Hra o trůny 1x05 - Vlk a lev

upraveno 18. května 2011 v 1. řada
Připomínám, že u diskuzí k těmto článkům o epizodách je nutné všechny spoilery označovat speciálním tagem. Díky za ohleduplnost.

Název epizody: Vlk a lev
Režie: Brian Kirk
Scénář: David Benioff & D.B. Weiss

Číst celý článek zde
«1345678

Komentáře

  • upraveno 15. května 2011
    Tak tahle epizoda by prý měla být kompletně bez účasti Jona a Daenerys, hledáček bude na Královo přístaviště a Údolí.
  • upraveno 15. května 2011
    vubec nevadi - min mist = vetsi duraz na pribehy na jednom miste
    uz jen z tohoto duvodu by to mel byt klad dilu
  • upraveno 15. května 2011
    souhlas, už jsem si sám v průběhu těch přecpaných epizod říkal, jestli by třeba v druhé sérii nebyl prostor pro nějaké spešl epizody třeba čistě na Dany či Jona, možná by to fungovala, kdyby se to podalo jako nějaký speciál... A těm co Dany vadí by se pak zas ulevilo v dalších epkách :-)
  • upraveno 15. května 2011
    Myslím že tímhle způsobem by si nečtenářům v tom udělal ještě větší binec... Náhlé objevení Dany a Jona.. Navíc takhle aspoň člověk má trošku přehled o sledu událostí :-)
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 15. května 2011
    Souhlas.
  • upraveno 15. května 2011
    No proto říkám v budoucnu. Třeba výprava za Zeď, něco kde není třeba interakce s dalšími dějovými linkami...
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 15. května 2011
    No nevím, zrovna Jonův návrat zpátky na Zeď po pobytu u divokých je přesně zasazený do časové osy příběhu - zprávy ze Zimohradu.
    Já myslím, že to Martin udělal dost dobře a seriál by se toho měl držet. Zajímavé to bude jedině až (resp. pokud) se seriál dostane ke čtvrté knize a dál.
  • upraveno 15. května 2011
    Souhlasím s Alekem.
    Bylo by lepší kdyby to dělali normálněji, bez těch neustálých skoků.
    Líbilo by se mi, kdyby byla sezóna na 20 dílů, na začáku či i konci by bylo 10 minut víc těch postav, ale mezi tím by šlo nepřerušovaně 40 minut z pohledu jedné postavy nebo maximálně dvou na jednom místě. Bylo by pomalejší tempo, víc jako detektivka a využití kulis naplno.

    Protože na velkolepý styl to podle mě nikdy nedotáhnou, brání tomu i ti roztříštění hrdinové a místa. Ale stejně by mohli trochu spravit tu svou úděsně nejslabší stránku v počítačových tricích. To že nezvládli ani ten celkový pohled na Královo přístaviště při příjezdu Neda nebo Catelyn, považuji za trapas největší.
  • upraveno 16. května 2011
    kniha se mi libi, ale ten serial bych po prvnich trech dilech ohodnotil asi takto - Močka
  • upraveno 16. května 2011
    scaramanga Tvůj názor ti neberu, ale proč to píšeš pod pátý díl, když si viděl zatím jen tři?

    Jinak, pokud jsme si stěžovali na nedostatek akce, tak té je v tomhle díle požehnaně. :-)
  • upraveno 16. května 2011
    Skvělý.... Tak už je celkem jistý, že Renly nebyl Heterosexuál :-D a že Arya viděla Illiria Závěrečný fight se mi zdál moc umělej... Jsou tam dobrý scény, je ale vidět, že do toho nedávají sílu.... No rozhodně tenhle díl se nejvíce oddálil od předlohy.
    BTW Orlí hnízdo je fakt pitomě udělaný :-(
  • upraveno 16. května 2011
    ted uz jenom vydrzet do vecera (necist vsechny ty recapy)
  • upraveno 16. května 2011
    Jo, Orlí hnízdo vypadá úplně jinak, než jak jsem si ho představoval, a ten skalní most je pořádnej kýč - mám takovej dojem, že někomu ze štábu se GoT zdál málo fantasy, tak tam musel procpat tyhle voloviny (hrad v Králově přístavišti a teď Orlí hnízdo :-().
  • upraveno 16. května 2011
  • upraveno 16. května 2011
    knedle: Paráda.. díky to pošlu pár lidem.... Ta mapa by možná stála za aktuálku... Spojení je super :-D

    Olorin:Ten most - to je prostě konec a docela mne mrzí, že údolí vypadá jak lom. Nějaký záběr na úrodnou krajinu tam mohli dát...
  • upraveno 16. května 2011
    Atmosfera prijemne zhousla. Na konci jsem zustal s otevrenou hubou. A hudba tomu dost pomaha. Vale a Eyerie se mi libi. Dokonce i Sky Cells jsou pekny. A mlady Lord of the Vale je opravdu sickly boy.
    Rekl bych, ze je to cim dal tim lepsi:)
  • upraveno 16. května 2011
    do vecera sem nepachnu - moc tu "paradujete" :)
  • upraveno 16. května 2011
    (no to děláš dobře, knedle :-) A pro ostatní: neoznačujte za spoiler něco, co se v tom díle odehrálo, to je fakt zbytečně otravující. Tohle je diskuze o 5. díle!)

    Hmmmmm, tak po prvním shlédnutí se konečně dostavil pocit naprosté spokojenosti. Poprvé dávám (mimo první díl) 5 hvězd.

    Scéna Renly-Loras je super, krásně dokresluje motivaci Renlyho, Loras (Tyrellové) ho hezky manipuluje. Loras se mi zdál v turnaji moc přehrávanej, ale v týhle scéně byl super. No a hlavně, konečně máme všichni jasno :-)

    Souboj Ned-Jaime je pro mě ok, ba co víc skvělej! IMO jste moc zmlsaný jinými souboji z jiných seriálů a filmů, kde je to ale dělaný moc na efekt, takže pak to tady vypadá trochu zpomaleně. Tohle vypadá naopak dost opravdově, žádný velký přikrášlování rychlými střihy, z kterých bolí hlava a nic nevidíte.

    Jo taky se mi líbila úvodní scéna s Rudou baštou na pozadí, konečně jsme jí zase viděli, což jak dávám někomu za pravdu, byl velký fail při příjezdu Neda a Cat do přístaviště. Tak aspoň teď. S Orlím hnízdem taky nemám problém, beru to tak, jak to je, vůbec to nevztahuju k popisu z knih - podobně to bere i GRRM, tak proč ne já... Sky Cells krásný a můj oblíbenec Mord je taky pěknej příslib do příště :-)

    Už jsem říkal, že jsem nadšenej? :-)

    OK, tak jedna scéna, z níž jsem opět rozpačitej. Cersei-Robert. Jako napsaný a zahraný je to dokonale, oba by je člověk litoval. Jenže se bojím, jak to bude fungovat v budoucnu, tahle Cersei je taková dobrácká, upřímná, smířená - nebo je to jen přetvářka? Nečtenáři z toho budou zmatený ještě víc... Připomíná mi to tu změnu u Catelyn. Na začátku byla proti odjezdu Neda a pak se to proti scénáristům obrátilo - najednou z ní u Tyriona udělali tu akční, což moc nedávalo smysl ve vztahu k její opatrnosti z úvodu.
  • upraveno 16. května 2011
    Teď mě pobavilo přirovnání Davida Benioffa scény Varyse a Malíčka. Prý je to jako, kdyby se sešel kápo KGB a kápo CIA na čajový dýchánek :-)
  • upraveno 16. května 2011
    Jo, taky si myslím, že Cersei (a nejenom teď) do budoucna zamotá hlavu spoustě nečtenářů. A u Jaimeho nebude ten přerod tak násilnej, jako v knize.
  • upraveno 16. května 2011
    Tak souboj mezi bratry Clegany se podle mě dost povedl. :)
  • upraveno 16. května 2011
    Souhlasim, z te sceny Littlefingera a "Lorda" Varyse kape kapalny dusik. Ti dva jsou naprosto dokonaly... a zaverecna hlaska: "Zpravy z daleke Dothrakie, cozpak o tom nevite?" tomu nasadila korunu.

    Sdilim Alekovo nadseni a presne vyslovil muj nazor na vec - souboje fajn, zadny "radoby" sermy se nekonaji. Tim, ze jsem 7 let zavodne sermoval mam k temhle vecem dost kriticky pristup, takze mne obcas nekdo trhal zuby, kdyz jsem videl, jak se Stark s Lannisterem sermuje kdyz uz ne jilcema, tak zastitama skoro metr dlouhych mecu, misto aby to bylo ostrim mece, ktere je ostre prvnich 30cm od bodce.
    Ale zas jsem ochoten to odpustit, protoze Lannisteri umeji dobre vrhat kopi:)

    A Eyrie taky fajn. Proste "hrad/zamek" na kopci. Vyvysena poloha uz sama zarucuje, ze je hrad nedobytny a tak neni potreba 700 stop vysokych zdi. I ja se pridavam k nadsencum:-)

  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 16. května 2011
    Lidi lidi, to neni fér, když já musím brzo ráno do práce a musím čekat až na večer...
  • upraveno 16. května 2011
    To neni no, mně naštěstí minulým týdnem skončily plné pondělky, takže si ty dopoledne hodlám krásně užívat :-)
  • upraveno 16. května 2011
    Zatím největší odklon od předlohy a přesto největší nadšení (mimo první díl). Dostalo mě naprosto suše řečené "...and failed rebellions" :-D
  • upraveno 16. května 2011
    No to mi ho teda narvi! Excelentný diel. Diváci, ktorý už pomaly začali frfľať na "dialógový" charakter seriálu, museli byť pri tejto epizóde nanajvýš potešení. A fanúšikovia predlohy rovno striekajú všetkými telesnými otvormi. Orlie hniezdo (síce značne iné, ako v predlohe, ale aj napriek tomu vkusné a pekné), Nebeská cela (pohľad do hlbín je skvelý!), výborne stvárnená Lysa Arryn a jej polo-psychopatická osobnosť (nenapadlo ma, že tam to kojenie fakt dajú), no a v neposlednom rade výživné akčné scény, počínajúc súbojom bratov Cleganovcov, pokračujúc krvavou sekanicou s horskými kmeňmi a končiac už teraz ikonickým, bravúrnym súbojom Neda s Králokatom, ktorý predstavuje vskutku skvostný záver epizódy. Keď o seba ich meče po prvý krát zazvonili, otvoril som v úžase hubu a v hlave mi kolovala jediná myšlienka - dvaja titani sa stretli. (10/10)
    Poznámka: Doteraz som nemal ani poňatia, že by bol Renly gay :) No, možno som len zabudol.
  • upraveno 16. května 2011
    Poznámka č.2: Moment, kedy Robert zreve na bojujúcich Cleganovcov a Ohař okamžite pokľakne a Horov meč ho o vlások minie, je úžasný.
  • upraveno 16. května 2011
    Macejko:V knihách to není přímo řečeno, ale dá se to docela dobře odvodit, že Renly je Gay
    nenapadlo ma, že tam to kojenie fakt dajú
    V tý části mne začalo vrtat hlavou jestli s tim neměli problémy před zákonem :-)

    Neprihlaseny_aqwarty:
    ostrim mece, ktere je ostre prvnich 30cm od bodce.
    To je nějak málo ne ? na skoro metr dlouhý meč...

    Nic nemění na tom, že některé údery a výpady vypadají až moc uměle a neefektivně

  • upraveno 16. května 2011
    na margo kojenia: neviem či je zdravé pre dieťa natáčať takéto scény... to musel byť dosť problém...
  • upraveno 16. května 2011
    Sarven: možno na konkurzy pozívali výhradne malých úchylov ;)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.