@Sagart paní E.L. praktikuje leda tak 50 kilo nadváhy doma u plotny. To co "vyprodukovala" na veřejnost je jen hodně nepodařená parodie, kterou bohužel až moc lidí bere vážně. BTW, Tolkien v předmluvě k Lordu Ringovi celkem jasně vyvrací že by mapa Středozemě byla jakoukoli alegorií na (pro něj) současnou evrpou. Taky se vyjadřoval k tomu jak nesnáší alegorie obecně.
@Aviv Abych se přiznal, o této knize jsem nikdy neslyšel, ale působí více než úchvatně. Možná si ji i přečtu a doufám, že mi autor nedomrvil Umbar, jelikož jedna z nejlepších frakcí ve Středozemi je největším lákadlem k tomu, abych si ji přečetl...
@Everett_Young moment moment, Melkor není typické zlo? =D tak to jsem Sillmarion očividně vůbec nepobrala, pro mě je to typický záporák, Lucifer, Satan, temnota...víc bych tomu nepřipisovala a nehledala odstíny ehm šedi, tam kde fakt nejsou. To už mi přijde charakterově propracovanější i Sauron, služebníček věrný, co se časem vzmůže na vlastní temné impérium.
Ja som to pochopia tak, že EY to myslel tak, že typické zlo nie je v práve, zatiaľ čo niektoré Melkorove ciele dávali zmysel. Ja som ešte napríklad natrafila na interpretácie, podľa ktorých bol síce Melkor super mocný (než sa stal Morgothom po tom fiasku s Ungoliant a silmarilmi) a s istou dávkou kreativity, ale Mairon bol mozgom operácie viac, taký hypercompetent sidekick. To je vlastne na Silmarillione super - ten kronikársky záznam ponecháva priestor pre čitateľovu fantáziu, takže na jednu a tú istú vec sa môžeme dívať rozdielne a tieto náhľady vyexpandovať do celkom pôsobivých konštrukcií (áno, aj vo forme fanfiction, ktorej som beznádejný fanúšik, keď je dobre napísaná).
Mám dotaz - vím, že to asi nespadá zcela pod toto téma, ale nevím, kam jinam to šoupnout :-). V návaznosti na seriál se vynořila kupa knih, které se více či méně dotýkají světa Písně ledu a ohně. Máte někdo nějaké reference, co stojí za to a co už moc ne? Podotýkám, že ze seriálu jsem viděla 1. sérii, a pak mu dala vale, zůstávám věrná hlavně knihám. Koupila jsem si průvodce Martinovým světem a čekám, jestli vyjdou mapy. Tyrionovy citáty se mi nelíbí zpracováním, obrazový / prostorový průvodce vychází hlavně z vizualizace v seriálu, průvodce rody taktéž, ale co třeba komiksy nebo kuchařka?
@Lady Ašara: Komixy jsou vizuálně cíleně odlišné od seriálu... vypráví zkráceně knižní příběh, nepřináší skoro nic nového a lezlo by to do peněz, tak jsem se na to po první knize vy...bodl. PS: Ta kniha u mě někde leží a kdyby o ní někdo z Prahy měl zájem, dá se dohodnout.
@Nevada Děkuji :-). spíše jsem řešila věci týkající se knižního světa, seriál je mimo můj záběr, ale je možné, že třeba vzniklo něco zajímavého, co by mělo hodnotu i pro ty, co jsou jen skalními vyznavači knižní předlohy? Rytíře znám, pořád čekám, kdy vyjde další díl - ale to už dlouho čekám i u ságy :-)). Jak tak koukám na mapy, předpokládám, že budou jen v AJ? Kuchařku jsem objevila zde: http://www.databazeknih.cz/knihy/hostina-ledu-a-ohne-oficialni-kucharka-game-of-thrones-284513
@sfik Text říká, že v antalogii Kniha mečů, která je plánovaná na říjen 2017, vyjde povídka nebo novela od Martina a že bude zasazená do světa Hry o trůny (a zase si musím do vydavatelů rýpnout, že Martina propagují seriálem). Žádná přesnější informace o tom příběhu není známá. Ale potěšilo by mě, kdyby to byl další Dunk a Egg, to by člověk i rád odpustil zdržení psaní šestého dílu :)
Komentáře
Možná si ji i přečtu a doufám, že mi autor nedomrvil Umbar, jelikož jedna z nejlepších frakcí ve Středozemi je největším lákadlem k tomu, abych si ji přečetl...
Ja som ešte napríklad natrafila na interpretácie, podľa ktorých bol síce Melkor super mocný (než sa stal Morgothom po tom fiasku s Ungoliant a silmarilmi) a s istou dávkou kreativity, ale Mairon bol mozgom operácie viac, taký hypercompetent sidekick.
To je vlastne na Silmarillione super - ten kronikársky záznam ponecháva priestor pre čitateľovu fantáziu, takže na jednu a tú istú vec sa môžeme dívať rozdielne a tieto náhľady vyexpandovať do celkom pôsobivých konštrukcií (áno, aj vo forme fanfiction, ktorej som beznádejný fanúšik, keď je dobre napísaná).
V návaznosti na seriál se vynořila kupa knih, které se více či méně dotýkají světa Písně ledu a ohně. Máte někdo nějaké reference, co stojí za to a co už moc ne? Podotýkám, že ze seriálu jsem viděla 1. sérii, a pak mu dala vale, zůstávám věrná hlavně knihám. Koupila jsem si průvodce Martinovým světem a čekám, jestli vyjdou mapy. Tyrionovy citáty se mi nelíbí zpracováním, obrazový / prostorový průvodce vychází hlavně z vizualizace v seriálu, průvodce rody taktéž, ale co třeba komiksy nebo kuchařka?
PS: Ta kniha u mě někde leží a kdyby o ní někdo z Prahy měl zájem, dá se dohodnout.
Rytíře znám, pořád čekám, kdy vyjde další díl - ale to už dlouho čekám i u ságy :-)).
Jak tak koukám na mapy, předpokládám, že budou jen v AJ?
Kuchařku jsem objevila zde: http://www.databazeknih.cz/knihy/hostina-ledu-a-ohne-oficialni-kucharka-game-of-thrones-284513