Diskuze s překladatelkou

upraveno 1. června 2010 v Píseň ledu a ohně
123468

Komentáře

• MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 16. dubna 2011
    Olorin: To protože jsi typický Čech. Kdybych před tebe postavil dva naprosto stejně velké pytle, s naprosto schodným obsahem. Na prvním by bylo napsáno "Super Master Titan Premium Golden Semolina" a cenovka 89Kč s cedulkou "Akční sleva". A na druhém pytli by bylo napsáno "Dětská krupička" a cenovka 90Kč. Koupil by jsi si ten první. Protože Pytel s nápisem Semolina vzbuzuje větší respekt. :D

Angličani by třeba ze jména Waterman taky neměli žádný respekt ale naopak z Vodičky ano :D
  • upraveno 16. dubna 2011
    Nedělej ze mě Polívku z Pelíšek. :-D Kdyby to byl alespoň Lord Voda...ale Vodička...ne nepřesvědčíš mě. :-D
    Já mám k překladu docela schizofrení postoj.Obecně jsem proti,ale některé případy si tou zaslouží-bratři Černokotlý,různí levobočci..... Koneckonců sám Martin pravopis "významových" jmen někdy upravuje(Redwyne).Navíc cizojazyčný lord nebo ser před "českým" jménem zní dost blbě....
    Když už jsme u respektu z jmen tak nejlepší je zajatce topící Dobrobratský
    A Waterman je Vodovec
    upraveno 16. dubna 2011
    a co vévoda V. Vodský ?
    My víme, co znamená Waterman... tady se vedla diskuse o tom, co víc vzbuzuje respekt. :-)
    -------------
    Nebo ser Vodák. :-D
    Jeho Vodnická urozenost?
    upraveno 16. dubna 2011
    A co názvy hradů a míst? Zimohrad, Orlí hnízdo, Sluneční oštěp, Vysokozahrada,.. ?
    To mi nevadí, protože jsou tam od začátku. Jen bych se vrátil zpět k Vysoké Zahradě.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 16. dubna 2011
    No já mám zcela jinou zkušenost - z deseti nejbližších lidí, které znám a čtou Píseň, není jediný, který by se překladem jmen nezhrozil. Takže zcela souhlasím s Olorinem, že na tom se snad shodneme. Březáková nesahá Kantůrkovi ani po kotníky, takže ať žádná jména nepřekládá, na tom se my taky shodneme. A překlad v Zeměploše, kde jméno postavu charakterizuje a ujetost se předopkládá, a v Písni, kde se jedná v drtivé většině o jméno sídla či rodu, je zcela něco jiného.
    Btw, ať to nemusím hledat, fakt to začlo Cernokotlymi? Nad tím jsem totiž prave uvažoval... Predtim nebylo nic?
    upraveno 16. dubna 2011
    upraveno 16. dubna 2011
  • upraveno 17. dubna 2011
    Dva měsíce prázdnin v létě, měsíc v zimě, prdel se studentama.. v příštím životě budu taky učitel...
    Jinak myslím, že psát názory k překladu je určitě ta nejsmysluplnější věc, která se v těchhle diskuzích provozuje. Je to smysluplnější než řešit barvu mimozemšťanů v lese za Zdí.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 17. dubna 2011
    Jen si pak to učitelování užij. Krocení divé zvěře musí být opravdu zajímavý koníček. Budeš jim zpívat Deště Kastameru? ;o)
    Já si neztěžuju. Dělám to dobrovolně a vlastně můžu říct, že pořád to dělám rád.
    Krocení divé zvěře? To je vlastně v pohodě, musím zaklepat ....ťuk, ťuk. Malá zvířata mi nevadí (žáci), problém mám spíš s těmi velkými, kteří vád něco diktují od stolu, aniž by tomu rozuměly a někdy skutečně učily.
    upraveno 17. dubna 2011
    Tak já taky učil a třeba na gymplu nebo na vejšce je to super. Naprostá maňána proti jiné práci, kterou teda znám (v kamenolomu ani v dolech pod Casterylovou Skálou jsem nedělal). Jo druhej stupeň základky, to je jiná liga. Nebo spíš jinej sport.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 17. dubna 2011
    Juj, samý učitel. Začínám se vás bát :o(
    upraveno 17. dubna 2011
    A jestlipak už zařadili Píseň ledu a ohně do seznamu povinné literatury?
    Jenom ze zvědavosti, jaké obory učíte?
    člověk tu neni dva dny a už je tu 45 příspěvků :-D
    ja som učil okrem dejepis a občianku, a ak by som ešte učil, tak Pieseň je na zozname odporúčanej literatúry, na sto pro.
  • upraveno 18. dubna 2011
    Hlavně biologii a trochu (málo hodin) zeměpis. Ještě že nejsem češtinář, do sylabu povinné lit. k maturitě bych zařadil asi dvacet knížek fantasy a sci-fi na úkor lumírovců, ruchovců, májovců a jiných nudců. Musím ale říct, že naše češtinářka měla jako jednu z mat. otázek skutečně sci-fi a fantasy lit. a já si ji při mém štěstí vytáhl. Byla to fakt klika, protože se neskromně pochlubím , že mé znalosti přesahovaly znalosti zbytku komise:-)))) Což se o dalších otázkách rozhodně říct nedá:-)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.