Historie vojenství, od kyje k pušce

upraveno 12. ledna 2011 v Rozličný pokec
Máte oblíbené období co se vojenství týče? Starověký Egypt a válečné vozy převzaté od Hyksósů, řecké a makedonské falangy, římské legie či nahé Kelty, Germány pijící víno z lebek zabitých nepřátel, středověké rytíře, anglické lučištníky, husity s jejich rozvojem palných zbraní, arkebuzy a muškety, španělské tercie třicetileté války, 18. století s vojáky v pestrých uniformách pochodujících proti sobě za dělové palby, nebo moderní armádu s automatickými zbraněmi?
16263656768126

Komentáře

• flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 11. února 2016
    Nevím, na youtube to bylo normálně v rámci kanálu PBS jako standardní reportáž, ne žádná partyzánština. Tady je odkaz na komentář, který to video linkoval:
    http://www.aktualnikonflikty.eu/viewtopic.php?pid=29699#p29699
    V tom ruském článku (ti si samozřejmě pro přihřátí vlastní polívčičky nemohli nechat ujít) je ale naštěstí to video celé, včetně grafiky.
  • upraveno 11. února 2016
    upraveno 11. února 2016
    @Amaroun Představit strategii a aplikovat ji jsou dvě dost různé věci. Obrázky konkrétně začali pouštět až jako reakci na ruskou kampaň, přičemž jim nebylo zatěžko prezentovat záběry "hloupého ruského bombardování" jako "chytré americké".
    Říkat, že Tonda rozbil okno, zatímco kamarádím s Frantou, který zapálil barák, není objektivita.
    Neschopnost západu vysvětlit, kdo vlastně má má být ta umírněná opozice a v čem ta umírněnost spočívá, není objektivita.
    Mluvit o tom, že FSA někde drží frontu proti ISIL (aniž by bylo nějak známo, že tam mezi nimi vůbec probíhají nějaké boje), zatímco FSA a jiní "umírnění" začasto spolupracuje s An-Nusrou, není objektivita.
    BTW jaké hádání, že něco koriguji či uvádím nepřesnosti (nebo vyložené nesmysly) není hádání, je to jen korekce nebo uvádění toho, co je nepravda. Nepřisuzuj tomu jiný význam jen proto, že tak se ti to více líbí :)
  • upraveno 12. února 2016
    Jinak ano skutečnost se v zásadě liší od toho co prohlásil Putin: http://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-syria-russia-putin-idUSKBN0TU1B020151211
    Ať už proti ostatním zprávám nebo tomu videu co jsem postoval
  • @DanielSvatoš: Hmmm,... a přijde diskuze, že "v Rusku by se tohle stát nemohlo" vs. "Stát by se to mohlo, ale ta nahrávka by se nedostala na veřejnost"?
    Popravdě s tím, kolik existuje "zábavných" home-videí s manželi omdlívajícími na svatbě ani nevím, co tím chtěl autor článku říct (Vtipný to není, faux pas to není, co to teda je?). Jediné co mi z toho plyne je "překvapivý" fakt, že generálové USA nejsou nahrazeny stroji...
    upraveno 12. února 2016
    Dokonalé :applause:
    Tak já nevím. Přesun iráckých křesťanů jsem podporoval, ale když ono se rodině Battových nelíbí ubytování, že prý je ubytovali v pomalovaném kravíně a oni byli zvyklí na lepší...
    http://play.iprima.cz/zpravy-ftv-prima/zpravy-ftv-prima-11-2-2016
    (je to zhruba od 13:30, ale musí se člověk obrnit trpělivostí, než přeskáče několik reklam)
  • ježiš to nemělo být nějak proti-americký tak zas vyčilte
    @flanker.27
    Pokud tuším tak kazetové bomby byli zakázané někdy v roce 2008? Tedy několik let po válce v Iráku? Mimochodem, já kritizoval Assaduv režim za používání barelových bomb ne Ruský režim.

FSA není jednotlivý celek, ale nemám pocit, že by byli tak rozdělení aby spolupracovali některé skupiny s Putinem. Rozhodně to žádná skupina nepotvrdila, spíše naopak to FSA zamítá a ani se nedivím, když sleduji kde všude Rusové bombardují rebely, tak nemám pocit, že by někteŕe skupiny FSA podporovali jiné ne. Takže manipulace Putina?

Ano o spolupráci FSA a An-Nusry vím a považuji to za problém.

"Opět, co je to demokratická opozice a v čem její demokratičnost či alespoň umírněnost spočívá, není nikde uvedeno. Jak se to pozná?" A jak se pozná, že Assaduv režim je ten méně problémový? Tím, že budeš dokola opakovat, že legitimita je na jeho straně? Tady tenhle argument moc v občanské válce, kterou vyvolal sám Assad neplatí.

Aleppo: Ne ale nikdo jim tam kromě ISIS a Ruska/SAA tu vodu neodpojoval. :D

Rodina Battových - tak se mohou spakovat a jet zpátky. Jestli čekali Krejčírovu vilu, tak mají smůlu.

"mediální manipulace" to už je tvoje interpretace informací...
    upraveno 12. února 2016
    @Amaroun Jo, a Amerika (a Rusko) patří mezi země, které tuto dohodu nepodepsaly a nadále je používají.
    Pokud jde o to, kdo vyvolal válku, jak se taková válka vyvolá? Řekl bych, že ozbrojeným povstáním. Ani neustálým opakováním, že on je tím, kdo je za ni zodpovědný, se z toho nestane pravda. Obdobných nepokojů se odehrálo během "arabského jara" více v mnoha zemích. Např. v Bahrajnu (videa už jsem sem dával) došlo k brutální střelbě do demonstrantů, přesto nevím o tom, že by to vyvolalo jedinou reakci na mezinárodní úrovni a že by někdo bahrajnskou vládu vyzýval k odstoupení, naopak Saúdská Arábie, která v Sýrii podporuje povstalce, v Bahrajnu podpořila vládu.

Pokud si vezmu takovou průměrnou středovýchodní zemi, co uvidím. Obyvatelstvo rozdělené do několika skupin náboženských (i jen v samotném islámu naleznu šíity a sunnity jejich odnože, wahhábisty, muslimské bratrstvo a nejrůznější další militanty), společenských (ultrabohatá vládnoucí skupina/třída/vrstva vs. takřka nemajetní obyvatelé, mnohdy negramotní) a etnických. A tohle nejsou skupiny, které by měly jakoukoli tradici v mírovém dialogu. Představa "nechme jim demokracii v našem pojetí se neosvědčila od Libye po Afghánistán a situace po "zavedení demokracie" tam není lepší (ba spíše naopak) než předtím.

Ve chvíli, kdy tam není síla, která by nejen dokázala něco z toho zajistit, ale dokonce k tomu měla nějakou širokou podporu obyvatelstva je pro mě skutečně jedinou myslitelnou alternativou osoba typu Asad, který alespoň nepopravuje za čarodějnictví, nepraktikuje mnohoženství a minimálně alávité žijí víceméně evropským způsobem života.

Můj scénář pro Sýrii bez někoho jako Asad je Libye, země v chaosu, kde si budou desítky lokálních vládců vládnout dle svého a případně válčit se sousedními "kmeny".
    "Pokud jde o to, kdo vyvolal válku, jak se taková válka vyvolá? Řekl bych, že ozbrojeným povstáním. Ani neustálým opakováním, že on je tím, kdo je za ni zodpovědný, se z toho nestane pravda." Hmm takže protestující vyjadřovali svobodné svůj nesouhlas. Assadovi složky tam vtrhli s tanky a začali ostřelovat protestující - hmm jasný válku začali protestující - měli se nechat postřílet =D. Geniální
    Ihned popřeme něco jako je Francouzská revoluce, protože to bylo taky nelegitimní. :D Nebo Husitské povstání - tam taky bylo radikálu. Naštěstí si umírnění z obou stran uvědomili, že zrovna ty radikální skupiny moc prospěšné nejsou.

Tak relativně jedna frakce by odpadla kdyby jí uměle nepodpořili Rusové... Protože tam mají svůj geopolitický zájem. :roll:
    upraveno 12. února 2016
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 13. února 2016
  • http://www.novinky.cz/zahranicni/blizky-a-stredni-vychod/394700-turecko-pripustilo-ze-se-saudskou-arabii-zahaji-pozemni-operaci-v-syrii.html
    :D tak to jsem zvědavej
    vsadím se že největší nápor půjde na Assadovi jednotky a IS se nějak záhadně vyhnou :D
    @DanielSvatoš Saůdové jsou bezzubí, v Jemenu jim to jde jako psovi pastva, Turecko, to bude horší, už pro jejich současné vztahy s Ruskem. Ostatně mám pocit, že za posledních asi 300 let spolu málo zemí válčilo častěji než Rusko s Tureckem (tuším dohromady asi 13x).
  • to mě právě zajíma jak se ve vzduchu bodou motat ruská, saudská, turecká a koaliční stíhači když už teďka je docela těsno a jestli když se turci/saudové pustí do Assada jak na to bude reagovat ruské letectvo
  • upraveno 13. února 2016
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
  • upraveno 14. února 2016
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    @Amaroun Počkej až padne několik tureckých vojáků při ruském náletu, dám krk za to, že Turci začnou křičet, že je ti zlí Rusové napadli a začnou se dovolávat Článku 5.

Do konfliktu v Sýrii a aktuálně v Iráku jsou zapojení od začátku, díky podpoře z Turecka se ISIS dávno nezhroutil, navíc Turecko podporuje nejrůznější ozbrojené bandy na území Sýrie, minimálně tím, že nechá žoldáky ze zahraničí procházet přes své území
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.