Sarven: je to Ben Nevis se skotským počasím. :-) (trochu stylizovaný, no) Jako malá jsem si vždycky myslela, nedotčená nacionalismem, že "veď sa oni ztratia, Slováci ožijú" odkazuje na Čechy. :-)
Jason: hlavně seriálové vlákno je nebezpečné, protože nikdy nevíš, jestli je to spoiler ke knížkám 1-4 nebo k Tanci.
text slovenskej hymny vznikol keď Ľ. Štúr a jeho žiaci boli vyhnaní z Bratislavského lýcea, čím sa rozpadla intelektuálna/národobuditeľská bunka. čiže zastavme sa bratia - bolo o tom, že neutekajme na všetky strany, zostaňme spolu. veď sa oni stratia - boli vtedy maĎari, ale verím že boli časy keď za tým bol kdekto, aj česi.
mňa viac mrzí, že sa text hymny menil na zastavme Ich bratia - trochu to získalo militantnosť a stratilo historický kontext.
Tak Tanec už leží doma a večer hurá do čtení.... Mimochodem v Luxoru na Václaváku hledání Tance zabralo asi tak 2vteřiny, páč mají všechny díly Písně vystaveny přímo u vchodu hned vlevo ve výši očí.
Hmm, tak dneska mi ani nepřišel mail, že by to poslali, tak se můžu rozloučit s tím, že bych to měl na víkend doma.... Že já blbec radši nezašel někde do knihkupectví, i když jenom bohové vědí kdy se to do těch našich knihkupectví vůbec dostane....
Nevada: no, ráno jsem tam viděla jen hardback, ale zrovna to vybalovali, vzala jsem jim to rovnou z krabice. Obálka je sice hezčí na paperbacku, ale z cenových důvodů a z důvodu lásky ke špalcím jsem stejně chtěla hardback :-) Akorát mám pocit, že se to každou chvilku rozpadne, není to zrovna kvalitně slepeno
Komentáře
Jako malá jsem si vždycky myslela, nedotčená nacionalismem, že "veď sa oni ztratia, Slováci ožijú" odkazuje na Čechy. :-)
Jason: hlavně seriálové vlákno je nebezpečné, protože nikdy nevíš, jestli je to spoiler ke knížkám 1-4 nebo k Tanci.
čiže zastavme sa bratia - bolo o tom, že neutekajme na všetky strany, zostaňme spolu.
veď sa oni stratia - boli vtedy maĎari, ale verím že boli časy keď za tým bol kdekto, aj česi.
mňa viac mrzí, že sa text hymny menil na zastavme Ich bratia - trochu to získalo militantnosť a stratilo historický kontext.
Lord: Kterou verzi sis objednal?