Bibliografie

upraveno 14. února 2007 v George R.R. Martin
Literární tvorba George R.R. Martina.Novely

Dying of the Light, Simon & Schuster, 1977; Soumrak na Worlonu, TRIFID 2003
Windhaven (with Lisa Tuttle), Timescape, 1981; Křídla snů, LASER 1993
Fevre Dream, Poseidon Press, 1982
The Armageddon Rag, Poseidon Press, 1983; Nemo Press, 1983
Dead Man's Hand (with John J. Miller), Bantam Books, 1990
A...

Číst celý článek zde
13

Komentáře

  • flanker.27 napsal(a):

    Tak když jsme u toho, tak Poslední pán prstenu se mi ukrutně líbil :)

    Nuž, Tolkienovskí záporáci sa síce môžu javiť ako predstavitelia pokroku v spore s predstaviteľmi nostalgického romantizmu, ale v skutočnosti to je zapeklitejšie. Melkor a Sauron korumpovali obomi prístupmi. Pokiaľ tam hľadáme čistých technikov, sú to trpaslíci. Lepšie to však popisujú TV-Tropes.

    Lord of the Rings is often read as a pro-Romanticist parable on the evils of industrialization. Which is what it is...except when it's not. J.R.R.T. was a much more subtle and sophisticated thinker than that, and his view was that both 'Reformers' (liberals, social planners, industrialists, Progress, Enlightenment) and 'Embalmers' (reactionaries, clinging to the past for its own sake, close minded, Romantics) were flip sides of the same bad thing, and both tendencies could be and were used by Melkor (the master of Evil) and his servant Sauron in their plots. The creation of the Rings of Power, for example, combined a Romantic desire to preserve the past and stop change with an Enlightenment faith in the power of Reason and Science and Logic to make the progression of time stop. Sauron played the Elves like a piano using both tropes, and thus brought about the creation of the Rings. Likewise, there was good in both the Enlightenment and Romanticism, and this too was shown to be true among those characters in the story who remained at least partly uncorrupted and loyal to God.

    Tým samozrejme nechcem knižku kritizovať, brúsim si na ňu totiž zuby.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    @Sagart Na shlédnutí té recenze nemám. Recenzent mluví tak příšerně, že mám chuť mu jednu vrazit.
  • @Sagart paní E.L. praktikuje leda tak 50 kilo nadváhy doma u plotny. To co "vyprodukovala" na veřejnost je jen hodně nepodařená parodie, kterou bohužel až moc lidí bere vážně. BTW, Tolkien v předmluvě k Lordu Ringovi celkem jasně vyvrací že by mapa Středozemě byla jakoukoli alegorií na (pro něj) současnou evrpou. Taky se vyjadřoval k tomu jak nesnáší alegorie obecně.
  • Keď už som pri TV Tropes a Romanticism vs. Enlightenment, je tam stať aj o ASOIAF.

    A Song of Ice and Fire enjoys Playing Both Sides of this debate:
    On the whole the series subverts a lot of fantasy and chivalric tropes by presenting a very cool Enlightenment view on feudal traditions, militarism, government and ideology, by emphasizing a heavy sense of Realpolitik. However at the same time, Martin does empathize and identify with those who do believe or are inspired by romantic tropes (such as Brienne, Davos, Dunk, Arya Stark, Samwell, Jon Snow and Sansa) who come to value and hold on to these ideals in the face of violence and extremism, because in a world without ideals, it's up to people to define and embody them to give it any meaning.
    In a romantic work, the magical faction would be right with the non-magical Measuring the Marigolds type shown to be wrong; in an enlightenment work, it would be the reverse. In the books, magic always comes at a price, is likened to Cosmic Horror and the people who practise magic (such as Melisdanre and Moqorro) have Blue and Orange Morality and despite having genuine powers are shown to have limited understanding over their own magic. The non-magical scholarly folks are shown to be lackeys of the ruling classes, Too Clever by Half, tend to belittle and marginalize the genuinely curious and knowledgable. Then there's Qyburn, an Ex-Maester who brings a scientific spirit of inquiry to the study of magic and becomes a competent doctor and a Necromancer who harvests the dead and the living, showing that mixing the tropes might not work. Ultimately both the magical and non-magical folks have a very limited understanding of the world and forces beyond their control.
    The contenders for the Iron Throne invoke a lot of romantic justifications for their cause. Balon Greyjoy (and later Euron), as well as Robb Stark Appeal to Tradition, reviving dead titles, and past glory, rather than remain in the unified 7 Kingdoms. Daenerys Targaryen believes that the throne belongs to her by right of blood since her father's throne was usurped, and whose tyranny she is generally in denial about. Renly Baratheon believes that since everyone likes him, and since he commands a large force he should be King, law of succession be damned. Stannis Baratheon is Team Enlightenment, in that he seeks to restore rule of law, order and reform Westeros, wants the Throne because of his legal claim and duty. He also agrees with his Hand that, "A King protects his people, or he is no true King at all."
  • SagartSagart Amo ergo sum
    @Aviv Abych se přiznal, o této knize jsem nikdy neslyšel, ale působí více než úchvatně.
    Možná si ji i přečtu a doufám, že mi autor nedomrvil Umbar, jelikož jedna z nejlepších frakcí ve Středozemi je největším lákadlem k tomu, abych si ji přečetl...
  • SagartSagart Amo ergo sum
    Krisa napsal(a):

    @Sagart Na shlédnutí té recenze nemám. Recenzent mluví tak příšerně, že mám chuť mu jednu vrazit.

    Recenze bez obalu jsou naprosto úžasné. Vřele doporučuji :D
    Nemůžete recenzanty odsuzovat za mladistvý hlas. Jsou přece budoucností národa :D
    Everett_Young napsal(a):

    @Sagart paní E.L. praktikuje leda tak 50 kilo nadváhy doma u plotny. To co "vyprodukovala" na veřejnost je jen hodně nepodařená parodie, kterou bohužel až moc lidí bere vážně. BTW, Tolkien v předmluvě k Lordu Ringovi celkem jasně vyvrací že by mapa Středozemě byla jakoukoli alegorií na (pro něj) současnou evrpou. Taky se vyjadřoval k tomu jak nesnáší alegorie obecně.

    Vložená mapa byla myšlena jako humorná vložka, pokud jste ji pochopili jinak, cítím se zřejmě zdrcen :D a příště k tomu doplním pár smajlíků navíc ;)
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    Sagart napsal(a):

    Nemůžete recenzanty odsuzovat za mladistvý hlas. Jsou přece budoucností národa :D

    Mladistvý hlas nemá vliv na to, že mluví jak idiot. Tyhle superhustý přízvuky jsou na pěst.
  • SagartSagart Amo ergo sum
    Krisa napsal(a):

    Sagart napsal(a):

    Nemůžete recenzanty odsuzovat za mladistvý hlas. Jsou přece budoucností národa :D

    Mladistvý hlas nemá vliv na to, že mluví jak idiot. Tyhle superhustý přízvuky jsou na pěst.
    Osobně mi jeho přízvuik nevadí...
    Nicméně já vás nenutím to sledovat, jenom jsem vám ukázal zdroj, odkud pocházejí veškeré mé znalosti o 50 odstínech šedi, neboť knize jsem se na míli vyhnul ;)
  • @Aviv děkuji, ukládám do záložek ;-)
  • Není zač. Za prípadné riziko, že vkus a nároky máme rozdielne a čítanie nebude uspokojujúce sa vopred ospravedlňujem. :D
  • @Everett_Young moment moment, Melkor není typické zlo? =D tak to jsem Sillmarion očividně vůbec nepobrala, pro mě je to typický záporák, Lucifer, Satan, temnota...víc bych tomu nepřipisovala a nehledala odstíny ehm šedi, tam kde fakt nejsou. To už mi přijde charakterově propracovanější i Sauron, služebníček věrný, co se časem vzmůže na vlastní temné impérium.
  • AvivAviv
    upraveno 8. června 2016
    Ja som to pochopia tak, že EY to myslel tak, že typické zlo nie je v práve, zatiaľ čo niektoré Melkorove ciele dávali zmysel.
    Ja som ešte napríklad natrafila na interpretácie, podľa ktorých bol síce Melkor super mocný (než sa stal Morgothom po tom fiasku s Ungoliant a silmarilmi) a s istou dávkou kreativity, ale Mairon bol mozgom operácie viac, taký hypercompetent sidekick.
    To je vlastne na Silmarillione super - ten kronikársky záznam ponecháva priestor pre čitateľovu fantáziu, takže na jednu a tú istú vec sa môžeme dívať rozdielne a tieto náhľady vyexpandovať do celkom pôsobivých konštrukcií (áno, aj vo forme fanfiction, ktorej som beznádejný fanúšik, keď je dobre napísaná).
  • upraveno 8. června 2016
    -
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Fakt dík za promptní rozmnožení OT...
    btw - že tady Tolkien má vlastní topic předpokládám víte.
  • AvivAviv
    upraveno 8. června 2016
    Dreamer napsal(a):

    -

    Opravdu musím psát rychleji...
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Tolkienovskí záporáci sa síce môžu javiť ako predstavitelia pokroku v spore s predstaviteľmi nostalgického romantizmu ... Tým samozrejme nechcem knižku kritizovať, brúsim si na ňu totiž zuby.
    A to je právě to, že takhle jednoduché to v knize není, autor naložil s charaktery i dějem trochu sofistikovaněji.
  • Hej? Tak to se těším ještě víc. Info totiž pôsobilo jaksi pro-technologicky.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Darebáci mají podle webu Arga opět posunutý termín vydání. I když tentokrát "jen" o měsíc - 31. 10. 2016.
  • @Nevada měsíc je dost času na oznámení dalšího odložení.
  • Mám dotaz - vím, že to asi nespadá zcela pod toto téma, ale nevím, kam jinam to šoupnout :-).
    V návaznosti na seriál se vynořila kupa knih, které se více či méně dotýkají světa Písně ledu a ohně. Máte někdo nějaké reference, co stojí za to a co už moc ne? Podotýkám, že ze seriálu jsem viděla 1. sérii, a pak mu dala vale, zůstávám věrná hlavně knihám. Koupila jsem si průvodce Martinovým světem a čekám, jestli vyjdou mapy. Tyrionovy citáty se mi nelíbí zpracováním, obrazový / prostorový průvodce vychází hlavně z vizualizace v seriálu, průvodce rody taktéž, ale co třeba komiksy nebo kuchařka?
  • @Lady Ašara: Komixy jsou vizuálně cíleně odlišné od seriálu... vypráví zkráceně knižní příběh, nepřináší skoro nic nového a lezlo by to do peněz, tak jsem se na to po první knize vy...bodl.
    PS: Ta kniha u mě někde leží a kdyby o ní někdo z Prahy měl zájem, dá se dohodnout.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 26. září 2016
    Mapy dávno vyšly.

    Co se týče doprovodných knih v souvislosti se ságou, tak hlavní jsou Svět ledu a ohně, což bude asi ten průvodce, který zmiňuješ.
    Tři povídky o potulném rytíři Duncanovi (Potulný rytíř, Přísežný meč, Tajemný rytíř), které původně vycházely samostatně v různých sbírkách, ale pak vyšly i souhrnně v knize Rytíř Sedmi království. Odehrávají se cca 90 let před Hrou o trůny.
    Pak jsou ještě další dvě povídky, které se odehrávají, resp. vrcholí cca 170 let před Hrou o trůny - Darebný princ (česky má teprve vyjít ve sbírce Darebáci) a Princezna a královna (česky vyšlo ve sbírce Nebezpečné ženy).
    Ta kuchařka počeštěná nevyšla, ale tuším se jedná opravdu jen o recepty na jídla, která se objeví v sáze.

    Doprovodné knihy k seriálu v případě zájmu řeš prosím přímo v kategorii Seriál. Buď je tam vlákno Odkazy, obrázky, nebo si případně klidně založ diskuzi novou.
  • @Nevada Děkuji :-). spíše jsem řešila věci týkající se knižního světa, seriál je mimo můj záběr, ale je možné, že třeba vzniklo něco zajímavého, co by mělo hodnotu i pro ty, co jsou jen skalními vyznavači knižní předlohy?
    Rytíře znám, pořád čekám, kdy vyjde další díl - ale to už dlouho čekám i u ságy :-)).
    Jak tak koukám na mapy, předpokládám, že budou jen v AJ?
    Kuchařku jsem objevila zde: http://www.databazeknih.cz/knihy/hostina-ledu-a-ohne-oficialni-kucharka-game-of-thrones-284513
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Ha, vida. To jsem nevěděla, že to vyšlo česky. Dík za info.
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Argo na facebooku potvrdilo vydání Darebáků na přelomu října a listopadu (i když na webu je datum 15.11.2016).
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Tak se to těm Darebákům nakonec podařilo. I s tou nepěknou obálkou. (Naštěstí je i e-kniha.)
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
  • Nvím jestli se ztrácím v překladu, ale bude to Ten Příběh nebo další povídka Dunka a Egga?
  • @sfik Text říká, že v antalogii Kniha mečů, která je plánovaná na říjen 2017, vyjde povídka nebo novela od Martina a že bude zasazená do světa Hry o trůny (a zase si musím do vydavatelů rýpnout, že Martina propagují seriálem). Žádná přesnější informace o tom příběhu není známá. Ale potěšilo by mě, kdyby to byl další Dunk a Egg, to by člověk i rád odpustil zdržení psaní šestého dílu :)
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    Dunk a Egg by mě taky potěšili, ale spíš si myslím, že to bude něco, co ho napadlo při dopisování Světa ledu a ohně, takže něco ze starší historie.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.