Tak tohle je ta poslední slíbená povídka. Rozepsala jsem si ji už dávno, když jsem se probírala historií Jenny ze Starokamenů (http://www.icefire.cz/komunita/povidky/20-kolo/povidka-c-6-20-kolo/). Létohrad se prostě nedal vyřešit jen jedním odstavcem ;-). Nejdřív jsem pracovala s dost kratší a jednodušší verzí, ale potom se mi na ni začaly nabalovat různé souvislosti - hlavně Aegonovi příbuzní. Chtěla jsem povídku původně poslat do posledního, dvacátého kola soutěže, ale Ašara jako zkušební čtenář mě přesvědčila, ať počkám a po technické stránce ještě něco doladím (hlavně akční část a popisy kříšení draků). Měla pravdu a ještě jednou jí tady moc děkuji za práci, kterou si dala se čtením. Jenže tehdy mi už došla chuť si s textem hrát dál, musela jsem ho odložit a vytáhla jsem ho až teď. Kromě teorie o Maegorovi jsou tu oproti originálu navíc rodiny králových sester, pár detailů doplněných kvůli ději (zemětřesení v Dračím kameni, přestavba paláce) a jméno pobočníka. Kdo jím byl za Aegona Pátého, se zatím neví. Kdyby náhodou někoho zajímaly souvislosti a starší povídky nečetl, tak tahle začíná válkou Devítigrošových králů: http://www.icefire.cz/komunita/povidky/20-kolo/povidka-c-1-20-kolo/ .
Já... nemám slov, Čejko. Tohle je... opravdu dechberoucí.
Za mě tvé dosud nejlepší dílo a přečetl jsem ho bez jediné pauzy se zatajeným dechem. Ty detaily, jednotlivé popisy postav, celého obřadu a mocenských cílů kolem toho všeho. A ten konec... drak, smrt Egga a Dunka... Jakýkoliv příběh o Letohradu, který Martin možná ještě napíše už budu nejspíš vždy porovnávat s tvou verzí, protože je neuvěřitelně skvělá.
Smekám pomyslný klobouk a skláním se před tvou tvůrčí genialitou.
@Azrael Četla jsem tvůj komentář už včera a pořád ještě přemýšlím, jak bych ti ho mohla oplatit. Doufám, že se mi to někdy podaří - třeba při tvojí povídce :-)
Tohle je krása... Možná jedině trochu víc bodrosti před katastrofou, ale i tak si člověk přeje, aby drama už začalo, a zároveň se toho děsí. Souhlasím, že tohle je tvoje nejlepší práce a jako vždycky musím vyzdvihnout pozornost k detailům. A ten konec... Byla jsem jediná, kdo vůbec nečekal, že by se to Eggovi přece jenom nakonec povedlo? A ta tragická ironie, že se o tom ani nikdo nikdy nedozvěděl.
@čejka Tak ono hlavně stejně jako u Daenerys bylo neúmyslně splněno 1. smrt ženy (víc než jedné), 2. smrt krále (i když Dunk si to nechce přiznat), 3. smrt prince (Duncan a vlastně i Maegor), aby vyhynulí draci byli přivedení zpátky na svět. To je samozřejmě jenom teorie :D Mě hlavně dojalo, že dráček je Eggův.
Podle mě je více než jasné, že pro vylíhnutí stačila jen obyčejná lidská oběť, jelikož za Tance se líhnuli draci "jako na běžícím pásu". Vždycky jsem si to představoval tak, že nad vejcem provedli patřičný rituál a poté ho položili dítěti do kolébky.
Na stranu druhou, jsou tu i přímé či nepřímé důkazy, že se draci mohli líhnout i bez obětí a rituálů. Například divocí draci na Dračím kameni a nebo zmínky v Ohni a krvi, že si někdo může nárokovat vylíhlé dráče, které ale jezdce nikdy nemělo, tudíž těžko říct, jestli se vylíhlo spontánně, nebo i nad ním byl proveden rituál.
V minulosti zřejmě tolik nutný nebyl, ale čím víc začalo draků ubývat, tím víc zřejmě nutný byl. Což dokazuje to, že Daenerys musela prakticky provést dokonalý obětní rituál, aby draky znovu dokázala oživit.
Komentáře
Rozepsala jsem si ji už dávno, když jsem se probírala historií Jenny ze Starokamenů (http://www.icefire.cz/komunita/povidky/20-kolo/povidka-c-6-20-kolo/). Létohrad se prostě nedal vyřešit jen jedním odstavcem ;-). Nejdřív jsem pracovala s dost kratší a jednodušší verzí, ale potom se mi na ni začaly nabalovat různé souvislosti - hlavně Aegonovi příbuzní. Chtěla jsem povídku původně poslat do posledního, dvacátého kola soutěže, ale Ašara jako zkušební čtenář mě přesvědčila, ať počkám a po technické stránce ještě něco doladím (hlavně akční část a popisy kříšení draků). Měla pravdu a ještě jednou jí tady moc děkuji za práci, kterou si dala se čtením. Jenže tehdy mi už došla chuť si s textem hrát dál, musela jsem ho odložit a vytáhla jsem ho až teď.
Kromě teorie o Maegorovi jsou tu oproti originálu navíc rodiny králových sester, pár detailů doplněných kvůli ději (zemětřesení v Dračím kameni, přestavba paláce) a jméno pobočníka. Kdo jím byl za Aegona Pátého, se zatím neví.
Kdyby náhodou někoho zajímaly souvislosti a starší povídky nečetl, tak tahle začíná válkou Devítigrošových králů: http://www.icefire.cz/komunita/povidky/20-kolo/povidka-c-1-20-kolo/ .
Za mě tvé dosud nejlepší dílo a přečetl jsem ho bez jediné pauzy se zatajeným dechem. Ty detaily, jednotlivé popisy postav, celého obřadu a mocenských cílů kolem toho všeho. A ten konec... drak, smrt Egga a Dunka... Jakýkoliv příběh o Letohradu, který Martin možná ještě napíše už budu nejspíš vždy porovnávat s tvou verzí, protože je neuvěřitelně skvělá.
Smekám pomyslný klobouk a skláním se před tvou tvůrčí genialitou.
Na stranu druhou, jsou tu i přímé či nepřímé důkazy, že se draci mohli líhnout i bez obětí a rituálů. Například divocí draci na Dračím kameni a nebo zmínky v Ohni a krvi, že si někdo může nárokovat vylíhlé dráče, které ale jezdce nikdy nemělo, tudíž těžko říct, jestli se vylíhlo spontánně, nebo i nad ním byl proveden rituál.