Tolkien

upraveno 21. prosince 2014 v Literatura
Tato diskuze byla vytvořena přesunutím komentářů z diskuze The World of Ice and Fire – Svět ledu a ohně - Ice & Fire.
«1345

Komentáře

  • Silmarillion je pro mě nejlepší Tolkienovo dílo. Já ty vymyšlený mytologie a fiktivní historie miluju. Proto mám rád i Eriksona. Nejlepší ze Silmarillionu je pro mě příběh Húrinových dětí. Ten má takřka Shakespearovský rozměr. Příběh Berena a Lúthien mi přijde dobrý jen kvůli Huanovi.
  • Přesně. Túrin Turambar je boží.
  • Turambaruv příběh je dobrý v tom, že na Tolkiena skončí dost špatně.
  • @Chmur: Souhlas, Silmarillion je to nejlepší z Tolkiena.
  • Turambaruv příběh je dobrý v tom, že na Tolkiena skončí dost špatně.
    Já myslím, že celý Silmarillion je hodně temný. To se mi na něm líbí. LOTR už je klasický zápas dobra a zla s pohádkovým koncem (tedy těch novějších pohádek, ty staré pohádky byly archetypální a taky dost temné).
  • @Chmur Tak Silmarillion skončí dobře, ale celkově je temnější než PP. Mě osobně se líbí spíše různe příběhy ze Silmarillionu (Maeglin, Túrin, Tuor, Húrin, Feanor) než kniha jako celek.
  • Hoši, vy jste mě navnadili, že si silmarilion zase přečtu.
  • Slenjoy napsal(a):

    @Chmur Tak Silmarillion skončí dobře, ale celkově je temnější než PP. Mě osobně se líbí spíše různe příběhy ze Silmarillionu (Maeglin, Túrin, Tuor, Húrin, Feanor) než kniha jako celek.

    No to si nemyslím teda. Však v Beleriandských válkách zařvali celé národy vč. jejich velekrálů, králů a vůdců. Morgoth by ovládl celý svět, nebýt toho, že se Valar nasrali a začali Válku hněvu.
  • @Prvořadě to končí dobře. Morghoth zhebne, lidi půjdou na Númenor, většina Elfů zpět do Valinoru. Jako jasně hodně lidí tam zařve Melkor toho hodně napácha, ale nakonec vyhraje Valar. To znamená dobrý konec.
  • @Slenjoy Teda nevím, co to považuješ za dobrý konec. Edain z větší části vyvražděni, elfové povražděni mezi sebou, Pyrrhovo vítězství Valar ve Válce Hněvu. Morgoth (který mimochodem nezhebne, protože je to bůh a nemůže umřít, ale vykopnou ho za Dveře Noci, odkud se vrátí při konci světa) je jen nahrazen Sauronem, stejně zlým jako byl jeho předchůdce. Ne, Silmarillion nemá žádný happy end. Technicky vzato bys mohl považovat za konec pád Númenoru, a ten mi už vážně jako happy end nepřijde.
  • O definici dobrého konce se tu můžeme hádat do nekonečna. Já považuji konec Sillmarillionu za spíše ddobrý. Přeci jenom pro Iluvitarovy děti tímto nastvává období míru a hojnosti. Ale to už je věc názoru. Že Morghoth nezemře samozřejmě vím (Psal jsem to celkem v rychlosti a takové ty věci typu jestli odejde do prázdnoty nebo zemře jsem neřešil. Hlavní je ovšem sdělení, že do děje už nebude zasahovat. Tedy až do Dagor Dagorath.).
  • @Mikjan: Sauron je možná stejně zlý, ale rozhodně ne stejně mocný,... ani zdaleka - pokud se nepletu, původně byl Sauron jen jeho pomocníkem, nicméně Sauron byl pořád jen Maiar (nebo jak to píšou), byť nejmocnější z nich, ale Morgoth byl Valar... a tuším, že i o něm se říkalo, že nejmocnější (a nejpyšnější a nejsebevědomější)... a kolik muselo být těch ostatních aby jej porazili, že?
  • Jay napsal(a):

    @Mikjan: Sauron je možná stejně zlý, ale rozhodně ne stejně mocný,... ani zdaleka - pokud se nepletu, původně byl Sauron jen jeho pomocníkem, nicméně Sauron byl pořád jen Maiar (nebo jak to píšou), byť nejmocnější z nich, ale Morgoth byl Valar... a tuším, že i o něm se říkalo, že nejmocnější (a nejpyšnější a nejsebevědomější)... a kolik muselo být těch ostatních aby jej porazili, že?

    Já myslím, že se rozdíl mezi Melkorem a Sauronem smývají rozdílnou dobou. Proti Melkorovi přecejen stáli Valar + největší a nejmocnější z elfů a lidí, kdežto proti Sauronovi spíš tak nějak to co zbylo. Ale jinak se nepleteš.
  • Já dokonce myslím, že Sauron ani nejmocnější Maiar nebyl. Tenhle titul patří dle mě Eonvemu.
  • Valar se v souboji s Melkorem drželi dost stranou. Když už přišlo tvrdý na tvrdý, tak ho dokázal sejmout samotnej Tulkas. Melkor utratil mnoho své síly v konání zla. Je to zvláštní. Za nejmocnějšího po Melkorovi je považován Manwe a přitom za celou knihu nic zvláštního neukáže. Jenom se píše, že nejvíce chápe Iluvatorovu vůli. Tulkas, Orome, Aule a hlavně Ulmo mi jsou mnohem sympatičtější. Manwe má jen prímový ptáky.
    :-)
  • @Chmur Tak konkrétně Manwë je prostě takovej ten „vůdce“, kterej nemá nijak extra velký schopnosti, ale je nejmocnější už prostě tím, že je ten velký hlavoun.

    Jinak máte všichni pravdu, Sauron je o několik řádů slabší než Morgoth (jehož pravé jméno se raději ani nevyslovuje), ale Morgoth měl i silnější nepřátele. Celý Silmarillion je o bitvách munchkinů mezi sebou. Za Války o Prsten už z původních mocností Západu moc nezbylo - až na slábnoucí obyvatele Minas Tirith a pár koňáků ze Severu už vůbec nikdo. Proto měl Sauron stejně silnou pozici jako předtím Morgoth.
  • upraveno 20. prosince 2014
    @Mikjan To moc nemůžeš srovnávat. V době kdy byl Sauron u moci bylo Valar vcelku u prdele co se děje se Středozemí.Koho označuješ pod pojmem "Pár koňáků ze severu"?
  • Slenjoy napsal(a):

    @Mikjan To moc nemůžeš srovnávat. V době kdy byl Sauron u moci bylo Valar vcelku u prdele co se děje se Středozemí.Koho označuješ pod pojmem "Pár koňáků ze severu"?

    Není pravda. Yavanna se tím trápila už od začátku. Ovšem chvála Ilúvatarovi že stvořil Tulkase
  • @Henky Tak jasně všem to jedno nebylo, ale stejně jedinou věc co udělali bylo to, že poslali do Středozemě Istari (Nevím proč sem motáš Tulkase. Porovnává se situace v prvním a třetím věku).
  • @Slenjoy Pár koňáky ze severu jsem myslel Rohiry (to je snad jasné, ne?). Jinak tvůj příspěvek jen potvrzuje to, co jsem řekl. V prvním věku vládly obě strany nezměrnými silami, ve Válce o Prsten mezi sebou bojovalo už jen pár přeživžích z předchozích věků, jejichž síla byla nesrovnatelně menší.
  • @Mikjan Jenže Rohirové se nedají označit jako mocnosti Západu.
  • @Slenjoy :D dobře, chceš-li si hrát na slovíčkaření, můžeme je označit za Svobodné národy Středozemě...
  • Kdyby to někoho zajímalo (aneb pokud je tu někde nějaký Tolkienův superfanoušek jako já), tak v červnu vyjde překlad další Tolkienovy knihy, The Fall of Arthur. Bude to tentokrát nikoli ze Středozemě, ale bude to veršované převyprávění slavného Artušovského eposu, samozřejmě se sáhodlouhým komentářem Christophera Tolkiena :)

    http://www.argo.cz/knihy/199498/artusuv-pad/
  • upraveno 19. ledna 2015
    Už mám doma Sigurda a Gudrún, tohle si rozhodně nenechám ujít :-)
  • Na jednej návšteve som narazila na ním napísanú detskú knižku o psovi, ktorého akýsi čarodejník zmenil na malú hračku, alebo také čosi. Nemala som veľa času sa tým zaoberať, ale bolo to celkom milé.
  • SagartSagart Amo ergo sum
    Aviv napsal(a):

    Na jednej návšteve som narazila na ním napísanú detskú knižku o psovi, ktorého akýsi čarodejník zmenil na malú hračku, alebo také čosi. Nemala som veľa času sa tým zaoberať, ale bolo to celkom milé.

    List od NImrala. Povídky od Tolkiena. Teď jsem si to nedávno koupil. Je to další důkaz mistrova umění a důkaz že umí psát i o něčem jiným než vraždění skřetišků :)

  • @Aviv nejspíš myslíš tuláka Rovera :) mně pod stromečkem letos čekal Pan Blahoš, přiznávám, že tu knížku jsem chtěla z čistě povrchních důvodů, takhle roztomilou knížku jsem dlouho neviděla :D
  • To je ono.
  • AchileusAchileus Jsem příslušník Pražské kavárny
    Tolkien byl borec, prý dělal vedoucího seminární práce Orwella a Pratchetta
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.