My vidláci (bydlím v jedné vesničce, která se kdysi stala součástí HK, takže jsem tuplovaný vidlák) večer krmíme králici, brousíme kosy, otevíráme lahváče z Kauflandu, sedíme u Ordinace v růžové zahradě a jdeme do hajan! Na ohníčky není čas.
Není nad večerní posezení u ohníčku s opékáním vuřtů, masa, brambor a jablek v popelu - dým odhání případné komáry a ohníček zahřeje před nočním chladem:-) A pokud děckám necháte ať si vuřta opečou sami a vykrajují si do něj vlastní znaky nožem před opečením, tak jsou na vrcholu blaha :-D
My goroli (horalé, anhlicky highlandeři) to máme do kaufu dvě desítky kiláků, takže koupíme ve smíšence, kde jsou lepší ceny než v kaufu a jednotě dohromady :-D No nebo skočíme přímo do pivovaru :-)
@Thorar Ty jsi taky pěknej syčák =D Pardubice jsou fajn, až na městskou hromadnou dopravu, která mi sála krev (když jsem potřebovala rychle ze školy na nádraží, tak tu hodinu zrovna nic nejelo) a jednoho Pardubáka. Ale Hradec je stejně lepší :P
Nie je spekacik ako spekacik. Minule som narazil na jeden test a zo 6 spekacikov sa 5 ukazalo ako prifarbena zmes chrupaviek. O kvalitnom mase ci slanine ani chyru ani slychu. Ja radsej uprednostnujem slaninku :)
@Hildegarda Já miluju špekáčky z Lídlu od Pikoka. V tom supermarketovým výběru nemají konkurenci (asi je to tím, že to jsou potraviny pro německý trh).
@Krisa souhlas, Pardubická MHD je příšerná :-)Nevim na co maj jízdní řády když je nikdo nedodržuje.
Jo každý si navykrajuje svoje ornamenty a pak, když se při opékání objevují, tak se machruje, kdo co má :-)) Samosebou se to nesmí rozpadnout, což při přemrštěných obrazcích také bývá :-D
Jen tak mimochodem a mimo mísu - jen asociace :-) Trošku mi uniká, proč někdo říká buřt místo vuřt (z německého wurst) nebo pinetka místo binetka (Francois Binet) a podobně :-) Kde se berou ty zkomoleniny? Setkávám se s nima na Moravě a hlavně v Čechách, zatímco tady se používají původní tvary a přitom i Německo i Francie je od nás dál.... Jen tak se nad tím podivuji :-)
Hovořím o tom, že mi přijde zvláštní, že v Čechách jsou výrazy zkomolenější než ve Slezsku a přitom jsou Čechy zemím původu těchto slov blíže. Ale to už bych mohla například začít u slova galaty - ty pocházejí z Gálie...ale v čechách zkomoleny na kalhoty. Já pouze předestírám, že je s podivem, že ve vzdálenějším Slezsku se slovo dochovalo beze změny prakticky po staletí. Toť vše:-)
(mimochodem přijde mi i tak zvláštní, že někdo netuší, že vuřt pochází z německého wurst :-) O tom, že málo lidí zná dvorního kadeřníka Ludvíka XIV. nepochybuji.)
Ok :D Beru na vědomí :D Taky bych ráda poznamenala, že vím, že vuřt pochází ze slova wurst, ale přijde mi přirozenější říkat buřt, jak my to tady v Čechách zkomoleně děláme :D Na Moravě jste holt spisovnější, přesnější, původnově-slovně bližší a lepší a tak vůbec
@Melindaaaa Ještě jednou - nikde neříkám lepší ani nic podobného. Podivuji se nad celkovým jevem :-) Zkrátka nemohu přijít na vysvětlení, proč to ve Slezsku setrvává v původním znění (s titulky :-)), zatímco Morava a Čechy ta slova pozměňují.
Nedokážu přijít na princip toho jevu - o nic víc mi nejde :-) To vysvětlení ohledně kadeřníka jsem přidala jen jako kuriozitku, kdyby to někoho zajímalo :-)
PMS neznám, já skončila u PNS jako poštovní novinové služby :-) A jestli na mne budete dál zkoušet zkratky bez vysvětlení - to je má konspirační teorie :-)), tak budu plakat v koutečku :-p
Komentáře
My vidláci (bydlím v jedné vesničce, která se kdysi stala součástí HK, takže jsem tuplovaný vidlák) večer krmíme králici, brousíme kosy, otevíráme lahváče z Kauflandu, sedíme u Ordinace v růžové zahradě a jdeme do hajan! Na ohníčky není čas.
My goroli (horalé, anhlicky highlandeři) to máme do kaufu dvě desítky kiláků, takže koupíme ve smíšence, kde jsou lepší ceny než v kaufu a jednotě dohromady :-D No nebo skočíme přímo do pivovaru :-)
Pardubice jsou fajn, až na městskou hromadnou dopravu, která mi sála krev (když jsem potřebovala rychle ze školy na nádraží, tak tu hodinu zrovna nic nejelo) a jednoho Pardubáka. Ale Hradec je stejně lepší :P
Minule som narazil na jeden test a zo 6 spekacikov sa 5 ukazalo ako prifarbena zmes chrupaviek. O kvalitnom mase ci slanine ani chyru ani slychu. Ja radsej uprednostnujem slaninku :)
@Krisa souhlas, Pardubická MHD je příšerná :-)Nevim na co maj jízdní řády když je nikdo nedodržuje.
Já jsem teď na dietě + v práci do rána, a ta představa toho špekáčku mě teď opravdu nehorázně mučí.
Trošku mi uniká, proč někdo říká buřt místo vuřt (z německého wurst) nebo pinetka místo binetka (Francois Binet) a podobně :-) Kde se berou ty zkomoleniny? Setkávám se s nima na Moravě a hlavně v Čechách, zatímco tady se používají původní tvary a přitom i Německo i Francie je od nás dál....
Jen tak se nad tím podivuji :-)
Hovořím o tom, že mi přijde zvláštní, že v Čechách jsou výrazy zkomolenější než ve Slezsku a přitom jsou Čechy zemím původu těchto slov blíže.
Ale to už bych mohla například začít u slova galaty - ty pocházejí z Gálie...ale v čechách zkomoleny na kalhoty.
Já pouze předestírám, že je s podivem, že ve vzdálenějším Slezsku se slovo dochovalo beze změny prakticky po staletí.
Toť vše:-)
(mimochodem přijde mi i tak zvláštní, že někdo netuší, že vuřt pochází z německého wurst :-) O tom, že málo lidí zná dvorního kadeřníka Ludvíka XIV. nepochybuji.)
Nedokážu přijít na princip toho jevu - o nic víc mi nejde :-)
To vysvětlení ohledně kadeřníka jsem přidala jen jako kuriozitku, kdyby to někoho zajímalo :-)