Druhá kniha vlastně recykluje tu první a ve třetí už autorce došel dech. Něco podobného, jako poslední díl Pottera, kdy nebyla škola a Rowlingová už neměla o čem psát.
Já ze sedmého Pottera byla zklamaná hlavně ze způsobu vyprávění. Bylo to bez nápadu (snad kromě Godrikova dolu) a šíleně natahované (včetně Godrikova dolu) a přitom se tam skoro nic nestalo (co mi to jen...). Vyprávění se zbytečně a nesmyslně zamotávalo (třeba hůlky) a přitom z toho nakonec vyšla pitomost. A závěr byl zoufalý ve stylu - docílíme dramatu tím, že pozabíjíme bez ladu a skladu co nejvíc postav. Totálně to pohřbila tím dovětkem "po letech".
Já mám upíří tématiku (filmy, knihy, hry atd.) ráda, jen je teďka móda upířích romancí, což mne nebere... Jsou to takové dívčí romány a já ve škole při povinné četbě Stanislava Rudolfa děsně trpěla (kluci měli místo toho Verna, jehož 20-ti stránkové popisy šroubku mne také ničí).
Ja proti tématike upírov tiež nič nemám, ale mám pocit, že teraz každý/dá autor/ka chce predčiť toho/tú predtým nejakým ďalším niekoľkodielnym rozprávaním, ako upír vzdychá nad zmyselnosťou smradu niečej krvi a považujú to za desne romantické. Vždy mi to pripradá ako taký Sansizmus.
Miss Utahraptor: Hergot ženská, mně se zrovna Pevnost líbila :-)
Ale ještě k té debatě o překvapení/nepřekvapení u HP. Teď jsem dočetla detekviku náhradní dcera a pěkně mě nakrklo, že jsem rozuzlené, a to komplet, odhalila v první třetině knížky. Takže třeba k detektivkám a hororům podle mě překvapení a napětí patří.
To nic není já nedávno jen viděl název knihy a věděl jsem o čem to bude a jak to skončí. Jmenovalo se to "Za 14 dní o 7kg méně". Proč by to někdo četl když vyzradili pointu hned v názvu nechápu.
Thorar: Když mě upíři typu Kotleta,neomillnerová a spol zase připadají jako telenovela jiného druhu. Všichni jsou ubercool a drsní, souloží hlavou vzhůru a odpichují se u toho ušima a pak to hlavní hrdina všem nandá.
Komentáře
Zaujímavý námet, ktorý však už bol urobený aj lepšie. Imho prvá kniha fajn, potom už dosť z kopca...
EDIT: A když už jsme u upírů taky vyšel nový Kotleta: "Bratrstva krve 2 - Fakt hustej nářez"
Hergot ženská, mně se zrovna Pevnost líbila :-)
Ale ještě k té debatě o překvapení/nepřekvapení u HP. Teď jsem dočetla detekviku náhradní dcera a pěkně mě nakrklo, že jsem rozuzlené, a to komplet, odhalila v první třetině knížky. Takže třeba k detektivkám a hororům podle mě překvapení a napětí patří.