Co zrovna čtete?

upraveno 6. listopadu 2010 v Literatura

Ahoj, všichni! Už jsem Vám na sebe prozradila, že jsem hrozný knihomol (či knihofil :D ), který když si nepřečte aspoň pár stránek, nepovažuje den za ukončený. Ráda bych věděla, co zrovna čtete vy, jaké máte svoje oblíbené knížky (kromě GRRM samozřejmě), co byste doporučili ostatním. Nebo třeba zkuste odpovědět na otázku, jakou knížku byste si s sebou vzali na opuštěný ostrov, čili jestli existuje taková, kterou jste četli už několikrát dokola a budete ji určitě číst znovu. Díky. :)

1130131133135136143

Komentáře

  • Já mám Mrakoplaše ráda. Nejni muj nej, ale je hodně bezva. A nebojí se výšek, nýbrž země z opravdu dobrého duvodu. A taky je snadné jej uspokojit, stačí mu uvařit brambory.
    Mladší sourozenci sú nej návnada. Ja hrozne zbožňujem jej interakcie s Nac Mac Fíglami. Vlastne Fíglov celkovo. Prižmúrenie očí, ruky vbok/prekrížené a poklopávanie nohou som dokonca aj zúžitkovala pri písaní.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @Aviv
    Aviv napsal(a):

    Já mám Mrakoplaše ráda. Nejni muj nej, ale je hodně bezva. A nebojí se výšek, nýbrž země z opravdu dobrého duvodu. A taky je snadné jej uspokojit, stačí mu uvařit brambory.
    Mladší sourozenci sú nej návnada. Ja hrozne zbožňujem jej interakcie s Nac Mac Fíglami. Vlastne Fíglov celkovo. Prižmúrenie očí, ruky vbok/prekrížené a poklopávanie nohou som dokonca aj zúžitkovala pri písaní.

    Mrakoplašovi se popletly chutě s choutkami LOL :D. Nac Mac Fíglové jsou prostě fantastičtí
    Pomůžete mi zachránit mého bratra?
    Všude ticho.
    Pomůžete mi ukrást mého bratra královně?
    Aj to teď mluvíš po našem.
    Ale oni nejsou mrtví, oni jsou živí, to my jsme všichni mrtví. :D Brilatní filozofie
  • Jo. Taky se mi líbí. Což znaměná, že Pterry taky žije.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    Dočtena Husitská trilogie od Sapkowskiho

    Po zaklínači si myslím, že se jedná od autora další kvalitně a čtivě napsané dílo. Autor zde hází odkazy na všelijaká literární díla, příběh se odehrává v letech 1425-1434, takže sledujeme husitství v době vrcholu až po jeho pád.
    První věc je, že se Sapkowskim perfektně shodneme v názoru na Husitství. Úplně se vyhnul té ultra-debilní mánii tady u nás, že za minulého režimu se husité opěvovali dneska zatracují. Je tedy zmíněno i to dopré, ale i to špatné na Husitství (plenění Slezska, Saska atd je věnováno opravdu rozsáhlý čas). Nicméně zároveň je zde zmíněn i myšlenkový přínos a především to, o čem se dneska už skoro vůbec nemluví a to jsou zvěrstva druhé strany především Inkvizice (mučením jeho podrobnostmi, vytrháváním různých částí těla za účelem získání informací, také se věnuje dlouho část) a to se mi líbí, autor jasně ukázal, že obě strany byly pěkné svině,nestranný vybalancovaný pohled, za který má u mne palec nahoru.
    K samotnému příběhu, Reinmar von Bileau alias Reynevan se od Geralta velmi liší, přestože zde čtenář najde podobnosti. Hlavní je jedna věc, Reynevan je děvkař a to je alfou a omegou všech jeho problém a tím si roztáčí příběh, který má spád, napětí a baví číst. Navíc je Reynevan medik a čaroděj, což mu ve středověkém světě též způsobuje nemalé potíže
    Opět jako v Zaklínači hrajou velkou roli intriky, kdo pracuje pro koho, vyzvědači a tím i celý příběh získává obrovskou auru tajemství, což je na pozadí temných husitských válek atmosféra jako prase.
    Z hlavní trojice tedy přátel Reynevan, Šarlej, Samson Medák se mi nejvíce líbil Samson hlavně kvůli tomu, že to byla badass postava s vynikající kombinací obrovské fyzické síly a inteligence a s velmi originálním původem (správným fantasy) O to více mne zarmoutila jeho smrt v Cheb.
    Potěšil též občas velmi Pratchettovský humor (Neztraťte líste, nebudu vám pak vaši sesli hledat po celém parkovišti)
    Birkart Grellenort byl perfektní hlavní záporák i s poměrně velmi zajímavou motivací (přestože jsou tam podobnosti s Vilgerfortzem, holt autor se drží toho, co fungovalo nebo bude fungovat? Musím co vyšlo dřív) každopádně Pomurník byl opravdu dost děsivý a ty vraždy speciálně jak strčil měšec někomu do tlamy -znepokojivé. Přízrak polední, podobně tak Černí jezdci.
    Tím se dostávám k jednomu z nejlepších soubojů v rámci fantasy a to je Železokky vs Pomurnik. Jinde jsem psal, že je skvělé, když má padouch nad hrdinou převahu (ostatně to dodržuje i Husitská trilogie), ale jedno je pravděpodobně ještě lepší. Když je hrdina s padouchem na stejné úrovni a když jsou to úplně stejně badass postavy. Ten souboj byť skončil tak, jak skončil, tak ten built-up pro něj byl naprosto fantstický až měl nadšením skoro eplieptický záchvat :D
    Potěšilo mne samozřejmě, že nemalá část (především začátek) se odehrává v Praze a vůbec díky tomu, že Čechy/Husité hrají velmi důležitou roli, tak mi to přirostlo k srdci. Při každém vítězství husitů jsem se přiblble usmíval a byl v depce při Lipanech. Holt ty naše slavné prohry jak by řekl Cimrrman
    Konečně se dostáváme k tomu, co mne velmi zajímalo, jak to dopadne. Předně Husitská trilogie má lepší konec, než Zaklínač. Protože tu není, žádné King Arthur ex Machina, žadné bullshitové cestování z místa na místo, kdy člověk už ztrací přehled atd. Ex Machin je tu hodně (nejabsurdnější je, když hrdina někam odvažejí v poutech, přepadnou ho a odvažejí jinam, pak znovu přepadnou a osvobodí :D) Ale zase uznávám, že bez toho by asi příběh tolik neutíkal. Každopádně Artuše tentokrát autor nevytáhl a za to jsem vděčný. Závěr přesto nesedne každému, protože se nejedná ani o šťastný ani tragický konec. Tak půl na půl, což na jednu stranu si pořádně pohraje s čtenářovým očekáváním, ale na druhou stranu působí dost divně. Každopadně smrt Jutty velice smutné a řekl bych skutečný vrchol celého románu, ten zbytek už působí navíc.div>
    Zeměplocha, Husitská trilogie též už mi tedyz bývá pouze Malažská kniha padlých a brzo zjistím, zda jsou zvěsti o tom, že jde o nejlepší fantasy pravdivé :D
  • Tuhle objektivitu já ráda, vďaka za odporúčanie.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @Aviv Doporučil bych spíš Vondrušku. Není to pravda fantasy, ale zase to má víc společného s realitou :)
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @flanker.27 Jsem čekal, kdy se ozveš =D
  • Tak si přečtu oba dva. :D
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @Tyrion Lannister Jsem si vědom své předvídatelnosti :-D
  • @flanker.27 Fakt, že huitská je nohem lepší.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Začal jsem číst Letopisy zlomu. Jsem teprve na začátku, ale zatím to vypadá nadějně.
  • No, já se chystám začíst (nečekaně :-D)) do prvního dílu GoT :-) Tak snad mě to nebude nudit, když některé dialogy jsou naprosto totožné s filmem...
  • Přeji příjemné čtění.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Tak snad mě to nebude nudit, když některé dialogy jsou naprosto totožné s filmem...
    To brzo přejde :twisted:
  • RiokaiRiokai "Mrtví jsou mrtví."
    upraveno 11. února 2018
    Tak už i já jsem hrdý majitel Světa ledu a ohně. Moc pěkná kniha. :-)
  • Taky se přidávám jako hrdý majitel :D úžasný vánoční dárek, jenom rodině nedošlo, že k tomu tedy budu potřebovat i zbytek knih :D
  • To je naschvál. Budou ti je dokupovat k následujícím svátkum. :-D
  • @Aviv No oni, jak toto není jejich šálek kávy :D si mysleli, že je to jenom jedna kniha.
  • Tak co taky luštíte knižní odyseu na martinus,cz :D já tam jsem totálně v loji zlatá knižní šifra
  • Tiež mi chýba koláž.
  • Lustim, kdyz nevim, na facebooku poradi
  • Luštím, vůbec mi to nejde. Pro nápovědy chodím na databázi, tam jsou ty nápovědy takové sofistikovanější než na fb, řekla bych.
  • No jako třeba z toho dnešního obrázku kdyby mi neporadili, že to je kreveta, byl bych v háji :D :D :D
  • Everett_YoungEverett_Young Praise the sun
    Pokud je tu někdo, kdo četl Strážce času - po dvanácti letech vychází 4. díl. V originále už vyšel, překlad by měl být hotový příští rok (potvrzeno PM od autorky). Dám tomu šanci. Ale jestli se tam nestane jistá věc, tak tu knihu demonstrativně spálím.
  • nazdar aky mate nazor na ceskych fantastikov jaroslav mostecky a vladimir slechta ? ich knihy maju dobre hodnotenia
  • BenjiBenji so much universe, so little time
    @undefined Šlechtu jsem si jednu dobu dost jel, hodně čtivá oddechovka.A krásný obálky.
  • leonard medko - stin modreho byka - velmi dobra historicka fantasy z cias stareho rima na uzemi ceska odporucam
  • Na dovolené jsem právě po asi po patnácti letech znova přečetla Misery od Stephena Kinga a potvrdila si, že je to moje nejoblíbenější knížka od něj a opravdu možná to nejlepší, co kdy napsal. Knížka vlastně neobsahuje hororové propriety, zato je to taková psychologická sonda o obscesivním chování a tvůrčím procesu a jak moc jde člověka zlomit, aby zase mohl začít znova. Pokud znáte jenom film, tak upozorňuju, že předloha je (typicky) lepší a jednu věc, kterou Annie Paulovi udělá a ve filmu je zmírněná jsem Kingovi nikdy neodpustila.

    Fanynka číslo jedna Annie Wilkesová mi připomněla písničku Paparazzi od Lady Gaga :D



  • cital niekto od briana staveleyho trilogiu kronika netesaneho trunu ? ma to dobre hodnotenia
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.