Služba rytíře - Ice & Fire

upraveno 10. května 2023 v Povídky
imageSlužba rytíře - Ice & Fire

SLUŽBA RYTÍŘE (napsala: čejka)   „… v jedné byla shromážděna dračí krev… … sedm vajec na počest sedmi bohům, přestože nás králův septon varoval… … pyromanceři… … divoký oheň… … plameny se vymkly kontrole … sahaly až k nebesům … … celý článek

Číst celý článek zde

Komentáře

• upraveno 9. května 2023
    Tak tohle je ta poslední slíbená povídka.
    Rozepsala jsem si ji už dávno, když jsem se probírala historií Jenny ze Starokamenů (http://www.icefire.cz/komunita/povidky/20-kolo/povidka-c-6-20-kolo/). Létohrad se prostě nedal vyřešit jen jedním odstavcem ;-). Nejdřív jsem pracovala s dost kratší a jednodušší verzí, ale potom se mi na ni začaly nabalovat různé souvislosti - hlavně Aegonovi příbuzní. Chtěla jsem povídku původně poslat do posledního, dvacátého kola soutěže, ale Ašara jako zkušební čtenář mě přesvědčila, ať počkám a po technické stránce ještě něco doladím (hlavně akční část a popisy kříšení draků). Měla pravdu a ještě jednou jí tady moc děkuji za práci, kterou si dala se čtením. Jenže tehdy mi už došla chuť si s textem hrát dál, musela jsem ho odložit a vytáhla jsem ho až teď.
    Kromě teorie o Maegorovi jsou tu oproti originálu navíc rodiny králových sester, pár detailů doplněných kvůli ději (zemětřesení v Dračím kameni, přestavba paláce) a jméno pobočníka. Kdo jím byl za Aegona Pátého, se zatím neví.
    Kdyby náhodou někoho zajímaly souvislosti a starší povídky nečetl, tak tahle začíná válkou Devítigrošových králů: http://www.icefire.cz/komunita/povidky/20-kolo/povidka-c-1-20-kolo/ .
  • Já... nemám slov, Čejko. Tohle je... opravdu dechberoucí.

Za mě tvé dosud nejlepší dílo a přečetl jsem ho bez jediné pauzy se zatajeným dechem. Ty detaily, jednotlivé popisy postav, celého obřadu a mocenských cílů kolem toho všeho. A ten konec... drak, smrt Egga a Dunka... Jakýkoliv příběh o Letohradu, který Martin možná ještě napíše už budu nejspíš vždy porovnávat s tvou verzí, protože je neuvěřitelně skvělá.

Smekám pomyslný klobouk a skláním se před tvou tvůrčí genialitou.
  • upraveno 10. května 2023
    @Azrael Četla jsem tvůj komentář už včera a pořád ještě přemýšlím, jak bych ti ho mohla oplatit. Doufám, že se mi to někdy podaří - třeba při tvojí povídce :-)
  • Tohle je krása... Možná jedině trochu víc bodrosti před katastrofou, ale i tak si člověk přeje, aby drama už začalo, a zároveň se toho děsí. Souhlasím, že tohle je tvoje nejlepší práce a jako vždycky musím vyzdvihnout pozornost k detailům. A ten konec... Byla jsem jediná, kdo vůbec nečekal, že by se to Eggovi přece jenom nakonec povedlo? A ta tragická ironie, že se o tom ani nikdo nikdy nedozvěděl.
  • upraveno 11. května 2023
    svoa00 napsal(a):

A ta tragická ironie, že se o tom ani nikdo nikdy nedozvěděl.

Létohrad je jeden z nejsilnějších příběhů v Západozemí a zároveň pořád ještě velice tajemný. Psala jsem proto tuhle povídku hodně dlouho a snažila jsem se do ní dostat všechno. Nějaké teorie, co jsem měla, a taky to, co víme o dracích. Drak potvrzuje nárok na trůn a Egg byl pravým králem, i když kvůli němu při volbě přeskočili jiné. Když jsem se do psaní pustila, uvědomila jsem si, že Létohrad ve skutečnosti splnil všechny podmínky pro vylíhnutí dráčete. Oheň, přítomnost Targyryena, který si draka velice přál, a lidé, co tam uhořeli. Nikdo se ale nedozvěděl, co se přesně stalo. Jenny přišla o rozum a ani další svědci nechtěli mluvit – nejspíš měli všichni svůj důvod. Gyldaynův byl jasný – velice brzy zemřel, protože ta poškozená stránka v jeho kronice „byla dozajista tou poslední, jakou v životě napsal“. Ten záznam o požáru ale určitě nezničili náhodou. Možná to udělal dokonce přímo Aerys. Jenže všichni si potom mysleli, že Aegon, jeho syn a Dunk zahynuli zbytečně, jen kvůli neopatrném pokusu s divokým ohněm. Jak píšeš, s tím, že Egg svého draka už nejspíš ani neviděl, je to opravdu hrozná ironie.
  • @čejka Tak ono hlavně stejně jako u Daenerys bylo neúmyslně splněno 1. smrt ženy (víc než jedné), 2. smrt krále (i když Dunk si to nechce přiznat), 3. smrt prince (Duncan a vlastně i Maegor), aby vyhynulí draci byli přivedení zpátky na svět. To je samozřejmě jenom teorie :D Mě hlavně dojalo, že dráček je Eggův.
  • svoa00 napsal(a):

Byla jsem jediná, kdo vůbec nečekal, že by se to Eggovi přece jenom nakonec povedlo? A ta tragická ironie, že se o tom ani nikdo nikdy nedozvěděl.

Já jsem v to raději ani nedoufal, protože mi bylo jasné, že i kdyby se Eggovi znovuzrození draků povedlo, ihned zase vyhynou a přesně to se také stalo. Je to opravdu tragický, nicméně i děsivě krásný příběh. I to, že Egg nakonec zemřel v rukou svého nejlepšího přítele.

O mě je obecně známo, že mám pro Targaryeny a jejich draky slabost, takže jsem to osobně nesl ještě hůře. Ale jak jsem říkal, je to mistrovská práce. Čejka má neuvěřitelný cit pro detail a na této povídce je to znát úplně nejvíc.

• upraveno 9. června 2023
    svoa00 napsal(a):

@čejka Tak ono hlavně stejně jako u Daenerys bylo neúmyslně splněno 1. smrt ženy (víc než jedné), 2. smrt krále (i když Dunk si to nechce přiznat), 3. smrt prince (Duncan a vlastně i Maegor), aby vyhynulí draci byli přivedení zpátky na svět. To je samozřejmě jenom teorie :D Mě hlavně dojalo, že dráček je Eggův.

Koho jiného? ;-) když si ho tolik přál. (čistě teoreticky - že by se někde ještě toulal třeba Rhaellin drak? Aerysův snad ne)
    Možná že ty podmínky líhnutí dokonce nebyly ani tak přísné jako v případě Daenerys (a Aegona), kdy šlo o několik draků najednou. Targaryenům se přece draci líhli dřív ve větším počtu, takže mohla stačit jen lidská oběť, ne přímo princ a král. A jestli oběť (nebo jedna z nich) musela být z dračího rodu, i ve Valyrii určitě existovali bastardi. Když už jsme u toho - ta zvláštní forma příbuzenství mezi draky a jejich pány byla asi důvodem, proč Egg zkoušel použít dračí krev (a taky chtěl něčím nahradit zabitého člověka).
  • Podle mě je více než jasné, že pro vylíhnutí stačila jen obyčejná lidská oběť, jelikož za Tance se líhnuli draci "jako na běžícím pásu". Vždycky jsem si to představoval tak, že nad vejcem provedli patřičný rituál a poté ho položili dítěti do kolébky.

Na stranu druhou, jsou tu i přímé či nepřímé důkazy, že se draci mohli líhnout i bez obětí a rituálů. Například divocí draci na Dračím kameni a nebo zmínky v Ohni a krvi, že si někdo může nárokovat vylíhlé dráče, které ale jezdce nikdy nemělo, tudíž těžko říct, jestli se vylíhlo spontánně, nebo i nad ním byl proveden rituál.
  • upraveno 11. května 2023
    Myslím, že rituál nebyl nutný, ale asi pomáhal, takže je dost pravděpodobné, že ho dračí páni měli
  • V minulosti zřejmě tolik nutný nebyl, ale čím víc začalo draků ubývat, tím víc zřejmě nutný byl. Což dokazuje to, že Daenerys musela prakticky provést dokonalý obětní rituál, aby draky znovu dokázala oživit.
  • upraveno 27. července 2023
    Azrael napsal(a):

Na stranu druhou, jsou tu i přímé či nepřímé důkazy, že se draci mohli líhnout i bez obětí a rituálů. Například divocí draci na Dračím kameni a nebo zmínky v Ohni a krvi, že si někdo může nárokovat vylíhlé dráče, které ale jezdce nikdy nemělo...

Vzhledem k tomu, že si Martin v Ohni a krvi připravil prostor pro snůšku vajec, o které se nevědělo, mohlo případně k vylíhnutí divokého draka dojít i při dobytí Zimohradu. Mrtvých a ohně tam bylo tehdy taky dost...

• Ještě dvě drobnosti k drakům. Tu první jsem asi měla dát přímo jako poznámku k textu povídky. "Pokud se dráčata přece jen občas vylíhla bez potřebné oběti, byla slabá či znetvořená." Právě to se nejspíš stalo zakrslé zelené poslední dračici a taky "drakovi" z vejce darovaného Laeně Velaryon (dceři Baely), který byl slepý a připomínal spíš znetvořeného červa. Oba nepodaření draci se vylíhli až po válce, za vlády Aegona III.
    Ta druhá věc – nejsem si jistá, jestli se to tu už náhodou neobjevilo (v tom případě se omlouvám, všechny diskuze jsem neprošla). Zmrzačené potomky měli občas i Targarynové a někteří vypadali zvláštně. Dítě, které se Rhaenyře narodilo mrtvé v Dračím kameni, bylo podle jediného popisu od Hříbka křivé, pokroucené a mělo pahýl šupinatého ocasu. V Rodu Draka tohle raděj vynechali. Něco podobného se ale přihodilo Maegorovi u jeho dětí a taky Daenerys, i když v obou případech mělo být příčinou něco jiného (pomsta Tyanny a Mirri Maz Duur). Je ale možné, že Martin tyhle náznaky přidal, protože chtěl propojit draky s jejich jezdci i po fyzické stránce, aby opravdu nebyli jako ostatní lidé.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.