Služba rytíře - Ice & Fire
Služba rytíře - Ice & Fire
SLUŽBA RYTÍŘE (napsala: čejka) „… v jedné byla shromážděna dračí krev… … sedm vajec na počest sedmi bohům, přestože nás králův septon varoval… … pyromanceři… … divoký oheň… … plameny se vymkly kontrole … sahaly až k nebesům … … celý článek
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Rozepsala jsem si ji už dávno, když jsem se probírala historií Jenny ze Starokamenů (http://www.icefire.cz/komunita/povidky/20-kolo/povidka-c-6-20-kolo/). Létohrad se prostě nedal vyřešit jen jedním odstavcem ;-). Nejdřív jsem pracovala s dost kratší a jednodušší verzí, ale potom se mi na ni začaly nabalovat různé souvislosti - hlavně Aegonovi příbuzní. Chtěla jsem povídku původně poslat do posledního, dvacátého kola soutěže, ale Ašara jako zkušební čtenář mě přesvědčila, ať počkám a po technické stránce ještě něco doladím (hlavně akční část a popisy kříšení draků). Měla pravdu a ještě jednou jí tady moc děkuji za práci, kterou si dala se čtením. Jenže tehdy mi už došla chuť si s textem hrát dál, musela jsem ho odložit a vytáhla jsem ho až teď.
Kromě teorie o Maegorovi jsou tu oproti originálu navíc rodiny králových sester, pár detailů doplněných kvůli ději (zemětřesení v Dračím kameni, přestavba paláce) a jméno pobočníka. Kdo jím byl za Aegona Pátého, se zatím neví.
Kdyby náhodou někoho zajímaly souvislosti a starší povídky nečetl, tak tahle začíná válkou Devítigrošových králů: http://www.icefire.cz/komunita/povidky/20-kolo/povidka-c-1-20-kolo/ .
Za mě tvé dosud nejlepší dílo a přečetl jsem ho bez jediné pauzy se zatajeným dechem. Ty detaily, jednotlivé popisy postav, celého obřadu a mocenských cílů kolem toho všeho. A ten konec... drak, smrt Egga a Dunka... Jakýkoliv příběh o Letohradu, který Martin možná ještě napíše už budu nejspíš vždy porovnávat s tvou verzí, protože je neuvěřitelně skvělá.
Smekám pomyslný klobouk a skláním se před tvou tvůrčí genialitou.
O mě je obecně známo, že mám pro Targaryeny a jejich draky slabost, takže jsem to osobně nesl ještě hůře. Ale jak jsem říkal, je to mistrovská práce. Čejka má neuvěřitelný cit pro detail a na této povídce je to znát úplně nejvíc.
Možná že ty podmínky líhnutí dokonce nebyly ani tak přísné jako v případě Daenerys (a Aegona), kdy šlo o několik draků najednou. Targaryenům se přece draci líhli dřív ve větším počtu, takže mohla stačit jen lidská oběť, ne přímo princ a král. A jestli oběť (nebo jedna z nich) musela být z dračího rodu, i ve Valyrii určitě existovali bastardi. Když už jsme u toho - ta zvláštní forma příbuzenství mezi draky a jejich pány byla asi důvodem, proč Egg zkoušel použít dračí krev (a taky chtěl něčím nahradit zabitého člověka).
Na stranu druhou, jsou tu i přímé či nepřímé důkazy, že se draci mohli líhnout i bez obětí a rituálů. Například divocí draci na Dračím kameni a nebo zmínky v Ohni a krvi, že si někdo může nárokovat vylíhlé dráče, které ale jezdce nikdy nemělo, tudíž těžko říct, jestli se vylíhlo spontánně, nebo i nad ním byl proveden rituál.
Ta druhá věc – nejsem si jistá, jestli se to tu už náhodou neobjevilo (v tom případě se omlouvám, všechny diskuze jsem neprošla). Zmrzačené potomky měli občas i Targarynové a někteří vypadali zvláštně. Dítě, které se Rhaenyře narodilo mrtvé v Dračím kameni, bylo podle jediného popisu od Hříbka křivé, pokroucené a mělo pahýl šupinatého ocasu. V Rodu Draka tohle raděj vynechali. Něco podobného se ale přihodilo Maegorovi u jeho dětí a taky Daenerys, i když v obou případech mělo být příčinou něco jiného (pomsta Tyanny a Mirri Maz Duur). Je ale možné, že Martin tyhle náznaky přidal, protože chtěl propojit draky s jejich jezdci i po fyzické stránce, aby opravdu nebyli jako ostatní lidé.