Kecáliště

upraveno 29. června 2011 v Rozličný pokec
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
24567581

Komentáře

  • upraveno 29. června 2011
    Anelys: Západořímské. Rok 476 je považován tradičně za konec starověku. Východořímská/Byzantská říše zanikla až roku 1453.
  • upraveno 29. června 2011
    Amaroun,Olorin:já vím,ale přece jenom mám takový pocit,že ve středověku měli Češi pověst dost tvrdých hochů(tažení k Milánu,Husité).O kvalitách českého vojáka pod habsburkským praporem vím a dost se o to zajímám,bohužel dnes je o tom velice malé povědomí.A to jak u nás(Švejk) tak v cizině kde se většinou R-U armáda považuje za národnostní slepenec držený pohromadě Němci.
    Jinak v průběhu WWI tvořili Češi asi 13% rakouské armády(v absolutních číslech 900 000 mužů,z toho 140 000 padlých).Podle druhu vojska to docela kolísalo např. u ženistů a těžkého dělostřelectva byla Čechů asi čtvrtina,u ponorkového loďstva a letectva asi třetiny.
    V důstojnickém sboru bylo Čechů o dost méně,asi 5%.
  • upraveno 29. června 2011
    Olorin: Nejsi profesor dějepisu? Teď se trošku divím, že tě baví fantasy, když nejzajímavější pro tebe je nejvíc zdokumentované. Ale dobu kamennou nebrat. Dlouho neznali oheň a byla tam určitě zima. Taky než kámen mám raději dřevo a kov /to byl hloupý vtip/
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 29. června 2011
    Žoldnéři ve velkým hráli roli až tak od 15. století, s nástupem novejch taktik, pěchoty, dělostřelectva. S tím národním pohledem je to složitý, ve středověku bojovník bojoval za svýho pána, ale feudální vztahy mnohdy byly složitý, několikastupňový a provázaný, zvláště třeba ve válkách mezi Anglií a Francií, jeden šlechtic mohl mít vazalskej poměr k víc pánům a k anglickýmu i francouzskýmu králi.
    Definice národa jak ho chápeme my pochází někdy z roku 1693 nebo tak nějak, ale myslim si, že i ve středověku museli lidi vnímat třeba odlišnost jazyka (koneckonců Němec-němý-ten, komu není rozumět). Určitý vymezování proti cizincům obyvatelé nějaký země podle mě vnímali, i kdzž pro obyčejnýho poddanýho byl asi nejvyšším stupněm identity král (nebo možná místní feudál, protože krále nikdy neviděl).
  • upraveno 29. června 2011
    Jinak pokuď jde o Čechy v R-U armádě tak jsou i významné rozdíly mezi bojišti.Např. výkony a morálka na italské frontě byly podstatně lepší než na srbské a ruské frontě(panslavismus x obrana území monarchie proti tradičnímu nepříteli).
    Jinak jsem si všiml zajímavého jevu u čs.legií.A to,že nejůspěšnější legionářští velitelé byly i úspěšnými veliteli v rakouské armádě.Např. generál Krejčí( v září 38 vrchní velitel) dva roky sloužil v R-U armádě a získal prakticky veškerá vyznamenání,která získat mohl.Po té co byl zajat už za 3 měsíce vstoupil do legií a vedl si stejně úspěšně.Tak si říkám jestli za legiemi a jeich úspěchy nestálo to,že ty chlapy prostě bavilo bojovat....
  • upraveno 29. června 2011
    Omlouvám se, západořímské. Chybička se vloudila, pravou a levou stranu si pletu taky. Dobrou noc všem kecálistům, mám nejvyšší čas do pelíšku, ránko brzy vstávám.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 29. června 2011
    Dobrou noc, ať se ti zdá o Milotovi. :)
  • upraveno 29. června 2011
    schleitr: No rozhodně v Rusku během Revoluce tvořili asi nejlépe organizovanou a bojovou jednotku.....
  • upraveno 29. června 2011
    Anelys: Ano, studuju historii na UK, ale to se přece nevylučuje. A že toho 20. století má popsáno víc... proto je toho víc ke zkoumání, bavit může člověka něco jiného, já celou dobu píšu jen o tom, že na události je 20. nejbohatší.

    flanker.27: Oni jsou žoldnéřské armády zdokumentované už od 13. století, ale rozkvět přišel pravda až na přelomu středověku a novověku. Dnešní význam pro národ pochází až z 18. století. A dřiv to byl spíš zemský patriotismus, či právě tu jazykovou odlišnost - už Rudolf I. proti Přemyslu Otakaru II. argumentoval jako proti slovanskému utiskovateli německých obyvatel. :-)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 29. června 2011
    Olorin: Ono co lidé válčí, existují profesionálové válčící pro peníze. Žoldnéři byli ve starověku, v antice, středověku i novověku. Měl jsem na mysli hlavně "zlaté" žoldnéřské období, kdy byli žodnéři rozhodující (či prakticky jedinou) složku armády.
  • upraveno 30. června 2011
    No, já to myslel, jako znovu objevení žoldnéřů ve středověku. Jinak to zlaté období je právě spojené s rozkvětem lansknechtů koncem 15. století. To trvalo až do třicetileté války, kdy se opět začínají objevovat zárodky "národních" armád - především u Švédů. A samozřejmě druhá polovina 17. století, kdy dochází v celé Evropě k reorganizaci armády.
  • upraveno 30. června 2011
    Pro každého je zajímavý jiný úsek dějin :-)
    Já mám ráda éru Slovanů, což baly zatra slavná doba :-)) Boiheim(Bohemia) - Země Bójů - (ano slovo boj, bojovat) - ta nám říkali Dánové - u nich to znamená totéž, co země válečných obrů - měli z nás zatraceně nahnáno (ano, Bójové by keltský název, ale ti byli v té době již dávno asimilováni a převrstveni Slovany, aby bylo jasno :-) )
    Slované přece 3 x porazili třeba Dagoberta na hlavu ! :-)) a co Vogastisburg ?
    Víte odkud pochází shoda Slovan otrok v angličtině ? Právě z doby Dagoberta. Zatímco chlapi bojovali v poli na západě, tak české země byly napadeny z jihu otrokáři a ženy a děti byly ve velkém množství odvlečeny do otroctví. Frankové po třetí kruté porážce skupovali takové otroky houfně a dávali jim to krutě sežrat - proto je Slave - Slovan i otrok zároveň...
    Vojsko tehdy vedl 3 x po sobě Retarský (z města Retry) žrec Radegast, který byl samozřejmě žrecem boha Radegasta Svarožice. Dle kronik to byl obrovský chlap s dlouhými zlatými vlasy - což byl samozřejmě atribut boha slunce, že :-)) Sám byl synem žrece a jeho hlas se nesl přes bojiště, když vydával povely. Naneštěstí však v té poslední bitvě padl - ke konci :( Jeho pohřební hranice prý byla postavena z nepřátelských kopí a štítů a byl to fajr nevídaný :-)

    Je Vám to málo ?
  • upraveno 30. června 2011
    Kmen Bójů z Čech odešel několik století před tím, než jsem dorazil první slovan - asimilování, jestli se to tak vůbec dá nazvat, byly maximálně germáni, mezi kterými možná byli zase asimilovaní Bójové. :-) A jinak, to jak to popisuješ je jistě hezké, ale vzhledem k tomu, že je tato doba známa jen z jednoho pramene, z Fredegarovy kroniky, tak je to vyprávění takřka na úrovni mýtu.
  • upraveno 30. června 2011
    Jistě, právě že odešli, jen název zbyl :-) A samozřejmě jako každý národ - byli částečně asimilováni - přece víme, že nikdy neodcházejí všichni....

    Na druhou stranu - všichni mají své hrdiny
    Viléma Tella, Robina Hooda, Ogiera, el Cida, Rolanda....kolik z toho je pravdivého ? To co tomuto národu chybí je hrdost na sebe sama! Já na to hrdá sem! (jen si nejsem jistá, jestli ne proto, že mám tolik ruské a německé krve - což jsou národy, kterým sebevědomí a národní uvědomění nechybí...)
    A to co především potřebujeme je odtajnění vatikánských archívů - sakra kolik skvostů a překvapení skrývá!! Já chci zbytek Tacitových dějin - to byl čtivý materiál :-) Navíc jeho relativně objektivní styl mi je velmi sympatický.
    Kolik takových krojin a dějin národů se tam ukrývá nebo nechalo zničit jen proto, že se církvi nehodily do krámu ?!
  • upraveno 30. června 2011
    Tak i my máme hrdiny, často se nám ale z nějakého důvodu nehodili do krámu. Třeba Zdeněk Kašpar Kaplíř ze Sulevic - obránce Vídně během jejího obležení Turky v roce 1683, Jan Radecký z Radče, Jan Žiška z Trocnova, Karel st. ze Žerotína, Jiří z Poděbrad, Jan Lucemburský (možná český původ neměl, ale to je snad jedno - anglický král Richard Lví srdce byl taky v podstatě Francouz, a jak ho mají rádi) a takhle bych mohl pokračovat.
  • upraveno 30. června 2011
    Jo taky to byl syn nejkrásnější ženy Francie :-)) Manželky dvou králů...

    Radecký je snad dost známý :-))
    A Žižka je každopádně lepší favorit na největšího Čecha narozdíl od Karlíka, který tolik české krve neměl...Jasně Žižkův mravní profil netřeba rozebírat, ale obdivujme, že to byl vojevůdce, za kterým opravdu šli a ne proto, že jim byl přidělen a to je to, co se počítá :-)

    Když bereš Lucemburského, tak nezapomínej Valdštejna - před tím se třásla Evropa :-)
    A s odřenýma ušima i Laudon taky zdomácněl v Bystřici :-)
  • upraveno 30. června 2011
    Laudon byl z Lotyšska ne ?
  • upraveno 30. června 2011
    Jo , ale Rod Laudonů pocházel z Loudonů Campbellů - větev jednoho z největších skotských rodů, když chceš být důsledný :-)
  • upraveno 30. června 2011
    vítam takéto "kecálište", úprimne v jednotlivých diskusiách to posledné dni brutálne raší :) 50 prípsevkov, ktoré sa vlastne jona sneha (napriklad) ani netýkajú sú trochu mätúce.
  • upraveno 30. června 2011
    Sarven - doufám, žes nám to jen nepřišel oznámit a pak se tiše zdekovat do ilegality :-)) A nic Ti nebrání zanést tu jakékoliv vlastní téma - kecáliště je píseček pro všechny :-)
  • upraveno 30. června 2011
    Sarven je tady jeden z nejdéle činných členů fóra...takže ta poznámka je trochu mimo mísu. :-)))
  • upraveno 30. června 2011
    Já vím, že tu je velice dlouho, jen, že "málo" přispívá :-) S Váma se tu tak dobře kecá - tolik inteligentních a vzdělaných chlapů - to je žrádlo! A cákryš - kde jsou ty ženské ? Holky ozvěte se přece :-)
  • upraveno 30. června 2011
    Teď má nejspíš voraz, ale počkej, až konečně vydají Tanec, to to tady rázem ožije. Teď je tady taková okurková sezóna, proto se tady rozebírá ve větší míře vše možný.
  • upraveno 30. června 2011
    Jistě, ale všeci tu jsou nastartovaní, túrujou a číhají, komu kde upadne kousek seriósní informace :-)
  • upraveno 30. června 2011
    rád sa pridám Jarla, keď mám čas a čo povedať. nemám nič proti žiadnej diskusii. len mi trochu vadí, keď sa jasne zadefinované témy zapĺňajú voľným small talkom. aj to iba z jednoduchého dôvodu, že neviem či tam padlo aj niečo dôležité k téme,č o by som rád vedel/okomentoval, alebo či je to len bežné kecanie.

  • upraveno 30. června 2011
    nemožem tu přece tiše sedět se založenýma rukama za zády až do 12 nebo snad ano ?
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 30. června 2011
    Ve Skotsku mělo vůbec původ víc vojevůdců, kteří se proslavili jinde. Barclay de Tolly, MacDonald...
  • upraveno 30. června 2011
    to nerobíme už päť rokov :). jediné čo navrhujem je baviť sa aspoňpribližne v intenciách názvu diskusného fóra. a keď je téma iná, založiť si iné. preto som rád kecalisku. toť vsjo
  • upraveno 30. června 2011
    Olorin: Jo, já vím ,ale já měla na mysli Starověký Řím

    Anelys: Ano, historie města Řím je také zajímavá.
  • upraveno 30. června 2011
    Petra13
    Zajímavá a extrémně krvavá historie, která ovlivnila unačnou měrou historii Evropyn i světa :-)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.