Historie vojenství, od kyje k pušce

upraveno 12. ledna 2011 v Rozličný pokec
Máte oblíbené období co se vojenství týče? Starověký Egypt a válečné vozy převzaté od Hyksósů, řecké a makedonské falangy, římské legie či nahé Kelty, Germány pijící víno z lebek zabitých nepřátel, středověké rytíře, anglické lučištníky, husity s jejich rozvojem palných zbraní, arkebuzy a muškety, španělské tercie třicetileté války, 18. století s vojáky v pestrých uniformách pochodujících proti sobě za dělové palby, nebo moderní armádu s automatickými zbraněmi?
17374767879126

Komentáře

• flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
  • upraveno 10. července 2016
    ve vrtulníku prý zemřel ruský plukovník
    Pro změnu něco z Ukrajiny, pracovníci OBSE obležení místními v Horlivce/Gorolovce. Pokud jsem pochopil, stěžují si na ostřelování, na což jim OBSE říká, že s tím nemůže nic dělat. Místní ženy z toho nejsou příliš nadšené...

Tohle dám spíš sem. Už je venku i konec jednoho doktora nebo možná inženýra. Olovem na něj nešetřili.

upraveno 1. srpna 2016
    upraveno 1. srpna 2016
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @flanker.27 S Rebely v Aleppu to vypadá bledě, otázka je co udělá Turecko. Erdogan určitě nebude chtít, aby jeho ledoborce v Sýrii přišli o takové významné město, navíc jsou do toho zapletení Kurdové, jak říkám bude to ještě zajímavé.

Poznámka pod čarou mám strach o památky v Aleppu, bojím se, že je UNESCO bude muset odepsat :-(
    @flanker.27 S Rebely v Aleppu to vypadá bledě, otázka je co udělá Turecko. Erdogan určitě nebude chtít, aby jeho ledoborce v Sýrii přišli o takové významné město, navíc jsou do toho zapletení Kurdové, jak říkám bude to ještě zajímavé.

Poznámka pod čarou mám strach o památky v Aleppu, bojím se, že je UNESCO bude muset odepsat :-(
    Reportáž, která má být z prostor objektu 1070. ten byl dobyt při útoku povstalců, ale pokud je reportáž pravdivá, vládní síly jej již dobyly zpět:

• KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    Vím, že to je brutální zlehčování tématu, ale 57??? 8-O Mrcha!!! :-D
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @flanker.27 Takže to nakonec dopadne jako v Command and Conquer: Red Alert 3, že se z japonska stané Říše vycházejícího slunce, která dobude polovinu planety s nanotechnologiemi a robo samurajem :D
  • MonteKarstarkMonteKarstark The Sun of Winter
    upraveno 4. srpna 2016
    @Tyrion Lannister No jestli budou mít v první linii Yukiko Omega tak jim snad budu i fandit.
    @flanker.27 No vzhledem k těm sporům co mají s Čínou o Senkaku, nebo jak se ty ostrovy jmenují, to bude ještě hodně zajímavé. Když se k tomu ještě přidají zájmy ostatních mocností, tak bude o zábavu postaráno.

Další zajímavý střet by mohl být mezi Ruskem a Čínou.....
    @Achileus Ono to není právě jen Japonsko vs. Čína, ale i Japonsko vs. Jižní Korea. A sranda je, že zrovna nedávno Japonsko vyhlásilo snahu o normalizaci vztahů s Ruskem, nějak se dohodli ohledně Kuril a Sachalinu. Takže tam je to zaháčkované z více stran. Čína zase se pořád moc nemusí s Vietnamem (proto taky Vietnam stojí v první řadě ve frontě na rusko-indické protilodní střely Brahmos) a tak dále.

Kde se dal naposledy najít konflikt nebo střet zájmů se dvěma jasně vymezenými stranami. Viz ten Náhorní Karabach, jak jsem zmiňoval. Arménie křesťanská, Azerbajdžán saláfistický islám. Rusko je ideově na straně Arménie, jenže Azerbajdžán zase dobře platí za zbraně (tam se to vyrovnává tím, že Arménii dodávají zbraně za dlouhodobé úvěry, zatímco Azerbajdžán musí platit tvrdě na ruku). Írán, islámská země, jenže na jeho území žije víc Azerů než v samotném Azerbajdžánu, takže se bojí jejich separatistických tendencí. Proto Írán podporuje křesťanskou Arménii. A naopak Izrael, který by měl mít blíž k Arménům už proto, že ti jsou historicky proti Turecku, které podporuje Azerbajdžán a patří mezi úhlavní nepřátele Izraele, viz ty napadení těch tureckých lodí do Gazy (i když poslední dobou se taky pokouší o nějaké zlepšení vztahů), tak Izrael taky podporuje salafistický Azerbajdžán, protože ten je proti Íránu. A to jsou jen ti nejbližší aktéři.

• tohle musí být hodně nepříjemné
    Víš jak se to říká, těžko na cvičišti... To se může stát raz dva, pak to může zachránit život.

Dnes by oslavil 126. narozeniny hrdina ruských legií a náčelník hlavního štábu československé armády armádní generál Ludvík Krejčí. Narodil se v Tuřanech u Brna,jako osmé dítě v selské rodině. Vystudoval gymnázium ve Vyškově a Vyšší lesnickou školu v Písku. V roce 1910 nastoupil jako jednoroční dobrovolník k 8. pěšímu pluku v Brně. Začátek 1. Světové valky ho zastihl v Bosně, zde pracoval od roku 1911 jako lesní adjunkt v Nuštaru, proto nastoupil do řad 4. bosenského pěšího pluku. S touto jednotkou prošel Srbským tažením a dostal se až do Albánie. V květnu 1916 se stal velitelem roty a krátký čas strávil na frontě v Itálii.V důsledku vstupu Rumunska do 1. Světové války, na straně Dohody, byl přesunut do Sedmihradska. Rumunsko bylo rychle poraženo, do země, ale vstoupili divize ruské armády. Fronta se ustálila v Moldávii, zde byl 17. května 1917 Krejčí zajat Rusy nedaleko města Foscani. O měsíc později vstoupil do československých legií a po absolvování důstojnického kurzu v Borispolu byl povýšen do hodnosti štábního kapitána, v této hodnosti byl přidělen k 6. střeleckému (Hanáckému) pluku československých legií v Rusku, tato jednotka se vyznamenala v bitvě u Bachmáče 9. března 1918, po celý den zadržovala útoky německých vojáků, díky tomu se mohli zbylí legionáři stáhnout do bezpečí. Krejčí se zúčastnil dalších významných bitev československých legií v rámci Sibiřské anabáze. V roce 1919 převzal v hodnosti plukovníka velení 2. střelecké divize, která kryla ústup posledních jednotek legií z Ruska. V dubnu 1920 opustil Rusko i Krejčí, do Československa se vrátil 20. června 1920.
    O měsíc později se stal velitelem 6. pěší divize v Brně. Roku 1923 byl povýšen do hodnosti brigádního generála a byl poslán do Paříže, aby vystudoval vysokou školu válečnickou, studia ukončil v srpnu 1925 a vrátil se do vlasti. Po návratu byl jmenován velitelem 4. pěší divize a roku 1928 byl povýšen do hodnosti divizního generála. Roku 1933 se stal náčelníkem generálního štábu, nahradil odvolaného armádního generála Jana Syrového. Krejčí povýšený roku 1934 do hodnosti armádního generála se zasloužil o výstavbu moderní československé armády, která měla bránit republiku před německou agresí. Podporoval stavbu opevnění, nezanedbával však ani ostatní složky vojska. Hlavně jeho zásluhou se z československé armády stala jedna z nejlepších armád na světě. V kritických zářijových dnech roku 1938 se snažil Beneše přesvědčit o nutnosti bránit republiku. 30. září se však podřídil rozhodnutí o vydání Sudet Německu. I v pomnichovské republice zůstal ve funkci náčelníka generálního štábu, z této funkce však byl 1. března 1939 na nátlak Němců odvolán. Po zřízení protektorátu byl donucen odstěhovat se z Prahy do Jablenného nad Orlicí (Rodiště jeho ženy). Dvakrát se pokusil utéci do zahraničí, ale neúspěšně. 14. října 1941 byl zatčen gestapem. Po výsleších byl převezen do Terezína, ale byl nečekaně propuštěn v červenci 1942. K. H. Frank se ho dvakrát pokusil propagandisticky zneužít, ale Krejčí mu odmítl vyhovět. Až do konce války finančně podporoval odbojové skupiny.
    Po osvbození Československa si podal přihlášku do armády,byl přijat až na začátku roku 1947, ale 1. února téhož roku byl penzionován. Po komunistickém puči byl degradován na vojína a v květnu 1953 mu byla odebrána penze. Musel pracovat jako pomocný dělník v továrně na knoflíky, která před znárodněním patřila rodině jeho ženy. Po přímluvě maršála Koněva mu byl v roce 1969 přiznán částečný důchod.
    Zemřel 9. února 1972 v Jablonném nad Orlicí, pohřben byl v rodných Tuřanech.

• Zajímavé - Turecko vstupuje do hry. Režim se škorpí se SDF o Hasaku. Tiger forces nejsou schopní překonat ulici smrti v Aleppu do airforce technical college a dole u Hama SAA jednotky + milice opouští obranné linie aniž by po sobě zničily vybavení... Slušně se to rozjíždí.
    @Amaroun Článek o tom, že turecká armáda vpadla do Sýrie jsem postoval v Kecálišti :D
    Vypadá to, že Erdogan se konečně rozhodl pro otevřené angažmá. Cílem turecké armády je vytlačit Kurdy za Eufrat a obsadit sever Sýrie. Jedná se o první část Erdoganavo plánu na vytvoření turecké dominance. Otázka je co to udělá s postojem důležitých hráčů, USA už tureckou intervenci podpořily a Rusko zatím mlčí, otázka je co na to Saúdská Arábie a Írán. Aby Erdogan brzy nezjistil, že si ukousl moc velké sousto....
  • To se nepohnou, ale oni ani nepotřebují podle mne. Z posledního drone footage vypadali SAA dost zoufale..Vpadnou dovnitř, ztratí pár vojáků a zase se stáhnou... Jestli jsou Islamisté + FSA schopní takto zadržovat jednu z mála útoku schopných jednotek, tak mají iniciativu na své straně...

Saúdská Arábie podle mne Turecko podpoří. Přece jenom už pár vojenských cvičení v Turecku spolu měli. Jsem zvědaví jestli nasadí Leopardy...

upraveno 30. srpna 2016
    @Amaroun Saudi a Turci se nenávidí, to je možná přehnané, ale rádi se moc nemají. Saudská Arábie stejně jako Turecko usiluje o hegemonii na Blízkém Východě, k dosažení tohoto cíle využívají džihádistická uskupení, která štědře podporují, zároveň podporují radikální imány v Evropě. Turecko je pro ně přirozeným nepřítelem, je to jak s těmi dvěma kohouty na jednom smetišti :D
    Jediné co je spojuje je nenávist k Íránu a prozatímní spojenectví s USA.
    Replika německého prvoválečného tanku A7V, ve vizuálním porovnání s britským tankem Mark IV:

upraveno 4. září 2016
    @flanker.27 Jak dlouho vydrží obklíčení Aleppa? Dokud k němu nedojedou turecké tanky :D Uvidíme kam až je Erdogan ochoten svoje muže poslat, osobně se bojím, že daleko
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.