Tanec s draky - Smraďoch

upraveno 25. října 2012 v Tanec s draky
Když se do ní zakousl, krysa zakvičela a divoce se mu zazmítala v rukou. Její břicho bylo tou nejměkčí částí. Škubal sladké maso a po rtech mu stékala teplá krev. Bylo to tak krásné, až mu vhrkly do očí slzy. V břiše mu zakručelo a on polknul. Po třetím soustu přestala krysa zápasit a on se cítil téměř sytý.

Potom zpoza dveří kobky uslyšel zvuk hlasů.

Okamžitě strnul. Bál se dokonce i žvýkat. Jeho pusa byla plná krve a masa a chlupů, ale netroufal si je...

Číst celý článek zde
«13456789

Komentáře

  • upraveno 3. srpna 2008
    Chlupáč umí vždy příjemně překvapit. Už už se zdá, že se zatoulal příliš na sever, ale on se vždy vrátí a ještě přinese takto cennou kořist. Díky!
  • upraveno 3. srpna 2008
    Už jsem na Smraďocha málem zapomněl, takže když jsem tu kapitolu objevil, byl jsem příjemně překvapen nejvíc já sám. :-) Jen by mě zajímalo, zda je to celá kapitola, anebo jenom její část. Začátek a konec sice má, ovšem celkově je skoro 2x kratší než ty ostatní ukázky. Nebo že by se GRRM vrátil k myšlence krátkých kapitol nabitých dějem? Za to bych se, prosím, přimlouval! ;-)
  • upraveno 3. srpna 2008
    No já nevim, už je to dýl, co jsem čet souhrn Smraďochovy kapitoly, ale nic mi v ní teď nechybělo, tak je asi celá.
    Vrátil k myšlence? Ale to byla opravdu jen myšlenka, že? Protože co si vzpominam, nikdy ji nezrealizoval, jen výjimečně, když se potkaly POV a on mezi nima skákal (jako na Rudé svatbě).
  • upraveno 3. srpna 2008
    V tomhle smyslu je celá, to ano. Je tam všechno, co bylo v tom magazínu SpectraPulse. Myslel jsem to spíše tak, jestli ta kapitola nakonec bude ve vydané knížce delší. Ale to ví jenom GRRM.
    Není to jenom myšlenka. :-) Hostina má o dost delší kapitoly než předchozí díly, taky jich má skoro 2x méně než Bouře. Zato jsou pořádně dlouhé. Brienne jde tuhle a Brienne jde támhle. Ne, že by se to četlo špatně, ale způsobuje to hrozně pomalé plynutí děje. Když je kapitola krátká, třeba jen několikastránková (jak to je občas třeba v Bouři), rychle se vyjádří myšlenka, ukáže se určitý dějový posun - a pak jdeme zase dále.
    Myslím, že GRRM je dost zkušený spisovatel na to, aby dokázal určitou kapitolu napsat na dvě stránky anebo na patnáct stránek a v obou případech se s námi podělil o přibližně stejné množství informací (já to taky dokážu! :-D) Kupodivu to při delším psaní vždycky svádí k té druhé možnosti. Krátké, nabité kapitoly občas působí skoro jako plýtvání dobrými nápady. Ale ta hustota děje za to pak stojí!
  • upraveno 4. srpna 2008
    Dlouhý kapitoly, krátký kapitoly ... hlavně ať už je tady knížka s hodně stránkama :)
  • upraveno 4. srpna 2008
    S hodně stránkama, s málo stránkama... hlavně ať už tady ta knížka je ;-)
    Je dobré mít svého zlovlka!
  • upraveno 5. srpna 2008
    Ajoj... jelikož jsem nenašel originál, dal jsem si, Léto, tvůj překlad a všechna čest, stojí za to .)
    Kdepak a kdy to mistr vydal?
    Tak či tak - sundala mě tahle kratičká kapitola jak máloco v samotné knize.
    Chudák Theon, tohle mu snad nepřál nikdo. Jenom na okraj dramatická poznámka - tyhle uderne kapitoly jsou soli Pisne, a i kdyz vim, ze Martin je se soli hodne opatrny, myslim ze o dve, tri takove mohl do Hostiny soupnout... treba uz i tuhle, nekam ke konci...
  • upraveno 5. srpna 2008
    Původně to vyšlo v magazínu SpectraPulse, co se zadarmo rozdával na conech, mám dojem, že to bylo někdy v dubnu. Ale teprve až na konci července se to objevilo i na internetu, přesněji řečeno na Amazonu jako oficiální ukázka z knihy (viz zde).
    Theon to odnesl věru nepěkně. Při překládání jsem se musel pořád ošívat a neklidně pozorovat své tělo, zdali je ještě celé. Zajímalo by mě, zda bude Theon ještě někdy moci používat luk, přeci jen, byl dost zdatný střelec a určitě na to byl pyšný. Asi to záleží na tom, které prsty mu přesně chybí. Mám dojem, že třeba Francouzi za stoleté války uřezávali zajatým Angličanům palce, aby už nikdy nemohli luk používat...
    A další pozoruhodná věc, která mě praštila do očí, jsou Theonovy modlitby. Všimněte si, že se obrací k bohům, nikoliv k Utopenému bohu. A na dobu, kterou strávil jako svěřenec ("rukojmí") v Zimohradě už taky vzpomíná docela rád. Obrací nám, chlapec, obrací. :-)
  • upraveno 7. srpna 2008
    ešte raz vďaka vĺčikovi, a k preberanej téme. hlavne, aby bola Ďalšia skvelá kniha. ešte jedna Hostina vol.1 by bolo pre mňa veľké sklamanie.
  • upraveno 7. srpna 2008
    JE to krátke...
  • upraveno 7. srpna 2008
    myslím, že to nie je celá kapitola. príde mi to ako logický celok vhodný na prečítanie. kapitola to nie je. vsadil by som sa :)
  • upraveno 7. srpna 2008
    O co? :-)
  • upraveno 8. srpna 2008
    Když sázku prohraje, sní živou krysu. A video zveřejní na YouTube. Říkal to. :-)
  • upraveno 8. srpna 2008
    Jen tak pro zajímavost připomínám, že Theon je člověk, který zavraždil dvě zcela nevinné děti a jejich matku, s kterou svého času dokonce spal. A to vše jen proto, aby si zachoval tvář. Z pohledu těchto tří lidí si takové zacházení asi zaslouží... Všechno je otázka POV :-)
    Jinak je to mooc hezky popsaný Stockholmský syndrom.
  • upraveno 8. srpna 2008
    Hluboce se obdivuji překladatelským schopnostem našeho drahého zlovlka...
  • upraveno 8. srpna 2008
    2 heavy: najprv som chcel povedať, že kto prehrá sa bude mesiac podpisovať na fórach ako "Smraďoch", ale kľudne by som sa vsadil aj o pivo ak by to bolo možné...
  • upraveno 10. srpna 2008
    Děkuji, Týno. V žádném případě se nechci Theona zastávat, ale je třeba vzít v úvahu i to, že celou věc s mlynářovými dětmi vymyslel a zorganizoval Ramsay. Ano, přesně ten Ramsay, co si sedí v pohodlí hrůzova, hoduje na dozlatova opečených křepelkách a chystá se na svatbu s panenskou nevěstou. Život není spravedlivý. :-)
  • upraveno 20. srpna 2008
    Děkuji všem překladatelům a mám jediný dotaz: Lze tady někde stáhnout všechny přeložené kapitoly v tiskovém formátu (třeba pdf)?
    Theona je mi vlastně líto. Měl jsem ho rád. Myslíte, že by se takhle zlomil každý?
  • upraveno 13. února 2009
    Dobře, sarvene, to pivo platí. :-)

    Theona jsem tedy rád neměl. Za Zimohrad bych ho mezi těmi krysami ještě chvíli nechal.
  • upraveno 15. února 2009
    myslím, že martin si dal záležať na tom, aby bol theon podozrivý od prvého okamihu. rád som ho nemal nikdy.

    heavy: trochu neskôr prijaté ale dobre.
  • upraveno 25. června 2011
    theona mám opravdu ráda, mám asi slabost pro záporné postavy a padouchy. A jeho "trest" je neskonale horší než přijít o hlavu za zradu.
  • upraveno 25. června 2011
    Však doufám, že Botoni budou spolu s většinou z rodu Freyů za svoje činy pykat. :-)) Ale u Theona se dá říct jediné: co sis navařil, to si sníš. Koneckonců, nápad, že napadne Zimohrad, byl jeho.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 25. června 2011
    To byl ale blbej nápad... Podle mě to byl zoufalý čin zoufalého Theona, proto doufám, že bude mít ještě "šanci"... Ale já bych chtěla, aby všichni přežili a nakonec se měli rádi :)))
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 25. června 2011
    Krisa: Pfff, to je tak nechutně pozitivní...
    ;o))
  • upraveno 25. června 2011
    No je to fakt, co chystal pro Zimohrad, si odskákal sám. Ale stejně, jsem zvědavá, zda vůbec přežije a z trosky se zase stane člověkem. Souhlasím s Krisou, rozhodně by měl dostat šanci. Spíš než hajzl je naivní, nezodpovědný, lehkomyslný a taky 10 let žije u Starků coby rukojmí a člen poraženého rodu.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 25. června 2011
    Nevada: Že jo :D. Protože všude je nebe bez mráčku a samá duha, motýlci a ptáčci přistávají s písní na rtech na napřažené ruce, zajíčci se chodí podívat až k domu a lišky dávají dát dobrou noc...Prostě jak u nás doma :)))
  • upraveno 25. června 2011
    s většinou z rodu Freyů za svoje činy pykat
    Oni pravděpodobně pykat budou. Já ale celkem starou lasici chápu. Robb zradil jediný pádný důvod, kvůli kterému se přidal na jeho stranu. Na rozdíl na Boltona měl prostě ke zradě důvod.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 25. června 2011
    Chmur: taky chápu důvod zrady Freyů, ale rozhodně nepochopím způsob a následky - to teda bylo i na mě moc...
  • upraveno 25. června 2011
    Souhlas. Způsob provedení byl nepřijatelný už proto, že zabít hosta pod svou střechou je jeden z největších hříchů...
  • upraveno 25. června 2011
    Lasičák se už 70 let snaží infiltrovat svůj potěr do nejvznešenějších rodin :-) Ovšem na čistotě charakteru mu to nepřidá...
    Zombice má myslím zase v úmyslu vyvraždit mu rodinu před očima a nechat ho zcela bez potomků :-) (a dodatečně zřejmě i vykastrovat, aby byla důsledná :-p )
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.