flanker.27. BTW: Když už jsi to načal, tahle víra v "ušlechtilou krev" mi jde trochu proti srsti. Kdykoliv se mezi prostým lidem objeví někdo s nějakým nadáním, začne se řešit, která urozená osoba ho zplodila. Božena Němcová, prý matka sestra kněžny Zaháňské, Neruda, matka posluhovala u Barranda, určitě je to jeho otec, TGM, otec prý nějaký šlechtit, už nevím, kdo.
Tyna: Bohužel jsem po ruce neměl rodokmen někoho ze sprostýho, a tohle tak pěkně sedělo věcně i časově :) Ale já tu teorii nevymyslel, naopak dokazuju, že je mylná :)
Tak jo a je to za mnou... Hele, nechcete to tady přejmenovat? O Mel a Standovi je možná nějakejch 25%. Čo sa týka mňa a viery, som panteistka, teda boh nie je niekde vonku, ale všade okolo mňa a vo mne a je hmotou aj tým spirituálnym navyše. Považujem každú formu existencie za božskú vo svojej podstate a teda sa snažím mať ku všetkému trocha úcty a nájsť v tom nejaké zaľúbenie a mojim cieľom je čo najlepšie tomuto svetu porozumieť a vychutnať si ho. Samozrejme v praxi musím byť praktická, takže ajkeď niečo ocením, ak vidím, že to spôsobuje bordel, tak to podporovať nebudem. Myslím, že je vo mne aj dosť animizmu a asi mám bližšie k tomu neopohanstvu (a new age) než kresťanstvu. Vo všeobecnosti je môj prístup dosť eklektický, teda ak narazím na nejaké presvedčenie, vyberiem si z neho to, čo sa mi páči a zvyškom sa riadiť nemienim. Je to troška ubermensch. Ešte si myslím, že existujú paralelné vesmíry a že každá uzavretá jednotka (atóm, bunka, živočích, planéta, galaxia...) sa dá považovať za svet (takže svety zložené zo svetov) a majú povahu fraktály a stále komplykovanejších a komplexnejších a "vyšších" organizmov. Myslím, že ekosystém radím vyššie, než ľudského jedinenca a verím, že má vedomie, akurát že my ako nižšia forma/čiastka (bunka) nie sme schopný pojať niečo také. Je v našom záujme podporovať úšpešné fungovanie systému a ak systém nefunguje, pokúsiť sa o jeho nápravu. Samozrejme je prirodzené, že systémy časom odumierajú a nahrádzajú ich iné, je to vlastne skvelé, pretože inak by tie iné asi nemali šancu vzniknúť. Podstatné je, aby sa nejako pokračovalo. To je ostatne vštepené človeku (prežiť a zaistiť pokračovanie rodu) a myslím, že i podstata vesmíru. Continuation of change/evolvement. A myslím, že to nie je lineárne, ale prebieha v cykloch. Otázkou je, či majú podobu špirály, alebo kruhu. Odpoveď na to nájsť neviem, takže sa uspokojím s tým, že budem žiť najlepšie ako viem a to pre mňa znamená aj diskutovať s vami tu na icefire.cz. :) A teď k Mell a Standovi. Páčilo sa mi, ako ktosi napísal, že Stannis potrebuje Mellisandru aj Davosa, lebo ona dodáva zapálenie, iniciatívu, víziu a taký ten drive, zatiaľ čo Davos uzemňuje, brzdí. Je fakt, že Mel má na Stannisa dosť negatívny vplyv. Keby neprišla a Stannis by sa nechal viesť Davosom, bol by perfektne v poriadku. Ľudstvo by bolo tiež perfektne v poriadku, keby sa už nejaký ten milión rokov nehnalo za niečím lepším a väčšou mocou, ale odtiaľ, kde stojíme teraz, želáme si, aby naši predkovia ostali v jaskyniach? Nemali by sme zbrane hromadného ničenia, úžasné ekologické nepríjemnosti, inkvizíciu... Ale ani iné veci. Mell je to riziko, že všechno pujde do kytek, ale ak nestratíme Davosa a vlastnú súdnosť, môžme to ukorigovať a dosiahnuť niečo nové a väčšie. Takže áno, Stannis ich potrebuje oboch a som rada, že Mell dorazila. A dúfam, že to, kam sa ženie, nie je ultimátna zaslepená skaza. Pred Tancom som sa nevedela zbaviť podozrenia, že to všetko sú len rečičky a všetkých balamutí pre niečo iné. Teraz viem, že ona tomu úprimne verí, ba čo viac, pomaly zisťuje, že veci môžu byť inak, než sa zdajú, takže má u mňa body plus. Na druhej strane robí veci, s ktorými vrcholne nesúhlasím. Rozhodne však má v sebe niečo fascinujúce. Má v sebe oheň a všetko to, čo sa s ním spája. Bojím sa a teším zárove a som skeptická, lebo i samotná Mel, cez všetko jej sebaisté rečnenie tápa. A musím uznať, že dokáže svoju moc slušne zúžitkovať. Javí sa mocnejšia, než je a získava patričný rešpekt.
Melisandře zazlívám hlavně Renlyho. Ať je knežka sebevíc promiskuitní, zničení možného spojenectví mezi byť na štíru, tak bratry Renlym a Stanislavem je něco, co fakticky zajistilo Lannisterům spojenectví s Jihem. Válka mohla být vyřešena už na konci Střetu...
Tak víš, ono to bylo možné spojenectví, nebo ještě možnější likvidace. V tomhle by si s Tywinem rozuměla, ten taky argumentoval, že Rudá svatba, ač pěkně mrzké to porušení práva hosta, byla daleko čistějším řešením než další týdny dlouhé natahovaní se s armádami severu.
@Aviv Jenže ač by to spojenectví bylo nejisté, Renly a Stannis je síla, která by smetla vše, co by jí stálo v cestě. To by bylo rychlejší řešení než nějaké intriky...Samozřejmě by potom mezi bratry nastaly nějaké spory, vše to ale ztroskotalo na neochotě Stannise se dohodnout, s Mel šeptající mu do ucha.
Tak tohle už si tak dobře nepamatuju, nevím jestli Standu přemlouvala k spolupráci, nebo zatvrzelosti, ale ta jeho zatvrzelost byla opravdu kamenem úrazu. Kdyby se bratři dohodli alespoň na dočasné spolupráci, to bych byla taky radši.
Stannis je hlavně příliš čestný, aby vychcaně se naoko spojil s bratrem a odstranil ho až potom (což by nebyl problém) a veškeré spojenectví mezi nimi bylo podmíněno tím, že buď Renly uzná Stannise za krále nebo Stannis za Renlyho. Takže dohoda v situaci jaká byla nebyla možná, protože by Stannis musel porušit svoje zásady.
Komentáře
Ale já tu teorii nevymyslel, naopak dokazuju, že je mylná :)
Jsou rozkošní :-)
Čo sa týka mňa a viery, som panteistka, teda boh nie je niekde vonku, ale všade okolo mňa a vo mne a je hmotou aj tým spirituálnym navyše. Považujem každú formu existencie za božskú vo svojej podstate a teda sa snažím mať ku všetkému trocha úcty a nájsť v tom nejaké zaľúbenie a mojim cieľom je čo najlepšie tomuto svetu porozumieť a vychutnať si ho. Samozrejme v praxi musím byť praktická, takže ajkeď niečo ocením, ak vidím, že to spôsobuje bordel, tak to podporovať nebudem. Myslím, že je vo mne aj dosť animizmu a asi mám bližšie k tomu neopohanstvu (a new age) než kresťanstvu. Vo všeobecnosti je môj prístup dosť eklektický, teda ak narazím na nejaké presvedčenie, vyberiem si z neho to, čo sa mi páči a zvyškom sa riadiť nemienim. Je to troška ubermensch. Ešte si myslím, že existujú paralelné vesmíry a že každá uzavretá jednotka (atóm, bunka, živočích, planéta, galaxia...) sa dá považovať za svet (takže svety zložené zo svetov) a majú povahu fraktály a stále komplykovanejších a komplexnejších a "vyšších" organizmov. Myslím, že ekosystém radím vyššie, než ľudského jedinenca a verím, že má vedomie, akurát že my ako nižšia forma/čiastka (bunka) nie sme schopný pojať niečo také. Je v našom záujme podporovať úšpešné fungovanie systému a ak systém nefunguje, pokúsiť sa o jeho nápravu. Samozrejme je prirodzené, že systémy časom odumierajú a nahrádzajú ich iné, je to vlastne skvelé, pretože inak by tie iné asi nemali šancu vzniknúť. Podstatné je, aby sa nejako pokračovalo. To je ostatne vštepené človeku (prežiť a zaistiť pokračovanie rodu) a myslím, že i podstata vesmíru. Continuation of change/evolvement. A myslím, že to nie je lineárne, ale prebieha v cykloch. Otázkou je, či majú podobu špirály, alebo kruhu. Odpoveď na to nájsť neviem, takže sa uspokojím s tým, že budem žiť najlepšie ako viem a to pre mňa znamená aj diskutovať s vami tu na icefire.cz. :)
A teď k Mell a Standovi. Páčilo sa mi, ako ktosi napísal, že Stannis potrebuje Mellisandru aj Davosa, lebo ona dodáva zapálenie, iniciatívu, víziu a taký ten drive, zatiaľ čo Davos uzemňuje, brzdí. Je fakt, že Mel má na Stannisa dosť negatívny vplyv. Keby neprišla a Stannis by sa nechal viesť Davosom, bol by perfektne v poriadku. Ľudstvo by bolo tiež perfektne v poriadku, keby sa už nejaký ten milión rokov nehnalo za niečím lepším a väčšou mocou, ale odtiaľ, kde stojíme teraz, želáme si, aby naši predkovia ostali v jaskyniach? Nemali by sme zbrane hromadného ničenia, úžasné ekologické nepríjemnosti, inkvizíciu... Ale ani iné veci. Mell je to riziko, že všechno pujde do kytek, ale ak nestratíme Davosa a vlastnú súdnosť, môžme to ukorigovať a dosiahnuť niečo nové a väčšie. Takže áno, Stannis ich potrebuje oboch a som rada, že Mell dorazila. A dúfam, že to, kam sa ženie, nie je ultimátna zaslepená skaza. Pred Tancom som sa nevedela zbaviť podozrenia, že to všetko sú len rečičky a všetkých balamutí pre niečo iné. Teraz viem, že ona tomu úprimne verí, ba čo viac, pomaly zisťuje, že veci môžu byť inak, než sa zdajú, takže má u mňa body plus. Na druhej strane robí veci, s ktorými vrcholne nesúhlasím. Rozhodne však má v sebe niečo fascinujúce. Má v sebe oheň a všetko to, čo sa s ním spája. Bojím sa a teším zárove a som skeptická, lebo i samotná Mel, cez všetko jej sebaisté rečnenie tápa. A musím uznať, že dokáže svoju moc slušne zúžitkovať. Javí sa mocnejšia, než je a získava patričný rešpekt.