Uáá, jako to je na tom to nejhorší. Čekat týden za týdnem když víte, že teď to bude čím dál lepší jízda. A přitom vědět, že to za 5 týdnů skončí a začne doba dlouhého čekání, dohadů, odhadů a těšení se na druhou sérii ;o)
Knedle: Samozřejmě, že většina si to představovala rozdílně. Buď se jejich představy zhmotnily v podobě seriálu či ne. Já jenom tvrdím, že u mě k tomu nedošlo a protože mám tu knihu v živé paměti, tak je pro mě seriál spíše povinností.
Jinak to možná bude něco přes 14 dní, ale v průměru jsem přečetl 200+ stran denně :)
Olorin: nebo ty prostě jenom pomalu čteš. já jsem dám klidně 250str knížku za den, a přitom normálně funguju. když mám volnej den tak dám klidně i 400str (mám i změřený cca 580stran za 7,5 hodiny čistýho času)
rychlost čtení se prostě liší osobu od osoby. toť jen taková technická na okraj, že ne každej musí hned kecat
Já tedy čtu dost rychle, ale 580 stran za den to si přece člověk vůbec nedokáže užít...
Kromě toho správného Orlího hnízda mi tam chybí taky nějaký to údolí... Vypadá to jako kdyby přijeli do divočiny a hlavní cesta vypadá jako kdyby vedla do nějakého lomu....
Bubak.cz - 7,5 hodiny to jest - 450 minut a přečetl jsi 580 stran říkáš. To je stránka pod minutu. To je docela síla. Ze začátku si myslím, že to jde dobře, pak ale ubívají síly,takže jak říká Amaroun, hraničí to, co hraničí, to je za hranicí...za zdí ))) hooodně daleko, na to, abys sis pamatoval každého důležitějšího séra. Mě to přijde jako pitomost )) a druhá věc, kolik a za kolik to přečteš je tu každýmu putna, tak to nemusíš sdělovat a stačí říct, čtu rychle, konec tečka )))
Mně nevadí, že některé postavy nesplňují mé představy. S tím se smířím. Smířím se i s šíleně vypadajícím Orlím hnízdem, vyloženě blbými kostýmy (Jaimeho SS kabátek, brnění lannisterských stráží vypůjčené z Posledního samuraje atd.). Co mě ale štve, je překroucení charakteru některých postav...Renly, Loras, Cersei atd. Dále mi vadí některé pozměněné a hlavně přidané scény. Zbytečně zabírají čas, který pak chybí pro to, co je v knize. Rozhovor Varyse a Malíčka, Viseryse a štětky, Jaimeho a Jona jsou úplně o ničem. Nikam děj neposouvají. Jen to jen zbytečná výplň. Můj názor je takový, že se scénáristé měli víc držet předlohy. Hlavní však je, že v seriálu se zatím neobjevilo ve větší míře kouzlo knihy. To mě mrzí nejvíc. Když jsem viděl filmové zpracování Pána prstenů, tak mě taky štvala spousta věcí, ale jako celek to podle mně fungovalo. U Hry to tak zatím není..aspoň pro mě...
Přijde mi vtipné když čtenáři tvrdí, že nečtenáři v tom mají určitě zmatek a neví kdo je kdo a nevyznají se v seriálu :D To snad ví nejlépe oni sami ne? Četl jsem x názorů, recenzí, videorecenzí a většina nečtenářů se orientovala slušně a neměla s tím problémy. To je jen mylná představa čtenářů, kteří znají spoustu maličkostí a podrobností, které se prostě do seriálu nevlezou a tak si myslí, že to nečtenářům určitě chybí a určitě bez toho nepochopí věc X nebo postavu Y, jenže tak to není, jim to nechybí, protože o tom neví. A zvládnou věci chápat i bez toho. Jinak co se týče adaptace naprostý souhlas s Ivushou a Alekem, jsem rád, že nejsem jediný kdo smýšlí podobně :)
zrovna vcera jsem si na twitteru stezoval, ze je na houby, ze neni cz ci sk rozbor/popis dilu od nectenare, který by skladal dodavane stripky do komplexniho příběhu (tak jak je chápe on) a tím se vlastně jasně uvidí, jak moc se (ne)povedl seriál - zda je divák uplně mimo, nebo naopak se chytá
Knedle: a myslíš, že se chytám? :-) Mě seriál baví i kvůli tomu, že člověk musí přemýšlet nad tím, proč ten říká tohle a onen tamto a co tím sledují? Podle mne je scénář napsán velice chytře a pozorní čtenáři si kolikrát i z banálních detailů mohou (musí) vyvodit důležité závěry. Jak ale říkám, je potřeba být pozorný a zapnout občas ty závity v hlavě. Není to holt tradiční popcornový seriál, ale velice chytře poskládaná mozaika...
A navíc, v něčem trochu tápat, nebýt si jistý něčí motivací, jeho záměry atd atd, to je přece naprosto normální a stejné pocity má člověk i při prvním čtení knihy.
Co se týče Roberta a Cersei, jak píšete, že je v seriálu diametrálně odlišná a vykreslována jako hodná nebo nedostatečně zákeřná, zlá... Mě v seriálu připadá jako mrcha navíc její horší momenty ještě teprve přijdou. Navíc v knize ji delší dobu sledujeme jen z pohledu jiných osob a jejich myšlenek a názorů a je to tak trochu zkreslený pohled. Ale především ji kniha nesleduje 24 hodin denně a 7 dní v týdnu. Je to sice mrcha, ale taky musí nějak normální žít, a to že se při některých situacích projeví jako mrchá neznamená, že musí nutně 24 hodin denně, obrazně řečeno, každým slovem "vraždit, mučit a bodat do zad". S Robertem žijí 17 let a i když se v podstatě nenávidí, je to už poměrně dlouhá doba co jsou spolu a není možné se 17 let 100% času sobě vyhýbat. A právě ta scéne z 5. dílu mezi ní a Robertem, která v knize není mi přijde naprosto reálná a skvěle napsaná a nijak postavu Cersei nemění. Je to stále mrcha a velká, ale i člověk jako Cersei může mít takovýto okamžik.
Baltim: Amen :D Stejně je na tom i kniha, velice chytře poskládaná mozaika, pokud takto vidíš i seriál, je to jen důkaz toho, jak dobře je adaptace provedena.
Knedle: No on je OtakuAssemble dost specifický :D Takový roztěkaný a emotivní, takže se tomu nedivím, že samou nadšeností mu něco uniklo. Ovšem i on se chytil a většina nováčků na tom byla ze začátku lépe než on. Navíc ani čtenář při čtení hned neví všechno, nezná všechny postavy, všechna místa, motivace lidí, co přesně je Zeď a co se tam odehrává atd atd. Člověk všemu ostupně přichází na kloub jak v knize tak v seriálu.
ja mam zatial k GoT podobny postoj ako k LoTR. Som velmi rad ze sa to sfilmovalo a myslim ze je to sfilmovane najlepsie ako sa to momentalne da. film ti vzdy pozmeni vlastne predstavy o tom ci onom, ale s tym treba pocitat, alebo serial nesledovat.
Nevadia mi dejove odbocky popripade obrazy ktore uplne nekoresponduju s knihou/kalendarom. Som zrejme v tomto benevolentnejsi. Vadia mi vsak samoucelne zmeny charakterov (Renly, Loras, Cersei), alebo samoucelne zmeny deja (napr. odmietnutie Aragorna od obyvatelov 'Stezek mrtvych'). Podobna blbost sa nastastie v goT zatial nestala. Naopak som vdacny ak daju kazdy detail z knih ktory mam rad. btw. dufam ze bude nejaka rozsirena DVd verzia ako bolo k LoTR...
Overall si myslim ze Martin si postrazi aby v serialy neboli taketo odbocky.
Ivusha taky sem psal, ze jsem ten problem mel v prvnich 3 dilech, ted po patem si myslim, ze bylo +- dostatecne vse receno a dokonce velmi vhodne v celem prubehu techto 5 dilu
me by spis zajimala odpoved, zda ty, respektive tve okoli se bez problemu orientovalo(as) vzdy po 1/ 2 / 3 dile
Knedle: Tak to už ale není o špatné adaptaci ani přehnané složitosti, ale o nepozornosti lidí. :-D Protože po celém jednom díle nepřijít na to, že se jedná o sourozence, ačkoliv to v tom dílu i bez znalosti předlohy jde celkem jednoznačně poznat. Stačí se prostě soustředit. Jak už tady někdo dříve psal, hodně lidí je zvyklých u sledování TV moc nepřemýšlet, být naprosto vypnutý a jen okrajově vnímat. Což možná u nějakých hloupých tv seriálů stačí, ale tady člověk musí ten seriál opravdu sledovat a vnímat. Ano, seriál je vzhledem k předloze obtížnější než některé jiné, ale ne natolik, aby v tom člověk úplně plaval nebo byl ztracen. Co jsem tak z většiny názorů na netu i od lidí, kterým jsem seriál doporučil pochytil, tak většina s orientací problém nemá.
Knedle: Já musím říct, že jsem se celkem dobře orientovala už v prvním díle, jen jsem chvilku tápala u Jona Snowa (Sněha:)), jakou že má v rodině Starků roli. To mi ale bylo záhy vysvětleno (mám pocit, že hned v průběhu prvního dílu a v druhém bylo řečeno, jak je možné, že má Eddard bastarda - to mi totiž bylo divné:-)) Přesně si pamatuju, jak jsem byla na konci 1. dílu znechucená, že královna spí se svým dvojčetem, urgh...:-)
Pak s příchodem do Králova (a teď jak je to česky? no prostě King's Landing) tam bylo hodně postav, takže trvalo zase tak půl dílu, než jsem se zorientovala, ale nemyslím, že to byl nějaký brutální oříšek;))
Jak jsem říkala - z rodiny se mě občas ptali - záhada pro všechny Renly v pátém díle - to jsem se domnívala, že je to bratr krále, ale stoprocentní jistotu jsem měla až když mi tu někdo odpověděl v diskuzi:-)) No, pak tam byly otázky na nejrůznější věci:)) Už nějak nevím, co přesně (určitě jsme se ale bavili o blonďatých Targaryenech:)). Myslím, že jsem rozluštila "Sémě je silné", ale to uvidím až časem:D Určitě byli dost zmateční pánové z Malé rady (snad kromě Baeliše aka Malíčka:D), ale tay jsme se s tím poprali... No a nejlepší bylo sestřino přirovnání Jaimeho k princi Krasoňovi:D To jsem říkala: "A joooooo, úplnej Krasoň.":-))
Komentáře
Samozřejmě, že většina si to představovala rozdílně. Buď se jejich představy zhmotnily v podobě seriálu či ne. Já jenom tvrdím, že u mě k tomu nedošlo a protože mám tu knihu v živé paměti, tak je pro mě seriál spíše povinností.
Jinak to možná bude něco přes 14 dní, ale v průměru jsem přečetl 200+ stran denně :)
nebo ty prostě jenom pomalu čteš. já jsem dám klidně 250str knížku za den, a přitom normálně funguju. když mám volnej den tak dám klidně i 400str (mám i změřený cca 580stran za 7,5 hodiny čistýho času)
rychlost čtení se prostě liší osobu od osoby. toť jen taková technická na okraj, že ne každej musí hned kecat
Bubak.cz: Pro mě za mě si klidně čti 600 stran za den, jen si myslím, že to už hraničí se schopností vstřebání informací, to je celý.
Kromě toho správného Orlího hnízda mi tam chybí taky nějaký to údolí... Vypadá to jako kdyby přijeli do divočiny a hlavní cesta vypadá jako kdyby vedla do nějakého lomu....
Hlavní však je, že v seriálu se zatím neobjevilo ve větší míře kouzlo knihy. To mě mrzí nejvíc.
Když jsem viděl filmové zpracování Pána prstenů, tak mě taky štvala spousta věcí, ale jako celek to podle mně fungovalo. U Hry to tak zatím není..aspoň pro mě...
To snad ví nejlépe oni sami ne? Četl jsem x názorů, recenzí, videorecenzí a většina nečtenářů se orientovala slušně a neměla s tím problémy. To je jen mylná představa čtenářů, kteří znají spoustu maličkostí a podrobností, které se prostě do seriálu nevlezou a tak si myslí, že to nečtenářům určitě chybí a určitě bez toho nepochopí věc X nebo postavu Y, jenže tak to není, jim to nechybí, protože o tom neví. A zvládnou věci chápat i bez toho.
Jinak co se týče adaptace naprostý souhlas s Ivushou a Alekem, jsem rád, že nejsem jediný kdo smýšlí podobně :)
zrovna vcera jsem si na twitteru stezoval, ze je na houby, ze neni cz ci sk rozbor/popis dilu od nectenare, který by skladal dodavane stripky do komplexniho příběhu (tak jak je chápe on) a tím se vlastně jasně uvidí, jak moc se (ne)povedl seriál - zda je divák uplně mimo, nebo naopak se chytá
Co se týče Roberta a Cersei, jak píšete, že je v seriálu diametrálně odlišná a vykreslována jako hodná nebo nedostatečně zákeřná, zlá...
Mě v seriálu připadá jako mrcha navíc její horší momenty ještě teprve přijdou. Navíc v knize ji delší dobu sledujeme jen z pohledu jiných osob a jejich myšlenek a názorů a je to tak trochu zkreslený pohled. Ale především ji kniha nesleduje 24 hodin denně a 7 dní v týdnu. Je to sice mrcha, ale taky musí nějak normální žít, a to že se při některých situacích projeví jako mrchá neznamená, že musí nutně 24 hodin denně, obrazně řečeno, každým slovem "vraždit, mučit a bodat do zad".
S Robertem žijí 17 let a i když se v podstatě nenávidí, je to už poměrně dlouhá doba co jsou spolu a není možné se 17 let 100% času sobě vyhýbat. A právě ta scéne z 5. dílu mezi ní a Robertem, která v knize není mi přijde naprosto reálná a skvěle napsaná a nijak postavu Cersei nemění. Je to stále mrcha a velká, ale i člověk jako Cersei může mít takovýto okamžik.
Baltim: Amen :D Stejně je na tom i kniha, velice chytře poskládaná mozaika, pokud takto vidíš i seriál, je to jen důkaz toho, jak dobře je adaptace provedena.
Knedle: No on je OtakuAssemble dost specifický :D Takový roztěkaný a emotivní, takže se tomu nedivím, že samou nadšeností mu něco uniklo. Ovšem i on se chytil a většina nováčků na tom byla ze začátku lépe než on. Navíc ani čtenář při čtení hned neví všechno, nezná všechny postavy, všechna místa, motivace lidí, co přesně je Zeď a co se tam odehrává atd atd. Člověk všemu ostupně přichází na kloub jak v knize tak v seriálu.
Nevadia mi dejove odbocky popripade obrazy ktore uplne nekoresponduju s knihou/kalendarom. Som zrejme v tomto benevolentnejsi. Vadia mi vsak samoucelne zmeny charakterov (Renly, Loras, Cersei), alebo samoucelne zmeny deja (napr. odmietnutie Aragorna od obyvatelov 'Stezek mrtvych'). Podobna blbost sa nastastie v goT zatial nestala. Naopak som vdacny ak daju kazdy detail z knih ktory mam rad. btw. dufam ze bude nejaka rozsirena DVd verzia ako bolo k LoTR...
Overall si myslim ze Martin si postrazi aby v serialy neboli taketo odbocky.
taky sem psal, ze jsem ten problem mel v prvnich 3 dilech, ted po patem si myslim, ze bylo +- dostatecne vse receno a dokonce velmi vhodne v celem prubehu techto 5 dilu
me by spis zajimala odpoved, zda ty, respektive tve okoli se bez problemu orientovalo(as) vzdy po 1/ 2 / 3 dile
ja jsem vlastne ve stavu, ze mi ted +- nic nevadi
Jak už tady někdo dříve psal, hodně lidí je zvyklých u sledování TV moc nepřemýšlet, být naprosto vypnutý a jen okrajově vnímat. Což možná u nějakých hloupých tv seriálů stačí, ale tady člověk musí ten seriál opravdu sledovat a vnímat. Ano, seriál je vzhledem k předloze obtížnější než některé jiné, ale ne natolik, aby v tom člověk úplně plaval nebo byl ztracen.
Co jsem tak z většiny názorů na netu i od lidí, kterým jsem seriál doporučil pochytil, tak většina s orientací problém nemá.
Pak s příchodem do Králova (a teď jak je to česky? no prostě King's Landing) tam bylo hodně postav, takže trvalo zase tak půl dílu, než jsem se zorientovala, ale nemyslím, že to byl nějaký brutální oříšek;))
Jak jsem říkala - z rodiny se mě občas ptali - záhada pro všechny Renly v pátém díle - to jsem se domnívala, že je to bratr krále, ale stoprocentní jistotu jsem měla až když mi tu někdo odpověděl v diskuzi:-))
No, pak tam byly otázky na nejrůznější věci:)) Už nějak nevím, co přesně (určitě jsme se ale bavili o blonďatých Targaryenech:)). Myslím, že jsem rozluštila "Sémě je silné", ale to uvidím až časem:D Určitě byli dost zmateční pánové z Malé rady (snad kromě Baeliše aka Malíčka:D), ale tay jsme se s tím poprali...
No a nejlepší bylo sestřino přirovnání Jaimeho k princi Krasoňovi:D To jsem říkala: "A joooooo, úplnej Krasoň.":-))