Kecáliště
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Hlavně, aby to neeskalovalo do plnohodnotné války
Na druhou stranu je kouření dosud značně hájeno. Prakticky cokoliv jiného než kouření, co nějakým způsobem obtěžuje okolí, je perzekuováno. A to v tak absurdní míře, že platí třeba (univerzální!) zákaz pálit listí. Také nevím, proč by zrovna restaurace a hospody měly mít v něčem výlučné postavení - nevím ovšem jistě, zda zákon zakazuje kouřit třeba v kadeřnictví či u ševce, nebo se to akorát nedělá (samozřejmě to může být kdekoliv zakázáno lokálně, ale o to mi teď nejde).
Jinak hospody jsou vůbec problémová zařízení. Hlavním zdrojem potíží je fakt, že provozovatel většinou objekt nevlastní. Většina dobrých hospod zajde dřív nebo později na tom, že majitel neví, kolik by si měl říct za nájem.
A zrovna v restauracích si myslím, že posledních 5 let (nebo jak dlouho to stávající platí) je proti předchozímu celkem zásadní progres (to jsem fakt do hospody téměř nechodil, páč jsem nechtěl smrdět jak popelník), takže o tom "nefungovalo" bych rozhodně nemluvil. Znovu se zeptám, proč je podle tebe lepší absolutní zákaz, než nasadit tvrdší podmínky, které by kuřácké podniky vyselektovaly samy (tj. když bude provozovatel chtít mít kuřáckou restauraci, bude muset víc platit) - jako mě nikdo nenutí lézt do kuřácké, nevidím důvod, proč nutit nekuřácké, pokud by o kuřácké byl tak velký zájem, že by do toho provozovatelé šli i přes větší náklady.
Problém hospod rozhodně nespočívá v rozdílném vlastníkovi a provozovateli - vlastník jakéhokoli objektu samozřejmě může v nájemní smlouvě stanovit, že se v daném objektu nebude kouřit, ať už je v objektu provozováno co chce (včetně prodejny tabáku) a provozovatel to buď respektuje a zaváže se tomu, nebo s tím nesouhlasí a pak hledá pronájem jinde... a nebo to podepíše, nerespektuje, ale pak by měl mít zásadní problém. V tomto směru zařízení vlastněná/provozovaná státem/městem nechť jsou nekuřácká, super, tleskám, ale zasahovat do vůle soukromých majitelů/provozovatelů a zákazníků zdá se mi nevhodné alespoň dokud je kouření legální.
Musím ale uznat, že letos jsou do těch silvestrovských oslav opravdu zapálení.
Ale je to fat cvaklé.
Tak už zase norská sociálka v akci... Jenom bych se jich ráda zeptala, co si myslí o norské muslimské komunitě, když teda důvodem k odebrání dětí je podle nich i silná náboženská víra. No jo, jenom tak troluju.
takové lásky a tolerance
#RefugeesWelcome