Kecáliště

upraveno 29. června 2011 v Rozličný pokec
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
1532533535537538581

Komentáře

  • upraveno 25. října 2018
    https://www.novinky.cz/ekonomika/486684-konec-mytu-ani-za-prvni-republiky-jsme-se-nemeli-lepe-nez-nemci-nebo-rakusane.html

    V kontextu je tohle strašně depresivní představa. OK, takže můžeme se teda konečně vys...t na tu představu, že musíme západní státy "dohnat a předehnat"? Protože Česko k tomu očividně nikdy nemělo ani blízko. Jediná západní (lol) země, nad kterou v HDP na hlavu kdysi Československo vyčnívalo, bylo teda Finsko. Dneska je Česko v HDP na hlavu společně se Slovinskem nejbohatší "nezápadní" země v Evropě a stejně je v tomhle ohledu na poloviční úrovni Francie.

    Jediná pozitivní zpráva ohledně vývoje?
    Očekávaná délka dožití při narození velice rychle roste v celém světě. V Evropě pak obzvlášť. Můžeme za to děkovat především technologickému pokroku, který zvýšil dostupnost a kvalitu zdravotní péče a zvýšil životní standard
    Tak to mluví za všechno. V tomhle ohledu nejsou o nic horší Korea a Japonsko a další země Česko doženou a předeženou. Co se týče zdravotní péče, tak rigidní zdravotní systém a podstav co se týče personálu u nás známe všichni a zlepšení ani v dohledné budoucnosti nečekám.
    To se pozitivně podepisuje na očekávané délce života,“ dodal Peterka s tím, že Česko i Slovensko se v této kategorii drží ve světové špičce.
    I krátká konzultace s panem Googlem představu o světové špičce vyvrací, dozvíte se jedině to, že v rámci vysvělých zemí si Česko a Slovensko nevedou špatně.
  • JoserJoser persona non grata
    upraveno 25. října 2018
    @Amaroun Jasně ty pomatenej kavárenskej havlisto. Já o momentálním stahování nic nepíšu, v celé téhle agresivní dobyvačné ''válce proti teroru'' má Afghánistán tu smůlu, že je jednak bohatý na nerostné zdroje a jednak se tam pěstuje opium – a hodně. A jednak tam měl vést ropovod z Turkmenistánu do Pákistánu a plynovod z Kyrgyzstánu do Indie. Příliš strategicky i finančně zajímavá krajina, než aby to američtí warlordi nechali být. A tak byl Afghánistán vojensky napaden. Češi, vždy skvělí řitní alpinisté, se ochotně spolupodíleli. A tak čeští vojáci bojují v cizí zemi za zájmy amerického deep state, umírají za nenažranost amerických korporací, aniž by z toho měli jakoukoliv výhodu. Umírají zbytečně. Pro někoho hezké dobrodružství, pro někoho čiré šílenství. Ale těch mrtvých kluků je mi líto, umřít zbytečně a pro nic. Moc tě prosím, přestaň si alespoň nalhávat do kapsy.
  • JoserJoser persona non grata
    upraveno 25. října 2018
    @svoa00 A pak se taky člověk jen tak dozví, že 40 let minulého režimu bylo všechno špatně a pak z toho ničeho po privatizaci vznikla oligarchická třída...
  • JoserJoser persona non grata
    upraveno 25. října 2018
  • upraveno 25. října 2018
    Mno, abych byla trochu spravedlivá. Nechci zpochybňovat celý ten průzkum, ale je třeba se podívat na celou ekonomickou situaci. Pokud vím, tak Rakousko bylo po 1. světové válce v obrovských dlužích a většina hospodářství z dob monarchie zůstala na území Československa. Pokud vím, tak měli dokonce vůči Českoskolvensku dluh, který nikdy nesplatili. Nevím teda, jakým způsobem mohla být jejich ekonomická situace lepší. A slabá německá ekonomika po 1. světové válce pokud vím pomohla Hitlerovi k moci. Nějak mi to teda nejde dohromady.
  • @Joser Znovu... Vysoká škola života od počítače a nikdo tě v réalu poslouchat nebude protože meleš sračky 8-) :-D.
  • Jo, je to zvláštní. Taky žiju v tom, že většina prumyslu byla na území Česka a Německo byla po válce na dně. Jedině snad, že HDP sice bylo hezké, ale životnou úroveň jim shazovalo, že museli odvádět vítězum. Graf mluví o roku 1920, ale v článku je to o dobýhání mezi válkami. Tím pádem by První republika na tom mohla být líp, než Rakúsko a Nemecko, ale nie hneď. Ako súčasť celku Rakúsko-Uhorsko, aj na nás padlo splácanie reparácii a pokud vím, ministr financí šel docela nekompromisně po tom, aby jsme to co nejdříve měli z krku.
  • O těchto věcech moc nevím, ale překvapilo mne když jeden historik zmiňoval, že korupce za První republiky byla větší než teď (Povídali jsme o tom za Kmotrovské éry ODS). Sice nvm jak a jestli se to dá porovnávat, ale zajímavé to je, neboť člověk má tendenci si o některých dobách myslet, že byly lepší než ta naše. Nazýva se to Golden age thinking a pěkně rozpracované to bylo v jednom posledním Woody Allenovi - Midnight in Paris
  • To jsem viděla, to bylo hezké. Teorii znám a na tom, že se první ČSR vynáší do nebes až moc, něco opravdu je. Tiež sa mi marí, že som spočinula očami na nejakom texte, kde sa riešilo nie veľmi košér rozdeľovanie majetkov a pozemkové veci, ale to je všechno, co si z toho pamatuju. Jestli víc, nebo míň, než teď, to je dobrá otázka. Pak jsou tu ty převezené manufaktury z území Slovenska do Česka a jak byl vlastně jih doopravdy spíš maďarský a spousta dalších vnitřných sporu... Ale tak snad nejde upřít notná dávka vitality a napředování. Zaostalost se vytrácela. Naše výrobky byli hodně ceněny. A Hitler si na ČSR zuby v 30. letech nebrousil jen tak pro nic za nic.
  • JoserJoser persona non grata
    Tak jsem se kouknul na tvrdá data. A v zásadě lze říci, že co se týče pořadí zemí dle HDP na hlavu jsme na tom neustále furt více méně stejně - bez ohledu na režim. V žebříčku v zásadě klesáme hlavně proto, že neustále roste počet zemí. Čili klesáme a stoupáme absolutně, nikoliv relativně. Jsme stále a furt ve stejné části žebříčku zemí dle HDP na hlavu. Zkoumal jsem to hlavně proto, že většina lidí i zde si neustále myslí, že za První republiky jsme byli mezi 10 nejvyspělejšími zeměmi světa, a pak to všechno zkazili komunisti. Jenže pravda je mnohem komplikovanější než tento narativ antikomunistických fanatiků
    https://vlkovobloguje.wordpress.com/2018/10/25/ceskoslovensko-a-jeho-ekonomika-v-prubehu-poslednich-100-let/?fbclid=IwAR0yOw5lr-NOEHkB0cWw4w0y5A7n7Z7sN8vX3f-B51hViIO9LmVQ-JDz-PU
  • Starý otec mi rozprával ako sa z Ázie chodili inšpirovať Československými automobilmi, ale ZSSR nemalo záujem na ďalšom vývoji, zatiaľčo Japonsko, Kórea a ďalší išli vpred raketovo.
    Každopádne takto podrobne už to na mňa robí lepší dojem, než prvý tu zverejnený článok.
  • upraveno 27. října 2018
    Zrovna včera jsme se s kolegou z katedry ekonomie bavili o tom, do jaké míry je HDP (ještě) relevantním ukazatelem prosperity :-)

    Bez většiny produkce a služeb, které se podílejí na číslených ukazatelích včetně HDP se člověk vcelku dobře obejde a s kvalitou života mají společného jen velmi málo. V době, kdy významně klesá energetická návratnost tzv. neobnovitelných zdrojů, se navíc čím dál větší množství investic bude přesouvat do energetického sektoru ve snaze odvrátit nevyhnutelný kolaps, resp. udělat z něj pouze propad.

    Nemyslím si, že na tom Západ je/byl kdovíjak lépe než my. Přesněji řečeno si myslím, že z pohledu běžného člověka na tom byl během studené války o něco lépe, zatímco dnes je na tom o něco hůře. Německo (které mezi Západ neřadím) je na tom možná hezky v číslech, ale o jejich problémy bych fakt nestál. Rakousko má obrovskou devizu v pokrytí významné části energetické spotřeby z hydra, což má do budoucna zásadní význam.
  • upraveno 28. října 2018
    Nevím, jak ostatní města, ale Praha je teď o víkendu mimořádně aktivní. Pražákům doporučuju zajít aspoň na videomaping na Národním muzeu, protože ten je úžasný, akorát počítejte s tím, že se tam budete tlačit jako na fotbalovém zápase :D
  • upraveno 29. října 2018
    Kdo je na videomaping zvědavý, tak tady je celý záznam.
    Provedení úžasné, jen mě mrzí, že jediné co po roce 1989 stojí za řeč je Nagano.
    Ohňostroj jsem taky chtěla vidět alespoň ze záznamu, ale přes mlhu to nemělo cenu.
  • Dívalo sa na to krásne.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 29. října 2018
    Technická a grafická stránka perfektní, obsahově by to myslím zasloužilo mírně doplnit. Překvapilo mě ovšem (pozitivně), že tam nebyl jako mezník vstup do EU (pokud mi něco neušlo) :)
  • @flanker.27 No vyloženě jako mezník ne, ale navazovalo to na rozdělení ČSR - oddělily se vlajky ČR a SR, pak se změnily v hvězdičky a zařadily se mezi další hvězdy EU.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @Terezička M8š pravdu, to jsem opravdu nějak nepostřehl. Škoda... :)
  • Nie je to bezvýznamná udalosť. Neviem si predstaviť dôvod prečo by ju vynechali.
  • @Terezička A já si říkal proč vlastně tam to Nagano je.. kdyby tam místo toho prolítly fotky osobností třeba z vědeckého nebo lékařskýho prostředí, oslovilo by mě to víc.

    Ale nechci do Nagana kopat, to se v ČR nesluší :D
  • @sfik Ono je smutné, že Nagano je to nejpozitivnější, co dokázali vyhrabat jako reprezentaci 90. let. To vstoupení do EU mi nevadilo, milník to opravdu byl.

    Celkově se mi tenhle videomaping líbil snad i víc než cokoliv ze Signal festivalu. Moderní, efektní, výstižný, hezké vizuální vypravěčství. Občas z toho člověka zamrazilo - u rudé hvězdy a Milady Horákové. Co se úplně nelíbilo, tak to byly kupy turistů všude v centru Prahy, kteří netušili, co je to za humbuk, ale to holt nešlo jinak.

    Celkově je trochu škoda, že skoro všechny akce byly zrovna v tenhle konkrétní víkend, třeba vojenská přehlídka mohla být kdykoliv v říjnu a instituce, co měli vstup zdarma, mohly mít vstup zdarma třeba každou sobotu v říjnu. Taky u outdoorových akcí riskovali, že bude hnusné počasí, což se taky stalo (kdyby republiku založili o čtrnáct dní dřív, měli jsme ještě babí léto :)). Dobrá zpráva je, že velká část výstav ke stému výročí republiky teprve začala a potáhne se do začátku roku.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    kdyby tam místo toho prolítly fotky osobností třeba z vědeckého nebo lékařskýho prostředí
    Jo, čekal jsem třeba Wichterleho, Seiferta a tak, to se přiznám. Nebo připomenutí prvního oskara za Obchod na korze. Ale budiž.
  • @svoa00 Bez ohledu na to že 90. léta byly tak trochu wild west tak je považuju za úspěšný, navíc k tomu počítám i moje super dětství, první třídu kde jsem patřil k prvním generacím, které měly po letech slabikář bez soudruhů a soudružek ;)
    Každopádně zařadit mezi milníky století vyhraný hokejový turnaj mě přijde prostě zoufalý - btw. na hokej a repre koukám, ale vlajku na zrcátka u auta si nedávám a soused, který tak činí se mě předevčírem ptal proč dávám vlajku do okna.. Prostě mu ten letošní 28.říjen nepřišel nijak extra. Asi nechtěl nažehlenou vlajku dávat moknout, aspoň mu vydrží připravená na mistrovství světa.
  • flanker.27 napsal(a):

    kdyby tam místo toho prolítly fotky osobností třeba z vědeckého nebo lékařskýho prostředí
    Jo, čekal jsem třeba Wichterleho, Seiferta a tak, to se přiznám. Nebo připomenutí prvního oskara za Obchod na korze. Ale budiž.
    Tak mohlo tam být trochu víc zdůraznění kultury v 60. letech, zvlášť československé kinematografie, která tehdy byla luxusní.

    Napadlo mě, že za 90. léta tam klidně mohl být i Oscar, který Svěrak vyhrál s Koljou.
  • upraveno 29. října 2018
    @flanker.27 Jasně Wichterle mě napadl taky. A protože nejsem úplně typ in-memoriam, tak ze současníků třeba Pomahač..

    @svoa00 Bruselská výstava v ´58 roce .. podle mě dost důležitý momenty ze všech sfér života :)
  • upraveno 29. října 2018
    Takže tématicky:
    https://www.csfd.cz/film/548197-hovory-s-tgm/galerie/strana-2/?type=1

    Překvapuje mě, že je něco takového jako Masaryka humanizovat pořád třeba. Jasně že byl Masaryk jenom člověk z masa a krve. Jasně že obětoval rodinu politické kariéře. Jasně že svým způsobem byl a je kontroverzní. A pokud by to někoho zajímalo, tak údajně měl jako vdovec zájem o jednu výrazně mladší ženu, ale jeho dcera mu to vymlouvala, protože by to narušilo jeho imáge. Dneska by mu něco tak humanizujícího naopak i politicky pomohlo.

    https://cs.wikipedia.org/wiki/Oldra_Sedlmayerová
    https://zpravy.idnes.cz/saga-rodu-masaryku-velke-talenty-krute-konce-a-ted-i-potomci-v-cesku-1p4-/domaci.aspx?c=A100227_1342687_domaci_jw
  • JoserJoser persona non grata
    Vždycky mě zamrzí, že k roku 1998 je Nagano a ne Opoziční smlouva, také Havlovo ''humanitární bombardování'' by stálo za zmínku, stejně jako Klausova vypečená ''privatizace'' ale co už, politické zadání znělo jasně. Já osobně potom nemám problém si do Naganského mýtu kdykoliv kopnout, například s tímto článkem se zcela ztotožňuji http://a2larm.cz/2018/02/v-naganu-se-zrodil-cesky-narod/
  • @Joser Prosimtě, ty už jdi taky do prdele
  • Do 90. let mohli zařadit trochu víc Havla (i když je často po právu kritizován tak k 90. letům budeme těžko hledat jiný symbol), mohlo zaznít skandování "kuponová privatizace!" které si matně pamatuju z reklam, třeba i zmínit koncert Rolling Stones, který je symbolem otevření hranic...

    Koukám na wiki na jednotlivé roky od rozdělení ČSR:
    1994 - začátek vysílání TV Nova, zvolení Miroslava Vlka kardinálem
    1995 - návštěva papeže, koncert Rolling Stones a Iron Maiden
    1996 - návštěva Alžběty II., spuštění seznamu
    1997 - stávky učitelů a železničářů, povodně, návštěva dalajlamy, pád vlády
    1998 – Nagano, první mešita v ČR (Brno), zavření pivovaru v Mostě (!)
    1999 – vstup do NATO
    2000 – pád Semtínské lípy, kongres MMF, dostavba Temelína
    2001 – summit NATO
    2002 – vyšla Mafia, summit NATO
    2003 – referendum o vstupu do EU, mistrovství světa v raftingu (poprvé v Evropě), objev prvního českého dinosaura
    2004 – zemřel Šimek, vstup do EU, mistrovství světa v rádiovém orientačním běhu

    Dál už jsou smíchané české a světové události tak to přenechám někomu jinému.

Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.