Různé filmy

upraveno 6. listopadu 2010 v Film a televize

Včera jsem shlédl Zlatý kompas a musím povedať, že sa mi to páčilo.

Dobrá kvalita obrazu.

Zajímaví herci (Eva Green! s dětským hlasem) a jejich výrazné výkony.

Efektní vizuální podívaná.

Četl jsem i knihu (jen první díl) a s filmovou adaptací jsem velmi spokojen.

Kdybyste žili v tom světě, jakého byste asi měli daemona? :wink:

1373374376378379394

Komentáře

  • SagartSagart Amo ergo sum
    @sfik Já bych to tak neviděl. Jasně známe jej ze Stmívání jako zářícího debílka, ale tam to padlo na idiocii předlohy. Herec je to jinak dobrý.
    Spíš mi přijde zbytečné točit dalšího a dalšího Batmana. Jasně, cash & money a k tomu potřebují nakopnout universum, takhle to ale bude jen další film který diváci zhejtí :)
  • JoserJoser persona non grata
    Tak Pattinson od Stmívání ušel pořádný kus cesty a po skvělých rolích ve filmech jako High Life, Dobrý časy nebo Ztracené město Z je blbost ho pořád spojovat s jeho začátky. On i Kristen Stewart se v těhle malejch a nezávislejších filmech docela našli a hodně mě oba baví. A to možná bude kámen úrazu, protože cílovce Batmana nic neříkaj výše zmíněné filmy, stejně jako mi nic neříká Batman. Vlastně bych spíš řekl, že ho je na tohle škoda. Nolan, kterýho jinak moc nemusím, se kdysi pokusil Batmana uchopit jinak a nakonec se po nešťastných tvůrčích rozhodnutích zasekl někde na půli své cesty. Tady (když tedy odhlédnu od posledních Opic, které má režisér Matt Reeves na triku a které byly hodně špatné) to tedy zatím vypadá, že by všichni zúčastnění mohli mít také nějaké vyšší ambice (bohužel jsem se stále nedočkal filmového Anarkyho) takže nezbývá než doufat v něco víc než průměrný generický blockbuster, kterých je všude kolem hafo.
  • @Sagart Tak já bych řekl že herec je to dost špatnej a to že je zaškatulkovanej jako Angelika je fakt. Navíc mě vyhovoval lehce ironický Affleck, který byl jako Batman dobrej.. Pro někoho to bude znít jako rouhání, ale mě se Affleck líbí jako Batman víc než Bale, ale to je proto, že ty Nolanovi filmy moc nemusím ..
  • SagartSagart Amo ergo sum
    @sfik Tak Affleck nebyl špatnej a se všemi svými chybami mohlo být BvS dobrým rozjezdem kvalitního universa. Pak to ale šlo dolů. Včera jsem si v RegioJetu pustil Justice leauge - bo jinak bych se k ní žádným způsobem nedostal a byl to hodně špatný film, který ani Affleck nezachránil - prakticky na úrovni prvních či druhých Avengers. S Balem jej asi srovnávat nebudu - jednak proto že jsem Nolanovu trilogii neviděl celou ale klidně bych si v ní Afflecka dovedl představit (a to mám třeba Temného rytíře hodně rád).
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Sagart napsal(a):

    mi přijde zbytečné točit dalšího a dalšího Batmana. Jasně, cash & money a k tomu potřebují nakopnout universum, takhle to ale bude jen další film který diváci zhejtí :)

    Tak, v tomhle tkví jádro pudla. Když už mermomocí chtějí nakopnout univerzum, tak kromě slabých scénářů ještě dosadí herce, který nejen že nepřitáhne dostatek nových diváků, ale ještě řadu fanoušků odradí, nebo se aspoň "zaviní" řadu negativních reakcí (je fuk, jestli oprávněně, nebo ne).
  • SagartSagart Amo ergo sum
    @Nevada Toto kvituju, na druhou stranu ale mohou sázet na to že herec překvapí a bude skutečně dobrý. Přeci jen, nejmenované trosce a bývalému feťákovi taky asi moc nikdo nevěřil že toho Železného muže zahraje.Herec to navíc může brát klidně jako něco co mu kariéru zase napraví - protože mainstreamové publikum jej zná samozřejmě jen jako Edu Bíloksichta. A Batman je hooooodně mainstream :)
  • JoserJoser persona non grata
    Na tohle se těším víc než na deváté Star Wars.

  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    Ja taky. A hrozne moc chci, aby to byli dobry.
  • Když tak přemýšlím o čem to může být, tak doufám že ne o záchraně rodičů.. V prvním díle se mi "líbilo" že je nechali tak decentně zemřít. Myslím že pro příběh to bylo dost zásadní.
  • JoserJoser persona non grata
    upraveno 13. června 2019
    Klobouk dolů, vypadá to parádně. Věřím, že Marhoul má v rukou skvělý materiál a moc se těším

  • Žádné mezi seriály.. Mezi filmy! :)



  • No, je to takové nic proti ničemu. Ale už z traileru je vidět, že oproti předloze tu bude hodně změn (to není samozřejmě nutně k horšímu, Doktor Spánek je průměrná kniha). Kvůli všem těm odkazům na Kubrickovo Osvícení mě napadá, že film bude spíš pokračování filmového Osvícení než adaptace knižní verze.
    Jenom teda doufám, že ta černá holka nebude Dannyho neteř, protože tohle fakt není ani míšenka a uráželo by to inteligenci diváků.
  • SagartSagart Amo ergo sum

    Jedna z toho mála lepších Disneyovek (názor založený na tom že na rozdíl od ostatních neznám původní legendu) se nám úchvatně teasuje.
    Jen tedy pozor, dle traileru se dočkáme zastoupení pouze mongoloidního hereckého obsazení. Dokonce ani Mulan nehraje bílá zrzka :evil:
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    Zrovna nedávno jsem viděl animovanou verzi a můžu potvrdit, že i tam to byl samý Číňan nebo Mongol. Tedy až na toho draka, kterého daboval Eddie Murphy :D
  • @Sagart Pfff, do kina jsem nešla ani na Dumba, ani na Aladina, nepůjdu na Lvího krále, Mulan a nezajímá mě ani černá Ariel. Jednak mi ty předělávky už fakt lezou krkem, jednak mi Disneyho politický aktivismus už připadá směšný. Strašně se zajímají, aby i dabéři ve Lvím králi byli výhradně černoši a podmořské humanoidy z dánské pohádky mění na černé, ale je jim jedno, že v Mulan nebude nikdo vypadat jako já :twisted:
  • SagartSagart Amo ergo sum
    @svoa00 Však já taky na ničem z toho nebyl, má peněženka není roztahovací a kalendář sotva postrádá zaplněné dny :D
    Trailer mě zaujal právě v kontrastu s oznámením herečky Ariel. Jakkoliv je současná rasová politika Disneyho k smíchu, tak to popravdě považuji spíš za smutné. Ono to v konečném důsledku moc nevadí (přežil jsem že v Popelce přijely na bál princezny ze Zaragozy a zároveň z Japonska :D ) a na některé filmy bych se rád podíval (kupříkladu Dumbo mě zajímá, to ale hlavně kvůli Farrellovi a kvůli novému pojetí), jinak je to ale prostě nedostatek tvůrčí kreativity a snahy udělat z animovaného trashe hraný trash :)
  • JoserJoser persona non grata
    Malá mořská bílá, co je napůl ryba! Řešit etnickou a rasovou čistotu poloviční ryby, to už chce fakt odvahu.

    image

    Animovaná verze Mulan mi sice nějak unikla a ani s legendou nejsem nijak blíže obeznámen, ale tohle vypadá moc pěkně, navíc to třeba jako Ariel nebude režírovat nejnudnější a nejhorší režisér Rob Marshall, takže to celé může dopadnout dobře. S těmihle hranými verzemi disneyovek je to vždycky tak trochu sázka do loterie, od Aladina mě odradila ta trailerová bollywoodská barevná kýčovitost, naopak mě příjemně překvapil Burtonův Dumbo, jenž se vydal úplně jinou cestou než ten původní a který byl na dětský film poměrně výživný a méně zaměřený na zábavná zvířátka. Burton má za sebou od devadesátek sérii hodně špatných filmů, tímhle ale pro mě zazářil a vrátil se na vrchol. Teď mě tak napadá, že bych v podobném stylu jako Mulan rád viděl moji oblíbenou Pocahontas, i když už byla zfilmovaná několikrát.
  • SagartSagart Amo ergo sum
    @Joser K té Ariel. Je to Dánská pohádka, jakmile se tam Ariel bude pohybovat mezi lidmi jako černoška, nebude to vypadat přirozeně. Lze to odůvodnit i třeba tím že je to vlastně vodní živočich, žijící pod vodou, kam se slunce nedostane a kde tedy z logiky věci nemohla získat takový barevný odstín ;-)
    Jinak herečka je moc pěkná, tudíž stejně, pokud se na to podívám, tak nad tím zavřu oči. Jen je nepříjemné sledovat ten Hollywoodský rasismus vůči bílým, to je celé.

    Jinak kreslená Mulan je jedna z mála animovaných Disneyovek které mám rád a jak už jsem zmiňovala, pravděpodobně z důvodu že neznám původní legendu. Tudíž se celkem těším
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    K té Ariel. Je to Dánská pohádka
    Tady bych si dovolil mírně poznamenat, že je to holyvůdská adaptace, která má stejně s Andersenovým originálem - odpusťte mi franštinu - hovno společnýho :twisted:
  • EdemEdem GRRM jediny Boh Ice&Fire
    Bolo by fajn keby disney prislo so svojou vlastnou rozpravkou po 100 rokoch adaptacii mohli nieco vlastneho vytvorit
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @Edem Soudě dle podoby současné tvorby by taková nová originální pohádka byla o dvou gayích, co se zamilovali a narodil se jim malý černoušek (přiznávám, tohle není ze mě).
  • EdemEdem GRRM jediny Boh Ice&Fire
    @flanker.27 to mi neprekaza, ale divil by som sa keby to vobec zarobilo na seba
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    Edem napsal(a):

    Bolo by fajn keby disney prislo so svojou vlastnou rozpravkou po 100 rokoch adaptacii mohli nieco vlastneho vytvorit

    Mají jich docela dost. A když budeme počítat i Pixar tak jich mají ještě jednou tolik.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @MonteKarstark Nemám moc přehled o všech disneyovských pohádkách mimo ty nejznámější (Sněhurka, Popelka, Šípková Růža), ale i takový Lví král je vlastně tak trochu Hamlet (aspoň tvůrci to tvrdí). Ale já proti adaptacím nic nemám, dokud jsou to adaptace.
  • SagartSagart Amo ergo sum
    @flanker.27 V pořádku. Jsem si vědom toho že Andersen se z přeživší Ariel v hrobě obrací. Jenže vedle něj rotuje Kipling, Hugo, Alexander a mnozí další jímž zlý Myšák znásilnil jejich dílo.
    Jenže jakkoliv si Disney až nechutně dělá z adaptací svoje, umístění předlohy se zatím jakžtakž pevně držel a dokonce i tu Bellu hrála poloviční Francouzka.
  • JoserJoser persona non grata
    Tímhle stylem by se musel v hrobě obracet kdekdo, mimo pohádky se Freddie Mercury po Bohemian Rhapsody musí točit jako vrtule dodnes. A když se vrátíme ke slávnému dánskému pohádkáři, tak když se neotáčel v hrobě v roce 1988 po notně pozměněné animované adaptaci, jistě se nebude otáčet ani v následujícím roce, pokud tedy nebyl rasista. Vždyť Ariel bude už napořád bílou, nové zpracování nijak neznečistí původní dílo, to přece zůstane pořád stejné. Já si především myslím, že každé nové zpracování má smysl jen když předvedou něco nového, bez toho by hrané verze animáčů tak nějak postrádaly smysl, každá nová verze je nový pohled na látku a setrvání u starého vizuálu je prostě kostnatění. Tím zároveň neříkám, že barva kůže je něco nového, ale není to „hmmm, který herec se nejvíc podobá téhle animované postavě, aby to bylo úplně stejné “ A když to vezmu kolem a kolem, je úplně všechno relativní.

  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Problém je, že v současné době je rasista (či zkostnatělec) prakticky každý, kdo entusiasticky nevítá předvedení "něčeho nového". V poslední době se toho nového dostává měrou vrchovatou takřka všemu, co nějak souvisí se světem zlého bílého (pokud možno bohatého a heterosexuálního) bílého muže, takže tu máme nejen přebarvené (byť fiktivní) postavy bílé kultury, ale též reálné historické osoby. Přitom jiný druh takových variací je vidět pomálu, pokud vůbec, přestože má reálný historický základ :)

    image

    image

    image

    image

    Ale zrovna co se týče pohádek, tak za sebe se přiznám, že trocha té stagnace mi nevadí ani trochu. Kdo na to šel příliš moderně, často se spálil (i když třeba @krisa hodně ujeté věci typu Kdyby byly ryby a podobné zhůvěřilosti miluje :) ).
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    @flanker.27 Jo, jo, hodne ujete veci, to je moje :).
    Cerna Ariel mi asi nevadi (dosazovani nebilych hercu mi vadi v historickych filmech, kde v te dobe byt proste nemohli), jsem zvedava na zbytek obsazeni (princ, Ursula). Jen si myslim, ze praci prasek Ariel z toho bude mit tezkou hlavu, protoze tvrdi, ze bila belejsi, pradlo cistejsi :P.
    Disneyovky miluju a na Mulan se strasne tesim, je jedna z mych nejoblibenejsich.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @Krisa Ono nebýt právě té vlny černých Markét z Anjou, Warwicků, černých "Římanů" či "Vikingů", poučování, proč ve hře z českého 15. století mají být zastoupeny všechny rasy a podobně, tak by mi možná černá Ariel taky nevadila (třeba v Popelce mi taky nevadil černý kapitán stráží jako kladná relativně významná postava či ty asijské princezny na bále, které tu byly také zmíněny - pravda, nevím, jak bych reagoval, kdyby byla černá sama Popelka - i když absolutně nejmultirasovější Popelku už jsme tu jednou měli před dvaceti lety a tam byla ta multirasovost ten absolutně nejmenší problém =D). Ale vzhledem k tomu, jak je to dneska rozšířené na všechny žánry, fikci i skutečnost, to nedokážu vidět izolovaně jako samostatnou záležitost, ale jako součást jednoho přístupu k věci.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.