Historie vojenství, od kyje k pušce

upraveno 12. ledna 2011 v Rozličný pokec
Máte oblíbené období co se vojenství týče? Starověký Egypt a válečné vozy převzaté od Hyksósů, řecké a makedonské falangy, římské legie či nahé Kelty, Germány pijící víno z lebek zabitých nepřátel, středověké rytíře, anglické lučištníky, husity s jejich rozvojem palných zbraní, arkebuzy a muškety, španělské tercie třicetileté války, 18. století s vojáky v pestrých uniformách pochodujících proti sobě za dělové palby, nebo moderní armádu s automatickými zbraněmi?
16061636566126

Komentáře

  • @hodor_the_king @Achileus Jsem snad králík? Navíc jabka a hrušky nemusí být vždycky zelené.
    Hrušky teda nejím, ale jablka občas (když začínám pociťovat akutní avitaminózu), ovšem pouze za podmínky, že jsou takové ty žluté s kožnatou slupkou, co jsou na ní černý ďubky.
    Třeba včera jsem si k večeři objednal vepřovou panenku a sázené vejce. Světe div se, vejce mi nepřinesli, ale zato mi talíř zarovnali PAMPELIŠKOU??? Kam ten svět spěje.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    Velbloud napsal(a):

    zato mi talíř zarovnali PAMPELIŠKOU??? Kam ten svět spěje.

    Hmmmm, rukola, slint.
    Radši se moc nerouhej - já teď mám v hajzlu žlučník, takže nemůžu žrát nic. Co bych dala za rukolu s parmazánem a dresinkem...
  • @Velbloud a co okurky nebo olivy? to na králíky nehodíš ;)
  • @hodor_the_king: Okurky nepapám, když nejsem přinucen (nakládaný ani když jsem nucen). Olivy uznávám, jsou důležitou součástí stravy, protože z nich je olej a na tom se smaží. Ale zpracovány na výsledný poživatelný produkt už zase většinou nejsou zelené.
    @Krisa: To je mi tě moc líto. Ale přinesla jsi mi cenné poučení, protože teď alespoň vím, čím mě to chtěli nakrmit...
  • @Velbloud (jako velký milovník ovoce, zeleniny a tomu příbuzných věcí - bez ohledu na barvu - si to prostě neodpustím. ... omlouvám se za OT)
    ....cukety? pistácie? kiwi? majoránka nebo jiné koření?
  • když už jsme u toho tak se mi zdálo že jsem jedl hrušky a teď na ně mám obrovskou chuť :D
  • Ne, jednou do roka možná, ne. Koření pravda moc neovlivním (musel bych si vařit), takže když je ta marjánka na mase, tak ji neseškrabuji. To stejné se týká i polévek a dalších kombinovaných poživatin (petržel z nich taky nevybírám).
    Jinak takový postřeh. Toto téma je, co se tak dívám, OT poměrně setrvale. :-)
  • @DanielSvatoš: Taky mi z toho vyhládlo. Úplně cítím, jak se mi dvě stěny žaludku třou o sebe. Jeden můj přítel říkal, že na to je nejlepší mezi ně vložit bůček.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Spojac názov témy a súčasnú diskusiu. Potraviny ako historická zbraň?
  • upraveno 6. února 2016
    Gepeto napsal(a):

    Spojac názov témy a súčasnú diskusiu. Potraviny ako historická zbraň?

    To sis zrovna nevybral dobré téma z hlediska toho, že Assaduv režim se snažil vyhladovět Madayau a nejspíš se bude snažit stejným způsobem zlomit odpor v Allepu za pomocí Hizballáhu a Rusů. Podle všeho okolo 70 000 lidí nečekají na příchod Assada aby ho mohli vítat, ale čekají na zavřených hranicích Turecka, aby spíše mohli pryč

    Je to tak trošku paradox, že Zeman, který je proti-uprchlický zároveň podporuje Putina, který zase nemá zájem aby uprchlická krize skončila. Ruská letadla víceméně ničí civilní infrastrukturu (minimálně utočí na Daeš). Ale není se čemu divit, jak se zdá cílem Assada a Putina je totálně dehonestovat životní úroveň na straně rebelů, což je tak jediná strategie, jenž jim zbývá aby dokázali vyhrát válku, kde civilní obyvatelstvo není na straně Assada, respektive dokáže zůstat krotké Tomu by odpovídalo počet barelových bomb, jenž spadne na civilní objekty, způsob ruského bombardování (dumb bombs) a i nakonec statistiky ruských náletů.

    http://warincontext.org/2016/02/05/russian-bombing-triggers-civilian-exodus-from-aleppo/

    Nic moc situace. Pěkně blbé bude, pokud se do práce vrhnou i Turci. Irán, Hizballáh už tam je - proč ne někdo další... :roll:
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 7. února 2016
    Tak to bychom měli opět pár nesmyslů. Co se týče bombardování:
    http://www.armadninoviny.cz/ruske-letectvo-v-syrii-presne-bombardovani-hloupymi-bombami.html

    Barelová bomba je prosím podomácku dělané provizorní zařízení, to je zase taková ta věc, kdy někdo pustí zprávu s obsahem, kterému vlastně nerozumí a další to po něm přebírají a kopírují, protože nikoho nenapadne se zabývat termíny.

    Co se infrastruktury týče, na aktuálních konfilktech lze nalézt už několik případů, kdy měli údajně Rusové bombarodat pekárnu, pokaždé se ukázalo, že příslušná budova byla zničena dávno před tím, než na ni měl být podniknut nálet.

    No a co se týče humanitárních pracovníků, tak zvláštní je, že do nemocnic se už trefili Američané v Afghánistánu, Saúdové v jemenu dokonce opakovaně, ale na přetřes vždycky přijde Rusko, ačkoli nikdo nikdy nebyl schopen udat, kde že se ta nemocnice měla nalézat. O tom už jsem taky psal, ale jak vidno stokrát opakovaná lež (dobrá, v tomto případě nijak nezdrojovaná a neověřená informace) se stává pravdou.

    Něco k hladomoru v Madaye (nevím, jestli to správně skloňuju):
    http://medzicas.sk/nechutna-propaganda-slovenskej-edicie-portalu-parlamentni-listy/
    http://www.aktualnikonflikty.eu/viewtopic.php?pid=37874#p37874

    Ano, pokud do toho půjde Erdogan, který zavírá novináře a důstojníky upozorňující na jeho obchody s Daešem, pak to bude zajímavé, ale osobně o tom pochybuji, zatím vždycky když šlo do tuhého, tak utekl pod křídla NATO.
  • upraveno 7. února 2016
    Hmm barelová bomba je prosím Assadem používaná docela dlouho a je spousta záběrů kdy je shazovaná z vrtulníku do zalidněných oblastí. Je mi jedno kde si jí vyráběj, jestli doma na ponku nebo v továrně, faktem je, že je to nepřesné a že to není účinné proti armádním cílům.

    "data" z fór neberu, je to bez kontextu a bez referencí. Vygooglit si ty města dokážu taky. A je mi jedno jestli byla zničená už před tím protože jsem četl, že mohla už být otevřená znovu. Nakonec tak pekárna to nebyla jenom jedna, že jo...

    Bombardovat si mohou přesně jak chtěj, pořád je to ale o tom, že bombardují civilisty (II). Ale to, že Rusové se o civilní ztráty moc nezajímají, je docela vážné známa věc. O tom už referovala novinářka Petra Procházková v rámci své účasti v Afghánistánu, že je podstatný rozdíl mezi spojeneckým náletem a ruským náletem ( A to je člověk, který má ruskou kulturu v oblibě).
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 7. února 2016
    @Amaroun Když už tak myslíš bomby kazetové, což je dost rozdíl a vypovídá to o zdrojích, které používáš. A mimochodem byla a je používána též americkou a britskou armádou v Iráku i Afghánistánu nebo Izraelem v Libanonu.

    Ber si co chceš, nejde konečně o "data z fór", ale o linky (tedy zdroje) v nich, jak sis jistě (ne)všiml :) (ostatně to by tvé proklamace a linky byly také jen data z fór) :)

    Pokud jde o Aleppo, imagetak to je rozdělené od roku 2012 a už dlouho vypadá tak jako tom videu, ať už si člověk my¨slí o ruském bombardování cokoli, tak takto vypadalo dávno před tím, než se v Sýrii objevilo první ruské letadlo. Přičemž znovu připomínám, v Sýrii neexistuje žádná jednotná "demokratická" opozice, ale stovky skupin, které bojují v té či onaké koalici tu s vládou, tu s ISILem, tu mezi sebou. Kdo má tvořit tu demokratickou opozici, která se nemá bombardovat, jaké jsou představy o politice této opozice a v čem jsou spatřována pozitiva, to nikdy nikdo nevysvětlil.

    Ještě k tomu bombardování civilistů, znovu připomínám, že z nějakého důvodu to všichni vyčítají Rusku příp. Asadovi, přičemž v občanské válce v Iráku zahynulo přes 100 000 lidí. A teď nehodlám ani náhodou tvrdit, že v Sýrii nezahynuli civilisté v řádově srovnatelných počtech (nebo že žádná ruská bomba nikdy netrefila civilisty), jen říkám, že bitvy ve městech Sadr či Fallůdža vypadaly dost podobně jako v Aleppu či na předměstí Damašku. A v tom prvním případě šlo o Američany, takže jednostranně vypichovat, že speciálně Rusy či Asada civilové nezajímají považuju za mírně neobjektivní. :)

    BTW toto je mapa situace okolo Aleppa ze soboty večer. Na severu došlo v týdnu k vyproštění měst Nubl a Al-Zahra z dvouletého obklíčení, jak už jsem zmiňoval ve spolupráci SAA a YPG, na západě se uzavírá kotel kolem jednotek ISILu (to je jak SAA a Rusové nebojují s ISILem :) ) severně od jezera al Jaboul

    image

    image
  • upraveno 7. února 2016
    Já to moc dobře vím jak to vypadalo od roku 2012. Mne jde o výpověď těch lidí.

    Tak já nevím proč YPG v západní enklávě bojuje proti FSA, která tam drží frontu proti Daeši. FSA na východě je jak se zdá v koalici s SDF

    "Kdo má tvořit tu demokratickou opozici, která se nemá bombardovat, jaké jsou představy o politice této opozice a v čem jsou spatřována pozitiva, to nikdy nikdo nevysvětlil." Sorry, že máj jiný problémy no ze SAA, ale něco málo je vysvětleno v těch armádních novinách. Myslím si, že v první řadě jim jde o přežití. :-?

    A ano o postupu tiger jednotek vím... To je tak zatím jediný úspěch SAA proti ISIL
  • upraveno 7. února 2016
    Sorry za OT, budu se kát.

    @Velbloud Jestli máš takový vztah k ovoci a zelenině, tak mi tě je líto. Nejvíc mě dokážou naštvat názory, že zdravé jídlo není dobré. Nebo že se nedá výborně uvařit z adekvátních surovin... to jsou jen výmluvy, lenost a nevědomost.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 7. února 2016
    To je tak zatím jediný úspěch SAA proti ISIL
    A co probojování se k Palmýře? Zničení ropných zásobníků a konvojů? To je primitivní logický klam "žádný pravý Skot". Asi jako kdyby někdo za 2. světové války řekl "ale odvrácení invaze v bitvě o Btiránii byl jediný váš úspěch." Prostě blbost :). Krom toho toto tažení západně od Aleppa je dlouhodobá kampaň, např. letecká základna Rasin El Aboud byla rovněž dva roky obléhána, teprve před vánoci bylo obklíčení proraženo a nyní odtamtud pokračuje útok proti ISIL.

    FSA "drží frontu proti ISIL?" Oni bojují všichni se všemi, to stále nejsi schopen pochopit. Z nějakého důvodu přetrvává přesvědčení, že FSA (i když ona žádná jednotná FSA fakticky dávno neexistuje, je to konglomerát desítek různých skupin, z nichž některé zase bojují i mezi sebou) může střílet po SAA, po YPG a dalších, ale nikdo po nich nesmí střílet nazpátek :). A stále chybí odpověď na otázku, čím že si vysloužili punc demokratické opozice. Ti, kteří měli být jejími členy a byli vycvičeni Američany, v lepším případě utíkají ze Sýrie, v horším dezertují právě k ISIL, proti kterému údajně bojují (není to moc vidět) :)

    Mimochodem toto je aktuální mapa celé Sýrie dle wikipedie:

    image

    Lze si snadno všimnout, že vládní jednotky mají desítky míst, které musí kontrolovat, aby vůbec zabezpečili logistiku, přesun jednotek na klíčová místa a podobně. Krom toho není možné být např. u Aleppa otočen jen čelem k ISIL a nechat si střílet do zad.

    Útok na severu od Aleppa, který vyprostil z dvouletého obklíčení NUbl, také přerušil zásobovací linie pro "demokratrickou opozici" z Turecka. Sice stále kontrolují část hranice na severu provincie Latákia, ale to jsou vesměs hornaté oblasti, přes které je obtížné dodávat větší objem vybavení. Navíc tam rozsáhlá území ovládá An-Nusrá, což tedy není demokratická opozice ani teoreticky :)
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @flanker.27 To množství černé je depresivní, nemůžu to přečíst, ale co je ten obklíčený kordón vlády na jih od kurdských držav?
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 7. února 2016
    @Amaroun
    image
    Okrem toho ak ich vyhladuvávajú tak práve je to opak používania jedla ako zbraň.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @Tyrion Lannister To je letecká základna Deir ez-Zor (nevím, jak je správná transkripce, viděl jsem ji v několika různých podobách). O ni se bojuje už od roku 2012, původně ještě s neISILovskou opozicí (která má mimo jiné odpovědnost za "Masakr v Hatla" - spáchaný v roce 2013 ve společné kooperaci FSA a An-Nusry). Základnu brání syrská národní garda po vojenské stránce celkem úspěšně (hlavně v prosinci 2014 odrazila těžký útok ISILu, ale bude zřejmě trvat ještě dlouho, než se tam SAA probojuje.

    Mimochodem, když jsme u těch obklíčených letišť, severně od Aleppa (skoro u hranic s Tureckem) byla takhle dlouho obléhána FSA a An-Nusrou základna Menagh, která nakonec byla dobyta po ročním obléhání (srpen 2012-srpen 2013).

    Jinak je třeba brát ty velikosti ovládaných území trochu s rezervou, východ země tvoří především poušť a obyvatelstvo je soustředěné obvykle kolem řek a silnic, ty oblasti mezi tím jsou vesměs prázdné a není tam ani moc kde ustavit nějaké obranné linie.
  • @Mellien
    ...kde to můžu podepsat? :applause:
  • @hodor_the_king Musíme šířit jedine právě náboženství jménem zdravý životní styl :D
  • @hodor_the_king @Mellien: Jestli to trochu nepřeháníte. Já Vám přece nevymlouvám konzumaci zdravé stravy a ani jsem neřekl, že co je zdravé, musí být zákonitě hnusné. Řekl jsem, že zelená není přirozená barva jídla a přiznávám, že jsem to myslel trošku ze srandy (třeba vemte si, kdy je zelené takové maso), a pak už Vás jenom trochu dráždím. :-) Ale třeba takový špenát na sladko a bramborovým knedlíkem a vajíčkem na tvrdo je nepopiratelně zelený a ten mi chutná...
  • @Velbloud Tak jako srandu to beru, taky jsem to nemyslel smrtelně vážně a nenachystal si na tebe hranici a pochodni (ehm...). Ale na druhou stranu, tak často slýchávám takové bláboly (viz můj příspěvek), že se někdy opravdu musím přemáhat. Mezi nejlepší srandy patří výmluvy, že je zdravé jídlo drahé. A pak u dotyčného vidíš v košíku hranolky, brambůrky, 5 druhů salámů atd :D Těch evergreenů je tam mnoho.

    Já se hrdě biji za zdraví a správnou stravu a baví mě to. A samozřejmě musím své osvícení šířit do všech koutů vesmíru, že jo :D
  • @Mellien: Úplně cítím, jak jsem se vyhnul upálení. :-)
  • @Mellien to já jsem hlavně vysloveně alergická na rčení o králících a jiných býložravcích, pro které je zdravé jídlo určené .... a nejlepší jsou ti lidi, kteří si to automaticky spojují s vegetariánstvím :D
  • Trošku nadhledu by nezaškodilo.
  • @hodor_the_king Jojo. To byla stranda na gymplu, když jsem se dal na zdravý životní styl. Dělal jsme si sám obědy/svačiny do školy. Občas jsem si brával saláty třeba se sýrem do krabiček a první týdny jsem se musel obrnit proti podobně vedeným řečem. Časem to ale každého omrzelo :D
  • upraveno 9. února 2016
    @Mellien když mluvíš o škole/jídle tak mi vybavila hra co jsme vymysleli na základce :) člověk musel sníst polévku a když si přidal další tak ostatní museli taky a záleželo kdo vydrží nejvíc a pak taky existoval "žolík" a to byl bonus :D asi se vám to nezdá nějak zajímavé ale polévky byli...no takové pochybné kvality a to zvláště jedna co se zvala "norská rybí" :D jednou museli dva lidé odejít po obědě kvůli nevolnosti :D
    a aby se neřklo že jsem ot
    http://www.liveleak.com/view?i=ece_1454879319
    no nechtěl bych
  • Mellien napsal(a):

    @hodor_the_king Jojo. To byla stranda na gymplu, když jsem se dal na zdravý životní styl. Dělal jsme si sám obědy/svačiny do školy. Občas jsem si brával saláty třeba se sýrem do krabiček a první týdny jsem se musel obrnit proti podobně vedeným řečem. Časem to ale každého omrzelo :D

    Copak zdravé svačiny, ale jmelí....!!!

Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.