Kecáliště

upraveno 29. června 2011 v Rozličný pokec
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
1427428430432433581

Komentáře

• @Mellien: No, o tom to celé je - pokud EU nebude chtít vidět, že Britové tím něco řekli o fungování unie, pak je to špatně, pokud to pochopí jako impuls, že občané nesmí pochybovat a na to konto začne šířit více EU propagandy a znemožňovat referenda (na "Lisabon" jsem měl dost odmítavý názor), je něco zatraceně špatně. Ano, může si EU vzít i dobré poučení a budu za to rád,... ale hodně bych se divil, kdyby to nesklouzlo k jedné z nastíněných variant...
  • @Vena dotace jsou nezbytné v systému, kde všichni ostatní dotují, u nás se to ovšem zvrhlo ještě líp.
  • VenaVena Stannis the Mannis!!!
    @Dreamer Dotace v zemedelstvi jsou nezbytne pro vsechny vyspele zeme, jinak nemaji sanci konkurovat mene vyspelym zemim.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 27. června 2016
  • upraveno 27. června 2016
    @Vena Mohl bys mi vysvětlit, k čemu jsou dotace nezbytné?

Edit: nejsem ekonomicky vzdělán, připouštím, takže mi dost možná utíkají souvislosti. Ale neměl by jako regulační mechanismus sloužit svobodný trh? Čeho je více žádáno, to se více vyrobí a naopak. Přizpůsobit se má obchodník, ne zákazník. Ohledně dovozu ze zemí třetího světa atp. tak tam to přece jde upravit dovozní politikou... proč dotace? proč?
    Praktický příklad dotační politiky z Frfancie. Dotace na pěstování prasat, což vedlo k nadměrnému zvýšení jejich chovu. Výsledkem bylo zamoření močkou, která je dost nesnášenlivá vůči zemědělským plodinám. Navíc, když jí vypouštěli do moře, začala hubit mořskou žoužel, kterou zase lovili tamní rybáři, kteří tak přicházeli na buben a museli být taky dotovaní...
  • @Magister_Peditum USA také dotují zemědělce, jinak by například pěstitelé bavlny v USA velmi těžko konkurovali levné bavlně z Asie.
  • @Vena: Já to nepopírám,... ale jako odpověď na otázku, proč o EK píšeš je to stejně validní odpověď jako "Přesto se domnívám, že by Kartágo mělo být zničeno".
    Jinak popravdě je místy poněkud matoucí se v těch termínech vyznat - Rada Evropy, Evropská rada a Rada Evropské unie... Bych rád věděl, aniž byste hledali, čemu z těchto institucí myslíte, že předsedá Tusk (dříve Rompuy)? :o)
    upraveno 27. června 2016
    @Dreamer
    Jó když Sever válčil s Jihem, a zem jde do války,
    na polích místo bavlny teď rostou bodláky... :)
    upraveno 27. června 2016
  • @Jay Netuším, ale není to Rada Evropské Únie? Rada Evropy nemá s EU snad ani moc společného. Dějiny evropské integrace jsem bral někdy před 4 lety a už se mi to vykouřilo z hlavy, se přiznám. :-D
  • @Vena Tak vidíš. K čemu tedy potřebujeme EU, když ty dotace mohou provádět i samostatné státy? :-)
    upraveno 27. června 2016
    @Jay
    No bavili jsme se tady o tom, jak je EU nedemokraticka. Ja timhle ukazuju, jak to neni pravda, ze EU funguje podobne, jako normalni staty.

@Magister_Peditum
    No nepotrebujem no. Ja jen ze dotace v zemedelstvi jsou casto jednim z hlavnich bodu kritiky EU. Pritom je to naprosto normalni vec.
    @Jay Jedna mnemotechnická, lze si zapamatovat, že Rada Evropy je organizace mimo EU (a tedy jejími členy jsou i nečlenové EU). Rada Evropy je "evropská OSN", k ní mimo jiné patří ten slavný soud pro lidská práva ve "Štrázburku" vzniklý na základě evropské úmluvy o lidských právech (malá odbočka profesora Nejedlého - úmluva je na rozdíl od Všeobecné deklarace lidských práv přijaté OSN právně závazná).

Horší je to s Evropskou radou a Radou Evropské unie, to přiznávám občas pletu i já, ač jsem evropské právo měl :)
  • @Vena No, zatím jsme se nedozvěděli, jakým způsobem tam ty dotace probíhají. Jen víme, že tam nějaké jsou.
    @Jay
    Vyrobni faktory ve vyspelych statech jsou nakladnejsi, nez v nevyspelych statech. Kriveni trhu je porad lepsi, nez zavislost na jinych statech, jejichz politika muze tvou zemi v budoucnu ohrozit.
  • @Vena: Já tvrdil, že nedemokratická? Byrokratická a neefektivní jsem tvrdil určitě, že bych vypustil slova o nedemokratičnosti si nejsem vědom. Určitě jsem mluvil o nevolené předchozí vládě ČR - "tzv.odborníků"...
    @Jay Ok, je to mozny, ja uz si moc nepomatuju, jak ta diskuze zacala :) .. Reagoval jsi po docela dlouhe dobe, tak se mi to z hlavy asi vytratilo.
  • @Vena: Někdy jo, někdy ne - díky mechanizaci může práci kterou jinde vykonává 100 lidí zvládnout v 10... Jako říkám, není to tak jednoduché.
    @Magister_Peditum
    No to je velka otazka, na kterou ti nedokazu odpovedet. O CAP (Common Agricultural Policy) v EU si muzes precist na strance europa.eu, FAQ:
    http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-13-631_en.htm

O ostatnich statech si asi budes muset vygooglit.
  • @Vena Jenže díky dotacím tu právě vznikly řepkové lány a orná půda se tu zastavuje satelitními městečky nebo fotovoltaikou... Tolik k té soběstačnosti. Soběstační jsme byli naposledy možná tak za komančů, kdy bylo všechno centrálně plánované, bohužel jsem byli díky tomu i 100 let za opicema.
    upraveno 27. června 2016
    @Vena proč to tlačí ceny dolů, když to likviduje rozdíl mezi jakoukoli konkurencí. Chci si koupit to, co potřebuju, ne to co potřebuje někdo jiný někde jinde (no ta bene co prodávající chce, abych si koupil). ISDS je zhůvěřilost, právě jedna z věcí, proč je tak nebezpečná TTIP. Prosazování podobných pravidel je právě na úrovni EU mnohem snazší než na úrovni státních parlamentů, protože jsou mnohem vzdálenější a řadový volič má mnohem menší šanci to kontrolovat resp. ovlivnit.
    upraveno 27. června 2016
    @flanker.27 Nelikviduje to rozdil v konkurenci. Zvysuje to nabidku. Zamezuje to monopolu nebo oligopolu. Kdyz budes mit na trhu jenom Skodovku, bude si moct nastavit vysoke ceny. Kdyz ti na trh prijde nekdo jiny (byt s nizsi kvalitou), bude muset snizit ceny i Skodovka.

Na ISDS neni nic spatneho, prave naopak. TTIP ma potencial byt pro nas velmi prospesna. Zvysi konkurenci a prime investice, coz nam zvysi standard zivota. Samozrejme je treba ji dobre vyjednat, temer urcite v ni budou veci, ktere budou docela kontroverzni. Uvidime, jestli za to bude stat.
  • @Vena: Když ona je práce a kvalifikovaná práce... mechanizace vyžaduje tu kvalifikovanou a pokud investicema zvedneš tlak na kvalifikaci, ta ti vzroste i ta cena práce a za chvíli řeíš stejný problém vyšperkovaný o cla - jako pokud je Evropa soběstačná není třeba regulovat aby se to konkrétní chovalo/pěstovalo zrovna tam a tam. Produkuje-li něčeho nadbytek, není důvod regulovat směrem dolů (neplatilo se nedávno za rušení vinic, nejsou vinice omezeny na plochu, smí se volně vysazovat)? - Ony ty dotace jsou prostě místy vysloveně blbé.
    @flanker.27: Dobře ty obrázky... :applause:
    @Magister_Peditum: Tak jsi ten výběr hezky omezil na 50:50 (a pak netrefil)... no jo, já se to ani neučil a trochu to jde mimo mě, tak bych to měl tipovačku 1/3 :o) Každopádně některé předpisy z Evropy (jakkoli jejich původ smysl dával) jsou lahůdka,... často připepřené českou sněmovnou,... o tom žádná. :o)
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.