Historie vojenství, od kyje k pušce

upraveno 12. ledna 2011 v Rozličný pokec
Máte oblíbené období co se vojenství týče? Starověký Egypt a válečné vozy převzaté od Hyksósů, řecké a makedonské falangy, římské legie či nahé Kelty, Germány pijící víno z lebek zabitých nepřátel, středověké rytíře, anglické lučištníky, husity s jejich rozvojem palných zbraní, arkebuzy a muškety, španělské tercie třicetileté války, 18. století s vojáky v pestrých uniformách pochodujících proti sobě za dělové palby, nebo moderní armádu s automatickými zbraněmi?
19899101103104126

Komentáře

  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    "Russian bot" (čili kremrole, jak rádi samozvaní strážci "evropských hodnot" říkají) v Anglii :)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 25. dubna 2018
    Mezitím se množí fotografie úlomků zničených tomahawků. U zdaleka ne všech si můžu být jistý autentičností (a ostatně některé fragmenty zcela jistě mohou být pozůstatky i těch střel, které úspěšně zasáhly a vybuchly), ale třeba toto je rozhodně skutečný tvar bojové hlavice:

    image

    Pro srovnání:

    image

    (při záchytu hlavice většinou nevybuchuje)

    Jak jsem tedy řekl dříve, minimálně není pravdivá verze, že všechny střely úspěšně zasáhly.

    mezitím byl osvobozen Východní Qualamoun (poslední bašta "zelených" povstalců u Damašku):

    image

    V okolí Damašku už tak povstalcům zbývá jen malá enkláva ISILu Jarmúk (bývalý palestinský tábor).
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Rozhovor novinářky Markéty Kutilové a Lenky Klicperové se dvěma bývalými bojovníky - nejdříve FSA, pak An-Nusry:
    https://a2larm.cz/2018/04/bojovali-jsme-ve-vychodni-ghute/
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 1. května 2018
    Izrael se opět potrénoval na Íráncích v Sýrii:
    https://twitter.com/tareksali1/status/990703405776719873?ref_src=twsrc^tfw&ref_url=https://s9e.github.io/iframe/twitter.min.html#990703405776719873
    Útok měl být proveden na sklad u Hamá používaný Íránci a zároveň proběhl druhý severně od Aleppa (což možná byl útok ze směru od Turecka)

    Edit: pravděpodobný způsob provedení útoku. Obkroužení syrského prostoru, přimíchání se do letové zóny koalice a útok z východního směru přes kurdské území. Z té strany je syrská obrana v důsledku války stále prakticky v troskách.

    image
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    P. S. Nový nápad co s uprchlíky. Do armády s nimi...
    http://zahranicni.eurozpravy.cz/222275-uprchlici-jako-armada-evropy-odbornici-prisli-s-radikalnim-navrhem/
    (Řím také na sklonku své existence nechal za své záležitosti bojovat barbary...)
  • upraveno 3. května 2018
    Výkvět ruské velmoci... Přemýšlím kde udělali soudruzi chybu
    https://echo24.cz/a/SbpD7/u-pobrezi-syrie-se-zritilo-ruske-letadlo-pry-se-srazilo-s-ptakem
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 3. května 2018
    Výkvěty americké velmoci... Přemýšlím, kde udělali kapitalisté chybu...
    http://www.thedrive.com/the-war-zone/19905/a-usaf-f-16-viper-has-crashed-near-the-nevada-test-and-training-range
    https://www.armytimes.com/news/your-army/2018/04/07/two-soldiers-killed-in-apache-helicopter-crash-at-fort-campbell/
    https://twitter.com/abc15/status/988855413192908800
    https://www.nation.co.ke/news/world/Nine-aboard-US-military-plane-destroyed-in-fiery-crash/1068-4541858-2v7v70/index.html

    image

    A to nejsou zdaleka všechny havárie amerických letadel za poslední měsíc, duben byl pro ně dost černý a květen taky nezačal nejlépe. A to není nic proti jejich vzdušným silám, ale takovéhle výkřiky jsou fakt k smíchu. Člověče, trochu tu svojí zaujatost kroť, pád letadla není nic neobvyklého. Kdybych sem dával každý takový prd, jen abych si mohl kopnout, tak kromě toho, že by to bylo fakt ubohé a nedůstojné minimálně k posádkám, bych tu nedělal nic jiného :)
  • Důstojnost + Rusko + Srážka s ptákem? Ne to nejde dohromady...
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 4. května 2018
    Po vzoru Antona Špelce ostrostřelce se mi chce něco říct, ale zároveň mi něco jiného říká, že by to nepadlo na úrodnou půdu :twisted:

    A teď od Amarounových výlevů k něčemu věcnému a smysluplnému. Stav výdajů na obranu ve světě v roce 2017:
    https://www.militarybox.cz/news/svetovy-rust-vydaju-na-obranu/
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Zmenšení kotle ISILu v Jarmúku jižně od Damašku od začátku operace proti němu:

    image
  • Zajímavá debata Kdo-veri-bilym-prilbam-je-mozne-zjistit-pravdu-o-bojich-v-syrii
    Nejlíp mě vychází jednoznačně Lenka Klicperová, má zkušenosti přímo ze Sýrie a není jednostranně zaměřená. Němec mě příjde dost mino.
  • upraveno 6. května 2018
    Jo ta válka se dávno dostala do silně polarizovaného stavu kdy umírněná není ani jedna strana. Na druhou stranu hlavním problémem je pořád Assad, který nebyl schopný reagovat na nespokojenost obyvatelstva a nebude schopný ani v budoucnu.

    Poslední dobou mne téma Sýrie pěkně vytáčí, protože v rámci rozvojové spolupráce jsem tam psal projekt a jsem pořád tak nějak členem týmu co tam má něco dělat a to pro vládu... No všechny pozitivní věci proč režim jo, shodí tak 12 kokotin proč režim ne. Asi tak... Takže například stupidita použit chlór by mne moc nepřekvapila. Afghánistán hadr :(

    Jinak zajímavý rozhovor hned po chemickém útoku (dost pěkně mluví ten Syřan):
    https://video.aktualne.cz/dvtv/zive-co-dal-s-konfliktem-v-syrii-kdo-jsou-vitezove-a-porazen/r~e827d982487f11e885e30cc47ab5f122//

    Pak další zajímavé z poslední doby:
    https://video.aktualne.cz/dvtv/recept-na-konec-boju-v-syrii-je-zenska-revoluce-a-sekularni/r~1d55a13a3f0611e880d30cc47ab5f122/

    https://video.aktualne.cz/dvtv/masakrovani-lidi-v-syrii-bude-zapad-dal-prihlizet-odveta-pri/r~6079261e417511e8ac3d0cc47ab5f122/



  • Další super rozhovor:
    https://video.aktualne.cz/dvtv/patrani-po-novicoku-zeman-udelal-spravnou-vec-verejne-ukolov/r~f7529f224ee811e8a44c0cc47ab5f122/

    Škoda, že tenhle člověk se nechce více angažovat i když to na druhou stranu i chápu z hlediska jeho profese...
  • @Amaroun: nikdo jiný než vládnoucí režim tam není schopen cokoliv zajistit, takže jinou možnost nemáš a ani mít nebudeš. Za sebe si nemyslím, že tam nějaká smysluplná alternativa kdy existovala.

    Prostě tenhle kus světa si prochází jakýmsi reformačním obdobím (jakousi analogií našeho 15. stol) se vším všudy, kdy se mění myšlení lidí a pohled na spoustu věcí. I když je proces vnějším působením ovlivňován, zdaleka ne vždy je výsledkem vměšování urychlení "pokroku". Ostatně některé věci ani moc urychlit nejde. Není správná nebo špatná strana. Co je životaschopné, to se nějakým způsobem uchytí a přetrvá, nikdy přesně v té podobě, jakou to mělo na začátku.

    Nám trvalo cca sto let ujasnit si pár základních věcí, ty zbylé jsme řešili v průběhu dalších staletí..

    Ten rozhovor s gen. Pavlem jsem viděl už pár dní zpátky. Potvrdily se mi některé věci ohledně postoje Turecka (byť si myslím, že z titulu své pozice musí být příliš kulantní), které by si zasloužily místo v titulku více než agenda kolem Novičoku - na druhou stranu je generál takřka jediným z "protistrany", kdo podpořil zdrženlivost a ujasnění si faktů před automatickým servilním podlézáním Britům, které předvedli bohužel i oficiální představitelé Babiš se Stropnickým.

    S dalšími věcmi už tolik nesouhlasím, byť i zde vítám určitou zdrženlivost. Zajímalo by mě, nakolik jde o povinná vyjádření představitele NATO a nakolik o jeho osobní názory.
  • @Ugla To si mysleli u Francouzské revoluce taky... A vládnoucí režim, že je schopný něco zajistit je tak trošku výsměch -> není schopný zajistit nic. Mám s tím zkušenosti. Čím dal tím víc jsem přesvědčený, že je to silně elitářský režim, který se u moci drží jen za pomocí brutality. Na jednu stranu ta společnost (v Latakii) působí dost osvíceně a kultivovaně, na druhou stranu mají dost krve na rukou... Ta společnost se sama nemá cenu vůbec nějak vyvíjet, protože vše bude kontrolované Iranem a Rusy.

    Když nad tím přemýšlím, tak bych jako Syřan asi taky dopadl jako radikál respektive v tom masakru bych podlehl... Několik dní byl dost přehnaný článek na novinky.cz, tak nějak to ale vystihovalo podstatu jak se rodí takový islamista. A proč režim takového islamistu potřebuje.

    Je dobré sledovat Tunis. Jedna z mála zemí, kde tam proměna společnosti probíhá aspoň nějakou umírněnější cestou - dost nepřekvapivě důležitým prvkem je, že měli relativně osvíceného "diktátora", který na ně v jednom kuse nesral...

    "Automatickým servilním podlézáním Britům" - Je to spojenec. Ve fotbale se taky neptáš jestli mám poslat přihrávku tomu útočníkovy protože to posledně posral. Takhle tahle hra nefunguje. O tom se diskutuje až v šatnách... Pořád je nejpravděpodobnější, že to udělali Rusové, takže co.
  • upraveno 11. května 2018
    Amaroun napsal(a):

    A vládnoucí režim, že je schopný něco zajistit je tak trošku výsměch -> není schopný zajistit nic.

    Minimálně na rozdíl od všeobecného očekávání ten stát funguje a plní svoje základní funkce (bezpečnost, vzdělávání, zdravotnictví a získávání potřebných prostředků). Vzhledem k tomu, jaké úsilí bylo napřeno zvenčí, aby režim padl, je to celkem obstojný výkon. Bez ruské (a íránské) pomoci by to sice neustáli, ale bez vnější podpory by tam od začátku nemohla fungovat ani žádná opoziční vojenská síla.
    Amaroun napsal(a):

    Čím dal tím víc jsem přesvědčený, že je to silně elitářský režim, který se u moci drží jen za pomocí brutality. Na jednu stranu ta společnost (v Latakii) působí dost osvíceně a kultivovaně, na druhou stranu mají dost krve na rukou... Ta společnost se sama nemá cenu vůbec nějak vyvíjet, protože vše bude kontrolované Iranem a Rusy.

    A to si myslíš, že třeba právě fungující vzdělávací systém vytvoříš a udržíš pohromadě toliko represemi? Proč to teda nefunguje třeba v Saúdské Arábii, která má násobně víc prostředků (a ročně tam popraví víc lidí, než jich umírá ve válce v Sýrii)?

    V tom posledním máš sice pravdu, ale to se bavíme o nejbližších letech, nebo desítkách let. Reformační hnutí (u nás reprezentované husitstvím) zacloumalo celou Evropou a jeho myšlenky se staly součástí zdejší kultury a myšlení. Přitom ona vojenská fáze u nás trvala nějakých 20 let.
    Amaroun napsal(a):

    Když nad tím přemýšlím, tak bych jako Syřan asi taky dopadl jako radikál respektive v tom masakru bych podlehl...

    To by záleželo na tom, v jakém prostředí bys vyrůstal. Zlepšovat věci je fajn, ale musíš to zkoušet tam, kde to někdo ocení. Jinak nemáš šanci získat pro své myšlenky dostatečnou podporu. Jakmile se začne společnost polarizovat a ty nejsi dostatečně silný hráč, můžeš se na to buď vykašlat, než tě to semele (což tě může i tak), nebo se přidat k někomu, jehož cíle se mohou časem od těch tvých vzdalovat stále víc - což je asi to, co máš na mysli..
    Amaroun napsal(a):

    "Automatickým servilním podlézáním Britům" - Je to spojenec. Ve fotbale se taky neptáš jestli mám poslat přihrávku tomu útočníkovy protože to posledně posral. Takhle tahle hra nefunguje. O tom se diskutuje až v šatnách... Pořád je nejpravděpodobnější, že to udělali Rusové, takže co.

    1. Špatný příměr. Nejsme ve válce (zápase). Británii nikdo nenapadl, pouze se snaží odvádět pozornost od svých problémů a hledat příčiny vlastní neschopnosti všude možně, jen ne u sebe. Chceš-li někomu skutečně pomoci, měl bys ho především přesvědčit, aby byl upřímný sám k sobě.

    2. Zpravodajský důstojník cizího státu je z našeho pohledu vždy a především představitelem cizí moci. Úkolem našich zpravodajských služeb (primárně kontrarozvědky) je sledovat aktivity těchto lidí, které by mohly ohrozit zájmy našeho státu.

    Pokud by skutečně šlo o konfrontaci mezi zpravodajskými službami Británie a Ruska (což je klidně možné, byť tomu příliš nevěřím), nás to rozhodně mrzet nemusí, protože cizí zpravodajci (ruští, britští i jiní) budou vždy jednat v zájmu svých vlád a nikoliv v tom našem. Spojenecké smlouvy s tím nemají nic společného.

    Solidaritu může politik vyjadřovat k obyčejným lidem, kteří se stanou obětmi neštěstí nebo teroristického útoku, ne k lidem, kteří byli vycvičeni, aby poškozovali zájmy cizích států (potenciálně včetně toho našeho).
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @Ugla Tam, kde mluví hluboce zakořeněný osobní postoj (víra), tam nejsou racionální argumenty moc platné :)

    Celkem zajímavý článek týkající se Sýrie a zároveň návštěvy izraelského premiéra Netanjahu v Moskvě:
    http://www.alhayat.com/article/4579829

    Je to hebrejsky, ale kupodivu to google teanslator do angličtiny přeloží dost srozumitelně. Zvláště poslední dva odstavce, týkají se dohody mezi Ruskem a Izraelem o tom, že syrské vládní síly mohou podniknout ofenzivu proti povstalcům na jih ke Golanským výšinám, aniž by Izrael intervenoval, a Rusko poskytne Izraeli záruky, že se tam nebudou šířit Íránci.
  • upraveno 11. května 2018
    Proč to teda nefunguje třeba v Saúdské Arábii, která má násobně víc prostředků (a ročně tam popraví víc lidí, než jich umírá ve válce v Sýrii)?
    A k tomu si došel jak? K takovým statistikám došli kde? :O

    Mám takový pocit, že Flanker má pravdu a hluboce u tebe převládá osobní postoj :D
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 12. května 2018
    @Amaroun: ačkoli takové tvrzení je nadsazené, SA je zemí s třetí nejvyšší četností poprav na světě v přepočtu na obyvatele, přičemž tresty smrti jsou udělovány za takové "zločiny", jako je odpadlictví od mírumilovného islámu či homosexualita. Běžné jsou popravy veřejné a těla jsou ponechávána "na odiv". K osobním výpadům - opět, pokud bych to bral s četností, pak bych musel konstatovat, že ty jsi se tu nevytasil s pravdivým tvrzením či předpokladem prakticky nikdy, jako když jsi se pokoušel mne někdy před rokem přesvědčit, že povstalci v Sýrii převzali iniciativu, když jsi se odvolával na "ruské zdroje" (tzn. nejtvrdší nacionalisty, pro které je Putin příliš měkký) a podobně =D

    Současné pušky značky Kalašnikov:
    https://www.militarybox.cz/news/soucasne-pusky-znacky-kalasnikov/
  • upraveno 12. května 2018
    Takový výrok je nepravdivý - ostatní je irelevantní...
    jako když jsi se pokoušel mne někdy před rokem přesvědčit, že povstalci v Sýrii převzali iniciativu, když jsi se odvolával na "ruské zdroje"
    To se nepohnou, ale oni ani nepotřebují podle mne. Z posledního drone footage vypadali SAA dost zoufale..Vpadnou dovnitř, ztratí pár vojáků a zase se stáhnou... Jestli jsou Islamisté + FSA schopní takto zadržovat jednu z mála útoku schopných jednotek, tak mají iniciativu na své straně...

    Saúdská Arábie podle mne Turecko podpoří. Přece jenom už pár vojenských cvičení v Turecku spolu měli. Jsem zvědaví jestli nasadí Leopardy...
    To nevypadá, že bych přímo citoval či se odvolával na nějaký ruský zdroj. Zase nepravdivý výrok. Troško v tom máš bordel.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Takový výrok je pravdivý, bez ohledu na tvé popírání.
    Povstalci do iniciativy nepřešli, i když sis to přál a vyvozoval jsi závěry jen na základě omezené a rychle zastavené ofenzivy u Hamá (asi jako v Černé Zmiji: "Toto je mapa území, které jsme včera dobyli." - "V jakém měřítku je ta mapa?" - "1:1.").
    Cílem náletů u Eufratu nebyli "ruští žoldnéři", i když jsi to houževnatě hájil.
    Vysmívat se pádu ruského letounu a dokonce smrti jeho posádky (resp. ruské "neschopnosti"), i když ve stejné době padlo několik letadel amerických vzdušných sil (o letadlech americké výroby v jiných vzdušných silách ani nemluvě) a pak neschopnost přijmout tu komparaci je čirá demagogie.
    Setrvávat na tom, že protože je někdo "náš spojenec", musíme s ním držet basu za každou cenu, je čistě politické stanovisko, nikoli objektivní záležitost (toto zpopularizovala před deseti lety OPetruška Šustrová svým výrokem "raději se mýlit s Obamou než mít pravdu s Putinem" :) ).
    To jsou jen případy nejkřiklavější, svědčící o tom, že mluvíš častěji z přesvědčení, nikoli za použití pečlivosti při práci s fakty, porovnávání a tak dále, naopak vytrháváš věci ze souvislostí, užíváš polopravdy a tak dále. Neříkám, že to děláš ze zlé vůle, ale jak jsem ti napsal během výměny názorů, když se to týkalo těch letadel: "trochu tu svojí zaujatost kroť". Už jednou jsem sám přiznal, že i já mám občas sám se sebou v tomhle problém, ale minimálně nemám potřebu se vyhrazovat proti lidem jako takovým, Ameriku třeba moc nemusím, ale rozhodně nekřepčím nad pády jejich letadel nebo když jim někdo vystřílí koncert. A přede vším stojím hlavně své pozici, ne na pozici někoho jiného jen proto, že je "můj spojenec". Ve spojenecké záruky příliš nevěřím, myslím, že historicky oprávněně :)
  • upraveno 12. května 2018
    No to je trošku hysterčení okolo..

    Ale k věci:
    Takový výrok je pravdivý, bez ohledu na tvé popírání.
    Kde je nějaká statistika, že ročně v Saudské Arábii popraví víc lidí, než jich umírá ve válce v Sýrii? Ten výrok se zdá být nepravdivý, ne nadsazený...

    A kde jsem se odvolával na ruské zdroje ohledně iniciativy rebelů?
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 12. května 2018
    @Amaroun Výrok týkající se SA je nesprávný a patrně za něj mohu já, protože jsem asi před dvěma roky něco podobného prohlásil, neboť jsem se spletl v řádech (tyto údaje se udávají buď v přepočtech na 100 000 nebo na milion a já si tehdy tyto dva poměry spletl). V tomto je tvá výhrada oprávněná, směřuje ovšem na mne. Leč stále zůstává pravdou, že v SA vládne jeden z nejrepresivnějších režimů na světě, přesto není ze zahraničí voláno po jeho svržení. Uglův výrok v tomto mířil ostatně k něčemu jinému a byl by platný sám o sobě, i kdyby z něj tato část byla zcela vynechána.

    Co se tvé poslední věty týče, to je opět čirá demagogie, spojuješ dva různé výroky týkající se každý něčeho jiného do jednoho. Odvolával ses na "ruské zdroje" (patřící ruským nacionalistům, kteří toho využívali ke svému boji proti Putinovi) ohledně onoho náletu poblíž Deir Ez-Zor jako potvrzení, že měly zahynout "stovky žoldáků" a k tomu také má slova míří. K ničemu jinému, proto je to také v jiném odstavci než to, co se vztahuje k oné dávné povstalecké ofenzivě. Toto dávno vyvrátil Der Spiegel, link jsem sem již dával.
    Tedy ano, každý někdy udělá chybu, ale ty je děláš stále, dokonce i když se chyby pokoušíš hledat u druhých :)
  • upraveno 12. května 2018
    Ohledně Deir Ez-Zor je možné, že jsem se odvolával na ruský zdroj. Ale v prvním tvém komentáři to nebylo dobře oddělitelné od iniciativy (asi ti tam chybí spojka nebo), tak jsem začal pátrat.

    Co se týče letadla "sraženého" ptákem. Pořád si myslím, že jistý facepalm je k věci. U těch amerických pádů to nevypadá na ostré nasazení nad americkým územím. Spíše cvičení. U toho ruského případu, je fakt že je to ve válečné zóně. Asi stejný facepalm (byť přiznávám menší) bych nasadil kdyby se něco podobného stalo spojencům v ostré akci... Ale z ruským postojem k hodnotě lidského života to dostává trošku jiný rozměr...

    Saudské Arábie se nezastávám a naopak jako "spojenec spojenců" si zaslouží jednu z největších kritik. Rozhodně srovnávat jejich režim s tím syrským mi připadá jako slušný overkill...
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Amaroun napsal(a):

    Ohledně Deir Ez-Zor je možné, že jsem se odvolával na ruský zdroj. Ale v prvním tvém komentáři to nebylo dobře oddělitelné od iniciativy (asi ti tam chybí spojka nebo), tak jsem začal pátrat.

    Dobrá, beru tvé vysvětlení, je možné, že jsem to nenapsal zcela srozumitelně.
    Amaroun napsal(a):

    Co se týče letadla "sraženého" ptákem. Pořád si myslím, že jistý facepalm je k věci. U těch amerických pádů to nevypadá na ostré nasazení nad americkým územím. Spíše cvičení. U toho ruského případu, je fakt že je to ve válečné zóně. Asi stejný facepalm (byť přiznávám menší) bych nasadil kdyby se něco podobného stalo spojencům v ostré akci... Ale z ruským postojem k hodnotě lidského života to dostává trošku jiný rozměr...

    Letadlo sražené ptákem či hejnem ptáků (tzn. nasátí do motoru) je tak nějak docela častá příčina nehody. V té rychlosti je to náraz, který způsobuje lámání lopatek. Proto na letištích, včetně těch vojenských, dodnes chovají dravce, aby tomu zabránili. Že se to nepovede vždycky je nasnadě. Vzpomeň si na Sullyho a "zázrak na Hudsonu". Je celkem jedno, že šlo v jednom případě o vojenské a ve druhém o civilní letadlo, princip je v obou případech totožný. Jestli je to v bojové zóně či nikoli je celkem bezpředmětné. A svým způsobem srážku s ptákem či hejnem považuju za omluvitelnější příčinu nehody než třeba technické selhání či chybu pilota.
    Amaroun napsal(a):

    Saudské Arábie se nezastávám a naopak jako "spojenec spojenců" si zaslouží jednu z největších kritik. Rozhodně srovnávat jejich režim s tím syrským mi připadá jako slušný overkill...

    To je samozřejmě věc názoru a jak se říká, každé srovnávání pokulhává. Overkill je to ale podle mě spíš obráceně, je to Sýrie, kde leze běžně vidět ženy běžně prostovlasé, studující, řídící auta, pohybující se svobodně bez doprovodu mužů. Pokud jsem se kdy dostal k politickým cílům opozice, šlo ji stěží rozeznat od proklamovaných cílů islámského státu, dokonce i u těch skupin, které proti němu bojovaly. Tj. zrušení parlamentu a jeho nahrazení "radou starších", islámské právo nad světským atd. To už jsem sem taky dával. A především opravdu nevěřím na přesvědčení o nějakých odhodlaných vlastencích hájících svobodu. Povstání neudržovaly ideály, tedy rozhodně ne ideály, za které bych byl ochoten se postavit, dávno by neexistovalo, kdyby nemělo masovou podporu ze zahraničí, jak materiální tak lidskou (a nezapomeňme na ty četné případy, kdy západem vycvičení povstalci dezertovali opakovaně k ISILu).
    jestli je Assad diktátor? Nepochybně ano. Jsem ovšem dalek toho žít v iluzi, že je možno dosáhnout v takové zemi jiné varianty vlády, která bude dlouhodobě stabilní.
    Irák - po odstranění Saddáma Husajna dlouhotrvající občanská válka nejen proti instalovanému režimu, ale též různých náboženských a etnických frakcí mezi sebou. Jakž takž stabilní vláda je tam teď, po patnácti letech od invazea stovkách tisíc mrtvých. A ta vláda, která se udržela jen díky pomoci zvenčí, teď uvažuje o zákonech, které by dovolily sňatky holčiček od devíti let věku. Nemyslím, že to je zrovna cíl, se kterým byl Saddám odstraněn.
    Libye - snad ani nevyžaduje komentář.
    Jemen - to samé.
    Afghánistán - válka trvá 18 let a výsledek nijaký. Nemám úplně přehled o kontrole území, v tomto článku to rozebírají více, každopádně ale jde o naprosto fragmentovanou zemi, kde nějaké "demokratické zřízení" je leda snem.
    V takových zemích nemá dle mého šanci, aby se tam vlastními silami udržel nějaký "demokratický" systém, protože k tomu jednoduše nejsou podmínky. Proč, to už jsem tu taky mockrát opakoval. Toť můj postoj k intervencím a sesazování režimů zvnějšku.
  • upraveno 15. května 2018
    @Amaroun: ten výrok o počtu zabitých/popravených mezi Sýrií a SA jsem napsal příliš zjednodušeně. Chtěl jsem porovnat, kolik vlastních občanů si jednotlivé země ročně zlikvidují. Obětí války bude celkově, minimálně v posledních dvou letech konfliktu, určitě více. Ovšem zdaleka ne všechny má na triku syrský režim (a jeho spojenci), jak je to občas prezentováno. Valná část padlých "opozičníků" navíc ani nejsou Syřané (což platí i na straně režimu).

    Ve válce bývá samozřejmě i mnoho nepřímých obětí konfliktu - lidé umírající v důsledku vyčerpání, nedostupnosti zdravotní péče apod. Ty nemá na svědomí konkrétní strana, případně se dá říct, že je mají na svědomí všichni, kdo se na konfliktu podílejí.

    Jinak k těm pádům letadel v důsledku nasátí ptáka do motoru:
    Tomu skutečně nejde úplně zabránit. Pták je prostě projektil, který v závislosti na hmotnosti a vzájemné rychlosti dokáže vyřadit i poměrně robustní motor. U velkých dopravních letadel je větší šance, že motor náraz vydrží. Existují speciální "kanóny" na drůbež, které se používají k testování odolnosti motorů vůči nárazům ptactva.

    Ztráta tahu téměř vždy vede ke zřícení letadla - křídla proudových letadel vytvářejí dostatečný vztlak až při rychlostech přes 200 km/h (jinak by kladla příliš velký odpor při vodorovném letu). To je hlavní důvod, proč už se nevyrábějí jednomotorová dopravní letadla. I u vojenských letadel se od téhle koncepce ustupuje.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 16. května 2018
    A zrovna tu máme ptáka nasátého do motoru:



    V tomhle případě to asi dopadlo dobře, pták byl nejspíš jen jeden a motor zřejmě po chvíli znovu naskočil (i když je slyšet, že běží nepravidelně a pilot to asi hned otáčí zpátky na zem). Být to hejno, mohlo to dopadnout hůř.

    Update:
    Tady je to. Přistál nouzově na dalším letišti: https://aviation-safety.net/wikibase/wiki.php?id=210582

    An F-16 from the Royal Norwegian Air Force suffered a birdstike just after takeoff from Kjeller Airport just north of Oslo. The pilot made an emergency landing at Gardermoen airport.
  • @flanker.27 fake news pičo
    BAN BAN BAN BAN BAN BAN BAN BAN BAN BAN BAN BAN BAN BAN BAN BAN
    ajkdhjkgagfdajkfvakjfvb dejte mu banana jinak mi praskne hlava
    je to ruskíííííííííííííí špioooon
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.