Jon Sníh
Prorocké a vlčí sny Jona Sněha.
Zimohradské krypty
Hra o trůny, str. 224-225 (v češtině: I. - str. 276)Někdy se mi o něm zdává. Procházím dlouhou prázdnou síní. Můj hlas se všude kolem odráží ozvěnou, ale nikdo mi neodpovídá, a tak jdu rychleji, otevírám dveře a křičím jména. Dokonce ani nevím, koho hledám. Po většinu nocí je to můj otec, někdy je to místo něho Robb, nebo moje sestřička Arya, nebo můj strýc Benjen. Ale nikoho jsem...
Číst celý článek zde
Zimohradské krypty
Hra o trůny, str. 224-225 (v češtině: I. - str. 276)Někdy se mi o něm zdává. Procházím dlouhou prázdnou síní. Můj hlas se všude kolem odráží ozvěnou, ale nikdo mi neodpovídá, a tak jdu rychleji, otevírám dveře a křičím jména. Dokonce ani nevím, koho hledám. Po většinu nocí je to můj otec, někdy je to místo něho Robb, nebo moje sestřička Arya, nebo můj strýc Benjen. Ale nikoho jsem...
Číst celý článek zde
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.
Komentáře
Viserise s Danny by věcně měli chránit hlavně proto, že šlo o děti krále, ne o děti prince (pokud jí Jon je a já věřím, že je). Navíc by nebyl důvod, aby tam zůstávali, když Rhaegar odjel, mohli být u Brodu, v Přístavišti,... ale u ToJ jen z jediného důvodu - byl tam někdo (nejméně jeden) královské krve (a ani to si myslím neopravňuje téměř polovinu Stráže včetně velitele). A právoplatným - Targaryeni mnohoženství praktikovali, Elia zjevně další dítě mít nemohla... a R chtěl tři (hlavy draka).
Něco podobného už tady párkrát zaznělo - lépe řečeno, že ten mrtvý na Trojzubci nebyl Rhaegar. Odpovídám na to pořád stejně. V knize to sice řečeno není, ale té bitvy se účastnili Robert, Ned i Jon Arryn. Všichni tři Rhaegara už předtím viděli. Už jen představa, že by se Robert neujistil, že opravdu zabil nenáviděného soka, je k smíchu. Ale to, že by všichni tři nad mrtvolou v brnění jen mávli rukou a neujistili se, že je korunní princ a velitel nepřátelské armády skutečně mrtvý, nebo jestli případně jako cenné rukojmí náhodou nežije, je velmi mimózní.
(Podotýkám, že Rhaegar dostal smrtící úder do hrudníku. K poznání byl.)
Ale teorie o tom, že Rhaegar žije, snad nemůže brát nikdo vážně, ne...?
Naopak to, že Hightower, Whent a Dayne byli s Lyannou u ToJ je pro mě hodně velkým důkazem Jonovy legitimnosti. Ještě bych pochopila, kdyby zůstali Whent a Dayne, protože měli s Rhaegarem asi nadstardardní (přátelské) vztahy, ale velitel gardy? Eeh... Navíc Nedovi opakuje, že složili přísahu královské gardy. Předpokládám, že jako první slibují ochraňovat krále. Což Jon v tu dobu byl, i když nekorunovaný. :-)
Leda že by byl Connington Rhaegarovi za svědka! :)
Jestli byl Connington za svědka, tak už to ze vzpomínek jistě vytěsnil. Takové trauma... :-D
A ano, Jon jako R+L (legitimní) chci... ale jestli to chce i Martin ví jen on...
@sveva: Právoplatný (nekorunovaný) král... Myslím, že to by byl Viserys... a navíc ještě až od smrti Aeryse - otázkou samozřejmě je, proč tam zůstali po Plenění, ale stejně legitimní (a možná ještě silnější) otázka je, proč tam byli, když Aerys žil a Rhaegar jel do Přístaviště, aby vedl armádu k Brodu (tehdy bylo legitimních Targaryenů dost a přece půlka gardy byla v Dorne).
Utajená svatba (on byl Rheagar s tatíkem od únosu Lyanny trochu na kordy, ne?) asi jo. Mrtví svědci a neexistující důkazy (Když on má Martin ty svatby tak rád... :o)) - Ten plášť je dobrý nápad,... ale zkusím se vetřít s otázkou - jsme si jisti, že tam všichni tři z Gardy zemřeli? Popis byl tuším, že pobily seveřeny a Howland zachránil Starkovi život - Tím, že zabil posledního, nebo tím, že boj zastavil? My nevíme nic.
Ono se může zdát, že 3 členové gardy hlídající jednu osobu (nebo dvě v jedné :D) je přehnané, ale vem si, že ta věž je pravděpodobně uprostřed ničeho, žádný opevněný hrad ani armáda... Narozdíl od Aeryse, který byl zavřený v Rudé baště nebo Rhaegara, který měl kolem sebe armádu (a nakonec i tři členy gardy). Taky bych se nedivila, kdyby chtěl R. Lyannu uchránit před svým šíleným otcem. Aerys měl důvod chtít Lyanně ublížit (navíc to byl magor) a nebo ji použít jako páku k vydírání Neda a snad i Roberta. Snažím se vystavět si z té skládanky (i když střípků z ní máme zatím spíš málo) nějaký smysluplný příběh, a tohle mi vychází jako nejpravděpodobnější...
Ty tvoje teorie mě vždycky pobaví :D (myšleno v dobrém), a věř mi, že nikdo by snad nebyl radši než já, kdyby byl Arthur Dayne naživu, ale nevěřím tomu.
Nicméně zajímavá je věta z GoT, kdy Ned vzpomíná na smrt sestry: To znamená, že tam byl kromě Howlanda minimálně ještě někdo další. Možná kojná, porodní bába, nějaký sluha, kdo ví...
Jak píšeš, smažím se na naznačené věci dívat z hodně neobvyklých úhlů,... někdy pak plácnu totální hovadinu, někdy si myslím, že nemusím být daleko od pravdy.
Posloupnost následnictví je tedy Aerys II. -> Rhaegar -> Rhaegarovi synové -> Rhaegarův bratr ...
Že Aerys žil déle než Rhaegar nehraje roli. V Písni je podobná analogie v povídkách o Dunkovi. Princ Baelor zemřel dřív než Daeron II., dědicem koruny byl v tu chvíli Baelorův syn Valarr. Ale protože ten zemřel ve stejnou dobu jako jeho dědeček (stejně tak Valarrův bratr), tak trůn teprve přešel na Baelorova bratra Aeryse I.
No proto :-D
Další proroctví Daenerys zjevně mluví o příchodu Azorka:
Modrooký král, který nevrhal stín, zvedl do výše rudý meč zářící jako západ slunce. Na žerdích mezi davem provolávajícím slávu se ve vzduchu vznášel hadrový drak. Z doutnající věže se vzneslo velké kamenné zvíře a vydechlo přízračný oheň..
Nejlépe by to sedělo na Stannise díky modrým očím a stínu, ale ten hadrový drak, neumím si ho jinak vysvětlit, nez že se jedná o znak Targaryenů, což by pak sedělo spíš na Aegona, který má ale zase fialové oči.
K Jonovi. Víme, že je téměř mrtvý, ale jeho smrti nevěřím už kvůli otazníkům nad jeho původem. Nejčastěji se čeká, že jej obživí Mel skrz R'hllora, já si ale myslím, že by v tom mohl mít prsty Bran a spol. Víme, že se pod stromem s vránou učí nějakým schopnostem, umí se vtělovat do lidí (Hodor), umí k lidem mluvit skrz strom (Theon na Zimohradu) a kdo ví, co dalšího. Jon měl o Branovi sen (zkrácená verze tady z fora, nemám u sebe knihu):
Rozhlédne se kolem, aby spatřil záblesk štíhlého šedého těla. Vidí čarostrom, který vyrůstá rovnou ze skály a který má Branovu tvář se třema očima. Přemýšlí, zda jeho bratr měl vždy tři oči, a čarostrom mu říká, že tomu tak nebylo před vránou. Jon ucítí vlka, strom a chlapce a teplou zemi, tvrdý kámen a smrt. Bran mu říká: „Neboj se, mně se ve tmě líbí. Nikdo tě nevidí, ale ty vidíš je. Nejdřív ale musíš otevřít oči.“ Pak se čarostrom dotkne Jona a otevře mu oči. Náhle vstoupí Jon do Ducha a vidí věci z jeho pohledu. V podstatě mu tam říká, kde je, nebo bude (myslím, že tou dobou ještě nebyl pod stromem) a učí ho vtělit se do Ducha, ale co ta smrt?
A konečně má šílená teorie :-D Po atentátu na Jona se u zdi strhne bitka, ve které vyhrají jeho příznivci, Jon si v posledních silách přeje jít k čarostromu (možná z vlastní vůle, být u starých bohů, možná mu to vnukne Bran...). Když ho tam odnesou a on je jej dotkne, odehraje se v podstatě ten sen, kdy si promluví s Branem a ten ho přesvědčí, že se musí vtělit do Ducha. Jeho tělo pak díky znalostem dětí lesa a starých bohů oživí podobným principem, jako ožívají mrtvoly Jiných. Jsou tam tisíce let, s Jinými už se setkali a ze stromů mají přístup k minulosti, takže měli čas k jejich zkoumání, nebo jsou s nimi nějak spjati... Stejně tak probudili i Studenorukého, který si skrývá tvář, mno jestli tam putuje stovky let, tak bych se nedivila, že se mu rozpadá :-). Jon tak ožije s modrýma očima, jako mají nemrtví od Jiných, ale na rozdíl od nich stále se svým já.
Pak se od Brana/Vrány dozví, že musí jít do krypt Zimohradu, kde je skryto jeho tajemství, nebo najít starýho Reeda, aby mu pomohl. Ostatně Jon měl sen , že tam musí jít, i když tam nepatří, podobně Bran, kterému se zdálo o otci, který s ním v kryptách mluvil o Jonovi... Tam najde pravdu o svém původu, možná i něco víc a uskuteční se proroctví o modrookém králi výše.
Jak najde Světlonoš a probudí draka (jestli je to drak) ještě vymyšlený nemám, ale prostě věřím, že tam má ještě svou velkou roli a jinak si ho za AA dosadit nedokážu :-D každopádně po pomoci s Jinými neskončí dobře jako král nebo podobně, spíš zemře, nebo zůstane na severu za zdí...
Vím, že je to divná teorie, ale když už mě to napadlo, tak jsem to sem musela napsat :-D
- Modrooký král, který nevrhal stín, zvedl do výše rudý meč zářící jako západ slunce - Standa stín "nemá" a a rudým zářícím mečem máchal...
- Na žerdích mezi davem provolávajícím slávu se ve vzduchu vznášel hadrový drak - kdo říká, že slávu provolávali muži toho krále, co je hadrový drak... (ad absurdum mohl někdo porazit Aegona a slavnostně za potlesku davu pálit standarty :o))
No. Nevíme nic, ale zajímavý rozbor...
@Miya Zajímavá myšlenka. A za mě dík za připomenutí těch výjevů o kryptách: Těm Jonovým snům jsem rozuměla jako "žádný Zimohrad, musíš zůstat na Zdi", ale ta Branova část...to už jsem pozapomněla, a jak jsi to podala, se mi to zdá dost průkazné (myslím tu část "až tam půjde, něco se tam dozví").