych tu knížku nejraděj zahodil, kdybych neměl ke knihám takovou úctu :D

V poslední době jsem se dost začetl do wiki popisů potvor ze slovanské mytologie, a je to celkem zajímavější než ti všední elfové, trpaslíci, gryfové a tak. Neznáte autora který se ve fantasy věnuje tomuhle? Mimo Sapkowského :) toho mám rád :)
    Prave som chcela napisat Cervenaka, ale ked Jarla ma vzdy predbehne :)
    U Martina je fajn, že má postavy různorodé - od Brienne po Joffreyho. Ale ve knížce, co má jenom pár postav, je to problém, aby postava nezačala lézt na nervy.
    Nejvíce se mi líbily zvraty u HP: oblíbený učitel bývalý nácek, neoblíbený učitel drtí zuby při opečovávání Harryho, úžasný tatínek grázlík a rodina Úžasňákových má ve svém středu evil Úředníka.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    evil úředníka? :D
    Když už tu Jarla výše doporučuje knihu Františky Vrbenské a Leonarda Medka - nedávno jsem se pustil do Leonardova cyklu Dobrodruh, což je - jak praví sám autor - historický, dobrodružný a fantasy román v jednom. Děj příběhů se odehrává (zatím) v 1. a 2. dekádě 20. století a milovníci dobrodružné klasiky a zároveň fantastiky si v nich přijdou na své.
    Jenom dodám, že já i Leonard Medek patříme k vášnivým čtenářům a obdivovatelům díla Jaroslava Velinského - Kapitána Kida, jehož knihy se čtou opravdu jedním dechem.
    Ben Nevis: jj, u HP bylo to zjištění o glorifikovaném tatínkovi obzvláště vypečené .-)
    Aký glorifikovaný tatínek? :D Teraz si nespomínam...
    rodina Úžasňákových má ve svém středu evil Úředníka. ? Kdože to ?
  • ThorarThorar Když umřel, tak umřel.
    Já si teď kromě dobírání Snapea nevybavuju co jeho tatíček dělal tak strašného.
    Stín modrého býka se mi líbil. S knihami od Červeňáka mám problém. Trilogie o Iljovi Muromecovi byla docela fajn. Nic převratnýho, ale celkem fajn oddychovka. Pak jsem na základě toho zkusil Bivoje a první díl byla taková blbost, že už jsem na další neměl.
    Od Červenáka sem četl triologii o Bathorym, ta se mi celkem líbila (ale už tam, v prvním díle obzvlášt, neni tolik mytologie)
    Á Červenák :) Od neho som prečítal takmer všetky knihy. Mňa jeho knihy oslovili hlavne kvôli tej slovanskej mytológii. Ak by som mal odporučiť tak jednoznačne sériu Černokňažník ( Rogan a Gorja sú proste úžasný :D ) a potom Kapitána Bathoryho.
    Ja by som doporučil kroniky Hagena von Stein
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.