Kecáliště
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Jinak v průběhu WWI tvořili Češi asi 13% rakouské armády(v absolutních číslech 900 000 mužů,z toho 140 000 padlých).Podle druhu vojska to docela kolísalo např. u ženistů a těžkého dělostřelectva byla Čechů asi čtvrtina,u ponorkového loďstva a letectva asi třetiny.
V důstojnickém sboru bylo Čechů o dost méně,asi 5%.
Definice národa jak ho chápeme my pochází někdy z roku 1693 nebo tak nějak, ale myslim si, že i ve středověku museli lidi vnímat třeba odlišnost jazyka (koneckonců Němec-němý-ten, komu není rozumět). Určitý vymezování proti cizincům obyvatelé nějaký země podle mě vnímali, i kdzž pro obyčejnýho poddanýho byl asi nejvyšším stupněm identity král (nebo možná místní feudál, protože krále nikdy neviděl).
Jinak jsem si všiml zajímavého jevu u čs.legií.A to,že nejůspěšnější legionářští velitelé byly i úspěšnými veliteli v rakouské armádě.Např. generál Krejčí( v září 38 vrchní velitel) dva roky sloužil v R-U armádě a získal prakticky veškerá vyznamenání,která získat mohl.Po té co byl zajat už za 3 měsíce vstoupil do legií a vedl si stejně úspěšně.Tak si říkám jestli za legiemi a jeich úspěchy nestálo to,že ty chlapy prostě bavilo bojovat....
flanker.27: Oni jsou žoldnéřské armády zdokumentované už od 13. století, ale rozkvět přišel pravda až na přelomu středověku a novověku. Dnešní význam pro národ pochází až z 18. století. A dřiv to byl spíš zemský patriotismus, či právě tu jazykovou odlišnost - už Rudolf I. proti Přemyslu Otakaru II. argumentoval jako proti slovanskému utiskovateli německých obyvatel. :-)
Já mám ráda éru Slovanů, což baly zatra slavná doba :-)) Boiheim(Bohemia) - Země Bójů - (ano slovo boj, bojovat) - ta nám říkali Dánové - u nich to znamená totéž, co země válečných obrů - měli z nás zatraceně nahnáno (ano, Bójové by keltský název, ale ti byli v té době již dávno asimilováni a převrstveni Slovany, aby bylo jasno :-) )
Slované přece 3 x porazili třeba Dagoberta na hlavu ! :-)) a co Vogastisburg ?
Víte odkud pochází shoda Slovan otrok v angličtině ? Právě z doby Dagoberta. Zatímco chlapi bojovali v poli na západě, tak české země byly napadeny z jihu otrokáři a ženy a děti byly ve velkém množství odvlečeny do otroctví. Frankové po třetí kruté porážce skupovali takové otroky houfně a dávali jim to krutě sežrat - proto je Slave - Slovan i otrok zároveň...
Vojsko tehdy vedl 3 x po sobě Retarský (z města Retry) žrec Radegast, který byl samozřejmě žrecem boha Radegasta Svarožice. Dle kronik to byl obrovský chlap s dlouhými zlatými vlasy - což byl samozřejmě atribut boha slunce, že :-)) Sám byl synem žrece a jeho hlas se nesl přes bojiště, když vydával povely. Naneštěstí však v té poslední bitvě padl - ke konci :( Jeho pohřební hranice prý byla postavena z nepřátelských kopí a štítů a byl to fajr nevídaný :-)
Je Vám to málo ?
Na druhou stranu - všichni mají své hrdiny
Viléma Tella, Robina Hooda, Ogiera, el Cida, Rolanda....kolik z toho je pravdivého ? To co tomuto národu chybí je hrdost na sebe sama! Já na to hrdá sem! (jen si nejsem jistá, jestli ne proto, že mám tolik ruské a německé krve - což jsou národy, kterým sebevědomí a národní uvědomění nechybí...)
A to co především potřebujeme je odtajnění vatikánských archívů - sakra kolik skvostů a překvapení skrývá!! Já chci zbytek Tacitových dějin - to byl čtivý materiál :-) Navíc jeho relativně objektivní styl mi je velmi sympatický.
Kolik takových krojin a dějin národů se tam ukrývá nebo nechalo zničit jen proto, že se církvi nehodily do krámu ?!
Radecký je snad dost známý :-))
A Žižka je každopádně lepší favorit na největšího Čecha narozdíl od Karlíka, který tolik české krve neměl...Jasně Žižkův mravní profil netřeba rozebírat, ale obdivujme, že to byl vojevůdce, za kterým opravdu šli a ne proto, že jim byl přidělen a to je to, co se počítá :-)
Když bereš Lucemburského, tak nezapomínej Valdštejna - před tím se třásla Evropa :-)
A s odřenýma ušima i Laudon taky zdomácněl v Bystřici :-)
Anelys: Ano, historie města Řím je také zajímavá.
Zajímavá a extrémně krvavá historie, která ovlivnila unačnou měrou historii Evropyn i světa :-)