TV seriály

upraveno 23. ledna 2011 v Film a televize
Hra o trůny se chystá do vysílání na jaře roku 2011. Jaká bude její konkurence? Poradí si HBO s vycházející hvězdou na produkčním poli stanicí Starz a jejími projekty Spartacus, Pillars of the Earth a zejména pak fantasy Camelot? V pozadí bude jistě číhat i projekt od tvůrců Tudorovců Borgias. Nebo bude největším oříškem sesterský projekt Boardwalk Empire? Či překvapí někdo jiný?



Vím, některé seriály se časově přímo nepotkají, ale to nemůže diskuzi nijak škodit a to tu tu jde hlavně. Takže se nenechte omezovat těmihle mými žblepty. :-)
1329330332334335361

Komentáře

  • Černobyl je výborný. Mě příjde trochu škoda, že ty ideologický věci v některých případech odsnesly postavy. Třeba Boris Shcherbina - četl jsem že byl mírný a ohleduplný. Pro mě scéna, jak přilítají vrtulníkem a nejdříve vyhrožuje Legasovovi, že ho vyhodí a pak že nechá zastřelit pilota zbytečný. Škoda posouvat postavu, jen aby jako správný sovětský funkcionář nesmyslně vyhrožovat. Ale to je celkově jen malá vada na kráse.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    Tak jsem viděla druhý díl a čeká mě trojka, už z ukázek mi je jasné, že to bude chtít asi malinovku a ledňáčka. Ten závěr byl skvělej, není potřeba vidět tolik a stejně je to děsivé.
  • BenjiBenji so much universe, so little time
    @derfel tak on se z něj časem stane fakt sympaťák
    Moje oblíbená postava, obrovský charisma
  • upraveno 10. června 2019
    Konečně jsem se dostala ke třetí epizodě... no a je to samozřejmě síla. Pro všechny, co epizodu ještě neviděli, musím upozornit, že tady je jasně vidět, co s tělem udělá intenzivní radiace. A to nejhorší jsme ani neviděli. Pokud ani HBO neměla nervy na to ukázat chudáka Akimova, jenom jak Uljana po setkání s ním brečí, tak to asi opravdu není něco, co by snadno dali i fanoušci hororů. Nejvíc mě iritovala Ljudmila. Manželovi už její dotyk nijak nepomůže a k uklidnění stačí její přítomnost, navíc několikrát slyšela, co je nebezpečné dělat, a stejně to udělá. Obrovské plus dávám za horníky a nebudu dál spoilerovat, ale jsou fakt hustí :D Souhlasím, že Ščerbina je pořád sympatičtější. Překvapilo mě, že Legosov je čím dál tím víc držka držkatá, ale on prý takový opravdu byl. Co se týče politického podtextu, tak aspoň zatím seriál kritizuje hlavně to, jak špatně je nastavený ten systém arbitrrních rozhodnutí řiťolezců, co jsou náhodou u moci a kašlou na lidi, jenom aby neztratili tvář. Nevím, proč se Rusko rozčiluje, když každý, kdo tu dobu zažil, ví, že je to historický fakt. Prý kvůli prodeji ruských reaktorů? To jako že rozhodnutí zákazníků ovlivní seriál o 33 let staré nehodě? Sorry ale to je fakt jenom kopání uražené pýchy.
  • upraveno 10. června 2019
    Černobyl, pro mě osobně asi nejsilnější seriálový zážitek po hodně dlouhé době. Ta hutná depresivní atmosféra, silný soundtrack a místy odosobněné vyprávění se mi hodně nepříjemně zařezaly pod kůži :-? Pro mě byly nejsilnější první a poslední epizoda a pak ještě tenhle moment z čtvrté epizody (úklid Máši), zajímalo by mě, jak nakonec tihle hoši dopadli, měly vůbec ty ochranné pomůcky nějaký jiný než psychologický efekt?

    Po seriálu doporučuju udělat si průřez českým dobovým zpravodajstvím, aby se člověk ujistil, že je vše normální a lidi normálně chodí hákovat do normální fabriky. I američtí experti dovezení z Ameriky potvrdili, že je vše normálně v pořádku.

    A ještě doporučuju tohle video, pěkné srovnání dávek záření.
  • @Dreamer Mě se hlavně líbí ta poctivost, s jakou je seriál udělaný. Když člověk pátrá, tak se samozřejmě dozví, že leccos bylo dramatizované, ale je to naprosto v rámci toho, jak se má dělat příběh o skutečné události. V "making of" na konci epizod je vidět, jak vážně svoji práci lidi ze seriálového týmu brali a že lidi, co u Černobylu riskovali život a umřeli, mají v opravdové úctě.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 12. června 2019
    @svoa00 Souhlasim do puntiku. Treti epizoda za mnou, byla jsem pripravena a stejne je to sila. Ljudmila je kaca, jako naprosto chapu ze za muzem sla, i ze se ho po shledani dotkla, ALE
    ze za nim leze za igelit a saha na nej, kdyz je tehotna, to fakt nechapu. Je mi jasny, ze nevedela, jake to muze mit nasledky, ale kdyz ji to sestra nekolikrat rekla, ze nesahat, max pul hodiny a jen jestli neni tehotna...
  • @Krisa Když jsem četl nějaký článek, který vysvětloval co je pravda a co ne, tak zrovna tohle bylo upravené pro potřeby příběhu. Ten igelit kolem postele byl kvůli pacientovi. Navíc pacient který byl ozářen a pak v nemocnici omyt/ošetřen/dekontaminován, tak ten už nemůžu ozářit nikoho dalšího, není "infekční".. Ljudmila přišla o dítě, protože byla ozářena v Pripjati.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    @sfik ok, beru to, ale stejne mi to v tom stavu prijde dost o hubu, ikdyz vysledek by byl asi stejny.
  • @Krisa máš pravdu taky, každopádně Ljudmila se o něj ve skutečnosti v nemocnici doopravdy starala, omývala ho, přebalovala ho, převlékala mu postel,... ono pro ně to bylo asi dost abstraktní a brali že zranění jsou prostě "popálení", myslím že i v seriálu to bylo někde řečeno.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    @sfik jo, zaznelo to tam. I to starani z toho vyplyva. Ale furt je to desnej risk. Ja to naprosto chapu, taky bych se objeti v prvni chvili asi neubranila, ale pak kdyz sama vedela, ze to bude blbe, riskla zdravi jejich budouciho ditete (ikdyz by to asi stejnak nedopadlo). Jo, je to desne tezky, nechat milovaneho bez pece, nebo to risknout s tim, ze dopady vubec netusili. Dost mozna bych dopadla stejne, ted se mi to machruje, kdyz vim, jake nasledky to muze mit. Ale ta sestra ji to nekolikrat opakovala, toho uz bych se asi trochu bala.
  • @Krisa Je pravda, že seriál z ní udělal takovou puberťačku. Tak je pochopitelné, že ho při setkání objala (pokud jste dávali pozor, tak navíc zrovna byl v té fázi, kterou předtím Legasov zmiňoval - zdánlivé uzdravování), ale ten zbytek ne. Jinak ale spíš než to cukrování bych ráda viděla, jak Ljudmila bojuje s tím pocitem, že už by pro něj bylo lepší, kdyby umřel.
  • JoserJoser persona non grata
    Černobyl mne ohromně nudil, navíc některé události dost zkresloval. Nijak už to hodnotit nebudu, jenom připomenu úplný začátek:

    V čem spočívá význam lží?
    Ne v tom, že je považujeme za pravdu.
    Mnohem horší je, že když slyšíme dostatek lží,
    nepoznáme, co je pravda.
    A co potom?
    Už zbývá jen zanechat nadějí, že pravda přijde
    a místo ní se spokojit
    s pohádkami.

    To je Černobyl v kostce. Také mě baví spekulace o druhé řadě. Ano mohla by být, jenom by se jmenovala Bhópál. Ale to by asi nebylo tak divácky atraktivní.

    Ale abych nebyl jenom negativní, díky doporučení jsem se dostal k tomuto.



    V příběhu sledujeme originální partu studentů ve škole pro zabijáky, která z nich vychovává nejen nájemné vrahy pro světové kriminální organizace, ale také jedince schopné zničit světový řád. To v rámci výuky zahrnuje místo chemie nauku o jedech a typickým domácím úkolem je zde jít do ulic a někoho zabít. Místo dělení studentů do skupinek se zde dělí mezi mexické kartely, nácky, jakuzu, komunisty, černošské gangy nebo třeba elitních dětičky politiků a tajných agentů, k tomu všemu ještě okolo obchází zoofilní sériový vrah se spálenou tváří. Celé to má velmi slušné tempo, parádní obsazení od hlavního hrdiny až po ty stylizované spolužáky a skvělou akci. Jedinou kaňkou je bohužel otevřený konec a zatím nepotvrzená druhá řada, pořád se ale jedná o nekorektní a originální jízdu, kterou můžu jenom doporučit.
  • Černobyl, díl čtvrtý - zatím asi nejslabší, protože se v něm nejmíň stane. Nejsilnější sekvence byla s "bioroboty" (no jistě že se tam něco pro někoho pos..e) a aféře se zbytečným západoněmeckým strojem věřím. Scéna hned na začátku s babuškou, co nechce odejít, a celý subplot s likvidátory domácích mazlíčků jsou... já nevím, hodně slovanské.

    image
    image
  • upraveno 16. června 2019
    Takže Černobyl dokoukaný a jenom doufám, že tahle minisérie pospírá tolik cen, kolik je možné, aby to (na rozdíl od protěžované Hry o trůny) vyslalo správný signál. Líbí se mi i rozvržení seriálu, kdy první (pro mě nejlepší) díl je zpracování katastrofy samotné, druhý a třetí díl o skoro okamžitých důsledcích, čtvrtý o dlouhodobé likvidační práci a pátý je zaměřený na soudní drama. Už jsem zmiňovala, že určité události jsou dramatizované, ale naprostá většina toho, co v seriálu vidíme, je dokumentárně podložené. A je super, že seriál předpokládá, že diváci budou schopní v základních termínech pochopit takové věci, jako je způsob, jakým funguje jaderný reaktor. Jared Harris je výborný, ale nějakým způsobem se mi ještě víc líbil Stellan Skarsgaard. Jeho postava je nakonec možná ještě sympatičtější než Legasov. Nejlepší jsou jeho reakce ve dvou scénách - když mu Legasov na plno řekne, že si přijetím pozice oba podepsali parte, a když mu vysvětlí, že ho skoro určitě dostane rakovina, ne nemoc z ozáření.

    Ještě k té kritice ze strany Ruska - seriál taky mohl začít jebat do toho, proč sovětské vedení za celé ty dlouhé roky, kdy o technické slabině těhle reaktorů vědělo, je v tichosti neopravilo, když utajení muselo proběhnout tak jako tak. Nakonec teda nebyly zase tak nestabilní, ale ve spojení s neinformovaným lidským faktorem to byla tikající bomba.
  • JoserJoser persona non grata
    Já se na Dobrá znamení nedivám, ale tímhle si hned zíéskal moje sympatie. Boží. https://wave.rozhlas.cz/veri-v-zazrak-tisice-krestanu-zadaly-petici-omylem-netflix-aby-zrusil-serial-7967635
  • Tiež ma to pobavilo.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Já to právě dokoukala (pocity smíšené), ale tohle není v USA zdaleka poprvé. Podobné problémy měl třeba i Kevin Smith před uvedením filmu Dogma.
  • BenjiBenji so much universe, so little time
    Já jsem u čtvrtého dílu a hlavní dvojka je k sežrání. Knihu si už naštěstí moc nepamatuji, tak nemusím porovnávat. Jen Oni mi nejsou moc sympatičtí. Naopak Znečištění je k sežrání. No, ona i Válka.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Jj, kdyby byla ta část seriálu o jejich "přátelství" napříč staletími delší, tak bych se nezlobila. Klidně by to mohlo být i na dva díly. Naopak linka Antikrista mě zoufale nebavila - ta byla dost jalová.
  • JoserJoser persona non grata
    Kouká někdo na Euphorii?



    Já jsem to původně neměl v plánu, když jsem ale zjistil, že za ní stojí Sam Levinson, tvůrce Assassination Nation, tak se z toho pro mne stala must see záležitost. Po pilotu musím říci, že to nesedne zdaleka každému, já jsem ale nadšený. Audiovizuálně je to stejná pecka jako Assassination Nation a Zendaya ze Spider-Mana, na něhož jsem už naštěstí zapomněl, je zde se svým permanentně znuděně- sjetým výrazem perfektní. Nevyskytují se zde kladné a sympatické postavy, příběhově pak víceméně jde o problémy povrchních hajzlíků generace Z se závislostí, láskou, sexem a vztahy, ovšem v daleko temnějším a explicitnějším pojetí, než je zvykem. Tuhle dlouhou, originální a perfektně natočenou tripovou jízdu si zkrátka nenechám ujít a doufám, že budu stejně nadšený i po jejím skončení.
  • Jenom to tady nechám :D

    image

    Já fakt nevím, jestli takhle náhodou George Hru o trůny netroluje.
  • By mě nepřekvapilo, kdyby ano.
  • Překvapilo by mě, kdyby ne... :D
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    POZOR OBSAHUJE SPOILERY PRO THE WIRE

    Dokoukán seriál The Wire pravděpodobně jeden z nejlepších seriálů, ne-li vůbec nejlepší seriál, který jsem měl možnost zkouknout. Vynikající world building, svižné tempo díky střídání několik dějových linií, skvělí herci (Malíček a Heimdall :D) a montáž na konci každé sezóny se mi taky líbí.
    Tenhle jasně ukazuje, jak jista fantasy telenovela je úplně k h*vnu. To přirovnání sedí, protože podobně jako ona i The Wire pracuje s obrovským množstvým postav ve městě Baltimore od nejnižšího feťáka na ulici až po toho nejvyššího papaláže na městské radnici. Každá série je dost odlišná od těch ostatní, další dějové linie se přibírají naprosto přirozeně a neničí ty ostatní (zdravím jisté jižní království jisté telenovele :-D)
    Velice reálné nakouknutí na to, jak probíhají kšeftíky na hoře, jak je všechno postavené na protislužbách, jak touha po tom, že chce někdo růst v kariéře může totálně zničit celé jedno odvětví města. Největší sv*ně se z toho vždycky dostanou, některé věci se nikdy nezmění a i ti nejlepší z nás občas používají ty nejhorší metody. Takové věci a nejen ty nabízí seriál The Wire.
    Bezva reálný pohled na policejní práci, kdy bez informatorů nebo odposlechů si opravdu neškrtnete. Ukazuje to, jak se dá práce zneužívat k flákání (Co musíte udělat, aby vás vyhodili od policie?)
    Nejvíce se to žánroě blížší seriálům jako The Shield nebo Breaking Bad s tím, že se to ovšem snaží vykreslovat obrovský fikční svět než, aby se šlo hloubeji do postav. Ty ovšem v žádném případě nejsou zanedbáváné. Největším přínosem tohodle seriálu je narozdíl od 90% kriminálek, že prostor je rozdělený rovnoměrně mezi policajty a zločince. V prvních třech sériích jako zloduši nejvíce zaumou Avon a Stringer Bell. Co opravdu na tomhle miluju, že to ukazuje lidi jaké opravdu jsou. Ne jako dobré ne jako zlé, ale jako složité, což lidi jsou. Máte drogové dealery se svědomím a detektiy, co podvádějí své ženy. A každý má svůj sympatický a nesympatický moment.
    Každá série je jedinečná svým vlastním způsobem 1. série je hlavně o Barskdaleovi a Stringerovi a trozkoukáváme se u policie. 2. série je přístav moje velmi oblíbená a asi svým způsobem nejvíc utkne v paměti kvůli Sobotkům. 3. série Colvinův experiment, pád Barsdalea a Bella, Marlův vzestup, 4. série Marlova hrůzovlada pokračuje, škola 5. série naprosto vynikající finále, které se dá nazvat skutečným hořkosladkým koncem. Opravdu to jakým způsobem byli schopní uzavřít všechny dějově linie uspokojivým a přirozeným způsobem klobouk dolů. Takže až vám zase někdo bude vyprávět kraviny typu "Spousta lidí tady má pohádkové přání jak by to vlastně mělo skončit. ALe na tohle si série od začátku vůbec nehraje." tak jim ukažte toto takhle vypadá, když se to napíše smysluplně. Čert ví, že konec Stringer Bella a Omara taky byl pěkně antiklimatický a v obou případech určitě nikdo nečekal, že to dopadne takhle, ale dáválo to smysl. A líbí se mi ten protiklad, že zatímco Omar umřel naprosto debilní smrtí, tak se o něm vypraví historky jak umřel v pomalu při bránění Thermopyl, tak Stringer, který umřel jako badass, ale všichni o něm pak mluvili jako o chcípákovi.
    A ta poslední montáže na konci páté série opravdu ukazuje, jak systém je prostě naprosto neporazitelný a některé věcí nezměnitelné briliantní.
    Mezi oblíbené postavy patří jednoznačně Lester Fremon (přezdívám mu dietní Morgan Freeman) a dále pak Omar. Ze záporáků potěšili Proposition Joe, Avon, Stringer a Dangelo a čestná zmínka patří Slim Charlesovi, které mu děkuji, že to z*rdovi ustřelil hlavu.

    Tohle už asi těžko něco topne :D
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Tyrion Lannister napsal(a):

    Tohle už asi těžko něco topne :D

    The Wire jsem zatím neviděla a vlastně se pořád nemůžu rozhodnout jestli vůbec vidět chci, ale tohle a The Shield jsou asi nejopěvovanější seriály v rámci žánru.
  • JoserJoser persona non grata
    upraveno 29. června 2019
    @Tyrion Lannister The Wire je můj velký rest, snad ho někdy doženu, jestli ale hledáš něco, co to bez ohledu na žánr kvalitativně překoná, tak si dej Twin Peaks. Moment, kdy agent Cooper přijíždí objasnit vraždu Laury Palmer stanovil hranice seriálové tvorby a z něhož všechny následující dobré seriály více či méně opisovaly. Zkrátka po všech stránkách geniální dílo
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Twin Peaks znám. Viděla jsem ho několikrát. Bohové dobří, ten jsem sledovala už když ho ČT dávala vůbec poprvé :D
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @Nevada
    Nevada napsal(a):

    Tyrion Lannister napsal(a):

    Tohle už asi těžko něco topne :D

    The Wire jsem zatím neviděla a vlastně se pořád nemůžu rozhodnout jestli vůbec vidět chci, ale tohle a The Shield jsou asi nejopěvovanější seriály v rámci žánru.
    The Shield už mám samozřejmě také za sebou. :D
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @Nevada @Joser
    Joser napsal(a):

    @Tyrion Lannister The Wire je můj velký rest, snad ho někdy doženu, jestli ale hledáš něco, co to bez ohledu na žánr kvalitativně překoná, tak si dej Twin Peaks. Moment, kdy agent Cooper přijíždí objasnit vraždu Laury Palmer stanovil hranice seriálové tvorby a z něhož všechny následující dobré seriály více či méně opisovaly. Zkrátka po všech stránkách geniální dílo

    O Twin Peaks jsem samozřejmě slyšel, ale trošku mne znepokojuje to Mysteriózní, ke kterýmu od Ztracených přistupuji s velkou nedůvěrou (ještě jsem neviděl, tak samozřejmě nevím nakolik je to srovnání relevantní)

    Taky může my někdo vysvětlit jak je to s tou sérii z roku 2017. Já jenom že jsem docela hodně nedůvěřivej, když někdo natočí třetí sérii k seriálu po 27 letech.

Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.