Kecáliště

upraveno 29. června 2011 v Rozličný pokec
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
1295296298300301581

Komentáře

• @Ugla: "Nesmysly o atentátech" si rozhodně nevymýšleli na stará kolena, za přípravu atentátu na Gottwalda byli dopadení členové skupiny souzeni.
    To co píšeš na @Terezička - nesouhlasím - Atentát v Mnichovské pivnici, Stauffenberg (ono těch atentátů údajně bylo postupně v nějaké fázi příprav zmařeno 42),... všechno to byl odboj proti něčemu, co mělo masivní podporu (a řekl bych, že spíše kolem 90%).
  • @Vena: Mě by zajímalo, co rozumíš pod spojením "ryze česká banka"? Pokud se nemýlím, tek všechny (nebo přinejmenším drtivá většina) bank jsou a.s. a tedy dividendy jdou akcionářům, což nemusí být ohraničeno nějakým státem. Většinou to bude tak, že asi nebudeš mít akcie ČS, ale třeba akcie Erste (pod kterou ČS spadá) můžeš docela klidně mít ty i Franta Vomáčka z Horní Dolní.
  • VenaVena Stannis the Mannis!!!
    @Jay Ze majoritni podil akcii (> 50 %) vlastni Cesi. Co se treba "Ceske" sporitelny tyce, tak 95 % akcii vlastni zahranicni subjekty. Dalsi vec je, kde maji hlavni sidlo (a tedy kde plati korporatni dan).
  • @Vena To souhlasím. Ano, akcie si může koupit kdokoliv, já si taky můžu koupit akcie filmy IKEA a nijak to nemění fakt, kdo je majoritní vlastník a kde sídlí. Jako v době koncernu o "národních" značkách stejně nemá cenu mluvit, když Škodovka má německého vlastníka, Opavia amerického, Becherovka francouzského... Já jsem třeba u banky Petra Kellnera, ale jeho firma má stejně sídlo v Holandsku. Ale ta korporátní daň je dost podstatná věc, pokud budou firmy vydělávat v Česku a ten zisk z dceřinky v Česku danit třeba v zemích Beneluxu, tak Česko může pořád být hospodářský rychlík EU (jako zrovna teď) a občani budou mít holou řiť. Přitom tu korporátní daň u nás máme dost nízkou, pokud se firma zrovna nechystá přesunout sídlo do Bulharska nebo Rumunska:
    http://www.kpmg.com/global/en/services/tax/tax-tools-and-resources/pages/corporate-tax-rates-table.aspx

• co vy na to? Je fajn, mít třídu plnou průměrných žáků, kde všichni sice dělají nějaké chyby, ale to neva protože nakonec jsou všichni v něčem dobří a nikdo není špatný nebo nejlepší? Věříte v nějaké probouzení kreativity se zrušením známkování a posílení "vnitřní" motivace jako idealisté ve videu?
  • @Vena: 50% je pěkné číslo, ale u volně obchodovatelných společností dost dobře může dojít k tomu, že budou akcionáři pěkně po 5% rozházené mezi 20 států.
    Ale dobře, pracujme na příkladu "České" - většinu (98%) vlastní Erste, která je z 60% volně obchodovatelná - čistě teoreticky zase žádná informace.
    "Česká" zaměstnává cca 11.000 lidí, platí jim zde a odvádí za ně zde sociální a důchodové a ti zaměstnanci zde platí daň z příjmu. Stejně tak ČS zde platí daň ze zisku, dozoruje jí ČNB a samozřejmě ČNB má možnost dozorovat, že nedochází k nezdaněnému přelévání výdělku k "matce".
    Jinak samozřejmě jsem dalek tomu "hájit" ČS, jen říkám, že v bankovním sektoru najdeš poskrovnu firem jako "Fio" (tj. a.s. s dvojicí majitelů), nehledě na to že technicky vzato stačí "dobrá nabídka a dva podpisy" a "ryze česká" může najednou být "ryze bulharská"... aniž by to nutně znamenalo nějakou změnu...
    @svoa00 Taky jsem u Kellnera, kdyby byla PPFka ceska firma, tak bych se nezlobil, ale i tak je podle me Air Banka nejlepsi vobla.

@Jay Jasne, ja jsem jenom rikal, co povazuji za ryze ceskou banku, ze se z ni muze behem chvilky stat ryze bulharska je samozrejme mozne, netvrdim opak. Ale dobra pointa, ze CNB dohlizi nad ziskem CS. Nicmene porad je problem, ze ten zisk (byt zdaneny) je prelevan k matce (Erste Bank) a se ziskem je tedy nakladano v zahranici.
  • @jay taka, ako Fio by nemusela byt ziadna :). Asi najhorsia banka, s ktorou som mala tu cest. Tam cest akosi chyba...

Nechapem celkom vyplakavanie nad tym, ze zahranicne koncerny tu maju polovicne naklady vzhladom na mzdy zamestnancov. Keby mali vyssie, tak tu nie su, zalozili by pobocky inde a bola by vacsia nezamestnanost, ludia by neplatili dan z prijmu, poberali socialne davky, schodok rozpoctu by bol vacsi etc.
  • JayJay
    upraveno 24. června 2015
    @Vena: "Nicmene porad je problem, ze ten zisk (byt zdaneny) je prelevan k matce (Erste Bank) a se ziskem je tedy nakladano v zahranici" - to je právě kardinální blbost. To, že zde firma je a vygeneruje zisk je dobře, jelikož 1) ČR si ten zisk zdaní, 2) vzniknou zde pracovní příležitosti, 3) vytváří "tržnější" prostředí => soutěž tlačí ceny dolů. Kam se prolije zisk firmy mi může být celkem jedno - Kellner mi za to bonbony taky nekoupí :o), nehledě na to, že jako obchodovatelná akciovka zisk rozdá akcionářům přesně způsobem "máš 2x víc akcií než já, dostaneš 2x větší dividendy bez ohledu na to, zda ji Čech, Rakušan nebo Tatar"... Prostě, kdo investoval, dostane dividendu (ale ano, rozdíl je trochu v tom, že 40% Erste drží Rakousko... no, co, ČR zas drží dost mezinárodně obchodujícího ČEZu).
    A propos, v čem je to prosím jiné, než třeba u Škody auto (majitel 100% VW), která kdyby po revoluci dopadla jako Tatra, tak by mohli čeští důchodci dnes jíst kořínky?
    V podstatě je to jednoduché - pokud máš pocit, že "Banky" hrozně rýžujou za nic, nic ti nebrání si založit vlastní (ryze českou), ale mám pocit, že bys brzy přišel na to, že si to představuješ jak Hurvínek válku.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    @Dreamer Mě nejvíc překvapuje, že to jsou chlapi a ne ženský na mateřský :twisted:
  • JayJay
    upraveno 24. června 2015
    @Vena: No jo, ale investovat do jiné akciovky může i ta zahraniční "matka" a můžou i ti investoři z dividend (a můžou to být i Češi...).
    Víc bankomatů, poboček, zaměstnanců,... tyjo, soukromá firma se MUSÍ snažit předně o zisk (a to je pro stát dobře), takže si musí sama najít, jestli se jí vyplatí 50 poboček a 500 bankomatů, nebo peníze ze zisku nevyplatit, reinvestovat a růst... lepší služby znamená, že jsou klienti ochotni zaplatit víc/má více klientů... jako když jdu do kina (můžu 5 let počkat kouknout na telku a mít to zadara, jít za 100 u nás ve městě, nebo za 250 na 3D), taky řeším, co za zážitek to bude a co zaplatím, ne jestli kino vydělává Frantovi, městu nebo Billovi z Colorada.
    Ale OK, klidně se rozhoduj při výběru kina/banky/čehokoli národnostně uvědoměle... :o) - Tvůj boj.
  • upraveno 24. června 2015
    Já bych zrušil známkování některých předmětů. Předměty jako výtvarka, pracovní činnosti, dílny, tělocvik prostě známkovat nepotřebují, jednak proto, že z nich stejně 90% žáků dostává automatickou jedničku, aby i karlík, tamhle vocamcať, dostal aspoň vůbec nějakou jedničku, i když je to krypl. Člověk stejně nějak moc nevylepší svou schopnost malovat, zpívat či dělat parakotoul. Tyhle předměty by měly člověka rozvíjet a u nich je známka prostě přežitá zbytečnost. Známky u předmětů jako čeština, matika, atp. jsou hodnocením a tím by měly být. Člověk když se podívá na vysvědčení a vidí, že z matiky a fyziky mám trojku a z češtiny, dějepisu, vlastivědy jedničku, tak je jasný že nemám dispozice ke studiu na střední průmyslovce ale spíš v humanitním směru. Známky, na druhou stranu, by neměly být prvoplánový trest. Ale to už není jenom o známkách, ale o přístupu učitelů ale i rodičů..
  • @Krisa přesně to je ten hlavní problém, že každý má nakonec více méně stejné hodnocení, mě to celkem zklamalo, když jsem viděla to svoje na konci deváté třídy, z vysvědčení jsem měla mnohem větší radost :) navíc fakt není možné tohle praktikovat ve třídě s třiceti žáky.
  • @Everett_Young Tak na gymplu je to těžký... tam jdeš získat vědomosti o všem. Dal ses na vojnu tak bojuj :D :D
  • @sfik já už úspěšně dobojoval, ale tři roky "hraní" na flétnu, to je opravdu peklo. Proti tomu je nějaká matika úplná pohodička :-D
  • @Everett_Young Právě proto si myslím že známkovat toto je naprosto zbytečný. To říkám jako člověk který neuměl skákat laťku a musel hrát na akordeon :D :D :D :D
  • @sfik no ano, úplné zrušené známkování mi nepřijde dobré, ale možná by to šlo nastavit lépe, pokud známka začne fungovat jako trest, pak je samozřejmě něco špatně.
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    Ještě k tomu sportu - pak jsem přišel na VŠ a traumíčko pokračovalo, protože jsem zjistil že ve studijním plánu jsou povinné sportovní aktivity... A hned před začátkem prvního semestru seznamovací/informační/vstupní kurz s povinnými sportovními aktivitami. Ale trauma se rozpustilo hned v den příjezdu, protože jsem si mohl vybrat co budu dělat. Jednak jsem si s sebou dovezl kolo, mohli jsme sjet řeku, vyzkoušet horolezení, jakýkoliv míčový sport... Fotbal jsem hrál jednou po flašce rumu (ano, alkohol byl hlavní disciplínou pobytu). Zkrátka mohli jste si vyzkoušet všechny sporty, které katedra sportů na škole nabízela. A podle toho sporty zařadit do rozvrhu. Každý si našel něco. Navíc šlo pak vybrat zda si zvolíte v semestru sport nebo sportovní kurz na několik dní. Takže jsem si dal pěkný kurz ve slovenských tatrách, tenis, badminton, plavání a byl jsem spokojený :) a hlavně se někdo věnoval tomu co kdo dělal, nebylo to ledabylý plácání se na místě.. Když jsem raketu držel jako panna ču*** tak přišel učitel a přesně to mi řekl a hned potom jak to mám udělat správně.
    @sfik Tak to já si dávala celkem bacha, abych ten sport na VŠ neměla povinně. Nesnáším týmové hry, fotbal je moje noční můra stejně jako volejbal a cokoliv s tou skákající kulatou věcí, kterou to do hlavy dost bolí, takže jako každý jedinec se zdravým pudem sebezáchovy mám tendenci se jí vyhnout, když letí proti mně, proto mi vždycky šla vybíjená :D Tělocvik byl pro mě vždycky peklo, hlavně gymnastika, samozřejmě jsem spadla z hrazdy, při skoku přes kozu učitelce málem ukopla hlavu a ze šplhu na tyč jsem měla vždycky za pět, fuj.
  • @Krisa aha, tak to je asi úplně jiný level, než výstupní hodnocení na konci ZŠ, tvoje maminka má můj obdiv :)
    @Dreamer Jo, je to trošku něco jiného. Ony taky takové vzdělávací plány nebo čtvrtletní přezkušování u kluka, který je na úrovni 3měsíčního dítěte, jsou velmi výživné.
    Od letošního školního roku přešla na jinou školu, taky specku a je u autistů. Docela mě pobavila, kdy prohlásila, že nová práce je lepší, jen se jí stýská po dětech, protože ti autisti jsou fakt divní :D
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.