Hra o trůny 7×07 - Drak a vlk - Ice & Fire

upraveno 19. září 2017 v 7. řada
imageHra o trůny 7×07 - Drak a vlk - Ice & Fire

Závěrečný díl sedmé série. Oficiální premiéra 27. 8. 2017.   Scénář: David Benioff & D.B. Weiss Režie: Jeremy Podeswa

Číst celý článek zde


«13456711

Komentáře

  • Ujasnenie si významu Jonovho "reálneho mena" a jeho vplyv na dej v knihe.

    Rozumiem tomu správne, že Aegon Targeryen, syn Rhaegara Targaryena a Elii Martell, ktorý žije v knihe. Zo seriálu úplne vypadol a namiesto neho je Jon a.k.a Aegon Targeryen, syn Rhaegara Targaryena a Lyanny Stark?


    Pokiaľ by to tak naozaj bolo, tak to je prvá naozaj významná zmena oproti knihe a dovolím si tvrdiť, že celý knižný dej by sa mohol uberať úplne iným smerom ako seriál. Čo by bolo samozrejme super :D .

    Úloha knižného Aegona:

    Pôvodne som očakával od knižného Aegona, že zohrá nejakú významnú úlohu. Ale pokiaľ aj v knihe bolo ich manželstvo anulované, tak by nemal byť ďalej Targaryen a asi bude zbytočný. Či nie?
  • 2x mile překvapenej...
    ...a nasranej z konce

    btw - co Ohař myslel tím "jde si pro tebe" (nebo jak to bylo?) - připadlo mi to, jako kdyby myslel něco/někoho jiného než sebe
  • upraveno 28. srpna 2017
    Neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee......................... Ne!!!!
  • @fanthomas4 Je taky docela možné, že R+L=J se v knize nebude vůbec vyskytovat...beztak to D&D převzali z internetu...špatný nápad to není, ale nerozumím té jistotě o tom, že to tak musí být (když to je zatím pouze v seriálu, který si jde již hodně dávno svoji vlastní cestou). V knize by se to totiž dost nemotorně mohlo křížit s postavou údajného Aegona...i když zase by tu byl potenciál na nový Tanec s draky (Jon x Daenerys x Aegon).
  • @Locker uhm to dáva zmysel, nenapadlo ma, že R+L=J by v knihe vôbec nemuselo byť. Práve to kríženie mi na tom celom nesedelo. Dík za odpoveď.
  • upraveno 28. srpna 2017
    Je ironií, že v díle, ve kterém Malíček naprosto neelegantně zařve, se dovíme, že to co radil Sanse- osamostatnit se od Jona a stát se paní Severu- je přesně to, co by měla Sansa logicky udělat.

    Takže Zeď, stavěná a udržovaná po osm tisíc let, s devatenácti hrady, 999 lordy veliteli a celou Noční hlídkou, zadržela Lich Kinga na cca 5 minut. Well done D and D, well done.
  • @Locker Jen aby měl GRRM dost odvahy postavit se seriálu. Jestli sám neví jak Píseň ukončit, mohl by podlehnout pokušení a použít seriálové zkratky a zvraty.
  • @Borůvka Přesně toho se nejvíce obávám...bohužel mám tak trochu pocit, že se nikdy již nedozvíme, jak měla původní Píseň pokračovat v 6. a poslední knize..neboť zde bude navždy existovat jakási latentní nejistota, že se Martin nechal inspirovat seriálem (pravdu bude znát vždy pouze sám Martin)...
  • @Borůvka naštěstí Martin ví jak to ukončit a myslím, že nepotřebuje odvahu aby si psal to svoje... spíš seriál je bez Martina v koncích...
    Jinak epické finále bylo full of sh*t...
    A drak má tři hlavy - Jon + Daenerys + Aegon, to zní správně :-)
  • upraveno 28. srpna 2017
    L+R=J bude i v knížce. Tuto rovnici zadal HBO sám Martin, a jen díky její vyřešení to mohli točit.
    Navíc Martin má konec. Dle mého HBO mu dalo nějaké kačky, aby s knihami počkal až po serialu.
  • Chtěl bych mít vaši jistotu, že to má Martin vše pevně v rukou. Já už ji dávno nemám. :-|
  • @Pukuos Jak to víš, že to bude v knížce? Zdroj prosím.
  • @Locker Pokusím se ho najít. Píše se tam, že Martin položil otázku, kdo jsou rodiči Honzy Sněha.
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    upraveno 28. srpna 2017
    @fanthomas4
    fanthomas4 napsal(a):

    Ujasnenie si významu Jonovho "reálneho mena" a jeho vplyv na dej v knihe.

    Rozumiem tomu správne, že Aegon Targeryen, syn Rhaegara Targaryena a Elii Martell, ktorý žije v knihe. Zo seriálu úplne vypadol a namiesto neho je Jon a.k.a Aegon Targeryen, syn Rhaegara Targaryena a Lyanny Stark?


    Pokiaľ by to tak naozaj bolo, tak to je prvá naozaj významná zmena oproti knihe a dovolím si tvrdiť, že celý knižný dej by sa mohol uberať úplne iným smerom ako seriál. Čo by bolo samozrejme super :D .

    Úloha knižného Aegona:

    Pôvodne som očakával od knižného Aegona, že zohrá nejakú významnú úlohu. Ale pokiaľ aj v knihe bolo ich manželstvo anulované, tak by nemal byť ďalej Targaryen a asi bude zbytočný. Či nie?
    Jenomže ono manželství tak snadno anulovat nejde, speciálně to, co bylo stvrzené dvěma dětmi, proč myslíš, že Tywin tolik naléhal a Tyriona, aby Sanse udělal dítě, protože do té doby, než se sňatek ztvrdí na manželském loži, tak ho jde zrušit. Jenomže v seriálu je v tomhle ohledu všechno mnohem jednodušší, takže třeba u Sansy se nikdo se zrušením sňatku neobtěžoval a byla rovnou vdaná za Ramsayho. Tudíž i v případě, že by Rhaegr a Lyanna byli manžel, tak platnost jejich manželství a tedy i případný Jonův nárok jsou v knihách opravdu velmi, ale velmi sporné věci. Ostatně to platí i pro Aegonův případný nárok, protože to na 90% není syn Elii a Rhaegera, ale spíš Mopatisův nastrčenec nebo Blackfyre.
  • upraveno 28. srpna 2017
    Tak se vyplnilo snad vše, co bylo v uniklých informacích a podobně...

    Za mě (a opakuju to už od asi druhého dílu této série) je obrovským minusem jakákoli absence civilního obyvatelstva - v této epizodě, když pominu pár řad Unsullied, Dothraků a armády Night Kinga - se nevyskytuje nikdo mimo hlavní příběhové postavy... To jako ze Západozemí zůstali pouze lidi na hradech a pár vojáků? Tak co řešíme, naložíme je na lodě a tradá pryč a Night King má smůlu.

    Jakou to esenci chrlí ten oživený drak, že ničí led?
    Jinak celá ta linka Eurona je tam tak divně napasována... a těším se na osvobození Yary Theonem a osmi "Goodmen" :-D

    Abych nehledal jen negativa - tak konverzace Sama a Brana byla super :-)
  • plazma, to je jasný :)
  • Můžete mi někdo vysvětlit, jestli teda Jaime a Bronn proti Unsullied a Dothrakům bojoval? A kde to vůbec bylo?
  • upraveno 28. srpna 2017
    Taky mě dost štvala ta audience - to se vážně nemohli domluvit, kdo bude hlavním mluvčím? Taky si mohli předem připravit, na jaké podmínky mohou přistoupit a na jaké ne.

    Gregor je hrozně mizerný obránce. Na Cersei vyběhne příšera, on se ani nehne. Do jejího pokoje pustí Tyriona, ani se nesnaží stát mezi nimi a nechá ho, aby se k ní přiblížil jak chce.

    Přišla dlouho očekávaná soulož a je to zklamání desetiletí.
  • @Terezička
    Přišla dlouho očekávaná a soulož a je to zklamání desetiletí.
    Taky jsem si říkal že mohli víc akrobatit :D Ale zase na druhou stranu to okořeňuje Branův komentář, vysvětluje příbuzenský vztah mezi oběma milenci. Jen nechápu proč tam jako stál ten Tyrion.. To jako žárlení nebo co? :D Btw. v příští sérii budou sloni a živí? (možná i mrtví později?)
  • Terezička napsal(a):

    Přišla dlouho očekávaná a soulož a je to zklamání desetiletí.

    Tak ještěže tam nebylo nějaké klišé jako sex na zádech draka :-D
  • No furt to Jon neví já čekal, jak se to dozví a ono kulové
  • p1e9t9r2 napsal(a):

    No furt to Jon neví já čekal, jak se to dozví a ono kulové

    Ani Sam neví o osudu svého otce a čekalo se, že se to dozví.
  • Nevím, ale přijde mi víc než jasné, že R + L = J bude i v knize a pochází to od Martina. Co na tom koho štve opravdu nechápu.
    Všechny příběhy mají společná pravidla. Bez nich to prostě nejde. Stěžejním a nezastupitelným pravidlem je, že každý příběh má svého hrdinu o kterém vypráví. Hrdinu, který na začátku je v nějaké situaci a projde si vývojem a poznáním a dosáhne konce. Martin dokázal svůj děj kolem tohoto pravidla natolik rafinovaně rozprostřít, že na dlouho skryl to kdo je vlastně tím hrdinou. Ale současně to pořád nenápadně nadhazoval. Všechna ta proroctví v knize a všechny narážky na Jonovu matku a její důležitost. I to, že každá událost je skoro dopodrobna zaznamenána, ale kolem tohoto se mlží, to měly být nápovědy.
    A saky byly, proto tu teorie, že R + L = J je už pěkně dlouho. A je i podle mě jisté to, že Jon je legálním synem a tedy pravým následníkem trůnu. V knize tohle totiž nemůže být jinak. Směřuje k tomu úplně všechno.
  • @Jamis Knihu bych nezmiňoval stále, tam ještě žije Aegon, který může být jeho starší bratr tedy má přednost (říkám může dost lidí spekuluje jestli není z boční větve rodu)
  • upraveno 28. srpna 2017
    @Jamis Ještě bych mohl uznat, že by mohl být Jon dítětem Lyanny i v knize, ale nevím, co v ní směřuje všechno k tomu, že je zároveň i legitimním synem Rheagara. :-D

    Jinak díl viděn a jak jsem byl minule celkem nadšen, tak dneska mě to zase trochu zklamalo. Jednak tam bylo moc Cersei, která asi má za úkol jen tvářit se do konce seriálu připonasra*ě. Euron mi přijde úplně marnej. Celkově tam bylo postav hromada, ale tím, že mezi sebou prohodí dvě tři věty i ty, které se neviděly několik sérii, tak to byl promarněný potenciál. A Jayme sám neohroženě jedoucí na Sever... 8-O Malíček dostal ránu z milosti, to bylo sice fajn, ale taky se mohl vykrucovat trochu lépe, tohle ho bylo nedustojné. 8-)
    Na to, že má Bran takovou moc, tak jako netušil nic o svatbě? No, ještě že tam náhodou Sam přišel včas! :-D Postelová incestní scéna neurazila, jsem zvědav, co na ni budou říkat diváci. :-D Paradoxně asi nejvíc cool byla destrukce Zdi. Sice je divné, že magickou zeď z ledu stačí poplivat párkrát ohněm a jde k zemi, ale dobrá, magie! Vizuálně to ale bylo dost efektní, takže OK. Jen je teď Daenerys, a vlastně i Jon, nepřímo zodpovědná za invazi Jiných do Západozemí. Good job! :roll:
    Vím, že to potřebují rychle ukončit, ale sedmá série je tak neuvěřitelně zkratkovitá, že to ani hezký není.
  • @Magister_Peditum Jo to je docela paradox, kdyby necestovali pro důkaz, tak zeď vesele stojí dál a bílí chodci na ni smutně koukají :D
  • Magister_Peditum napsal(a):

    Malíček dostal ránu z milosti, to bylo sice fajn, ale taky se mohl vykrucovat trochu lépe, tohle ho bylo nedustojné. 8-)

    Ano. Holky vzpomínají na svého čestného otce správňáka, ale trochu slušný soud a popravu Malíčkovi nedopřejí.
  • Z tohoto dílu mám trochu smíšené pocity. Tak, jak mě minulý docela nadchl (u seriálu logiku některých věcí fakt neřeším a jde mi o atmosféru a jak to celé působí), tak tento mi přišel jakoby zpomalený, roztáhlý, oproti zbytku série, kde vše víc odsýpalo.
    Na to, že setkání v Dragonpitu bylo představeno velkolepě, se tam prakticky nic nestalo, žádný zvrat který se čekal.
    Celkově jsem z toho měl pocit, že to co v minulých dílech stihli za 60min, tady prostě roztáhli do 80min. Kdyby to trochu urychlili a těch 20min. navíc využili k posunutí děje ještě dál (příjezd Jona a Dany na Winterfell a velké odhalení), tak by to mohlo být mnohem lepší jako závěr série.
    Ale Jamie mě potěšil konečně. :D Na druhou stranu malý moment jsem doufal, že Cersei ho vážně nařídí zabít a on se místo obrany před zombieHorou vrhne na ni a zvládne ji zabít ještě než Hora zabije jeho. Ale evidentně poslední série musí pořád mít padoucha, a to horšího je Night King, takže Cersei přežila a možná bude ještě šíleněnější a krvelačnější, když už nemá ani toho Jaimeho. No jsem zvědav jak ho přivítají na Zimohradu. :D
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.