Babinec aneb hnízdo zmijí

upraveno 1. února 2014 v Rozličný pokec
18586889091106

Komentáře

• upraveno 23. července 2013
    PMS- premenstruační syndrom ;)
    @Krisa :D
  • Aha, jestli tomu dobře rozumím, tak by se to mělo vztahovat asi k tomu týdnu před, který definuji jako agresivní vzteklý, háravý vlkodlak, co? Naštěstí jsem už za ty roky rokoucí zapomněla jaké to je. Byla jsem skutečně nebezpečná a to doslova.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
  • Chudák, vypadá jak obalený dynamitem :-)
  • Dneska jsme se od babičky dozvěděla zajímavost,o kterou mám chuť se podělit :-)
    Celou dobu jsem se mylně domnívala, že naše babičky a prababičky se vdávaly dřívě než my, ale není tomu tak. Prababi (*1900) se vdávala v 19 ti letech a musela dva roky dokupovat a babi se vdávala za druhé světové až v 21, aby dokupovat nemusela.
    Ano, ženy se mohly vdávat od 21 a muži od 24, jinak museli dokupovat roky.
    Já to vážně netušila:-)
  • Čo znamená "dokupovať roky"?
  • To se dělá i dnes, když je snoubencům míň než 18 a chtějí či častěji "musí" se vzít. Zkrátka státu zaplatíš poplatky (nevím kolik), ale dokupuje se to po měsících.

Babička říkala, že proto se málokdo vdával či ženil dřív, protože to bylo drahé a většinou právě jen z důvodu těhotenství. Takže když někdo dokupoval roky, tak to byla hlavně hanba na celou vesnici, prtože pravděpodobnost, že se holka nebo kluk brali dřív byla nízká. Konkrétně u mé prababičky to z důvodu těhotenství kupodivu nebylo, ale kvůli koupi velkého statku a aby to bylo jako manželská kupní smlouva nebo tak nějak a nemuselo se platit u notáře 2x totéž.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    Dneska se může od 16 s "dovolením" soudu.
  • To som teda fakt netušil, že takéto obmedzenie existuje. :)
  • To že to omezení je jsme věděla, ale že bylo už před sto lety a navíc ještě vyšší (ženy 21 a muži 24) - to pro mne bylo překvápko :-D
  • upraveno 25. července 2013
  • ThorarThorar Když umřel, tak umřel.
  • @Rolandzee-Zafira-Winterfell
    Nechápu :-) Vůbec netuším, co vlastně chceš říct :-) Prostě se vzali, protože dokoupit roky přišlo laciněji než převádění majetku.
    O statek samosebou přišli a všechen majetek rovněž a to se prababi dožila 93 let (zemřela 1993). JZD si odhlasovalo na své schůzi, že jí vrátí maximálně 60 krav nebo 17 500,-. Žádné stroje, další zvířata nic...nakonec to bylo prmlčeno a rodina nedostala vůbec nic. Pozemky zůstaly taky JZD respektive ZD jak se přejmenovali, protože druhá možnost byla, že bychom museli všechny ty hektary obhospodařovat. Naděje na odprodej nicotná.

Takže to co si vydřeli a draho koupili - o to všechno po revoluci definitivně přišli v novém kraďoš systému.
  • @Černá_Alison Naše babi s dědou měli teda s kraďoš systémem asi štěstí, protože barák a všechny pole, co dědovým rodičům v padesátých letech sebrali, dostali nazpátky, takže zas tak zlý to asi nebude. Co já vím, tak u nich na vesnici se vrátilo snad všechno, nebo aspoň skoro všechno (kromě teda samozřejmě církevního, což nikdy nepochopím, proč), takže tak zlý to snad nebude, nebo aspoň u nás.
  • Inu nám nepomohl ani právník :( Na valné hromadě si odsouhlasili a hotovo.

• flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    upraveno 25. července 2013
  • Říkej co chceš, ale prababička za chybějící roky do 21 let platila.
    A babička mi ráno právě říkala, že když žádala o sňatek ona, tak jí na úřadu kontrolovali kolik jí je a když zjistili, že už 21, tak jí řekli, že platit nemusí (vypadala mladší a nebyla těhotná).

Sousedovi holka se vdávala v šestnácti před 25 lety protože byla těhotná a také musela zaplatit příslušný obnos (manželství na houby a dávno nejsou spolu).
  • @flanker.27 vyhrab zákoník, který platil roku 1919 a dozvíš se to :-)
  • Dotaz z praxe. Jak je to se státním občanstvím, pokud uzavře náš občan s občanem třetí země, pokud daná země je správním celkem jiné země, která však nad svým celkem nemá správní pravomoc a celek je pod správou OSN? :))
    @Černá_Alison Do všobecného zákoníku občanského z roku 1811 se mi moc nechce :)
    Definitivně je to nesmysl po roce 1950, kdy tento zákoník přestal platit, dotyčná vydatá před 25 lety je buď pomýlená nebo kecá, asi jako kdyby vykládala, že mají doma vejcorodou krávu.

Ergo kupování let, kdyby tak šlo nějaký prodávat :)
  • Nejsnadnější vysvětlení je, že název přetrval pro poplatky spojené s danou procedurou. Jsi si jist, že to je od roku 50 definitivně bez poplatků?

U roku 1919 a období druhé světové mám jistotu placení.
    @Černá_Alison V roce 1950 došlo k rekodifikaci práva a přijetí nového občanského zákoníku (vydržel do roku 1964, kdy byl přijat nový spolu se zákonem o rodině).

Aby bylo jasno, ty zákony co začaly platit kolem roku 1950 v této oblasti nebyly dané změnou režimu, ale prakticky od konce války se kontinuálně pracovalo na rekodifikaci práva a byly by přijaty i bez změny režimu.

Zkusím zabrousit do starších předpisů. jinak za 1. republiky byla plnoletost od 21 let (leč právo být volen nastávalo až od 26 let).
  • @flanker.27 jj, manželství. V praxi to bylo zábavné, neboť Srbsko jí stále uznává nárok na srbské občanství a oběma nárok na pas; jelikož se vzdala kosovského občanství.
    @Tom To se nevylujuče. Obecně sice musí osoba žádající o občanství prokázat, že jeho nabytím pozbyde původní občanství (tím se provádí mezinárodní smlouva, která má zabránit, aby lidi měli víc státních občanství)), ale pokud zákony původní země se vznikem nového občanství nespojují zánik původního (např. náš zákon v případě, že český občan uzavře manželství s cizinecem na nabyde tím cizí občanství tohoto občana českého občanství nezbavuje), tato podmínka se promíjí.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.