Anelys - Bolton je s Freyi spřízněn až nyní, když se oženil s tlustou Waldou - vnučkou starého Freye. Batarda Ramseye má již dlouho (vždyť je dospělý) a nikde se neuvádí s kým, jen že ho jednoho dne prostě dotáhl na Hrůzov odněkud z okolí. S kým ho měl nevíme.
Montezuma3: Přečetla jsem ukázky z následujících knih, které byly k mání. Udělala jsem si velmi hrubý rámcový obraz, co bude dál. Do týdne čekám "dáreček" z internetového knihkupectví. Už se nemůžu dočkat, až se ponořím do dalších příběhů a událostí. Na něco jsem byla natolik zvědavá, že jsem se ptala už teď.
Jarla: Děkuju za vysvětlení. Mylně jsem se domnívala, že Bolton je syn starého Freye. Nějak se v tom jeho početném příbuzenstvu a potomstvu neorientuju. Měli by je za jejich zvěrstva a podlé jednání trochu "zredukovat".
Jarla: Děkuju za vysvětlení. Mylně jsem se domnívala, že Bolton je syn starého Freye. Nějak se v tom jeho početném příbuzenstvu a potomstvu neorientuju. Měli by je za jejich zvěrstva a podlé jednání trochu "zredukovat".
Bolton je hlavně příjmení - starý, respektive úřadující lord Hrůzova je Roose Bolton a jeho bastard Ramsey Sníh, kterého uznal za svého, takže užívá příjmení Bolton taky. :-)
Ano, Smraďoch byl zastřelen na útěku se staženými gatěmi....Ramsey se za něj po zatčení vydával a čekal na příležitost. Teď Ramsey vtloukl Theonovi do hlavy, že teď je Smraďochem on - Theon.
Nevada: divná poznámka. Rozhlížím se právě proto, že mám přečtený jen začátek celé ságy. Víc mě zajímá se něco dozvědět, než sama hlásat nějaké teorie. Určitě se toho nedozvím tolik, aby mi to zkazilo požitek z další četby.
Anelys: Nevadina poznámka není ani krapet divná. Člověk co teprve čte se tady nemá rozhlížet, protože tu je spoilerů jak máku...a pokud ti ani to, že se dozvíš, co se komu stane, co kdo udělá, atd. nezkazí požitek z další četby, tak ti tedy neskutečně závidím...
Krisa: Když přečtu jednu knihu, je pochopitelné, že mě ovládne trochu zvědavost, co s kým bude dál. Neumím příliš s počítačem, nevím, co je spoiler. Projela jsem pár souhrnů jen pro představu. Požitek z četby mi to zkazit nemůže už pro úžasný styl psaní. A jistě mi dáš za pravdu, že aby byl člověk v obraze, nestačí každou knížku přečíst jednou. Co je pak pár informací z internetu? Kapka vody v moři, která nemůže zkazit požitek z poznávání celého moře.
Jde spíš o to, že se připravíš o spoustu zvratů v ději, překvapení... Požitek z četby prostě nebude tak silný, když budeš vědět co se stane s tou kterou postavou. U téhle ságy to platí dvojnásob.
Spoiler je prozrazení (budoucího) děje.
Moje rada zní: Prostě se snaž co nejméně pátrat na internetu či kdekoliv jinde po informacích a přehledech u nepřečtených dílů. Ale řídit se tím samozřejmě nemusíš, je to čistě Tvoje volba :o)
Samozřejmě si požitek ze stylu psaní nezkazíš. Myslela jsem, že se dozvíš, že "Franta umřel, Jana si vzala Tomáše, Karel se dostal na vrchol politiky...apod."
Anelys: Nikdo ti samozřejmě nebrání v prozkoumávání diskusí, které jsou zamořené spoilery, ale pak nám tady nebreč, že jsme ti zkazili překvapení. To jen tak, abychom si ujasnili na čem jsme. :-)
Anelys: A tobě četbu nezkazí, když se dozvíš, že v 2. díle umře ta a ta postava, ve třetím tenhle a ve čtvrtém tamten??? Mě by to celkem rozhodilo sandál...
Myslím, že ani ne. Postav je spousta a já si je jistě ani všechny nepamatuju. a i kdybych si pamatovala, že tehdy a tehdy ten a ten umře, teprve z knížky se dozvím proč, jak a za jakých okolností umřel. No, už abych mohla číst dál.
Anelys: Jo, tak to já se dozvědět, co se stane (ikdyž třeba nebudu vědět proč), tak mi to teda sakra zkazí překvapení...no jak myslíš, my tě jen varovali "a dvakrát" (Žhavé výsřely - to jen aby někdo neřešil, kolikrát jsme koho varovali).
Olorin: jako osnova dobrý, pokračovat rozhodně nemusíš /nemusím zase vědět všechno/. ale můžu tě ujistit, že těchto pár bodů mě rozhodně neuvádí do děje něsledujících příběhů a to je dobře. Nechme to tak
Anelys: Máš docela hroší kůži, to se musí uznat. Ale, že tě zdejší diskuse neuvedou do děje následujících dílů (mezi námi, podle mě tě už uvedli) je docela naivní názor a v budoucnu toho budeš jen litovat. Opravdu, už po třetí tě musím za nás varovat, drtivá většina diskusí je vhodná, opakuji vhodná, až po přečtení všech dílů až po Hostinu pro vrány.
Víš, stejně je to Tvoje věc. I když se dozvíš, že ten se ožení a ta se ztratí, tak je to na úrovni proroctví - stejně nevíš, jak přesně k tomu dojde. Jestli to Tobě nevadí, tak to može být každému vuřt - přiznám se, že od 12,7, budu sjížděj wiki jako černou kroniku - kdo žije a kdo ne :-) Můžu se tvářit překvapeně teď a ne až s knihou v ruce... Ti co sledují jen seriál dřív než čtou jsou na tom principielně ještě hůř, ale taky jejich rybíz. Je to jen na Tobě :-)
Komentáře
A jestli máš přečtenou jen první knihu, tak se tady radši moc nerozhlížej :)
Spoiler je prozrazení (budoucího) děje.
Moje rada zní: Prostě se snaž co nejméně pátrat na internetu či kdekoliv jinde po informacích a přehledech u nepřečtených dílů. Ale řídit se tím samozřejmě nemusíš, je to čistě Tvoje volba :o)
Geniálně použito i v Justified :)
Ti co sledují jen seriál dřív než čtou jsou na tom principielně ještě hůř, ale taky jejich rybíz. Je to jen na Tobě :-)