Historie vojenství, od kyje k pušce

upraveno 12. ledna 2011 v Rozličný pokec
Máte oblíbené období co se vojenství týče? Starověký Egypt a válečné vozy převzaté od Hyksósů, řecké a makedonské falangy, římské legie či nahé Kelty, Germány pijící víno z lebek zabitých nepřátel, středověké rytíře, anglické lučištníky, husity s jejich rozvojem palných zbraní, arkebuzy a muškety, španělské tercie třicetileté války, 18. století s vojáky v pestrých uniformách pochodujících proti sobě za dělové palby, nebo moderní armádu s automatickými zbraněmi?
15455575960126

Komentáře

• EdemEdem GRRM jediny Boh Ice&Fire
    @flanker.27 no co uz spravy z medii(akychkolvek) uz idu z zkopca dlhu dobu.
  • @flanker.27 mně přijdou novináři strašně líní, málokdo z nich si o sobě může skutečně oprávněně myslet,že tvoří zpravodajství, absolutní laxnost, neochota ověřovat informace z více zdrojů nebo si alespoň vyhledat význam cizího slova, než ho blbě přeloží nebo použijí v absurdním kontextu. Občas mí přijde, že ty články plive nějaký automat alá google překladač. :)
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @DanielSvatoš Některé z těch záběrů jsem už viděl, jiné ještě ne. Pobavilo mě na konci, jak chlápek začal po hindu střílet pro jistotu až když byl za kopcem, aby si ho piloti náhodou nevšimli... =D
  • nic neriskovat že jo :D jinak mě překvapilo že nasadili i vrtulníky
    @DanielSvatoš Taky jsem počítal, že je budou držet hlavně jako ostrahu perimetru v Latakii. Ale tipuju, že se připravují na součinnost se syrskou armádou v nějaké bližší oblasti, patrně kolem Hamá, kde hrozilo, že by povstalecké síly mohly rozdělit vládními vojsky ovládaný východ země rozdělit na dvě části.
    Před dvěma lety byla hlavní hvězdou MAKS Su-35, letos ale podle mě hlavní uznání zaslouží sesterské Su-30SM

• jéé já myslel že to bude nějaká akce ze Sýrie :) ale taky dobrý
    @DanielSvatoš Na záběrech z Latakie jsou třeba tu:

Ale není moc jejich záběrů ze vzduchu, tam jsou logicky zatím vidět především Su-25,25 a 34.
    Mimochodem jedna z nejzajímavějších reportáží ze Sýrie, protože se netýká vojenských akcí, ale normálního života:
    upraveno 29. října 2015
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    Washington a Moskva, jeden za osmnáct, druhý bez dvou za dvacet
  • @flanker.27 Čistě technická: to vysvětlení naopak BYLO oslyšeno, jinak to má opačný význam, než jsi asi zamýšlel.
    @Lara Samozřejmě máš pravdu a tvé upozornění nebylo oslyšeno.
  • Já už na to koukal, když to linkovali na AK. Pointu jsem celkem očekával, ale i tak to pobavilo :-)
    upraveno 2. listopadu 2015
    Heh, v posledním ATM jsem se dočetl zajímavou věc. Je poměrně známou akcí japonská Operace Motýlí křídla, tedy projekt, v jehož rámci se Japonsko pokoušelo bombardovat území Spojených států pomocí balónů. Ale velmi podobnou akci, a dokonce v podstatně větším měřítku, prováděli za války i Britové v rámci Operace Outward. Nasazení balónů se lišilo v tom, že briské balóny narozdíl od japonských neneslhy pumy, které se měly odhodit, ale nad německým územím klesnout k zemi a poté se měla odpálit zápalná slož, aby se zapálil vodík (cílem bylo vyvolávat především lesní požáry), nebo se z balónů spouštělo lano, které mělo přerušit elektrické vedení. Projekt sice odmítlo RAF, ale podpořilo jej RN. mezi lety 1942 až 1944 bylo vypuštěno podle různých odhazů mezi 99 142 a 100 142 kusy balónů (u mnohem známějších motýlích křídel Japonci vypustili "jen" asi 9 300 balónů). Mnoho balónů zanesl vítr až na Slovensko a zde byla zaznamenána řada jejich dopadů (asi 136) nebo sestřelů (přitom balóny byly považovány za sovětské).
    Dle údajů mezi březnem 1942 a lednem 1943, kdy bylo vypuštěno asi 26 000 balónů, byla zaznamenána asi dvouprocentní úspěšnost (cca 520 přerušení elektrické sítě v Německu). Později už se výsledky příliš nesledovaly.
    Fronta An-Nusrá a její indoktrinace dětí:

• upraveno 21. listopadu 2015
    nedávno jsem viděl jak tokovému harantovi vystřelili syrští vojáci mozek z hlavy (zahřálo mě u srdíčka)

a zajímalo by mě jestli se někdy povede "bojovníkům za svobodu" sestřelit nějaký ruský letoun jestli ano tak nepochybuju že v tom bude mít prsty jejich dodavatel zbraní
    upraveno 24. listopadu 2015
    No a máme tu krízi. Teď nechci řešit, jestli k přeletu vzdušného prostoru došlo nebo ne.
    Pokud bych to bral čistě vojensky, tak to taktická chyba ze strany Rusů je. S Tureckem to bylo napjaté dlouhodobě, takže operace těsně u hranic s Tureckem by měly být kryté vlastními stíhači. S podobným problémem se setkávali už v Afghánistánu, kdy řada táborů povstalců byla přesně na hranici s Pákistánem (který byl přestupní stanicí pro podporu Mudžáhídů ze strany USA), takže při útocích na tyhle tábory musely jejich letadla létat těsně kolem hranic a občas je narušit, při čemž došlo i k několika střetům s pákistánským letectvem. Pákistán sestřelil jeden bitevní Su-25, naopak SSSR si nárokuje sestřel pákistánské F-16, kterou měl sestřelit sovětský Mig-23 (Pákistánci tvrdí, že to byl friendly fire, tedy že jednu F-16 sestřelila omylem jiná F-16, když se pokoušela zaměřit Mig-23). Právě po takových zkušenostech tehdy Sověti své letecké operace u pákistánských hranic kryli vlastními stíhači, takže jak říkám, z čistě vojenského pohledu to měli udělat i tady. Chápu, ty pouhé 4 Su-30SM, což jsou jediné plnohodnotné stíhačky nasazené v oblasti, to všechno neulítají, ale evidentně je třeba vzdušné krytí posílit.
    @flanker.27 Pokud jí opravdu přeletělo, tak mi turecká reakce přijde neadekvátní, kdyby se měly sestřelovat všechny stíhačky, které omylem přeletípřeletí hranici, tak jsou všechny státy světa o několik stovek strojů chudší!
    Docela by mě zajímalo jak to hodlají řešit...
    @Achileus Ona turecká verze pokulhává v tom, že původně tvrdili, že Su-24 bylo v jejich vzdušném prostoru 10 minut, což zcela zjevně neodpovídá mapě se zakreslením letu, kterou sami předložili. I kdyby ta mapa byla pravdivá, tak to nemohlo v žádném případě být 10 minut, ale řádově ve vteřinách. Tahle verze je jednoznačně nepravdivá (ostatně poněkud zmírněná pozdější korekcí, že letoun "se přiblížil k turecké hranici", což zní dost jinak) a jestliže se k ní přihlásilo celé NATO, tak podporuje lež a musí to vědět. Mimochodem to, že Turecko svolalo okamžitě NATO svědčí podle mě o tom, že mají teď dost nahnáno a potřebují mít za zády velkého bratra.
    Teoreticky i v případě, že skutečně na několik vteřin Su-24 do prostoru vletělo, stačí na sestřel, ale většinou se v takovém případě sahá po zbraních, až když jde skutečně o bezpečnostní riziko, čili skutečně neadekvátní. A to rozhodně za situace, kdy
    a) k odpalu muselo dojít až ve chvíli, kdy bylo letadlo v prostoru Sýrie
    b) samotný syrský vzdušný protor je bez jakékoli autorizace narušován letadly "koalice" téměř denně, což kupodivu nikomu nevadí.
  • Taku mě příjde turecká reakce docela neadekvátní, když bylo jasný že neohrožují žádný cíle v Turecku. Ještě k příhlednutím k tomu, že nad Sýrii teď léta stroje různých států.
    @flanker.27 Pokud by je kryli vlastními stíhači a došlo by k vzdušnému souboji na hranici a třeba k sestřelení turecký stíhačky, to by byl ještě daleko větší průser - sestřelení stroje členské země NATO ne ?
    @derfel Jde spíš o to, že v případě krytí by si pochopitelně Turci rozmysleli, jestli se pokusí zaútočit něbo ne. My zatím pochopitelně nevíme (a otázka je, jestli to vědět budeme), jestli šlo o okamžitou hurá akci tureckého pilota nebo jestli k tomu dostal rozkaz. Ale minimálně pokud by šlo o druhou variantu tak velení by pochopitelně dvakrát váhalo, jestli dá rozkaz k útoku za situace, kdy by na scéně byly ruské stíhací SU-30. Prostě klasické odstrašení.
    @derfel Na území cizího státu, ve kterém nemají co dělat
    @flanker.27 1)Myslíš, že to někoho zajímá?
    2) Západ uplatňuje posledních x let v politice dvojí metr. My můžeme bojovat s IS, ale Írán a Rusko se do toho nemají co míchat
    2) My můžeme vraždit civilisty, ale co si to hnusný Rusko myslí, když vraždí nevinné civilisty?

To letadlo, budou tvrdit co se jim hodí. Za týden uslyšíme, že to letadlo mělo poruchu, za další týden, že ho sestřelili Kurdové převlečení za turecké vojáky a za další týden to bude vina IS
  • teď to vypadá že někdo dostal i ruský vrtulník asi jeden mrtvej
    @DanielSvatoš Teda ty Turci a jejich "umírnění" kamarádi že syrské opozice to začali kosit ve velkém
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.