Freyové získali papírovou nadvládu nad Říčními krajinami. Mají dva silné hrady a jejich příjmy. Jsou tam nejbohatším rodem. Ale to byli už i předtím. Lenním pánem zůstává Malíček v Harrenově. I když ho nehodlá využívat, pořád mu z toho plyne zisk. A ostatní lordi Říčních krajin se přikloní raději k přivandrovalci nízkého původu, než ke Freyům, kteří pozabíjeli i jejich syny. Řekla bych, že Frey se bude muset hodně snažit (čti platit), aby získal pro své potomky manželství - a to kdekoliv v Západozemí (možná Dornům je to šumák).
Boltonům budou trable Freyů v Říčních krajinách u Ramseyho prdele. Ty zajímá jen jejich podpora na severu.
O faktické vládě lady Kamenosrdce by se dalo říct hodně, ale zůstává jen záškodnicí (Freyů je tolik, že jim pověšení pár příbuzných jen prospěje). Spojenectví Bolton+Frey je docel životaschopné (říční krajiny + většina severu), myslim si, že to bude jedna z hlavních stran v závěrečnym souboji. Až Malíček ovládne Údolí+Sever+Říční krajiny, dost pravděpodobně pak Freye jmenuje jako Pány trojzubce, což je cíl, o který Freyové vždy usilovali. A stále opakuji, že vlastnictví dvou prakticky nedobytných hradů, z nichž oba jsou důležité brody a mohou vybírat mýtné, jim jen prospěje
Je otázka jak se k tomu postaví nový král. Tommen se na trůnu nejspíš moc dlouho neudrží. A až/když se Malíček vytasí se svým trumfem Sansou (i když se mi pořád nezdá, že by tak riskoval), tak Freyům zbudou jenom ty dva přechody přes řeku. Vůbec bych se nedivila, kdyby nový král odebral Řekotočí Frenisterům a dal ho právě Sanse.
Taky pokud zaklepe bačkorami starý Frey, tak s jeho nástupci - ať už se toho dožije kterýkoliv z nich - bude nejspíš Malíček cvičit jak se mu zalíbí. Inteligencí mladší Freyové (zatím) nijak zvlášť netrpí.
Jak tady nahodila Nevada, otázkou je, co se stane s Freyi po smrti taťky Waldera. Jejich tam jak malých myší a nejstarší syn není zrovna žádná výhra, která by zbytek rodu udržela pokupě a na uzdě.
Navíc to vypadá na pěknou melu. Je jich moc a pozice vládce rodu je tak lákavá. Jak bylo v knize řečeno, ostatní nemají takovou potřebu starat se o příbuzné jako velký taťulda. Spoléhat se, že Malíček něco udělá či neudělá, je jako vsadit svůj život v ruletě. A přátelství Boltonu? Ti vůbec nevědí, co tohle slovo znamená. Freyové sice získali mocný hrad a rozsáhlé pozemky, ale taky nenávist říčních lordů na pár příštích generací. Můj odhad je, že jim to vítězství s úmrtími inteligentních Lannisterů velice brzy zhořkne.
@Chmur Říkám pořád, že porušovat pravidla vlastní civilizace se dlouhodobě vymstí, v našem světě i v tom Martinově. Navíc ti prominentní Freyové nemají takt ani politickou obratnost, zato mají přehnané sebevědomí a prořízlou hubu :spike:
Myslim, ze cely sever (vyjma Boltonu samozřejmě) RW nezapomene a lordi z Říčních krajin taky nebudou vroucně oslavovat Freye. Z Malíčka taky nebudou zrovna unešený, tak se nabízí otázka jestli když Davos (btw: asi nejkladnější postava serie) najde pro Lorda Manderlyho Rickona, tak by pro něj mohl povstat celý sever a říční krajiny a přidat se k Stannisovi. Je to trošku romantická představa, ale myslim, že Rickon má ještě uhrát nějakou roli v sáze. Zelenověštec s hodně nestarkovskou povahou. Myslim, že by si mohl vědět rady co s Frey and company. Jediny čeho se obávam, jak se chce mistr zbavit v knížce všech Freyů. Přece jenom jich je strašně moc..
Tak představa, že by Davos skutečně našel Rickona a ten by vládl severu (pod patronací Stannise) by bylo pro Bolfreye asi to nejhorší... I když představa, že by Stannis ovládl sever je dost lákavá...
Mě se líbí jak se z neurozených nicek můžou postupně stát šlechtické ( někdy silné) rody : Bronn Stokeworth , Davose Mořský , Petyr Baelish , bratři Černokotlí
@Nurbis není šlechtic? jakého vyššího šlechtice bys chtěl než lorda (Varys) a krále (Mance, XXD je kupecký král Quarthu). Ramsay začínal jako prachobyčejný sadistický buran projíždějící kraj se smraďochem
@Maljian Předpokládám že tím šíleným jsi mysle Aeryse, ne Aegona. Jinak s tebou ve většině bodů souhlasím (jen bych vyměnil Starky a Mořské)
@Mikjan Jo, máš pravdu. :-) Jsem nad tím dlouho přemýšlel, jestli jsem to napsal dobře, ale byl jsem línej se podívat a ověřit si to. Mně se ti Targaryeni od A docela pletou, i když ve finále to je dost podstatný rozdíl, jestli napíšu Aegon nebo Aerys. Asi to přepíšu, aby to celé nevypadalo moc neznale :-)
Komentáře
Boltonům budou trable Freyů v Říčních krajinách u Ramseyho prdele. Ty zajímá jen jejich podpora na severu.
Taky pokud zaklepe bačkorami starý Frey, tak s jeho nástupci - ať už se toho dožije kterýkoliv z nich - bude nejspíš Malíček cvičit jak se mu zalíbí. Inteligencí mladší Freyové (zatím) nijak zvlášť netrpí.
Freyové sice získali mocný hrad a rozsáhlé pozemky, ale taky nenávist říčních lordů na pár příštích generací. Můj odhad je, že jim to vítězství s úmrtími inteligentních Lannisterů velice brzy zhořkne.
@Maljian Předpokládám že tím šíleným jsi mysle Aeryse, ne Aegona. Jinak s tebou ve většině bodů souhlasím (jen bych vyměnil Starky a Mořské)