Kecáliště

upraveno 29. června 2011 v Rozličný pokec
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
1494495497499500581

Komentáře

• @Dreamer Ano.

Alespoň se tu chvíli nemluví o uprchlících :D
  • Vzhledem k dnešním (a včerejším) útokům ve Španělsku, Finsku a Německu tohle téma je celkem aktuální. :-D
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    https://www.respekt.cz/denni-menu/obavy-o-kureci-krk-cina-a-indie-maji-blizko-k-ozbrojenemu-konfliktu

To by bylo nemilé, jaderné mocnosti a velké armády s moderním vybavením, kam by se asi přiklonilo NATO :-k
    Poslední dobou je v Asii dost horko...
  • Ještě to nám chybělo... A nevyhradilo by se NATO proti Indii i Číně?
  • upraveno 19. srpna 2017
    Čína s Indií se kočkují roky, z toho snad nic nebude, to už Čína spíš potrénuje armádu v Africe... zajímavější by bylo spojenectví Indie a Číny a co takhle jednotný trh, mají tyhle státy nějakou takovou ekonomickou dohodu?
    @Dreamer Oboje v BRISCu.

Jinak vojenská aktivita Číny v posledních letech roste
    @Aviv Upřímě? Těžko říct, USA by se to asi líbilo jako možnost oslabit Čínu a Rusko by asi kleplo :D
  • Jsem tu po pár dnech, tak bych se možná vrátila k Trumpovi.
    Pokud jsem dobře pochopila, tak se snažil tak nějak naznačit, že obě skupiny mají něco z dobrých lidí a něco ze špatných lidí. S přítelem jsme s o tom bavili, zřejmě se snažil naznačit, že na shromáždění přišli především jenom obyčejní lidé, kteří nesouhlasili s odstraněním sochy, jenže zanikli v hromadě stoupenců neonacistů a KKK, kteří prostě byli v tu chvíli vidět. Do toho ještě to auto v davu a tak.
    Problém je že způsob, jakým to řekl, vyzněl naprosto hrozně. Jako on je asi schopný bysnysman (to mu těžko můžu upřít, ačkoli ho nemůžu vystát), ale diplomat je naprosto nemožný. Nějaká taktní volba slov mu asi sotva něco říká.

Ostatně Konfederace nebyla čistě jenom o otroctví, ale taky o jiných věcech, pokud vím. Akorát zůstali poraženou stranou a tohle už jim zůstalo. Asi nevidím důvod odstraňovat sochu schopného generála, pokud se zrovna osobně nepodílel na nějaké genocidě. Přece jenom, historie je historie, na co odstraňovat její relikty a tvářit se, že nikdy neexistovala.
    Na druhou stranu, nedovedu si představit, že bychom tady u nás měli vystavené ještě sochy třeba Gottwalda nebo Husáka =D
  • @Dreamer
    Čína ještě docela jde, víc u žaludku jim leží Pakistán =D
  • @Ugla
    Tak tohle s daněma jsem nějak nepochopila. Z tvého příspěvku to vyznívá, že je nezbytné prosazovat daňovou disciplínu pro živnostníky a malé podnikatele, ale krácení daní u velkých korporací a firem je normální? :-k
    Nezdá se mi, že bude EET efektivní v boji proti únikům. Buzeruje a trestá poctivé, a nepoctiví si to jenom obejdou jinak. No já jsem si nějak myslela, že živnosti a dobné podnikání je pro prosperující stát důležité, ale spíš to vypadá, že současná vláda se to snaží zrušit za každou cenu.

Výsledky u Babiše myslíš ten plusový zůstatek státního rozpočtu nebo co to bylo? Nebylo to díky započítání dotací z EU?
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Na téma odstraňování pomníků:

• @Denebola je smutné, že skuteční neonacisté a radikálové pohotově využívají situace a pohodlně se schovají do protestů za svobodu slova a tváří se jako andělé a bojovníci za spravedlnost, přitom, kdyby člověk hlouběji prozkoumal jejich motivace, asi by se mu udělalo lehce nevolno. Trump to pohnojil svým klasicky dementním vyjádřením a jen přilil olej do ohně. S těmi sochami Husáka a spol. je to trefná připomínka, taky jsem nad tím přemýšlela, ale s konfederací a jejím vnímání veřejností to bude v USA asi o něco složitější.
  • Je pravda, že i Češi mají s likvidací soch své zkušenosti. Ale nelze srovnávat nějaké komunistické pohlaváry, kteří ztratili kredit už za svého života pro velkou část veřejnosti, nebo už krátce po jejich smrti, a lidmi, kteří byli kladně hodnoceni vlastně ještě do nedávna. Ještě v 90. letech vznikaly v USA filmy oslavujících osobnost generála Lee a ostatně ani Spielbergův Lincoln se proti Konfederaci nějak zvlášť nevymezoval.
  • @Ugla Podle mě jsou teda církevní restituace správný. Nedokážu (a asi málokdo tady) posoudit jestli to množství majetku / prostředků je adekvátní či správně spočítané, ale tenhle čistý stůl je dle mého třeba. Pokud se stanou církve soběstačné a stát je nebude muset krmit nějakými příspěvky, a budou muset hospodařit pak jedině dobře. :)
    @Ugla Takže, když komunisté někomu ukradli majetek a vyhnali ho i s rodinou, a ještě ho navrch zavřeli do kriminálu, tak pohoda?
  • Já to říkám pořád, měli jsme zůstat monarchií a pak by tyhle problémy nebyly. :-D
  • upraveno 21. srpna 2017
    @Achileus toho se církevní restituce netýkají, o tom tu nikdo nemluví, viz flankerův příspěvek. Zkus se v tom trochu víc pohrabat, a zjistíš možná dost podobné informace, které se od takové běžné představy o navrácení ukradeného celkem vzdalují.
  • Nebude ovšem problém v pojetí státu za Josefa II., který majetek církve "zestátnil", a v pojetí téhož po 28. říjnu 1918? Ono mezi námi ani zrušení monarchie neproběhlo úplně košér a formálně vzato třeba taková Pragmatická sankce pořád platí. ;-)
    upraveno 21. srpna 2017
    @Magister_Peditum Rakušané si zrušili monarchii dokonce o šest dní dříve než Češi a Karel se formálně 11. listopadu 1918 vzdal trůnu. Jediné, co zůstalo monarchií, bylo Maďarsko, akorát bez monarchy.
    Jak je to v tom vtipu (myslím, že už jsem to sem dával, ale teď se to hodí), jak přijede japonský vyslanec do Berlína v roce 1941 a posadí ho na recepci mezi maďarského a finského vyslance. Naváže konverzaci s Maďarem: "A vy Maďaři máte vlastně jaké státní zřízení?"
    "Jsme monarchie."
    "Aha, takže vám vládne král?"
    "Ne, v čele státu je regent admirál Horthy."
    "Takže jste námořní velmoc?"
    "Ne, vůbec nemáme moře."
    "Aha, a teď jste vstoupili do války proti SSSR, máte na něm územní požadavky?"
    "Ne, máme územní požadavky vůči Slovensku."
    "S tím také válčíte?"
    "Ne, Slovensko je náš spojenec v boji proti SSSR."
    Japonec se nahne k Finovi a tiše ho poprosí: "Prosím vás, nemohli bychom se vyměnit? Mám dojem, že ten člověk vedle mne je blázen..."

Jinak pokud jde o formální platnost starších předpisů, tak to neplatí, protože existuje ústava (od prozatímní z roku 1918 až po Ústavu z roku 1993) a platit mohou jen takové předpisy, které jsou v souladu s Ústavou. To je tak nějak jeden ze smyslů Ústavy, podle níž je lid zdrojem moci a státní zřízení je republikou, tudíž předpisy monarchistické jsou v rozporu s Ústavou. A kromě toho platí,. že lex posterior derogat priori, takže starší předpis ani není nutno rušit výslovně :)
  • @flanker.27 Mýlíš se, Karel se vzdal výkonu moci, nikoliv trůnu. De facto to sice mnoho neznamenalo, protože nikdo jeho vůli nerespektoval, ale formálně vzato se trůnu nevzdal.

Jinak ano, s ústavou máš pravdu, ale jednak na vůli lidu se v ten okamžik nikdo neptal a celkově mi počínání první republiky v tomto směru připadá dost neférové. Ústava se tváří, jako by český stát před rokem 18 neexistoval. Ale to je jen můj osobní názor.
    @Magister_Peditum "vzdal se jakékoli účasti na státních záležitostech" se pro mě celkem rovná "vzdal se trůnu". Pravda, v konstitučních monarchiích teoreticky král nemusí mít účast na státních záležitostech a přitom být král, to by mu to ovšem tak musela určit sama ústava, která s ničím takovým nepočítala ani v Rakousku ani v Československu. Takže tím de facto přiznal porážku.
    Pokud jde o vzniklé Československo, ve skutečnosti to tak nebylo, naopak jeden z prvních zákonů české národní rady byl tzv. reciproční, který přejímal právní stav jaký byl, logicky, aby se zabránilo anarchii, s tím, že teprve následně bude právní stav upravován. Což de facto trvalo až do roku 1938 a částečně i později - např. zcela nový občanský zákoník byl přijat až doku 1950, do té doby platil ABGB z roku 1811 (samozřejmě s četnými novelizacemi, nejlepší je jeho termín "osoby šílené a blbé"). Stav byl takový, jaký byl, R-U nikdo, opakuji nikdo, nechtěl, dokonce ani jeho nejzásadnější pilíře, tedy Rakousko a Uhersko, tendence "šílených a blbých" monarchistů vycucané z prstu tohle vykládat dle jejich gusta na tom nic nemění. je třeba taky vidět, že všichni starý systém viděli (oprávněně) jako ten, který je přivedl na jatka světové války (společně padnout za císaře pána a jeho rodinu), který zruinoval hospodářství mnoha zemí (dokonce i nejvýkonnější a nejmocnější země té doby Británii, která se z dluhů až do druhé války nevyhrabala, což byl jeden z důvodů její katastrofální nepřipravenosti) včetně všech částí R-U. Udržovat chcíplého koně nemá smysl, to je lepší vždy začít znovu. Férovost? ke komu? K bigotní monarchii a státu, který to měl na svědomí? Nikoli.
    To jsem přesně čekal, že podobné věci začne někdo navrhovat. Protože historie měla svá měřítka, morálka se vyvíjí a mnoho slavných osobností viděno dnešními měřítky by těžko obstálo tváří v tvář totalitní politické korektnosti. Zapomeňte minulost, protože neodpovídá našim měřítkům. takže každých dvacet let nové učebnice dějepisu, nové pomníky namísto starých a tak dále.
    Tihle lidé zkrátka nechápou, že vývoj není cestou k jejich správnému názoru, protože ani ten nemusí být (a nebude) konečný. Jednou mohou být i oni stejně odsouzení, přestože se možná teď cítí jako ti nejmorálnější vůbec. Ti lidé na pomnících něco dokázali, na to člověk nemusí být vzorem morálky. Zatímco ti, co sami sebe považují za měřítko morálky a ostatním káží, obvykle nedokázali nic.
  • upraveno 23. srpna 2017
  • AvivAviv
    upraveno 23. srpna 2017
    Poľsko ma znovu a znovu prekvapuje. Dúfam, že z toho ešte nejak zíde, keď sa voči tomu tak aktívne protestuje. Štvrtí v Európe s on sa chce niekto vrátiť k starému systému... :wall:
  • upraveno 25. srpna 2017
    Jak to zhruba vypadá, když učí člověk, který to má totálně v p..., souhlasím, že takový učitel dostává nyní adekvátní peněžní odměnu http://dfens-cz.com/ucitelstvi-v-praxi/ s takovými názory a lidmi v učitelské praxi se určitě v nejbližší době dál neposuneme.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.