Kecáliště
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
a) nebudeš platit nic, ale odvedeš to v "naturáliích, tj. budeš po určitou dobu (3 roky, 5 let...) dělat v oboru, který jsi vystudoval.
b) dělej si co chceš, tady či v zahraničí, ale v tom případě splať, co do tebe bylo investováno.
Samozřejmě takhle nahrubo je to jen hypotéza, otázka by byla, jestli by třeba stát musel garantovat, jestli v tom oboru absolvent získá místo a podobně, ale viděl bych to jako stav, ke kterému bych to směřoval.
@Mellien: Myslím, že to bývá bakalář 3+1, magisterské navazující 2+1 (doktoři 6+1), takže ne, nemyslím, že můžeš protahovat donekonečna, ale je dost lidí, kteří na té VŠ ty 3+1 rok jsou a toho magistra ani nedodělají (a ano, i takoví by to měli splatit...)
To, co jsem psal platilo obecně o všech VŠ: jestli chceš mluvit konkrétně o doktorech: No, jako jo, české zdravotnictví je na vysoké úrovni a relativně levné (což má vliv na platy lékařů, sester, atd), ale je to klasický problém tří (podobně jako ve školství) - těžko lze mít něco KVALITNÍ, ZADARMO a PRO VŠECHNY (není moje myšlenka). Návrh přidat doktorům začne znít dobře, až řekneš, jak to platit - větší dluh (Jen to NE), poplatky a platba za nadstandardní léčbu (Já jsem pro, PS zřejmě nikoli), sebrat to z jiné části rozpočtu,... odkud? Jinak já mám s doktory tu nejlepší zkušenost (mamka dělá na rentgenu laborantku, takže nepopírám ani drobnou protekci :o)), ale naštěstí ŤukŤuk jsem nikdy nic vážnějšího nepotřeboval (rozbitá hlava na dva stehy, zahnisaná rána na noze)...
@Mellien: Jestliže semestr stojí 20.000, tak těch 100.000 nemusí být až tak nereálný odhad, předpokládám, že v té ceně nastavení délky studia je ve své podstatě i "pokuta". A ano, liší se to obor od oboru...
@Denebola: Ano, tomu zbytku, co by mínil platit daně jinde by se to stalo splatné "okamžitě". Studovat v zahraničí... ale ano, pokud máš za to, že za hranicemi získáš zdarma vzdělání podobné kvality a nebude jim vadit, že po vystudování vezmeš čáru... :o) Matfyz (a flákárna to rozhodně nebyla), plat rozhodně vyšší než "běžný" člověk mám (a samozřejmě je spousta lidí bez VŠ, kteří mají plat vyšší než já i spousta lidí s VŠ, kteří se pohybují kolem platového mediánu... a co?), byť při nástupu jsem byl "jen kolem průměru". Chceš říct, že se stavárnou nemáš ani 25 hrubýho?
300.000 je myslím nadsazené 6 let a 40t = 240t (s tím, že se vážně domnívám, že v té ceně za prodloužení studia je penalizace) - takže bych tipl, že skutečná cena bude níže.
Popravdě myslím, že by to vedlo i k tomu, že by to profiltrovalo VŠ - na jednu stranu ty, které produkují kvanta "zbytečných VŠ" a na stranu druhou ty, které produkují studenty, kteří díky svému vzdělání opravdu vydělají.
A poněkud si protiřečíš,... na jednu stranu říkáš, jaký je problém sehnat solidní úvazek, na stranu druhou říkáš, jak jsou lékaři přepracovaní a přetahují se jim úvazky... ale to je dané tím, že "státní", u nás -trochu jiný obor- se taky "nestíhá" a odborníků je málo,... ale za přesčasy se platí, jinak firma riskuje, že "zaměstnanec, kterého si vypiplala" udělá pápá...
a) nemůžeš odmítnout, jestli tam chceš dělat
b) neodmítneš, protože by jsi nezaplatil ani minimální náklady
V důsledku to pak vypadá tak, že nemáš flexibilní pracovní dobu, ani pevně danou, ale děláš od rána do rána... a o 25k hrubýho můžeš jen snít.
Stejne tak u ucitelu. 15 tisic za jednu z nejdulezitejsich praci je proste malo. Alespon 1x median by to byt mohl.
K údajům: průměrný plat nevypovídá nic o tom, o čem jsem mluvil já. A to je platová situace lékařů po promoci v rozmezí 6-8 let. Když opravdu ani na 25k hrubého nedosáhnou. Zdrojem jsou stránky ČLK.
Do tvého průměrného platu je započítáno několik zásadních bodů: Většina lékařské populace je stará, tudíž se pohybuje v letech praxe nad 30. Dále je tam zahrnut i primářský systém a všechny podobné blbosti + hromady přesčasů, jak jsem psal výše.
Základní plat lékaře bez atestace dle platové třídy nepřesáhne 23 hrubého, po atestaci pak 25k hrubého do 7 let praxe. Následné navýšení je jen velmi pozvolné, takže rozdíly ve skutečných příjmech pak tvoří služby, které ale mají devastující vliv na úroveň poskytujících služeb.
Edit: Jestli si to chceš projít osobně, není problém: http://www.tribune.cz/clanek/34868-nova-platova-tabulka-pro-lekare-od-ledna
PS. A ano, pod 25k po pěti letehc odmakané práce lékaře, to je almužna, totální. Jestli to vidíš jinak, tak se shodneme, že se neshodneme :)
@Mellien: Sorry, neshodneme se zřejmě v interpretaci čísel,... pokud to jediné na co koukáš je průměr, protože ostatním hodnotám nerozumíš, pak po právu namítáš že je nevypovídající, ale nebereš v potaz, že jsem ti nabídl i další, které již vypovídají. Mimochodem staˇák ta čísla přepočítává na 8 hodinovou dobu, pokud se nepletu. Ale fajn, pokud jsi sesekal rozmezí na 6-8 let (původně jsi psal 10 let téměř žádné zlepšení a nemožnost 20 let žít samostatně (víš že existuje hypotéka a že milion na 20 let není nikterak nemožná pálka na měsíční splácení?)...)) po promoci, tak to je trochu jiná liga - nevím, jak to vidíš ty, ale já si prostě pln teoretických znalostí s reálnou praxí minimální ani o ten průměrný plat neřekl (jasně, v mojí profesi nejde o životy, ale lítají tu stamiliony) a asi bych jej nedostal i proto, že určitou dobu mi stál za zády někdo, kdo zajišťoval, jak se zapracuji, zjišťoval jak tomu rozumím etc. Peníze šly nahoru až pak... Podobně to je, předpokládám, u lékařů s atestacemi - dokud je nemají, ještě nemůžou nést plnou zodpovědnost a pořád "jsou v zácviku"... pak je otázka, zda by se nedala změnit výuka tak, aby atestace mohli dělat dříve.
Například řidiči autobusu dříve museli mít asi pětiletou praxi na náklaďáku, což po revoluci tuším padlo (možná později)... Takže ani tam to nebylo "hop na krávu a je tele". To je otázka dříve a méně kvalitní, nebo kvalitnější později?
Ale říkám, já a priori nehodnotím platy lékařů, jen říkám, že
1) mě pořádně naštvala jejich konkrétní akce (které zde byla zmíněna) - a ne proto, že bych nesouhlasil, že si lékaři ty peníze nezaslouží, spíše proto, že se mi nelíbí tyhle odborářské vyděračské akce - prostě pokud je Franta omáčka nespokojen, měl sbalit svých pět šestek a jít.
2) říkám, že by se mělo zavést splácení studia (do budoucna protože tohle recipročně zavést nejde), což by řešilo když ne příčinu, tak alespoň možná řešení (školy by měly peníze vychovat lékařů více, když by o ně byl zájem)
No, po šesti letech studia a pěti letech práce není těch 25 nic moc, ale pokud to je tak, že si pak uděláš atestaci a vyletí to výrazně nahoru (a já nepochybuji, že primáři mají více než kdy budu mít já), tak je to prostě jen o tom, jestli jsi jen dobrý nebo špičkový.
Chápu tvé přirovnání, jen posuzuji nástup lékaře poněkud odlišně od ostatních profesí. Jednak délkou vzdělávání a jednak také tím, že zařazení do atestačí přípravy znamená v kostce dvě věci:
A) Musíš makat jako ti, co ji mají.
B) A k tomu se ještě učit jako na škole
Každopádně dost o penězích. Kdyby postgraduál vypadal tak, že se ti starší kolegové věnují a předávají zkušenosti, tak bych možná ani o odchodu neuvažoval, praxe je však taková, že skončíš jako neplaven hozený do vody :O
K "Děkujeme, odcházíme." A co mají dělat, když se samovolně podmínky nezlepší? Dělat morální gesta je pěkné, ale k řešení situace to nepomůže. Akce poukázala na nedostatky ve zdravotnictví a to je dobře.
@Jay Neříkám, že něco vyřešila. Teď mi vkládáš do úst cizí slova. Napsal jsem, že poukázala na problémy ve zdravotnictví. A to nemůžeš popřít.
"Zcela destruovaný systém vzdělávání, který vede k odchodu mladých lékařů do ciziny."
Pod tohle se podepíši a pokud jsou akce typu "děkujeme, odcházíme" tím jediným, co na tento problém upozorní, tak ať probíhají dál a ve větším měřítku.
Navíc pokud začneš pracovat po skončení VŠ, tak ty peníze státu vrátíš...
Takže co z toho plyne? Všude v civilizovaném světě má lékař po promoci nástupní plat, který odpovídá průměrnému platu dané země. U nás je to 20k hrubého. A ptám se, je tohle vůbec příčetné? Po vystudování nejtěžší školy, 6 letehc odříkání... A nárust také žádný. Takže mi to pak neměj za zlé, ale absolutně se nemohu divit lidem, kteří se snaží jakkoliv prosadit o zlepšení situace. Třeba i podáváním výpovědi. 1/4 lékařů po promoci Česko opouští a lepší to rozhodně nebude. Tím bych tedy tuhle diskuzi za sebe uzavřel. Výše zmíněné ohodnocení je totiž směšné.
Editováno
A ta lenost... Když mi bývaly spolužák srdcerivne vypravel, že to jako bylo drsný, když se musel 4 dny učit na zkoušku, tak jsem malém dostal histericky záchvat a to jsem klidas :D :D