Tolkien
Tato diskuze byla vytvořena přesunutím komentářů z diskuze The World of Ice and Fire – Svět ledu a ohně - Ice & Fire.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Vypadá to, že zde ještě nevlastníš účet. Pokud se chceš zapojit do diskuze, klikni na jedno ze dvou tlačítek níže.
Komentáře
EDIT: přesunuto
Ak si Silmarillion pamätám správne, Melkorovi tak trocha začalo strašiť vo veži, keď sa túlal v Prázdnote mimo Ilúvatara. Bol tak nadšený tvorivým ohňom Stvoriteľa, že chcel takto tvoriť tiež, v podstate to bola dokonale dobromyseľná túžba. Fakt, že bol presvedčený, že by to zvládol bol spôsobený zrejme tým, že bol z Ainur najvyššie, jo, jo, hřích ješitnosti. Dúfal, že takýto tvorivý impulz nájde am "vonku" a tam aj dostal divné nápady a tak to, čo si odtiaľ priniesol Hudbu kazilo. Ešte dostal šancu po dospievaní pred fyzickým stvorením Ardy, keď sa mu Eru pokúsil vysvetliť, že nech robí čokoľvek, jeho snahy nevychádzajú z neho, ale iba od Ilúvatara a iba v súlade s jeho plánom - niečo ako, že nemôžeš bojovať s realitou, lebo si sám jej súčaťou. Ale náš Melkor bol už príliš ďaleko, než aby to uznal a miesto toho sa zatrpknuto rozhodol robiť na fyzickej Arde ešte väčší bordel.
Melkor aj zvyšok Valar majú obmedzený pohľad na vec, lebo sú len časťami Celku, ktorého zdrojom a vedomím je Eru, fyzickou manifestáciou Arda a oni účinkujúcimi silami a/alebo prírodnými zákonmib a/alebo aspektami (s vlastným vedomím) - Powers That Be. Každý jeden z nich si to vyložil trocha nesprávne a preto počas účinkovania v Arde medzi nimi dochádza k nedorozumeniam a roztržkám a jedni druhého tlačia k stále väčšej hostilite. Mohli by si spolupracovať, ich a Melkorova povaha by sa dali skombinovať harmonicky, ale ani jedna strana to nevidí a tak to má podobu boja. Aj sa hovorí, že chyba je vždy na oboch stranách. Akurát, že na Melkora (zrejme aj pre to, že bol najvyšší z rovných) vyšla tá najťažšia úloha, pretože uňho je všetko umocnené na druhú a jeho dar/prekliatie (skrátka milujem dualitu, ktorá existuje súčasne, paradoxy sú žúžo) má najpodivnejšiu a najkontroverznejšiu povahu a je najťažší na pochopenie pre ostatných a je určený na veci, ktoré na prvý pohľad nie sú pekné a príjemné, hoci v skutočnosti plnia svoj účel. A ešte sa pri tom zničí. Ja som normálne schopná vidieť tam kúsok neuvedomelého martýrstva... A to bude tým, že ja to vidím tak, že to čo sa na Arde stalo, nie je omyl. Ilúvatorova Hudba je natoľko dokonalá, že jednotlivé prvky spoločne vyznejú krásne či už spolupracovali, alebo nie. Samozrejme, dopomáha sa takým podvádzaním ako potopením Númenoru, ale to je beside the point. Melkor sa nespreneveril svojej úlohe, ale ju vyplnil inak. Smutnejšie a bolestivejšie pre iných aj preňho, ale predsa len to nie je fail. A platí to aj pre Valar. Na záver to je všetko je Dokonalé. Je to Dokonalý príbeh, Dokonalá Hudba. A zmeny, ku ktorým došlo nie sú proti nemu, do úvahy bral viacero verzií, ako to mohlo vypáliť, on tie verzie vymyslel. To vlastne po dospievaní hovorí - Nezáleží na tom, čo ktorý z vás skúsi, všetko zapadne do mojich plánov, lebo všetko čo je (aj vy Valar) som JA a teda to všetko je Dokonalé a to nie je karhanie, ale útecha a uznanie a vysvetlenie. Melkor to nepochopil a zrejme ani Valar, ale to nevadí. Lebo na záver Hudba a Arda sú Dokonalé. Eru je rád. A teraz sa už len my čitatelia rozhodnime, či to znamená, že je super dobrý a milujúci tvorca, alebo prapodivne zlý, pretože mu všetko to utrpenie, o ktorom sme sa dočítali v Silmarillione a Hobbitovi a LOTR a History of Middle-Earth (ak niekto čítal, ja nie), stálo za to. Ja sa prikláňam k prvej možnosti.
To jo. Morálny fail tam mal snáď každý. Petyr by sa dal prirovnať i k Maeglinovi. Ale myslím že najviac ho charakterizuje to, že je dirty trickster s nie zlými organizačnými schopnosťami a do takého rámčeka mi najviac pasuje Mairon. Samozrejme, ak odrátame bojové a kováčske zručnosti a čary, ale zas pri tom aký finančný mág a vysoko hrajúci manipulátor Baelish je, tie čary tam môžme nechať.
A k Thorinovi - Je to už nejaká doba, čo som čítala knižku, filmy pravdepodobne poznačili môj pohľad na danú postavu, ale nepríde vám, že je úplne ako noldorský elf, len v trpasličom tele?
Saruman chcel pomôcť. Tá jeho pomoc sa zvrtla až časom. Ja si myslím, že ešte počas Dvoch veží bol presvedčený, že robí Stredozemi službu. Síce sa na väčšinu jej obyvateľstva díval s blahosklonnosťou a takým tým veď sa dajú nahradiť, ale s mentalitou dobrodinca. Samozrejme, po tom, čo jeho invázia zlyhala už na všetkých kašľa a len sa snažil zhrabnúť, čo sa dalo.
EDIT: předsavuji si to asi takhle, zpočátku se Saruman věnoval studiu, zlepšování svých schopností, pěstoval stromy a zahrádku, normální hodný čaroději, i když ze všech tří pravděpodobně nejschopnější a nejambicióznější. Časem se dostal k poněkud temnější literatuře a ohromilo ho, čeho temní páni dosáhli, vyhledal Saurona, ten mu nasliboval hory doly a Saruman se nechal lapit nebo měl minimálně na nějakou dobu brouka v hlavě a nechal se přetáhnout o něco později a dál už to známe :)
V době PP by prsten neodevzdal a snažil by se jej sám používat (otázka je, k čemu by mu cizí viteál reálně byl), v čase Hobita je to otázkou - dokud by jej neměl v ruce, možná by jej chtěl zničit, pokud by se mu dostal do ruky, byl by jím nejspíše zkorumpován...
Podobnost s Malíčkem je - zlé skutky nejdou popřít, ale zlé úmysly za nimi v podstatě nemusí být. Hamižnost a touha vyšvihnout se nad ostatní... to sedí u obou. Jen Malíček manipuluje lidma a během věcí, zatímco Saruman byl více loutka manipulovaná Sauronem.