Co zrovna čtete?

upraveno 6. listopadu 2010 v Literatura

Ahoj, všichni! Už jsem Vám na sebe prozradila, že jsem hrozný knihomol (či knihofil :D ), který když si nepřečte aspoň pár stránek, nepovažuje den za ukončený. Ráda bych věděla, co zrovna čtete vy, jaké máte svoje oblíbené knížky (kromě GRRM samozřejmě), co byste doporučili ostatním. Nebo třeba zkuste odpovědět na otázku, jakou knížku byste si s sebou vzali na opuštěný ostrov, čili jestli existuje taková, kterou jste četli už několikrát dokola a budete ji určitě číst znovu. Díky. :)

1133134136138139143

Komentáře

  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 16. května 2019
    @Vlcacka Vítej, vlku, noc byla temná a plná hrůz :applause:
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @Vlcacka A kdybys měla tip na dobrou fantasy, tak sem s ním, já se poslední dobou sám nedokážu k ničemu přimět.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    @Vlcacka Vítej zpět!
    Jestli budeš mít chuť, tak se o názor na nový překlad pak poděl třeba tady
    http://www.icefire.cz/forum/discussion/51906/pisen-ledu-a-ohne-v-novem-prekladu-ice-fire#latest

  • JoserJoser persona non grata
    upraveno 16. května 2019
    @flanker.27 Tip bych měl, pokud někdo nezná doporučuji teď už tetralogii Tada Williamse Jasný osten, Žal a Trn skládající se z románů Trůn z dračích kostí, Kámen rozluky, Věž zeleného anděla a Srdce ztraceného, který slouží jako předěl k nově připravované navazující trilogii Poslední král Východního Ardu. Tetralogie je to zajímavá už tím, že George R. R. Martin se k ní hlásí jako k jednomu z hlavních inspiračních zdrojů. Vypráví pak o velké válce v království Východní Ard, do které je zapletená rasa čarovných bytostí jménem Sithové a vládce jednoho jejich národa Ineluki, Král bouří. Sice to celé tak trochu připomíná Pána prstenů, ale pořád je to v základu poctivá, drsná, nemilosrdná a tragická epická fantasy z přelomu osmdesátých a devadesátých let. Všem, kdo dosud neznají, vřele doporučuji. Williams byl teď v Praze na Světě knihy, bohužel jsem ho nestihl, zato se mi poštěstilo vychytat autogramiadu jednoho z mých nejoblíbenějších autorů, surreálného mága Alejandra Jodorowského a kloubouk dolů, v tomto věku s takovým přehledem rozdat toliko podpisů.


  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @Joser Díky. To je dobrý tip už proto, že když jsem ještě kdysi dávno pracoval v knihovně, našel jsem první díl mezi vyřazenými svazky na vyhození. Tak jsem ho uzmul, ale nikdy jsem se k němu potom nedostal, tak to doženu.
  • Znovu čtu Hru o trůny, tentokrát v originále a je to krása, čte se to úplně samo. Mám ráda, když se po delší době vracím k některým knihám a baví mě číst některé tituly i vícekrát. Vždy, když si mezi čtením dám několikaletý rozestup udivuje mě, jak se moje vnímání mohlo tolik změnit, kolika nových věcí si všímám a jak různě vnímám chování některých postav a událostí. U Písně je to okořeněné ještě tím, že teď si dávám opravdu dobrý pozor na různé věštby, sny, proroctví a vidím je v jiném světle, zároveň si mnohem více užívám charaktery jednotlivých postav a nečtu to tolik ve spěchu. Doporučuji :-)
  • Kto cital Amber od Zelazneho je to epicka fantasy nieco podobne ako tad williams alebo hra o truny ? len dufam ze to není pre decka
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @zaklinac Četl jsem prvních pět dílů, ty mě hodně bavily. Ovšem akce je především v prvním a pátém dílu, druhý a zejména třetí a čtvrtý jsou intriky a postupné odhalování. Dalších pět dílů je o synovi hlavního hrdiny z předchozí pětice a do toho jsem se vůbec nezačetl.
  • upraveno 1. června 2019
    Do mojej knižnice pribudla najnovšia knižka zo série historických detektívok od pána Červenáka, tentokrát s názvom Les prízrakov. :weirwood: Nedávno som prečítala aj dva mrazivé trilery od pána Kariku,pomenované Trhlina a Priepasť... Mimochodom,kniha Trhlina bola aj sfilmovaná. :-)

  • @flanker.27 takze je to epicka fantasy nieco ako hra o trony ? rozmyslam ze to skusim a dufam ze to není pre decka
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @zaklinac S Písní to zrovna moc společného nemá (možná nějaký ten incest). Je to směs SF a fantasy, s pouze jednou hlavní postavou. Za "epický" bych označil asi konec prvního dílu a pak ten pátý. Jak říká hlavní motto, "je jediný pravý svět, ostatní jsou stíny" :) Jde tedy o paralelní světy a jedním z nich je i Země, ale hlavním a "pravým" světem je Amber, o který bojuje devět princů bratrů, kromě toho jim ale vyvstane další nepřítel z "Dvorů chaosu", což je přesný opak Amberu (pokud to říkám správně, je to skoro 20 let, co jsem to četl). Ty díly jsou celkem krátké, obvykle kolem 200 stran, takže když si přečteš první (Devět princů Amberu, nebo ve starším vydání to tuším bylo Vládce stínů), budeš brzo vědět, jestli chceš pokračovat nebo ne.
  • @flanker.27 ok tak to skusim ked budem mat cas snad to nebude sranec
  • @flanker.27 ked ma to nebude bavit ja to roztrham
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    To je zvláštní. Podle obsahu tvých příspěvků, způsobu vyjadřování i stylu písemného projevu by přitom jeden řekl, že ti mládežnická literatura bude vyloženě sedět.
  • AvivAviv
    upraveno 5. června 2019
    Nevada napsal(a):

    To je zvláštní. Podle obsahu tvých příspěvků, způsobu vyjadřování i stylu písemného projevu by přitom jeden řekl, že ti mládežnická literatura bude vyloženě sedět.

    Co by podle tebe sedlo mně? :)
  • BenjiBenji so much universe, so little time
    Tak co, je tu někdo kdo pravidelně čte Walking dead? Pokud ano, pojďte si se mnou prosím poplakat nad posledním dílem.
  • EdemEdem GRRM jediny Boh Ice&Fire
    Ahojte, mate niekto tip na skvele sci-fy, ktore vyslo od roku 2000?
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    @Edem Často se setkávám s doporučením série: Vzpomínka na Zemi. První knihu, Problém tří těles mám v hledáčku ale ještě jsem se k tomu nedopracoval.
  • EdemEdem GRRM jediny Boh Ice&Fire
    @MonteKarstark ked som googlil
    Edem napsal(a):

    skvele sci-fy, ktore vyslo od roku 2000?

    tak som na toto Problém tří těles narazil ako jedna z naj. Nuz som zvedavy.

  • Ty tu nové veci na čítanie zháňaš celkom pravidelne, aj to stíhaš čítať? Objavil si niečo zaujímavé?
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 29. června 2019
    Edem napsal(a):

    Ahojte, mate niekto tip na skvele sci-fy, ktore vyslo od roku 2000?

    Algor! :)
    https://www.databazeknih.cz/serie/algor-3578

    Jinak taky musím zmínit Mycelium, ale tam mají novější díly poněkud sestupnou kvalitu. Kadlečková je na tom jako Martin. Příliš se do toho světa zavrtala a ztratila tah na bránu. Nicméně konečně se blíží vydání posledního dílu.

    Pak mě napadají třeba:
    https://www.databazeknih.cz/knihy/snih-29007
    https://www.databazeknih.cz/knihy/martan-217983
    ale to asi budeš znát.

  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    (To mi připomnělo, že mi kamarádka kdysi napsala seznam dobře hodnocených sci-fi a fantasy knížek a povídek, které mi doporučuje přečíst. Musím si ho najít.)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @Edem Můžeš taky zkusit Red Rising, v češtině ovšem vyšel jen první díl jako Rudý úsvit:
    https://www.databazeknih.cz/knihy/rudy-usvit-rudy-usvit-289422
  • JoserJoser persona non grata
    @Edem Expanze https://www.databazeknih.cz/serie/expanze-3552 Sága Společenství https://www.databazeknih.cz/serie/saga-spolecenstvi-7680 případně vynikající Vzpomínka na Zemi, jak už tady padlo.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 29. června 2019
    Jo, a ještě Vodní nůž, a před ním možná povídky Čerpadlo 6, pokud neznáš.
    https://www.databazeknih.cz/knihy/cerpadlo-6-44353
    https://www.databazeknih.cz/knihy/vodni-nuz-287066

    Nečetla jsem, ale před pár dny mě v diskuzi na facebooku zaujalo Silo.
    https://www.databazeknih.cz/knihy/silo-silo-203632
  • EdemEdem GRRM jediny Boh Ice&Fire
    @Arutha @MonteKarstark Problém tří těles . Ok docitana prva kniha a tak po 1/3 ma to vazne chytilo a je to super. Jediny problem som mal s cinskymi menami.
  • upraveno 7. července 2019
    Celou sérii Problému tří těles jsem četla nedávno, je to fakt jízda. První polovina druhé knihy je pomalejší a ukecanější, ale pak se to zas rozjede a nezastaví. Obdivuji ty scénické popisy.
    Zajímalo by mě, zda autor četl Limes Inferior od Zajdela, protože Tři tělesa vypadají, že by mohly Limes časově předcházet.

    Zaujalo mě v té herní rovině, že když má začít éra velké zimy, tak se na obloze objeví létavice, a když dvě, tak přijde zima, která zabije většinu života. Co mi ta létavice jen připomíná, kde už jsem něco takovýho četla?
    Byla by legrace, kdyby se v ASOIAF ukázalo, že Jiní jsou ekvivalent těch dehydrovatelných trisolaranů - tj. adaptace života na extrémní teploty, ve kterých nic jinýho nepřežije. A že lidé kteří vzdorují Jiným, bojují vlastně proti životu.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    upraveno 9. července 2019
    POZOR OBSAHUJE SPOILERY PRO CELOU SÁGU MALAŽSKÉ KNIHY PADLÝCH A PÁR NARÁŽEK NA TELENOVELU
    Upozornění tato knižní série byla tak dlouhá, že autorovi tohoto komentáře způsobila mnohočetnou poruchu osobnosti.
    I tak jednoho krásného dne seděli spolu Chad Summerchild (dále CS), Brandon Night King (BNK) a Sweetrobin (dále S) pod Čarostromem. Brandon smutně povzdechl: "Seriál je za námi, co budeme dělat teď hoši?" A jako vždy nápomocný Chad Summerchild se ozval: Hele, Brandone je tady ta úžasná knižní série Malažská kniha padlých a je to jako Píseň, akortá se spoustou bohů a jeto mnohem mnohem lepší. Sweetrobin debatu uzavřel bezvýrazným: "Proč ne? Stejne nemáme, co jiného dělat."
    MALAŽSKÁ KNIHA PADLÝCH 7: VICHR SMRTI
    CS: A naše kniha začíná, tam kde nás zanechal minulý díl naši hustí Lovci kostí odplouvají do Lederu. A Tavore naprosto badass řeč o tom, jak od teď budou beze svědků. Vždycky jsem miloval tažení do dalekých krajin jako Arthas do Northrendu nebo Stannis na Sever.
    BNK: Za mne osobně to je jeden z nejhorších motivačních proslovů, které jsem kdy slyšel. Mám na mysli, že jedna třetina armády neví, co to svědek vůbec je, druhá třetina je příliš ožralá na to, aby pochopila, co svědek je a zbytek určitě netouží po nějakém takovémhle nesmyslu. A je velice zajímavý, že nikdo nezběhl. Celá armáda je teď na útěku, Tavore se neobtěžuje říct nic o svých plánech, což je mimochodem rakovina série, která nás bude provázet až do konce ságy. Aragorn nebo Tyrion by ji rozhodně mohli dát v tomhle lekci.
    S: Promiň, že ti do toho vsotupím, ale já musím říct, že za mne osobně tohle byl jeden z nejnudnějších dílů série, jak to někdo napsal na internetu:
    Tři sta stran se mariňáci plíží lesem, hláškujou a rubou Edury; dalších dvě stě stran se plíží lesem rozhádaná banda Silchase Zmara a rube Ledeřany; dalších sto padesát stran se lesem (ale v chodbě Telann!) plíží banda Trulla Sengara a rube divoké kočky; dalších padesát stran vedou Tehol a Bugg filosofické debaty o slepicích, které pak pro změnu porubou
    Já musím říct, že za mne osobně byla nejlepší linie Tehola s Bugem obecně politický rozklad s Lederas je něco, co se dá sledovat. Hned za tím je samozřejmě Silchas a spol a potom nejhorší je naše armáda psychopatů pochodující na Lederas, jejichž plot armor začíná být opravdu na palici.
    BNK: Když mluvíme o plot armorech, tak mne nepřestane udivovat, jaou loajalitu budí Tavore. Pojďme se podívat na její kariéru jako velitel. Na Raraku je zachránila armáda nemrtvých vytažená z p*ele, takže žádné taktické schopnosti. Yghatan byl jeden velký prů*er a z Malazu se sotva dobelhala živá. Když k tomu připočítáme její chování (ta blbá kráva je tak nepříjemná, že Stannis vedle ní vypadá jako sympaťák), tak je s podivem, že vzpoura nevypukla už během plavby, Tavore nepodřízli a nenahradili někým kdo je skutečně kompetentní ve své práci. Errikson v případě Laseen a Tavore vymyslel nový druh plot armoru - politický plot armour.

    S: Také nezapomeňme na to, že přijde s inteligentním nápadem spálit veškerou flotilu, aby svým vojákům dala najevo, že není cesta zpátky (později k té flotile vrátíme, protože bude velice důležitá pro naše hodnocení posledních dvou dílů) Jen tak mimochodem když tohle samé udělal Arthas, tak to byla jedna z prvncíh věcí, která nám ukazovala, že se obrací ke zlu.
    CS: Ale to vše je nepodstatné, protože na scénu přijde nová postava Rudomask tajemný badass, který je zároveň taktickým géniem.
    BNK: Klobouk dolů před Rudomaskem, protože za svoje krátké angažmá předvedl víc strategických schopností než Tavore Paran za celou sérii. Je zajímavé, že autor je schopný vypotit takové výborné taktické vychytávky (jako to se zvýženým počtem ohnišť), ale u Raraku si musel vypomáhat tou nejdebilnější deus ex machinou jaká existuje. Nicméně musím říct, že nechápu, proč vyhlazení Šedých mečů bylo uděláno off-screen, čert ví, že by to bylo mnohem zajímavější než plížení většiny postav lesy.
    CS: Mezitím ovšem pokračuje linie v Lederas, kdy Rhulad se čím dál víc propadá do šílenství. Udinaas se dohaduje se Strachem, co znamená být hrdinou a je to naprosto ÚŽASNÉ.
    S: Když mluvíme o Rhuladovi je velice zajímavé jak Chromý bůh vyvíjí nulovou snahu na tom, aby Rhulada zmanipuloval do skutečné kontroly Říše. Co je mnohem větší problém je, že Chromý bůh vyvíjí nulovou snahu na to, aby Rhulad zajistil jeho srdce. Skoro to vypadá, jako kdyby se Štefan vytáhl srdce Chromého boha z análu v posledním díle společně s proměnou od arcilotra v oběť.
    BNK: Mezitím naše aliance Lordaeronu chystající se svrhnout Lich Kinga s jeho prokletým mečem postupuje s partyzánskými oddíly napříč krajinou a vzhledem k absolutní neznalosti krajinu si vedou opravdu podezřele dobře. Smíška se snaží dostat ke Smrtilebovu spermatu a nejotravnější postava ságy Hellian se prochlástává z hospody do hospody bez toho, aniž by ji někdo sejmul. Toto dámy a panové někteří tady považují za nejlepší fantasy sérii? Lepší než Geraltova cesta za záchranou Ciri, lepší Válka pěti králů, Lepší než Frodo a prsten. Tak určitě. ;)
    CS: Ale to vše je naprosot bezvýznamné, protože přichází nejlepší postava ságy Zobák, tajemný mág s krutou minulosti, kdy vyvraždil svoji celou incestní rodinu, ale snaží se udělat vše pro dobro svých přátel a obětuje se pro ně.
    S: Uznávám Zobák byl sympatičtější než celá armáda Lovců kostí dohromady. S jeho smrtí odešla veškerá lidskost od nich, což vám o naší alianci Loarderonu řekne vše, co musíte vědět.
    BNK: Přece jenom, mohli byste všechny Zobákovi hlášky dát na deset koláčků pro štěstí a stále by vám na těch malých papírcích zbylo místo. Rozhodně jedna z nejpromrhanějších postav to samo je jisté.
    CS: Ale přichází naprosto skvělé finále, kdy Tehol je zajat, Silcha zmar se střetává s Trullem Sengarema epický souboj Karsy Orlonga s Rhuladem. Rudomask se snaží udělat Husity Oujééé
    BNK: WOAH WOAH WOAH. Tak tady tě zastavím Co to sakra má bejt? Od začátku my přišlo podezřelé, jak všichni přeceňovali Rhuladovu odolnost. Mám na mysloi, že Rhulad tak dlouho se pokaždé zregeneroval, když tu byly část těla. Tudíž kdyby někdo spálil kompletně jeho tělo na popel, tak hodně přemýšlím zda by se vrátil. To jako opravdu nikoho nenapadlo, že když mu někdo usekne tu ruku, tak ho oddělí od zdroje síly. Ze všechl lidí to napadne Karsu???? A nechtějte abych mluvil o tom, že Rychlý Ben přepral Silchase Zmara člověka, který podle Skanabandriho byl tak silný, že ho nejde zabít. To byl důvod, proč ho dal do finistu. Ale Rychlý Ben z něj udělá pomalu fašírku s dvanácti chodbami. WTF?!!! Mimochodem nejsem jediný, kdo se nad tímhle opravdu velmi podivoval
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    MALAŽSKÁ KNIHA PADLÝCH 8: DAŇ PRO OHAŘE

    CS: Ach chlapi no tak s vámi není žádná sranda. Ale teď konečně zavřu ty vaše haterský tlamy, protože přichází užázný osmý díl, který může kritizovat pouze absolutní hyena.
    BNK: Tady dávám Chadovi za pravdu osmý díl je opravdu nejlepší a mohli bychom říct vrchol celé ságy, protože poslední dva díly už tak vygradované nejsou.
    S: Takže se vracíme k naší skupině Řezník a spol, která se vrací do Dárudžhistánu. Musím říct, že je opravdu hodně těžký udržet pozornost. Osmý díl by v mnoha ohledech mohl sloužit jako příme pokračování k Měsíčním zahradám, protože od té doby jsme Dárudžistán neviděli. Šílenost vskutku.
    BNK: Iskaral Pust se mimochodem ubytovává v chrámu boha Stínu. Pokud mne pameť neplete, tak Kellenaved ascendoval 16 let před začátkem MKP, takže je zajímavé jak jeho uctívači stihli během maximálně tří dekád to, co křesťanství trvalo čtyři staletí. Skorot to vypadá, jako kdyby Stínupán a Kellanved měli být původně dvě odlišné osoby, že jo?
    I tak jeho pokusy o bigamii jsou velice legrační.
    S: Mezitím Karsa a člověk, který určitě není Daseeem Ultor se blíží k Dáruždhistánu a jejich přátelství je docela radost sledovat a na cestě se toho děje překvapivě dost.
    CS: Úžasná lini Řezníka uvězeného láskou to s tou Kalistou je perefektní zvracené pokračování linie z Měsíšních zahrad. Dále tu máme linii Scillary, která se snaž zapddnout a Barathola, který se snaží začít nový nový život.
    BNK: Já prostě vážně miluji jak všichni zapomněli na Felisín Mladší Scillara dokonce vypráví u Fénixe s takovým humorem. Jééééééé úplně jste se na ni vy*rali jaké to šťastné vzpomínky. Upřímně řečeno připadá mi, že po skonečení povstvání by jeden mohl říct, že se Sedmiměstí odpojilo a někam odplulo protoeže 90% dějových liniíí spojené s tím bylo spláchnuto do záchodu. Což je též reprezentováno tím, že Kalous spálí veškerou práci sepsanou za rok. Očekávání obrácena. Což mi připomíná, že Felisín je pravděpodobně nejzbytečnější postava ságy ve srovnání s kterou je i Quentyn Martell nejdůležitější postavou příběhu. Můžete ji vyškrtnout a nic by se
    nestalo.
    S: Paličům mostů konečně někdo vypnul Plot Armor a tak jich pár umře v boji s Assasíny, Vrč vyráží s Mappem Pořízem na celkem zajímavou cestu. Je to poměrně zajímavé uvidím Toca a Armádu nemrtvých. Ganeos se jenom mihne, takže jeho dějová linie v desítce bude hodně zmatečná.
    CS: Ale nezapomeňme na úžasnou cestu Nimandera a jejich souboj s Umírajícím bohem. Z těch strášáků a saenkelyku mi přebíhá mráz po zádech až doteď.
    BNK: Což přivádí další otázku Kdo poslal Bellurdana proti Besaně? Protože Dujek v třetím díle tvrdí, že to nebyl Tayschrenn, ale ani po tom, co Bellurdan nečekaně ascendoval a vrátil se, tak pořád víme kuloví. Mám dojem, že Erikson na to tak trochu zapomněl :D
    S: Zpátky v Dáruždhistánu intriky pokračují, protože Murilo je zabit v souobji a tak se Řezník chystá vyřídit, sfoukne dvě mouchy jednou ranou, protože prcá ženu vraha. A blíží se sbíhání s každým krokem. ¨
    CS: V Korálu pokračuje výborná linie ohledně vykoupení s Itkovianem a Dlouhý vlas se připravuje do posledního boje. A pak přichází úžasné finále v Dáruždhistánu a je to naprosto fantastické. Dassem Ultor se střetává s Anomanderem Dlouhým vlasem (POMOZ MI VLASY POMOZ MI) Ale já nejsem tady, abych ti pomohl Dasseme, jestli chceš mistra Kápě, tak si pojď pro něj. Naprosto awesoooooome.
    BNK: Proč krucinál dělají ten bordel ve městě? Proč si nevybrali nějakou jinou oblast, kde nebudou zraněni civilisti? Chápu, že Stínpánovi a s Kápěm je to jedno, ale neměl by Anomander mít s něčím takovým problém? Jako my jasný, že skutečný jediný důvod proč tohle Sbíhání je v Dáruždhistánu je proto, protože to vypadá cool, ale to je nějaké logika osmé řády. stejně.
    S: Ale bychom byli féroví funguje to finále je naprosto fantastické a odplutí Řezníka má takový zajímavý nádech, že některé věci se nemění. Celkově skutečný konec ságy.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.