Různé filmy

upraveno 6. listopadu 2010 v Film a televize

Včera jsem shlédl Zlatý kompas a musím povedať, že sa mi to páčilo.

Dobrá kvalita obrazu.

Zajímaví herci (Eva Green! s dětským hlasem) a jejich výrazné výkony.

Efektní vizuální podívaná.

Četl jsem i knihu (jen první díl) a s filmovou adaptací jsem velmi spokojen.

Kdybyste žili v tom světě, jakého byste asi měli daemona? :wink:

1371372374376377394

Komentáře

  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Aviv napsal(a):

    flanker.27 napsal(a):

    @Sagart Kdybych souhlasil, že jde o kvalitní filmy, ba o umění, tak bych odpady nedával :)

    Ale aby se neřeklo, právě jsem dal plnou palbu polskému filmu Kler. Už před časem jsem tu o něm mluvil, že bych to chtěl vidět, dneska jsem se k tomu dohrabal. Začíná to jako černá komedie, ale na konci je to spíš horor.

    Sa pripájam k chválospevom. Celkom ma to odrovnalo. Niekoľko krát.
    Taky to bohužel ukázalo, o kolik je polská kinematografie před tou naší. Herci, scénář, režie. A Smarzowski stejně jako u Volyně neuhýbá před ničím.
  • Pořád je někdo před. A někdo za. Když to porovnáš se Slovenskem, jak se ohledně té vaši kinematografie cítíš?
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Moc slovenských filmů jsem za poslední roky neviděl, tak asi nebudu objektivní, ale na základě toho mála, co se ke mně o slovenských filmech z poslední doby dostalo, odhaduju, že to bude plus mínus autobus to samé co u nás v bledě modrém. U nás se toho točí víc, cca 20+ celovečeráků ročně, ale množství o ničem nevypovídá.
  • JoserJoser persona non grata
    Jo, je to tam!

  • SagartSagart Amo ergo sum
    Once upon a time in Hollywood je mnou asi nejočekávanější film letošního roku. Tarantino je skvělý režisér (Gauneři nebo Osm hrozných jsou geniální díla) a přestože je někdy až šíleně přeceňovaný (Pulp fiction nebo Django jsou až moc vyzdvihovány do nebes) nemohu říct že by někdy úplně nezklamal (na Jackie Brown se koukalo hůř, ale tu jsem viděl mezi třetí a čtvrtou hodinou ranní, takže to bude tím). Vím že tu jsou lidi, co jeho filmy vyloženě nesnáší (není třeba jmenovat :D , každý si domyslí), každopádně faktem stále bude že jsou to mnohem lepší filmy než většina toho co se dnes točí. A kombinace Hollywoodského zasazení, DiCapria, Brada Pitta a samozřejmě Tarantinova scénáře láká na skvělou letní podívanou. Jen škoda že to bude v létě, bojím se že na premiéru budu pryč.
  • JoserJoser persona non grata
    @Sagart Pod to bych se s chutí podepsal. Za sebe jen dodám, že Tarantino, David Lynch nebo Richard Kelly jsou přesně moje krevní skupina a po shlédnutí traileru jsem se tvářil jak DiCaprio na jeho konci, neskutečně se těším.
  • Vypadá to dobře. Docela by mě zajímalo, co na vznik filmu říká Polanski. Já bych teda nebyl moc nadšený, kdyby někdo točil film stylu Pulp fiction kde asi bude vražda mojí manželky a dítěte šílenou sektou. Jinak Bruce Lee v traileru výborný.
  • SagartSagart Amo ergo sum
    upraveno 20. března 2019
    @Joser Od Lynche jsem viděl Mulholland drive a nezaujal. Nad filmem klidně zapřemýšlím ale ne na úkor toho že se u něj budu až smrtelně nudit. Každopádně plánuju shlédnout Sloního muže a doufám že zaujme.
    @derfel Bruce jsem nezmínil, ale byl skvělý. Rozpoznej od originálu :D
    Schválně jsem si to o Polanskim zjišťoval, ale ničeho moc jsem se nedopídil. Ale věřím že Tarantino zachová vážnost a úctu, přeci jen musí mít důvod proč si vybral zrovna toto zasazení. Rozhodně ne proto, aby ho zesměšnil... No i když :-k
    edit: I když Polanski teď raději nedržkuje když byl rok zpátky zavlečen do MeToo jako násilník.
  • BenjiBenji so much universe, so little time
    @Joser s tím DiCapriem si to přesně vystihl.
    To bude herecký a dialogový koncert, chci to hned.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    Sagart napsal(a):

    I když Polanski teď raději nedržkuje když byl rok zpátky zavlečen do MeToo jako násilník.

    Polanski byl v troubě, ještě když MeToo tahalo kačera.
  • JoserJoser persona non grata
    Emir Kusturica v roli taxikáře ve filmu Balkánská hranice, díky tomu jsem na to natrefil. Je to o bombardování Jugoslávie a celkově o válečných zločinech spáchaných NATO v Srbsku. Trailer vypadá dobré, navíc takových filmů není nikdy dost



  • JoserJoser persona non grata
    Zombíci prahnoucí po kávě a chardonnay? Tohle bude sranda


  • normálně by mi to bylo jedno ale Joaquin Phoenix
  • SagartSagart Amo ergo sum
    @DanielSvatoš Upřímně mě to zajímá víc než zbytek současného DC. Nic jako Shazam, Wonderwoman a spol. mě rozhodně neláká :D
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @DanielSvatoš @Sagart Po Avengerech druhá pro mne nejočekávanější komixovka. Jen doufám, že to bude opravdu padoušký origin, protože v traileru to trochu srmdí, jako by se snažili podobně jako u Venoma dělat z Jokera klaďase. Jinak Phoenix má opravdu vysoký potenciál to zahrát ještě líp než Ledger s Nicholsonem. Wisecrack o dalších uskálích filmu udělal super video
  • Ten argument "dospelý muž prezliekajúci sa za netopiera" neznášam. To nie je žiaden dôkaz zbláznenia. Neprezlieka sa zaň, pretože si myslí, že je netopier. Je to nástroj zastrašovania, rola, šikovná práca so symbolizmom a spôsob ako utajiť pravú identitu, nie blud.
    Ale veľmi dobré video. Teším sa ešte viac, než predtým.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Jasně. Když převlek pro dospělého muže, pak jedině za netopýra =D
  • AvivAviv
    upraveno 3. dubna 2019
    Vážně, jsme na stránce o knihách, kde víc než polovina postav mluví o tom, jak jsou vlci a lvi a draci a nosí tyhle obrázky na triku a Robertovo brnění mělo parohy, pokud se nemýlím. Batman je děsně rytířska postava. Se Nolanovi nedivím v tom, jak nazval svou trilogii.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 3. dubna 2019
    A červené spoďáry jedině přes modrý outfit, pak teprve vás budou brát vážně :twisted:

    Pro mě jsou středověcí rytíři a heraldika něco kapku jiného než americké popkulturní kresbičky, které to žel bohu dotáhly až do stavu, kdy v kinech není skoro nic jiného. Nolana mám rád, ale stejně se snažím tvářit, že s Batmanem neměl nikdy nic společného.

    Vím, že jsem zase hrozně negativistický, ale s komiksy se prostě míjím příliš.
  • Jako jo, heraldika je veda, výborne zakódované množstvo informácii, žiadna nahodilosť v tom, jestli má korunka sedm nebo devět špiček a jestli jsou v pozadí královské lilie, nebo ne. Ale príbuznosť tam je.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    No tak mezi knihami Stařec a moře a Padesát odstínů šedi je taky příbuznost :-D
  • AvivAviv
    upraveno 4. dubna 2019
    Superhrdinové (antihrdiny teď vynecháme, ikdyž black knights by tak celkem mimo nebyli) - Rytíři - nápomocnosť bezbranným, kódex, nesmierna zdatnosť, vysoko individualizovaná uniforma aj spôsob práce, časté dvorenie nejakej špeciálnej dáme, máš tam tajomných putujúcich chlapíkov, aj transparentnejšie osoby, asistenti typu Robin sú ako úloha panoša. Sakra práce, vždyť ten Wayne je něco jak americká šlechta, má aj komorníka, nebo co to Alfred byl.
    A teď mi ty řekni jaká je podobnost mezi Stařec a Moře a Padesát odstinu. :D
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    upraveno 3. dubna 2019
    @Aviv
    Aviv napsal(a):

    Ten argument "dospelý muž prezliekajúci sa za netopiera" neznášam. To nie je žiaden dôkaz zbláznenia. Neprezlieka sa zaň, pretože si myslí, že je netopier. Je to nástroj zastrašovania, rola, šikovná práca so symbolizmom a spôsob ako utajiť pravú identitu, nie blud.
    Ale veľmi dobré video. Teším sa ešte viac, než predtým.

    Tak pozor speciálně v komixech a animovaných filmech Batman několikrát ukázal, že rozhodně psychicky v pořádku není a ano některé věci byli na hranici šílenství a další daleko za ní

    Jak to Joker jednou řekl: Za všemi těmi maskami a batarangy je jenom malý chlapeček, který brečí pro mámu a tátu, bylo to vtipný kdyby to nebylo patetický. Ale já se budu smát stejně HAHAHAHAHA.

  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Řekněme že komiksy jsou něco, čím si Američané vynahrazují neexistenci vlastní kulturní historie :)

    No kromě toho, že to oboje má písmenka, tak oboje je to beletrie. Akorát na naprosto jiné úrovni. A ten rozdíl v úrovních je, když jsme u porovnávání právě rytířů s okostýmovanými superhrdiny, jako rozdíl mezi dejme tomu Quentinem Durwardem od Waltera Scotta a právě komiksovým sešitem. No, někomu se jistě jistě líbí víc svazeček listů, které se nemusí moc číst*, stejně tak určitě hodně čtenářů (čtenářek?) dá přednost knize, kde se dočtou "a pak ji svlík, drze a hrubě" (tak to říkají v Muži z Acapulca, Odstíny dle mých informací užívají podobný slovník) než o boji starého rybáře se živly, žraloky a osudem, přesto si dovolím tvrdit, že tam rozdíl kvalitativní je a dokonce značný.

    -

    *Asociace, brzy budu jako prof. Nejedlý. Ještě v knihovně jedna cikánská babička hájila svoji vnučku, co dlužila knihy, argumentací, že co by si půjčovala knihu, když neumí číst. U soudu výslovně tvrdila soudkyni - to se nezapomíná: "já vám můžu její žákovskou ukázat, čeština dějepis, to sou čtyřky pětky samý." Tak jsem ukázal jiný exemplář jedné z půjčených knih - ilustrovaná kniha Bambi, buď úplně nebo téměř bez textu, takže znalost čtení nebyla až tak důležitá, prohlížet obrázky zvládne i její vnučka, stejně jako hrdinský komiks vstřebá i pologramotný Amík, ani nemusí číst bubliny.

    image
  • @flanker.27 tak není komiks jako komiks že a američané nejsou jediní kdo je dělá
    frantíci a taliáni dělají kvalitní historické a japonci taky (třeba Vinland Saga)
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    upraveno 3. dubna 2019
    @flanker.27
    No kromě toho, že to oboje má písmenka, tak oboje je to beletrie. Akorát na naprosto jiné úrovni. A ten rozdíl v úrovních je, když jsme u porovnávání právě rytířů s okostýmovanými superhrdiny, jako rozdíl mezi dejme tomu Quentinem Durwardem od Waltera Scotta a právě komiksovým sešitem. No, někomu se jistě jistě líbí víc svazeček listů, které se nemusí moc číst*, stejně tak určitě hodně čtenářů (čtenářek?) dá přednost knize, kde se dočtou "a pak ji svlík, drze a hrubě" (tak to říkají v Muži z Acapulca, Odstíny dle mých informací užívají podobný slovník) než o boji starého rybáře se živly, žraloky a osudem, přesto si dovolím tvrdit, že tam rozdíl kvalitativní je a dokonce značný.
    Ono je ale nutné sdělit, že i tenkrát byli věci kvalitativně horší a lepší. Jasně nebyli homixové omalovánky na druhou stranu položme si důležitou otázku, kolik lidí v době Waltera Scotta umělo číst. Většina obyvatelstva vždycky měla prostředek jak se vyhnout náročné četbě (v minulosti i proto, že neměla moc na výběr). A buďme upřímní některé věci z minulosti jako chlápek, který mu ženská hodila meč z Jezer nebo feudál před kterým se chudý klaněl a bohatý se bál zní zhruba šíleně jako některé moderní homixy.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @Tyrion Lannister Nemířil jsem na "tehdy a nyní" (i když, abych si vypomohl Werichem: "Ono mnohem více lidí umí psát. Jen kolik knih je napsáno o tom, že dnes máme na čtení mnohem více času než před několika málo sty lety."), jen na specifickou odnož - ehm - literatury.

    @DanielSvatoš Ani tak neodsuzuju komiksy jako celek, když jsem tu používal ten výraz, myslel jsem prostě Marvely DC a podobně, nebo alespoň to, jak jsou dneska prezentované (a člověk se jim nevyhne i když se snaží, protože okupují úplně všechno). Já se náhodou rád občas vracím do dětství a čtu si dodnes staré dobré komiksy z "ábíčka" :oops:
  • Neříkam, že není nezdravě extrémní osobou, nebo snad že nedělá i blbá rozhodnutí, ale netopýří prevlek není to, na základě čeho bych to usoudila. Prostě se to se šklebem vytahuje. Když někdo chce mluvit o jeho nepříčetnosti, ať mluví o přešlapech typu robot partnerka, ne o tom, že své maskování doplnil o motív netopýra.
    Kvalita? Ok. Myslím, že aj Američania sú schopní dobrých nápadov v rámci komixu, ale áno, balastu je tam dosť určite. Čím je niečo masovejšie produkované, tým viac priestoru na degradáciu. Což teda jako tady jsem s Tyrionem, ani tehdá nebyl každý výplod uměleckým dílem. Ty horší se ale míň dochovávali a neučí se o nich. Některým na dojmu kvality přidává, že jsou tak prezentované.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 4. dubna 2019
    @flanker.27 On je zásadní problém v podání informací. Kdybys řekl, že komiksy nemáš rád, nebaví tě a nelíbí se ti, tak nikdo neřekne ani popel. Jenže ty to podáváš formou, ze které vyznívá, že komiksy jsou pro blbce, takže se to nám blbcům fakt nelíbí.

    (Já jsem na "jak to mám já je správně a kdo to má jinak je úplně blbej" už alergická, protože až moc často jsem se v poslední době dostala do debaty, že "kdo nevystudoval matematiku a nejlépe na MatFyzu, aby mohl dělat za děsný prachy v bance nebo programátora čehosi, tak je úplně blbej a nezaslouží si plat na důstojnej život", jen to píšu a vyskakuje mi vyrážka, uááá.)

    A já se přiznám, že jsem asi pologamotná, protože Stařec a moře mě nebavil, nesnáším Verneovky a tisíckrát radši než to si přečtu nějakej komiks (žeru 300, Sin City, Vránu a mám je ve stejné knihovně jako LOTR a GOT, což by je asi mělo urazit :P ).
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @Krisa S veškerou úctou jsem doteď o přítomnosti žádného zásadního problému nevěděl, chápal jsem to coby normální debatu. Díky, žes mi vysvětlila, že tu zásadní problém je a mám-li to tak vyjádřit zcela explicitně, tak jestli se považuješ za blbce jen proto, že jsem napsal co si já osobně myslím o komiksech (přesněji o jejich specifické kategorii, viz výše), pak necítím vinu. Já nikoho nekritizoval pro jeho vkus a nevadí mi, že se mu líbí to, co se nelíbí mně a naopak.
    Kdybych nikdy nesměl o ničem nepsat, že je to kravina (např. že od Roudnice míří k hoře praotec Cikán), aby náhodou neurazil někoho, komu se to líbí, tak bych např. nikdy nesměl dát filmu na csfd nízké hodnocení a napsat odpovídající komentář, protože prakticky u každého filmu se najde někdo, komu se líbil. Každý komentář by v rámci maximální snahy o korektnost musel znít "mě osobně se film nelíbil, ale chápu, že si své fanoušky najde a já je plně respektuji".
    I já žiju (a docela fajně) s tím, že se mi líbí i věci, co se nelíbí spoustě jiných lidí a rozhodně nemám potřebu je začít poučovat, že jen proto, že to strhali, já se cítím jako blbec, tak aby v zájmu neurážení mých citů své názory přeformulovali. Nikdy mi nedělalo problém být s názorem třeba i sám.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.