Jon Sníh

upraveno 1. února 2014 v Proroctví
Prorocké a vlčí sny Jona Sněha.
Zimohradské krypty
Hra o trůny, str. 224-225 (v češtině: I. - str. 276)Někdy se mi o něm zdává. Procházím dlouhou prázdnou síní. Můj hlas se všude kolem odráží ozvěnou, ale nikdo mi neodpovídá, a tak jdu rychleji, otevírám dveře a křičím jména. Dokonce ani nevím, koho hledám. Po většinu nocí je to můj otec, někdy je to místo něho Robb, nebo moje sestřička Arya, nebo můj strýc Benjen. Ale nikoho jsem...

Číst celý článek zde
245

Komentáře

• upraveno 10. února 2012
    Robert do Lyanny byl zamilovaný - ale ne že by to něco znamenalo. Stefan Zweig (???) razil takový krásný termín "netrpělivost srdce" (dnes se říká "zaláskovat se"), jistý slavný francouzský minstrel byl na dálku zamilovaný do jisté fransko-libanonské urozené dámy, kterou nikdy v životě neviděl, Jindřich VIII. si vzal svou třetí ženu jen na základě toho, že ho fascinoval její portrét (tady si nejsem jistý, zda jde o realitu nebo historický drb), aby se s ní následně expres rychle rozvedl, a v románských jazycích používají pro termín "láska" řadu slov, obsahově se od sebe lišících (asi by odpovídala "joyeuse" mladých rytířů: básně, rvačky, násilný sex, tu se upřímně dvoří jedné dámě, tamhle nadbíhají jiné dámě...).
  • NevadaNevada Co všechno neudělám pro lásku...
    upraveno 10. února 2012
    Jindřich VIII si vzal podle portrétu svou čtvrtou ženu (Anna Klevská), ale hlavně na nátlak svých rádců, nikoliv proto, že by byl "okouzlen". Jeho třetí žena - Jana Seymourová - byla dvorní dámou Anny Boleynové, tu znal osobně.
  • upraveno 10. února 2012
    Lyanna: „Láska je sladká věc, ale mužskou povahu změnit nedokáže.“
  • upraveno 11. února 2012
    Martin má pro incest zvláštní slabost (takovou, že až pochybuju, že v Západozemí je to věc tak opovrhovaná), ale kdyby to z nějakýho ujetýho důvodu měl být i případ Lyanny, tak zvednu oči v sloup a tu knížku hodím do koše :D

Jinak Robert ji nemiloval, spíš si ji postavil na piedestal. I když věřím, že Lyanna by si ho na rozdíl na rozdíl od Cersei dokázala získat.
  • upraveno 12. února 2012
    Na westerosu je poměrně dlouhá diskuze o tom, jestli otcem Jona nemohl být Arthur Dayne (brácha Ashary). Matka samozřejmě Lyanna.
    Osobně budu zklamaná, jestli je ta teorie R+L=J pravdivá. Dračí krev bych mu nepřála.
    To tu taky ještě myslím nebylo. :-)
    Dayne byl Rhaegarův nejlepší kámoš, to by mu přece neudělal. :-)
    To tu ještě taky nebylo. :-)
    flanker: Nebyl to Loras? Ale to je vcelku fuk.
    Právě, protože byli nejlepší kámoši, tak ho Rhaegar poslal s jeho (Dayneho) Lyannou do Věže radosti, aby tam byli spolu.
    Jon -- Ned + ....(na jmeno si ted nevspomenu )
    \
    Lyana + Rhaegar nebo Dayne

Jon ma určite draci krev, přece jak to nechtel NED povedet, jak vypadala nebo spis vypadal kdyby to byl syn Lyanny ,Robertovi.
    muzem si jenom vybirat a hadat
  • flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 12. února 2012
    No dobře, Loras, buzna jako buzna.
    upraveno 12. února 2012
    Pořád ještě nevíme, že by Rhaegar Lyannu miloval. Renly dal Sanse taky růži...
    Errata: Samozřejmě Loras...
    No dobře, Loras, buzna jako buzna.
    Nejsi trochu homofóbní?
    upraveno 12. února 2012
    Prosím o 50 na 50.
    Nebo mladý Ned prostě zbouchnul rybářovu dceru a Jon je obyčejný bastard. Takže pro příběh by z hlediska svého původu nebyl Jon nijak důležitý a proto také zůstane mrtvý.
    to by znamenalo, že GRRM je zlý spisovateľ, alebo že má na to vymyslený veľmi-veľmi dobrý dôvod.
    Prostě potřeboval mít na Zdi silnou osobnost, ke které si vytvoříme vztah. Benjen by se na ty diskutabilní rozhodnutí ohledně Night Watch, co Martin vymyslel, moc nehodil.
    Lord: O tvojí teorii o Jonově důležitosti příběhu silně pochybuju. O jeho původu s tebou souhlasím. K Nedově povaze se to sice moc nehodí, ale každá postava mě občas něčím překvapila.
    Určitě jsme si k Jonovi měli utvořit silný vztah, buď ho milovat, nebo nenávidět. Tak, aby nám to vyrazilo knihu z ruky, když ho zabíjí.
  • upraveno 15. února 2012
    Proč je stále omíláno že Jon není mrtvý ? U Brienne to chápu tam se to dalo pochopit to bylo celkem nerozhodné ale tohleto je celkem nevyvratitelné dle mého.
  • upraveno 16. února 2012
    Blackfish Protože martinovým postavám občas nedojde, že nůž mezi žebra je konečná
    Blackfish: Protože by to byla zatracená vypravěčská chyba a ta postava by nakonec byla celkem trubka. Zatím pokaždý měl Martin k zabití postav důvod, tady mě nenapadá, jak to příběhu prospělo.
    tak ako vraví svoa00. potom by celý Jonov zmysel bol v tom, že pustil divokých dnu, a to je možno trochu málo...
    Sarven: Doufám, že se Martin neinspiroval u vpuštění divokých za zeď součaným stavem imigrantů v EU. To by Jon moc sympatií nezískal, i kdyby přežil.
    Ostatně to vracení se v čase praktikuje Martin naprosto úmyslně. Theon i Jon si vzpomají za Zimohrad, jaký býval, snad v každej druhej kapitole někdo vzpomíná na Neda Starka, děj se vrátil i Zimohrad, Daenerys potkává Dothraky z první knížky... to není náhoda. Otázka je, jestli to bude hrát nějakou roli, nebo nás těma vzpomínkama na lepší časy chce Martin trochu potrápit.
  • upraveno 24. února 2012
    V každém případě je hlavně seriálový Jon zženštilec, hezkej, ale ten románový mi sedí víc a představuju si ho drsněji.. To takovej Gendry je proti němu chlap :)
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    upraveno 24. února 2012
    Má slabá pumpička :)
    Já si ho vždycky představovala jako střízlíka. :-)
    Asi to bude tím věkem (Jonovým v knížce, ne mojím)...
    Já to myslela povahově. Jak je postupně jako Lord velitel drsnější a bezcitnější (viz díl 5). Prostě ten herec je takovej hezounek moc. Promiň Kriso :) Mám prostě ráda pořádný muže...
    Ach jo, tak Jon dělá to, co musí, a hned je bezcitnej? A kdo v ASOIF něčeho dosáh dobrým slovem a laskavostí?
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.