Historie vojenství, od kyje k pušce

upraveno 12. ledna 2011 v Rozličný pokec
Máte oblíbené období co se vojenství týče? Starověký Egypt a válečné vozy převzaté od Hyksósů, řecké a makedonské falangy, římské legie či nahé Kelty, Germány pijící víno z lebek zabitých nepřátel, středověké rytíře, anglické lučištníky, husity s jejich rozvojem palných zbraní, arkebuzy a muškety, španělské tercie třicetileté války, 18. století s vojáky v pestrých uniformách pochodujících proti sobě za dělové palby, nebo moderní armádu s automatickými zbraněmi?
16061636566126

Komentáře

• @hodor_the_king @Achileus Jsem snad králík? Navíc jabka a hrušky nemusí být vždycky zelené.
    Hrušky teda nejím, ale jablka občas (když začínám pociťovat akutní avitaminózu), ovšem pouze za podmínky, že jsou takové ty žluté s kožnatou slupkou, co jsou na ní černý ďubky.
    Třeba včera jsem si k večeři objednal vepřovou panenku a sázené vejce. Světe div se, vejce mi nepřinesli, ale zato mi talíř zarovnali PAMPELIŠKOU??? Kam ten svět spěje.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
  • @Velbloud a co okurky nebo olivy? to na králíky nehodíš ;)
  • @hodor_the_king: Okurky nepapám, když nejsem přinucen (nakládaný ani když jsem nucen). Olivy uznávám, jsou důležitou součástí stravy, protože z nich je olej a na tom se smaží. Ale zpracovány na výsledný poživatelný produkt už zase většinou nejsou zelené.
    @Krisa: To je mi tě moc líto. Ale přinesla jsi mi cenné poučení, protože teď alespoň vím, čím mě to chtěli nakrmit...
  • když už jsme u toho tak se mi zdálo že jsem jedl hrušky a teď na ně mám obrovskou chuť :D
  • Ne, jednou do roka možná, ne. Koření pravda moc neovlivním (musel bych si vařit), takže když je ta marjánka na mase, tak ji neseškrabuji. To stejné se týká i polévek a dalších kombinovaných poživatin (petržel z nich taky nevybírám).
    Jinak takový postřeh. Toto téma je, co se tak dívám, OT poměrně setrvale. :-)
  • @DanielSvatoš: Taky mi z toho vyhládlo. Úplně cítím, jak se mi dvě stěny žaludku třou o sebe. Jeden můj přítel říkal, že na to je nejlepší mezi ně vložit bůček.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Spojac názov témy a súčasnú diskusiu. Potraviny ako historická zbraň?
  • upraveno 6. února 2016
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 7. února 2016
  • upraveno 7. února 2016
    upraveno 7. února 2016
  • upraveno 7. února 2016
  • upraveno 7. února 2016
    Sorry za OT, budu se kát.

@Velbloud Jestli máš takový vztah k ovoci a zelenině, tak mi tě je líto. Nejvíc mě dokážou naštvat názory, že zdravé jídlo není dobré. Nebo že se nedá výborně uvařit z adekvátních surovin... to jsou jen výmluvy, lenost a nevědomost.
    upraveno 7. února 2016
  • Tyrion LannisterTyrion Lannister The Mannis strikes back!!!!!!
    @flanker.27 To množství černé je depresivní, nemůžu to přečíst, ale co je ten obklíčený kordón vlády na jih od kurdských držav?
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    upraveno 7. února 2016
    @Tyrion Lannister To je letecká základna Deir ez-Zor (nevím, jak je správná transkripce, viděl jsem ji v několika různých podobách). O ni se bojuje už od roku 2012, původně ještě s neISILovskou opozicí (která má mimo jiné odpovědnost za "Masakr v Hatla" - spáchaný v roce 2013 ve společné kooperaci FSA a An-Nusry). Základnu brání syrská národní garda po vojenské stránce celkem úspěšně (hlavně v prosinci 2014 odrazila těžký útok ISILu, ale bude zřejmě trvat ještě dlouho, než se tam SAA probojuje.

Mimochodem, když jsme u těch obklíčených letišť, severně od Aleppa (skoro u hranic s Tureckem) byla takhle dlouho obléhána FSA a An-Nusrou základna Menagh, která nakonec byla dobyta po ročním obléhání (srpen 2012-srpen 2013).

Jinak je třeba brát ty velikosti ovládaných území trochu s rezervou, východ země tvoří především poušť a obyvatelstvo je soustředěné obvykle kolem řek a silnic, ty oblasti mezi tím jsou vesměs prázdné a není tam ani moc kde ustavit nějaké obranné linie.
  • @Mellien
    ...kde to můžu podepsat? :applause:
  • @hodor_the_king Musíme šířit jedine právě náboženství jménem zdravý životní styl :D
  • @hodor_the_king @Mellien: Jestli to trochu nepřeháníte. Já Vám přece nevymlouvám konzumaci zdravé stravy a ani jsem neřekl, že co je zdravé, musí být zákonitě hnusné. Řekl jsem, že zelená není přirozená barva jídla a přiznávám, že jsem to myslel trošku ze srandy (třeba vemte si, kdy je zelené takové maso), a pak už Vás jenom trochu dráždím. :-) Ale třeba takový špenát na sladko a bramborovým knedlíkem a vajíčkem na tvrdo je nepopiratelně zelený a ten mi chutná...
  • @Velbloud Tak jako srandu to beru, taky jsem to nemyslel smrtelně vážně a nenachystal si na tebe hranici a pochodni (ehm...). Ale na druhou stranu, tak často slýchávám takové bláboly (viz můj příspěvek), že se někdy opravdu musím přemáhat. Mezi nejlepší srandy patří výmluvy, že je zdravé jídlo drahé. A pak u dotyčného vidíš v košíku hranolky, brambůrky, 5 druhů salámů atd :D Těch evergreenů je tam mnoho.

Já se hrdě biji za zdraví a správnou stravu a baví mě to. A samozřejmě musím své osvícení šířit do všech koutů vesmíru, že jo :D
  • @Mellien: Úplně cítím, jak jsem se vyhnul upálení. :-)
  • @Mellien to já jsem hlavně vysloveně alergická na rčení o králících a jiných býložravcích, pro které je zdravé jídlo určené .... a nejlepší jsou ti lidi, kteří si to automaticky spojují s vegetariánstvím :D
  • Trošku nadhledu by nezaškodilo.
  • @hodor_the_king Jojo. To byla stranda na gymplu, když jsem se dal na zdravý životní styl. Dělal jsme si sám obědy/svačiny do školy. Občas jsem si brával saláty třeba se sýrem do krabiček a první týdny jsem se musel obrnit proti podobně vedeným řečem. Časem to ale každého omrzelo :D
  • upraveno 9. února 2016
    @Mellien když mluvíš o škole/jídle tak mi vybavila hra co jsme vymysleli na základce :) člověk musel sníst polévku a když si přidal další tak ostatní museli taky a záleželo kdo vydrží nejvíc a pak taky existoval "žolík" a to byl bonus :D asi se vám to nezdá nějak zajímavé ale polévky byli...no takové pochybné kvality a to zvláště jedna co se zvala "norská rybí" :D jednou museli dva lidé odejít po obědě kvůli nevolnosti :D
    a aby se neřklo že jsem ot
    http://www.liveleak.com/view?i=ece_1454879319
    no nechtěl bych
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.