Pokud bychom měli hledat příměr, který se hodí teda pro tuhle situaci, tak je na místě Kyp Durron z Jedi Academy trilogie, který vyhodil do povětří celou sluneční soustavu. Ten se skutečně vykoupení dočkal, ale velkou roli hrálo to, že za a) vyhodil do povětří Imperiální soustavu, takže mu to Nová republika byla ochotná odpustit b) zabil omylem vlastního bratra, čímž potrestal svým způsobem sám sebe (a od té chvíle se obrátil i proti svému Sithskému učiteli), což mne přivadí na fantastickou myšlenku, že by Kylo Ren nebo Hux mohli zabít Rey (u Kyla by to bylo neúmyslně například vyhodit do povětří loď, na které zrovna bude) a potom by zlomený Kylo pochopil, jak špatné byly jeho cesty a rozhodl se přejít zpátky. :twisted: Každopádně pokud opravdu mu všichni odpustí bude to působit hodně retardovaně speciálně teď, když on je Supreme Leader, tedy nový Hitler, což znamená, že za všechno, co teď FO udělá nese přímou zodpovědnost (zničení republiky by se dalo ještě okecat, že to byl Huxův nápad a nikoliv jeho) Jinak ano pár postav v Legends skutečně otočilo zpátky k světlé a přežilo to, ale za a) většinou to bylo ještě včas, kdy to nestihli tolik po*rat za b) počet postav, které spása stála život je minimálně stejne ne-li mnohem větší typicky http://starwars.wikia.com/wiki/Vergere a samozřejmě Starkiller, což je taková klasika:
Na to teda, jaký bude konečný osud Kylo Rena si budeme muset ještě počkat, kažopádně scénář už je hotový, zda je to dobrá či špatná zpráva ukáže až čas
@undefined Tak zrovna Kananova smrt mi přišla taková bez nápadu, prostě jej nějak vyřídíme, řekli si autoři... Ale ta hudba k tomu se mi líbila... Což o to, stejně jsem tu postavu neměl rád. btw. Rebels normálně nesleduju, ale co znamenaly ty scény s tou Ahsokou, ta lokace a ta Čarodějnice, která asi reprezentovala císaře?
@Tyrion Lannister Tak to pořád počítá s představou, že do nějakých trestů bude mít odboj co mluvit nebo že to v ději bude hrát nějakou roli. Jinak podotýkám, že ten nevykupitelný villain byl v novelizaci TFA dokonce proti tomu planetárnímu ničení.
Hux: "Šéfe, chcete říct, že ta holka se dostala na loď, sama porazila Snokea, gardu i vás a pak ještě zvládla nepozorovaně zmizet?" Kylo Ren: ".... Ano." Hux: "Jsme prokletí... Prokletí!"
Jinak to info o scénáři není žádná velká věc, scénář pro TLJ byl víceméně hotový před premiérou TFA a stejně to platí pro devátou epizodu - v reálu se detaily řeší ještě přímo při natáčení a dokonce ve střižně.
@Tyrion Lannister Tak co Rebels? :D Musím říct že kdyby takhle vypadal každý díl, možná bych tomu dal i 4 hvězdy na csfd.. Takhle přemýšlím jestli ze dvou dát tři...
Narozdíl od hejtrů mi přivedení Ashoky zpět nevadilo, pro mě zajímavá a fajn postava narozdíl od protivnejch Ezrů a Kanánů.. Za co jsem měl radost byl náramnej časovej skok, kdy nám Sabine vysvětlila co bylo pak. Škoda je že novej seriál nám (pravděpodobně) vrátí Ashoku a Ezru do hry, ale propojení s filmy se prostě konat nebude (=nevěřím tomu) Akce a děj mi nepřišli tak zajímavý ale i tak to celkem důstojně zakončili.. ALE KURVA, FAKT TAM NAPRALI NA KONCI VESMÍRNÝ VELRYBY? Prostě víc než dvě star ode mě ten seriál nedostane.. Těch pár fajn epizod prostě nevytáhne ten totální proflak..
@sfik Co se týče návratu Ahsoky, nejsem nijak heretický fanoušek SW, tudíž mne to nechává chladným, ale přijde mi nesmyslný jí vracet poté, kdy nemá v příběhu žádnej význam. Její osud měl být svázán s Anakinem a její epický střet s ním, kdy si uvědomila, kdo je Darth Vader a přísahala, že jej nikdy neopustí, měl být zakončením jejího příběhu. Vrácena byla jen v rámci fan-servisu a to ne příliš obratným způsobem. Z poslední epizody jsem viděl jen pár scén, ale scéna s velrybami a naprosté utrpení Thrawna vesmírným Moby Dickem bylo vše možné, jen ne správné zakončení. Za mne solidní vypravěčský fail.
@Sagart V podstatě to co jsem napsal já... Ashoka je populární postava... a návrat bůhvíjak kostrbatý mi též nevadí, protože jí mám radši než všechny postavy v Rebels dohromady...
Mimo to tvůrci říkali že Thrawn přežije poslední epizodu, takže jsou oba s Bridgerem někde v časoprostoru. Což mě na tom sejří asi nejvíc. Pokud by Ashoka byla tou koho budeme v příštím seriálu sledovat, byl bych pro. Pokud tam vrátí Bridgera.. OMG
Navíc ten budoucí seriál bude na tuty vykrývat děj mezi epizodami 6 a 7, takže nás to opět nikam neposune, opět budeme několik let sledovat balancování mezi "postavy jsou ohromně osudově důležité pro celou galaxii" proti "proč se postavy nikdy neobjeví ve filmu" . Filmaři asi nikdy na větší provázanost nepřistoupí a eastereggy typu Hera, Chopper a Ghost v RogueOne fakt nepočítám..
Já se musím přiznat, že mě Clone Wars ani Rebels nikdy nelákaly, asi hlavní důvod je, že je mi hrozně protivná ta animace. Ale rozhodně bych neřekla, že nejsou provázané s filmy - jenom neobsahují prvky, bez je nutné vědět při sledování filmů.
@Tyrion Lannister Mno, když se Abramse ptali, jestli nějak poslední epizodu ovlivní divácké reakce, tak právě říkal, že ne a že scénář ostatně měli už chvíli před prosincem 2017. Co chtěl Trevorrow, na to si počkám potvrzené od něj osobně. A on sám skoro určitě nic nepotvrdí až do premiéry Epizody IX. Ale nepřekvapuje mě, že už teď vznikají teorie, jak by byla ta jeho verze skvělá :D Co se týče Snokea a Lukea, tak Johnson rovnou říkal, že sice měl určitou kreativní svobodu, ale že Abrams o všem věděl. Jasně že vznikla spousta změn od chvíle, kdy začali pracovat na TFA, ale vzhledem k tomu, že od začátku tvůrci tvrdí, že tahle trilogie je zaměřená na Rey a Kylo Rena a že vyprávějí jeden příběh přes tři filmy, tak se odvážím tvrdit, že zrovna to, jak tihle dva skončí, je rozhodnuté už dva roky.
Co se týče kánonu, tak oficiální odpověď je, že pokud se něco ve filmech a doplňkových materiálech liší, tak kánon je filmová verze, čili Tarkin má smůlu.
@sfik@Sagart Co se Rebels týče neměl jsem čas vidět, ale aspoň ze spoilerů spokojenost. https://screenrant.com/star-wars-rebels-finale-ezra-thrawn-survive/ Thrawn i Ezra přežili, což se mi hodně líbí, protože bych rád viděl jejich nesourodou dvojici proti hrozbě z jiné galaxie neboť alespoň podle knihy to byl důvod, proč se Thrawn spoji s impériem a Filonni s ním očividně má nějaké plány. Návrat Ahsoky imho kvituji s povděkem, protože když teď Luke vešel plně do Mad King Aerys mode, tak bude potřeba někdo, kdo se pokusí o reformu řádu Jedi. Taky se všemi rytíři z Renu mrtvými pravděpodobně už nějakou dobu před epizodou VII potřebujeme někoho, kdo se jich zbaví, takže zde by mohla Ashoka svoji roli. A co se týče propojení s filmy, jsem přesvědčen, že si Filonni pojede prostě po vlastní ose, speciálně teď, když Ezra s Thrawnem jsou pravděpodobně v Neznámých oblastech galaxie, přinejmenším do chvíle než ta hrozba z jiné galaxie začne ovlivňovat i hlavní dění. A nelze vyloučit, že Filonni po vzoru Dana s Danielem a Riana dostane vlastní trilogii. Všechno je otázkou času a peněz. Jinak hezky se nakonec vyplnilo proroctví Bendu :)
@Tyrion Lannister Ale tak to je přece dobrá zpráva, když pokračování filmu neovlivní hejtování nebo naopak zbožňování určitých věcí v předchozích filmech. Je sice fajn, když si jsou tvůrci vědomí, na co diváci reagovali dobře a na co negativně, ale neviděla jsem ještě film, kde by dopadlo dobře to, že tvůrci plnili divácká přání. Většinou to končí opakováním starých vtipů, návraty oblíbených postav, ačkoliv to děj nevyžaduje, nedostatkem odvahy postavám ublížit nebo je zabíjet... zkrátka se tam vždycky vplíží elementy fanfikce. Mě osobně by by i přišlo nudné, kdyby mi film plnil moje přání. Abych tak řekla - Rudou svatbu si taky nikdo nepřál a neznám člověka, který by po té kapitole (a nebo té další s Aryou) s tou knížkou nechtěl fláknout do kouta. A taky neznám nikoho, kdo by tvrdil, že pohádka o tom, jak Robb Stark získá zpátky Zimohrad, má s Jeyne několik dětí a Catelyn si hraje s vnoučaty, je lepší příběh.
Asi nejdůležitější věc, se kterou Rebelové přišli, cestování v čase je teď kánon, což otvírá řadu zajímavých možností :twisted: Ostatně, když se podívate na Abramsův Star Trek, tak cestování v čase pro něj není nic nového
@Tyrion Lannister Uh, nic jsem nesrovnávala a ani by to nešlo. Zmínila jsem Rudou svatbu opravdu jenom jako příklad toho, proč svoje přání nechtít.
Jenom ještě krátce k tomu, jestli bude nějakou roli hrát to, že Kylo je pro odboj válečný zločinec. Mno, je několik možností, proč by to nakonec bylo jedno. Jedna by byla ta, že s odbojem uzavře příměří (to by bylo hodně "non-starwars", co? :D). Ale jestli ode mě chceš pravděpodobnější verzi, tak ano, nějakou dobu bude Nejvyšší vůdce, pak ho z té pozice vyštípe Hux a nakonec se - protože Disney, Hvězdné války a PG-13 - dočká vykoupení. Jestli si říkáš, že na to je moc velký "dark sider", tak upozorňuju, že být na temné straně Síly ho zatím hlavně trestá - například v TFA vypadá na "dark sidera" zdravě, ale v TLJ má nejenom jizvu přes půl ksichtu, ale taky působí, jako by jel na energy drinky :D Jedinou věc, kterou mu to všechno přineslo, je nová pozice, a pokud o ni přijde, tak to nejspíš otřese i tím jeho náboženským přesvědčením. Jo, nejspíš pak bude muset předvést nějaké velké nesobecké gesto. Ale na nějaké velké trestání lidí z Prvního řádu bych to každopádně neviděla. Ne proto, že odboj plný plyšových medvídků, co se rádi objímají, ale jakýkoliv nový systém by tím jenom zopakoval důvod, proč První řád vzniknul.
@svoa00 Nedávno jsem slyšel takové zajímavé autorské pravidlo pro případy, kdy potřebujete, aby vaše postava udělala něco, co jde proti jejímu charakteru a) prostě ji to nenecháte udělat za b) postavíte ji do pozice, kdy to udělá, takže možná se v poslední části trilogie budou muset FO a Rebelové proti společnému nepříteli. Sice otevřený konec jako prase, ale imho je to scénář, kdybych pochopil přežití Kylo Rena. Každopádně temná strana vše zakrývá, co přinese budoucnost nemožné předvídat je
@Tyrion Lannister K tvému srovnání s Rudou svatbou, dle mého to není na místě. Rudá svatba je součástí výborného příběhu a sama je jednou z nejemočnějších částí Písně. Jenže Píseň ledu a ohně je žánr zcela jiný než mají být SW. Pokud jsem psal o výborném příběhu, srovnával jsem to s předchozími epizodami, zvláště prequely. Vezměme si jedničku SW, kterou ty tak miluješ. Nezačíná nějak velkolepě, možná zajímavá zápletka sledována původně hlavní a celkem nudnou dvojicí je zcela zabita příchodem tvora, který jakkoliv zahodí jakoukoliv atmosféru a děj se soustřeďuje pouze na jeho rádoby vtipné gagy, které nás doprovázejí od dobrodružství v oceánu po akci v paláci a přílet na Tatooine. Zde se setkáváme s chlapcem, jehož dospělá verze (která bohužel není hraná diCapriem) má být tahounem příběhu. Následuje směšně dětská zápletka se Sebulbou a nudný závod natočený pouze z jedné strany. Pak už jen cesta na Coruscant, kde se nic zajímavého neděje a trapná bitva na Naboo spolu s povinným soubojem na konci, který bych neoznačil za povinný, kdyby byl aspoň zajímavý. Jo a v mezičasech, než jej Obi zabije tam občas zlý padouch udělá bububu, nic víc. A nyní se podívejme na osmou epizodu. Upřímně je hned ze začátku zhozena Poeho šaškováním v bitvě, avšak následující scény a emoce s nimi spojené nám zklamání vynahrazují. Zápletka Rebelů s Řádem se pak nese ve znamení oběti, útěku od tyranie a zdánlivé beznaděje. Rei se zatím setkává s Lukem a pociťuje, jak moc mohou léta, zlé události a zklamání zlomit starého muže. Rei se mu snaží znovu vrátit naději, to ale odmítá. Odloučení ale Rei přivádí k Benovi, což Luke odmítá a vyjevuje jí minulost. K zápletce s Rose se nehodlám vyjadřovat, má světlé momenty, jinak je tam naprosto k ničemu (to ale většina prvků preguelove trilogie taky). Rei se vydává pomoct Rebelům, během čehož dojde ke konfrontaci s Kýlem, kdy se dozvídá, čím byli její rodiče. Nikým, protože síla není dědičná a může se probudit v každém. Nepotřebuješ mocné jméno, abys byl výjimečný. Můžeš být malý chlapec zamrzající stáje a stejně být výjimečný. Ke střetu se Snokem a teorii toto doprovázející jsem se už vyjadřoval. Následný návrat Luka, kterému se znovu vrátila naděje, střetává se s Řádem a dává rebelům čas. Nechává je prchnout, protože ví, že nemají šanci rád porazit a sám splývá se silou, vyčerpáním. V tomto vidím větší práci s postavami, než jinde, kde nejpodstatnější charakterovou věci byla Anakinova změna...
@Sagart Tak prequelová trilogie měla dobrý world building, slabší postavy a byla zaměřená na galaktický příběh. Většina z postav tam něco nějakým způsobem podělala, ale určitě nebyli neschopní. Sequelová trilogie celkem kašle na galaxii a je hodně o postavách - a na Hvězdné války trochu divně to jsou většinou loseři s depresivní back bastory (ti mladší) nebo je depresivní je sledovat (ti starší). Nejschopnější postava tam byla teď už bisektovaný vesmírný Hugh Hefner :D Je každopádně zvláštní vědět, že Epizoda I a Epizoda VIII jsou pořád jedna značka.
Star Wars je proste ako Whitman - "I am large, I contain multitudes." Jenom jim to nejde tak dobře jako jemu. Po paty mu nesahaj, chudáčci. Nevadí, nemuže být každý Whitman. :-D
@Aviv Multitudes? Tak bych to nenazvala. Vizuálně se sice Epizody liší, ale tématicky se věnují stejným věcem - naděje, rodina, vykoupení, dualistická filozofie (agresivní temná versus defenzivní světlá strana Síly, chaos/svoboda versus řád/vláda tvrdé pěsti). Ideálně by sequelová trilogie opravdu měla být o tom, že postavy jsou schopné se poučit a jak jsem říkala, byla by blbost to prostě skončit tak jednoduše jako fanfárou vítězství odboje. Ale další filmy "multitudes" přinést můžou. Není třeba, aby se všechny další filmy věnovaly celogalaktickým příběhům - tvůrci mají k dispozici celé planety, emzáky, Sílu, pašeráky a vesmírné čaroděje a spoustu dalších mytologických trop, takže by byla škoda to nevyužít.
Komentáře
Každopádně pokud opravdu mu všichni odpustí bude to působit hodně retardovaně speciálně teď, když on je Supreme Leader, tedy nový Hitler, což znamená, že za všechno, co teď FO udělá nese přímou zodpovědnost (zničení republiky by se dalo ještě okecat, že to byl Huxův nápad a nikoliv jeho)
Jinak ano pár postav v Legends skutečně otočilo zpátky k světlé a přežilo to, ale za a) většinou to bylo ještě včas, kdy to nestihli tolik po*rat za b) počet postav, které spása stála život je minimálně stejne ne-li mnohem větší typicky http://starwars.wikia.com/wiki/Vergere a samozřejmě Starkiller, což je taková klasika:
Na to teda, jaký bude konečný osud Kylo Rena si budeme muset ještě počkat, kažopádně scénář už je hotový, zda je to dobrá či špatná zpráva ukáže až čas
Což o to, stejně jsem tu postavu neměl rád.
btw. Rebels normálně nesleduju, ale co znamenaly ty scény s tou Ahsokou, ta lokace a ta Čarodějnice, která asi reprezentovala císaře?
Hux: "Šéfe, chcete říct, že ta holka se dostala na loď, sama porazila Snokea, gardu i vás a pak ještě zvládla nepozorovaně zmizet?"
Kylo Ren: ".... Ano."
Hux: "Jsme prokletí... Prokletí!"
Jinak to info o scénáři není žádná velká věc, scénář pro TLJ byl víceméně hotový před premiérou TFA a stejně to platí pro devátou epizodu - v reálu se detaily řeší ještě přímo při natáčení a dokonce ve střižně.
Narozdíl od hejtrů mi přivedení Ashoky zpět nevadilo, pro mě zajímavá a fajn postava narozdíl od protivnejch Ezrů a Kanánů.. Za co jsem měl radost byl náramnej časovej skok, kdy nám Sabine vysvětlila co bylo pak. Škoda je že novej seriál nám (pravděpodobně) vrátí Ashoku a Ezru do hry, ale propojení s filmy se prostě konat nebude (=nevěřím tomu) Akce a děj mi nepřišli tak zajímavý ale i tak to celkem důstojně zakončili..
ALE KURVA, FAKT TAM NAPRALI NA KONCI VESMÍRNÝ VELRYBY? Prostě víc než dvě star ode mě ten seriál nedostane.. Těch pár fajn epizod prostě nevytáhne ten totální proflak..
Z poslední epizody jsem viděl jen pár scén, ale scéna s velrybami a naprosté utrpení Thrawna vesmírným Moby Dickem bylo vše možné, jen ne správné zakončení. Za mne solidní vypravěčský fail.
Mimo to tvůrci říkali že Thrawn přežije poslední epizodu, takže jsou oba s Bridgerem někde v časoprostoru. Což mě na tom sejří asi nejvíc. Pokud by Ashoka byla tou koho budeme v příštím seriálu sledovat, byl bych pro. Pokud tam vrátí Bridgera.. OMG
Navíc ten budoucí seriál bude na tuty vykrývat děj mezi epizodami 6 a 7, takže nás to opět nikam neposune, opět budeme několik let sledovat balancování mezi "postavy jsou ohromně osudově důležité pro celou galaxii" proti "proč se postavy nikdy neobjeví ve filmu" . Filmaři asi nikdy na větší provázanost nepřistoupí a eastereggy typu Hera, Chopper a Ghost v RogueOne fakt nepočítám..
Co se týče kánonu, tak oficiální odpověď je, že pokud se něco ve filmech a doplňkových materiálech liší, tak kánon je filmová verze, čili Tarkin má smůlu.
Návrat Ahsoky imho kvituji s povděkem, protože když teď Luke vešel plně do Mad King Aerys mode, tak bude potřeba někdo, kdo se pokusí o reformu řádu Jedi. Taky se všemi rytíři z Renu mrtvými pravděpodobně už nějakou dobu před epizodou VII potřebujeme někoho, kdo se jich zbaví, takže zde by mohla Ashoka svoji roli.
A co se týče propojení s filmy, jsem přesvědčen, že si Filonni pojede prostě po vlastní ose, speciálně teď, když Ezra s Thrawnem jsou pravděpodobně v Neznámých oblastech galaxie, přinejmenším do chvíle než ta hrozba z jiné galaxie začne ovlivňovat i hlavní dění. A nelze vyloučit, že Filonni po vzoru Dana s Danielem a Riana dostane vlastní trilogii. Všechno je otázkou času a peněz. Jinak hezky se nakonec vyplnilo proroctví Bendu :)
Asi nejdůležitější věc, se kterou Rebelové přišli, cestování v čase je teď kánon, což otvírá řadu zajímavých možností :twisted: Ostatně, když se podívate na Abramsův Star Trek, tak cestování v čase pro něj není nic nového
Jenom ještě krátce k tomu, jestli bude nějakou roli hrát to, že Kylo je pro odboj válečný zločinec. Mno, je několik možností, proč by to nakonec bylo jedno. Jedna by byla ta, že s odbojem uzavře příměří (to by bylo hodně "non-starwars", co? :D). Ale jestli ode mě chceš pravděpodobnější verzi, tak ano, nějakou dobu bude Nejvyšší vůdce, pak ho z té pozice vyštípe Hux a nakonec se - protože Disney, Hvězdné války a PG-13 - dočká vykoupení. Jestli si říkáš, že na to je moc velký "dark sider", tak upozorňuju, že být na temné straně Síly ho zatím hlavně trestá - například v TFA vypadá na "dark sidera" zdravě, ale v TLJ má nejenom jizvu přes půl ksichtu, ale taky působí, jako by jel na energy drinky :D Jedinou věc, kterou mu to všechno přineslo, je nová pozice, a pokud o ni přijde, tak to nejspíš otřese i tím jeho náboženským přesvědčením. Jo, nejspíš pak bude muset předvést nějaké velké nesobecké gesto. Ale na nějaké velké trestání lidí z Prvního řádu bych to každopádně neviděla. Ne proto, že odboj plný plyšových medvídků, co se rádi objímají, ale jakýkoliv nový systém by tím jenom zopakoval důvod, proč První řád vzniknul.
Každopádně temná strana vše zakrývá, co přinese budoucnost nemožné předvídat je
Tak schválně, kolik hlasů jste poznali vy? :)
Jenže Píseň ledu a ohně je žánr zcela jiný než mají být SW. Pokud jsem psal o výborném příběhu, srovnával jsem to s předchozími epizodami, zvláště prequely. Vezměme si jedničku SW, kterou ty tak miluješ. Nezačíná nějak velkolepě, možná zajímavá zápletka sledována původně hlavní a celkem nudnou dvojicí je zcela zabita příchodem tvora, který jakkoliv zahodí jakoukoliv atmosféru a děj se soustřeďuje pouze na jeho rádoby vtipné gagy, které nás doprovázejí od dobrodružství v oceánu po akci v paláci a přílet na Tatooine. Zde se setkáváme s chlapcem, jehož dospělá verze (která bohužel není hraná diCapriem) má být tahounem příběhu. Následuje směšně dětská zápletka se Sebulbou a nudný závod natočený pouze z jedné strany. Pak už jen cesta na Coruscant, kde se nic zajímavého neděje a trapná bitva na Naboo spolu s povinným soubojem na konci, který bych neoznačil za povinný, kdyby byl aspoň zajímavý. Jo a v mezičasech, než jej Obi zabije tam občas zlý padouch udělá bububu, nic víc.
A nyní se podívejme na osmou epizodu. Upřímně je hned ze začátku zhozena Poeho šaškováním v bitvě, avšak následující scény a emoce s nimi spojené nám zklamání vynahrazují. Zápletka Rebelů s Řádem se pak nese ve znamení oběti, útěku od tyranie a zdánlivé beznaděje. Rei se zatím setkává s Lukem a pociťuje, jak moc mohou léta, zlé události a zklamání zlomit starého muže. Rei se mu snaží znovu vrátit naději, to ale odmítá. Odloučení ale Rei přivádí k Benovi, což Luke odmítá a vyjevuje jí minulost. K zápletce s Rose se nehodlám vyjadřovat, má světlé momenty, jinak je tam naprosto k ničemu (to ale většina prvků preguelove trilogie taky). Rei se vydává pomoct Rebelům, během čehož dojde ke konfrontaci s Kýlem, kdy se dozvídá, čím byli její rodiče. Nikým, protože síla není dědičná a může se probudit v každém. Nepotřebuješ mocné jméno, abys byl výjimečný. Můžeš být malý chlapec zamrzající stáje a stejně být výjimečný. Ke střetu se Snokem a teorii toto doprovázející jsem se už vyjadřoval. Následný návrat Luka, kterému se znovu vrátila naděje, střetává se s Řádem a dává rebelům čas. Nechává je prchnout, protože ví, že nemají šanci rád porazit a sám splývá se silou, vyčerpáním. V tomto vidím větší práci s postavami, než jinde, kde nejpodstatnější charakterovou věci byla Anakinova změna...
Zapomněla jsem, že Obi-Wan popsal divákům, co je Síla, už dávno, a přesto se o tom pořád občas debatuje.
"Show me, grandfather, and I will finish what you started." - "I won´t lose you, Padmé."
Ship tease!