@flanker.27 No, je to trochu propletenější. Jako občanka Kosova, se ve prospěch Českého vzdala svého Kosovského občanství, navíc, jelikož Kosovo neuznává, jí Srbsko přiznalo na základě územně-národnostního své občanství a pas ad hoc, nehledě na to české (a po jeho udělení); a jejímu muži též nárok na srbský pas i když on není občan a ani o to nežádal.
Oba otcové naživu byli - Alois i Ignác jsou na svatební fotce.
Navíc to vůbec neodpovídá tomu, co říká babička, že mladí lidé čekali (stejně jako ona s dědou) do plnoletosti - u žen 21 (možná jen v případě sňatku) u mužů do 24, aby se vyhli placení za nezletilost. Mohu vzít do úvahy, že se brali za války. Na začátku babičce pomohlo, že si ji vybrala jedna stará němka z vedlejší vesnice, aby jí pomáhala v domácnosti a tak se vyhla totálnímu nasazení. A děda byl jedináček vdovy. V okamažiku plnoletosti se vzali a děda se vyhnul narukování. Jestli v tom placení tehdá figurovala válka nevím. V případě prababičky šlo o snatek kvůli majetku, přestože se s pradědou měli rádi. Nakonec je zajímavost, že šest jejich sourozenců je napodobilo, respektive tři sourozenci pradědovi si vzali tři sourozence prababiččiny a všichni si navzájem byli švagry a švagrovými. Měli ještě nějaké, co se navzájem nevzali :-)
Po konzultaci se známou právničkou - ano, je to pověra, lidi slyší o soudním poplatku a nazvali si ho "dokupování roků". Přičemž soudní poplatek není v případě řízení o udělení výjimky nic specifického, ten se platí prakticky při každém řízení. Je to jednoduše urban legend, nic jiného, asi jako "já se nemůžu rozvést, protože on mi řekl, že mi nic nepodepíše."
Vidíš, přesně to jsme si myslela a dokonce už včera řekla - je to lidový název pro poplatky spojené s touto atrakcí :-D Pro tebe dvě různé věci, ale por mne a ostatní lidi naprotso logická záležitost :-) taky říkám, že jsme na mateřské i když to již dávno není mateřská, ale rodičovská dovolená. Kdyby mi děcko onemocnělo tak jdu na paragraf ačkoliv něco takového neexistuje a nikdy neexistovalo a je to něco jako ošetřování blízké osoby nebo co. Podstatná část je ta s placením :-)
Pochop, že soudní (či správní) poplatek se platí v naprosté většině řízení, to bys musela mluvit o "kupování rozvodu", "kupování náhrady škody" a podobně. Je to zkrátka absolutní pitomost. Neví v tom BW žádné odstupňování za roky a podobně, což jsi též vehementně tvrdila :)
Ne není :-) Většina lidí totiž nikdy do styku se soudem nepřijde:-) A jestliže je jejich jediné setkání se soudem v této formě - je to naprosto zjevná odezva :-)) Potřebuje zplnoletnit - zaplatí poplatky - je zplnoletněn = dokoupil si roky - co chceš víc :-)
BTW osobně jsem dosud nikoho kdo by takový výraz razil, nepotkal. Přesto je to evidentně zakotvená pověra, že je to něco speciálně a zcela výlučně spojeno čistě a právě s povolením uzavřít sňatek a že je přímo a konkrétně a výlučně pro tohle v zákoně určena speciální taxa, která se mění podle toho, kolik let "si dokupuješ"... :wall:
BTW si nekupuješ "plnoletost", další nesmysl, nemůžeš potom volit, podle trestního práva jde stále o mladistvého, řídit nemůže atd. "Koupení plnoletosti" je blbost :roll:
Flankere, ty rozumíš, ale odmítáš rozumět :-) Já mám taky problém pochopit, jak lidi vnímají pojem infarkt a jak zírají, když umře na infarkt někdo mladý a dozajisto to muselo být špatnou životosprávou :-D Nemluvě o reakcích, když se optám, jestli to byl infarkt bílý, červený nebo růžový - to si nejspíš myslí, že si dělám čurynu :-)
Ale houbeles, ty prostě se pokoušíš věc naprosto nespecifickou označit terminem technikem, který NEEXISTUE a NE, není přijímán "normálními lidm", jak říkám, nesnaž se z vlastního naletění na urban legend dělat "věc, kterou tak berou všichni normální lidé".
Nerozčiluj se a nedělej Kafku :-) Ve skutečnosti jsi řekl, že lidi u toho skutečně zaplatí své vlstní peníze - každému je lhostejné jak těm penězům řekneš ty nebo jiný právník, pro toho kdo platí jsou to jeho peníze co zaplatil a něco za to obdržel - toť vše :-) Nehledej problém kde není a nehrej si s byrokratickými slovíčky nebo se ani nenaděješ a skončíš na lodi B :-)
@Černá_Alison nemůžu za to, že si sedíš na uších a setrváváš an poznaném omylu v postoji "já mám pravdu navzdory důkazům". :)
Ještě jednou, není to kupování plnoletosti. Plnoletost (či roky) se "nekupuje", protože ikdyž někdo dostane povolení uzavřít sňatek, podle jiných ustanovení je stále nezletilý. I ta formulace "kupování zletilosti (či roků)" jako taková je tudíž naprosto mimo. Nekupuje se výlučně ani sňatek, soudní polatek se platí ve většině jiných řízení. Proč by potom neměly existovat pojmy "kupování náhrady škody".
A ne, nestav se do role "my normální lidé", protože ač je to rozšířená urban legend, pokud bych se měl do takové role stavět, tyak bych řekl, že většina lidí nikdy pojem "kupování roků" neslyšela.
Jak říkám, je to asi taková pitomost jako pojem vejcorodá kráva...
@Černá_Alison Při vší úctě k JUDr. Štrusové nenapsala to právě dobře. Zplnoletělá osoba má tzv. plnou způsobilost k právním úkonům, tj. může uzavírat smlouvy, vstupovat do občanskoprávních vztahů. Ale stále je nezletilou z hlediska trestního práva, nemá volební právo, nemůže pít alkohol, nemůže získat řidičské oprávnění skupiny B a vyšší a tak dále... Kdybych to řekl u zkouška jak to napsala ona, už bych si se zkoušejícím domlouval nový termín...
Ono je to zase spíš o pojmech, které lidi (i právníci, já vím, že do té kategorie se vejdeme jen s obtížemi) běžně používají, něco tím běžně myslí, a i když třeba vědí, že je pro tu věc jiný pojem, nějak je nenapadne občas oddělovat to, pro co to používají oni sami, pro co to používají ostatní a jak je to vlasně správně a přesně. Potíž je, že když napíše "všechna práva a povinnosti", je to rozhodně něco jiného, než jak je to ve skutečnosti.
Jak bych to celé ještě osvětlil. Takhle. Soudní poplatek totiž není za výsledek řízení čili za rozhodnutí takové a takové (takové platbě se neříká poplatek, leč úplatek :) ). Poplatek se platí, aby bylo řízení zahájeno, nepředznamenává jeho výsledek. Teprve za splnění podmínek řízení (vč. zaplacení poplatku, nebyla-li osoba od poplatku osvobozena) se vede řízení ve věci samé a soud zkoumá skutkový stav. Takže se zahájí řízení a pak soud zkoumá, zda existují ony "důležité důvody", které umožní povolit uzavření manželství. A ta možnost manželství uzavřít (a to ostatní okolo) je odvozena ne z toho, že byl zaplacen poplatek (a řízení se vedlo), ale z toho, jak ve věci rozhodl soud.
Tzn. i když někdo zaplatí poplatek za řízení, můe soud dojít stejně dobře k tomu, že tu důvod pro povolení k uzavření manželství není (třeba není těhotná) a pro něčí rozmarné vdávadlo zplnoletňovat nebude.
Komentáře
@Krisa ty ne, ale ten boreček ano :D
Děti - nedovršily 7. rok věku
Nedospělci - nedovršili 14. rok věku
Nezletilci - nedovršili 24. rok věku
Navíc to vůbec neodpovídá tomu, co říká babička, že mladí lidé čekali (stejně jako ona s dědou) do plnoletosti - u žen 21 (možná jen v případě sňatku) u mužů do 24, aby se vyhli placení za nezletilost. Mohu vzít do úvahy, že se brali za války. Na začátku babičce pomohlo, že si ji vybrala jedna stará němka z vedlejší vesnice, aby jí pomáhala v domácnosti a tak se vyhla totálnímu nasazení. A děda byl jedináček vdovy. V okamažiku plnoletosti se vzali a děda se vyhnul narukování. Jestli v tom placení tehdá figurovala válka nevím.
V případě prababičky šlo o snatek kvůli majetku, přestože se s pradědou měli rádi. Nakonec je zajímavost, že šest jejich sourozenců je napodobilo, respektive tři sourozenci pradědovi si vzali tři sourozence prababiččiny a všichni si navzájem byli švagry a švagrovými. Měli ještě nějaké, co se navzájem nevzali :-)
Podstatná část je ta s placením :-)
Potřebuje zplnoletnit - zaplatí poplatky - je zplnoletněn = dokoupil si roky - co chceš víc :-)
Já mám taky problém pochopit, jak lidi vnímají pojem infarkt a jak zírají, když umře na infarkt někdo mladý a dozajisto to muselo být špatnou životosprávou :-D Nemluvě o reakcích, když se optám, jestli to byl infarkt bílý, červený nebo růžový - to si nejspíš myslí, že si dělám čurynu :-)
Ještě jednou, není to kupování plnoletosti. Plnoletost (či roky) se "nekupuje", protože ikdyž někdo dostane povolení uzavřít sňatek, podle jiných ustanovení je stále nezletilý. I ta formulace "kupování zletilosti (či roků)" jako taková je tudíž naprosto mimo. Nekupuje se výlučně ani sňatek, soudní polatek se platí ve většině jiných řízení. Proč by potom neměly existovat pojmy "kupování náhrady škody".
A ne, nestav se do role "my normální lidé", protože ač je to rozšířená urban legend, pokud bych se měl do takové role stavět, tyak bych řekl, že většina lidí nikdy pojem "kupování roků" neslyšela.
Jak říkám, je to asi taková pitomost jako pojem vejcorodá kráva...
Ono je to zase spíš o pojmech, které lidi (i právníci, já vím, že do té kategorie se vejdeme jen s obtížemi) běžně používají, něco tím běžně myslí, a i když třeba vědí, že je pro tu věc jiný pojem, nějak je nenapadne občas oddělovat to, pro co to používají oni sami, pro co to používají ostatní a jak je to vlasně správně a přesně. Potíž je, že když napíše "všechna práva a povinnosti", je to rozhodně něco jiného, než jak je to ve skutečnosti.
Jak bych to celé ještě osvětlil. Takhle. Soudní poplatek totiž není za výsledek řízení čili za rozhodnutí takové a takové (takové platbě se neříká poplatek, leč úplatek :) ). Poplatek se platí, aby bylo řízení zahájeno, nepředznamenává jeho výsledek. Teprve za splnění podmínek řízení (vč. zaplacení poplatku, nebyla-li osoba od poplatku osvobozena) se vede řízení ve věci samé a soud zkoumá skutkový stav. Takže se zahájí řízení a pak soud zkoumá, zda existují ony "důležité důvody", které umožní povolit uzavření manželství. A ta možnost manželství uzavřít (a to ostatní okolo) je odvozena ne z toho, že byl zaplacen poplatek (a řízení se vedlo), ale z toho, jak ve věci rozhodl soud.
Tzn. i když někdo zaplatí poplatek za řízení, můe soud dojít stejně dobře k tomu, že tu důvod pro povolení k uzavření manželství není (třeba není těhotná) a pro něčí rozmarné vdávadlo zplnoletňovat nebude.