@Mikjan: Balerion myslíš, že byl tak srovnatelný se Šmakem? Ačkoli ještě lepší by byl přepočet na fabie, fotbalová hřiště, Boeingy 474 nebo alespoň srovnání s průměrným člověkem... :o)
No jo, tady nejde o velikost ale o ty počty, Tolkien měl pár draků, kteří se navíc časově míjeli, Martin jich nacpal tisíce do Valyrie, nebyla to bájná a mocná stvoření jako u Tolkiena, ale horda bestií, z nichž žádná samostatně nemá extra význam (krom targaryenské trojky, co dobyla Zapadozemí). Tím chci říct, že u Tolkiena jsou draci podstatně odlišná stvoření a Tolkien je používá úplně jinak než GRRM, a nenazvala bych to megalomanstvím. :)
@Dreamer Tolkien jcih jenom pár zmiňuje, ale bylo jich tam vícero v silmarilionu, při pokusu dobýt morgorothovu pevnost jich bylo několik a v pánu prstenů jich taky několik zmínili, ale problém tam je, že to se hrozně velký časový úsek a nic moc o dracích nevíme. V písni je na nich stavěn svět, respektive díky nim je magie a mají význam jako její zdroj. U Tolkiena draci na magii moc vliv nemají, ale byli pomocí ní stvořeni (viz jeden drak jako jejich otec) nebo to že první trpaslíci byli tuším jenom chlapy, ale jak se rozmnožili na to mi jeden čas nedávalo spát
@Nevada 1:28 co to je za strašnej záběr na ty šípy... :D jsem zvědavý jestli prodloužení vytáhne třetího hobita z té žumpy, ve které utkvěl v mém osobním žebříčku nebo jestli ho to ještě víc pohřbí...
@Tyrion Lannister narážím na scénu, kdy vybíhají z hory a bez problémů odhazují desítky skřetů na všechny strany, když předtím ti samí skřeti masakrovali daina a spol, kterých byly tisíce... :-D Samozřejmě moc dlouho by to bez dalšího přilivu trpaslíků a orlů neustáli, ale v ten moment to byl "velký zvrat" :-D
Samozřejmě jde o to, že lidi co šli do kina předtím, a třeba tu rozšířenou verzi ani neuvidí, vidí jen spoustu nelogických blbostí jako "jak může 12 trpaslíků zvrátit bitvu" nebo "kde se tam vzali ti posratí berani"? Nasrali si do bot těmi cliffhangery ve druhém filmu. Draka a Dol Guldur (když ho tam nutně chtěli) měli vyřešit ve druhém filmu. Trojka měla utáhnout tvorba aliancí, motivy postav a na konec by se ještě vešel Thorinův funus, který bohužel nebyl. (A možná by se Medděd objevil na víc než na 2 vteřiny)
Ufff, ještě, že třetího Hobbita nikdy neuvidím :-k celá trilogie mi od Jacksona přijde jako podraz a nechutná ždímačka na prachy, Pána prstenů zbožňuju, ale tyhle filmy totálně pohřbily ducha knihy, snad už se Jackson k žádným filmovým právům k Tolkienovu světu nedostane.
@Tyrion Lannister Jako knížky? Určitě je LOTR dospělejší než Hobit. Každopádně to není ten rozdíl který dělá LOTR filmy od Hobit filmů o tolik lepší.. Asi to nedokážu pojmenovat, ale z hobitích filmů se absolutně vytratilo "to hezký" co bylo v knížce (a nevím co to bylo, ve filmech to ale není). Film je jenom přehlídka CGI mas. Na hobitích filmech byl nejlepší Bilbo a Gandalf, možná staří známí z LOTRa, kteří mi nevadili i když v knížce byli omezeni nebo nebyli vůbec..
@Tyrion Lannister no právě, zatímco Jacksonovo zpracování neví, jestli se přiklonit spíš na stranu vážnějšího Pána prstenů nebo zůstat u digi blbin, výsledkem by se nejraději zavděčil všem, ale mě tím spíš namíchnul. Přitom Hobbit je krásná dobrodružná kniha pro děti, nechápu tu snahu hrát si na osudovost Pána prstenů a nastavovat to zbytečnou vatou.
@sfik: Filmy LoTRa jsou lepší než filmy Hobity třeba proto, že je lepší předloha,... :o) Jasně, jsem zaujatý, protože jsem Hobita četl až po LoTRovi, takže mě nenadchl ani jako kniha, ale fakt je, že úplně stejnou chybu udělal i PJ tím, že to v tomto pořadí zfilmoval. Chtě nechtě, ten děj negraduje nýbrž degraduje. A můj osobní názor upřímně zní, že natočit Silmarillion by vůbec, ale vůbec nemuselo být od věci...
@Jay Jen to ne, ten pocit, když Jackson od perfektního LoTRa upadl ke zprasenemu Hobitovi. Upřímně se bojím toho co by provedl se Silmarllionem. Poslední dobou mám pocit, že scenáristé a režiséři dostali práci na téma: Jak natočit co nejhorší film, podle co nejlepší knižní předlohy :-D
Myslím, že kdyby prvního zfilmoval Hobita, netroufl by si z toho udělat dílo o rozsahu 3x3 hodiny, to si mohl dovolit právě díky LOTRovi. Skromněji pojaté by to za něco mohlo stát, ale pak by se zase Jackson mohl utrhnout ze řetězu u LOTRa.
Komentáře
P.S. To, o co se Ancalagon opírá, je hora.
Samozřejmě moc dlouho by to bez dalšího přilivu trpaslíků a orlů neustáli, ale v ten moment to byl "velký zvrat" :-D