Co jiného číst?

upraveno 3. ledna 2011 v Literatura
Mých posledních snad 20 knih bylo všechno možné (Martinovy povíky, Irving, G.G.Marquéz, Vonnegut Jr.) jen ne kniha z fantasy ságy. Chápu, že nic tak dobrého jako icefire na trhu není, ale něco co by stálo alespoň za přečtení. Doporučte něco

PS: Nepište Feista ani Sapkowskiho. Něco nového (rok vydání 2006,07), co třeba zatím nevyšlo celé, ale autor to již ukončil.
1679111292

Komentáře

  • upraveno 25. listopadu 2008
    Jo, od Eriksona jsem dvě či tři knihy četl, ale ani jednu jsem přiznám nedočet. Většině lidí se to líbí, mě to prostě nebavilo. Hlavně charaktery mi přišly hodně plochý - ve srovnání s Martinem právě třeba.
  • upraveno 25. listopadu 2008
    Z mé vlastní zkušenosti určitě doporučuju od R.A. Salvatora Legendu o Drizztovi. První zmínky zde již byly v roce 1995, kdy vyšla triloge Planina ledového větru ze série Forgotten Realms, pak vyšly tuším dalši dvě Mazticca a Monshae nebo nějak tak (už si doslovně nepamatuju jak to bylo). Po dlouhých dohadech Fantom print a Wizardas se nakonec rozhýbal export této celé série pod novou obálkou a názvem Legenda o Drizztovi, která se skládá z uzavřených,ale přímo na sebe navazujících trilogií nebo qadrologií. Práve Planina ledového větru je druhá trilogie. Teď před 14 dnama vyšel druhý díl třetí trilogie pod názvem Bezhězdná noc. Kdo zná stařičkou ale stále luxusní hru založenou na AD&D pravidlech Baludr's Gate, tak ví o čem mluím a i v této hře se dokonce setáte s touto partičkou Drizzta+Bruenora+Wulfgara+Catty a Regise. Takže hurá dotoho :)))
  • upraveno 25. listopadu 2008
    Doplním Seba. V Luxoru se teď objevilo Toll the Hounds, takže kdo na to čeká a je schopen překousnout zhruba půlkilovou váhu knihy, hurá tam. Mimochodem, může mi někdo vysvětlit, proč ti angláni vydávají ty odporně rozměrné paperbacky? Vždyť na přepravu je potřeba osmdesátilitrový expediční batoh.



    Jinak tahle sága má i vlastní wiki.

  • MIlMIl
    upraveno 25. listopadu 2008
    Zdravím Seba, jakto, žes nebyl letos na Parconu v Plzni?
  • upraveno 26. listopadu 2008
    heh já cony už moc nezvládám, začínám mít pocit že je tam pořád stejnej typ lidí... ale kdo seš (podle přezdívky nepoznám) že jsem ti tam chyběl?:-)
  • upraveno 26. listopadu 2008
    Všem čtenářům silně doporučuji, aby si první knihu od Eriksona pokud možno půjčili, než začnou s koupí. Protože tahle série vážně není pro všechny. Má sice velké množství vášnivých fanoušků, ale minimálně stejné množství lidí nebylo schopno dočíst ani jeden díl a považuje Malazan za jedno ze svých největších literárních zklamání. Stačí nahlédnout do anglických diskusních fór o literatuře.



    Já osobně jsem se pokoušel Měsíční zahrady číst dvakrát a v obou případech jsem je znechuceně odložil. A to se mi stává opravdu málokdy - do konce jsem dočetl například i knihy Dostojevského a jiných, nesnadno stravitelných klasiků. Jenže tady to prostě nešlo. Šíleně zmatený děj, šedivé bezpohlavní postavy, jejichž osud mi mohl být ukradený, těžkopádné vyjadřování, styl, který ničím nezaujme, prostě nuda, nuda, nuda. Asi jako žvýkání velkého, šedého, nenasoleného a nekořeněného kusu masa.



    Nicméně existuje dobrá šance, že na to budete mít jiný názor, takže doporučuji si to půjčit (případně stáhnout). Jestli vás to bude po dvou stech stranách ještě bavit, uvažujte o koupi.



    Jinak by mě zajímalo, kdy se na českém trhu objeví něco od Scotta Bakkera. Spolu s GRRM je v zahraničí považován za současnou špičku fantasy žánru - tak jsem zvědavý. Kromě toho čekám na dotisk 2. a 3. dílu Kronik ze světa Dragonlance. Ne, že by mě první díl nějak zvlášť naplnil, ale bylo to docela příjemné oddechové počtení. Jako bych byl hostem v něčí dobře připravené RPG hře.



    O Drizztovi do budoucna také uvažuji.
  • upraveno 26. listopadu 2008
    Na Dragonnlance taky čekám a ty idio...... vydavají ty dotisky děsně chaoticky od posledních dílů přes prostředek pak druhá generace hned na to první díl, pak zas nějaká z prostředka...takýe mám doma 7 knih už a porád nemůžu číst,pač druhý a třetí je v nedohlednu.
  • upraveno 26. listopadu 2008
    O Drizztovi je i comics, na motivy knihy. Takže kdo by měl zájem...

    http://rapidshare.com/files/55200807/Forgotten.Realms_-_Domovina.SK_by_benp.cbr
  • upraveno 26. listopadu 2008
    Já Měsíční zahrady přečet, ale bylo to fakt náročný. Když jsem dočet poslední stránku, měl jsem pocit, že můžu začít hned od první znovu. :-)Nicméně nakonec to do sebe nějak zaklaplo a vlastně se mi to líbilo, takže se tim asi zkusim prokousat ještě jednou a třeba do toho světa konečně proniknu úplně.



    ad Dragonlance...Chrouste, opatrně! Takhle nadávat DL na d20.cz, to by se na tebe mohl také snést hněv místního DL guru Dalcora. :-)
  • upraveno 26. listopadu 2008
    To je ten pán, co má rád pepsi kolu?;-)
  • upraveno 27. listopadu 2008
    Alek - I z toho bych si prt dělala (Keliška) :)). Jo a nehaním DL,ale distribuci....a pšššt Grejoy :))
  • upraveno 27. listopadu 2008
    Léto: Jsem rád, že nejsem sám, kdo Eriksona není schopen číst. Opravdu nevím, čím to je, zda zmatečností děje, či neživotností hrdinů. Spíš jsem ale nepochopil tu strukturu, protože se to fakt líbí skoro všem, s nimiž se jinak shodnu. Bohužel jsem si ale dva díly koupil :) Dragonlance jsem četl kdysi v polovině devadesátých let a přišo mi to už tehdy výrazně neuměle napsané (podobný problém - i když ne tak velký - jsem měl s Jordanem, Eddingsem), taky jich mám plnou polici.. Ale teď to vypadá, že jenom kritizuju, ale většinu toho, co přečtu (právě kromě fantasy) chválím, tak je aspoň vidět, jak Martin ve svém žánru vyniká :)
  • upraveno 14. prosince 2008
    Drizzta můžu jenom dopočučit.

    "Jako bych byl hostem v něčí dobře připravené RPG hře."-první díl Kronik je opravdu zápis z hraní.

    Měsíční zahrady mám objednané na Vánoce snad to nebude zas taková hrůza...
  • upraveno 15. prosince 2008
    Malaz mi děsně sedne. Dragonlance jsem zas já nebyl schopen dočíst. Mi vlstně ani moc nesedl Pán prstenů. Zato Hobit a Silmalirion jo.
  • upraveno 15. prosince 2008
    erikson má problém v tom že to neni kontinuální děj, ale mozaika. s tim má hrozně moc lidí problém, já taky.



    ale pokud si člověk dokáže užít jak ty střípky zapadaj a jak do detailu to je promakaný tak se mu to vyplácí s každou stránkou.
  • upraveno 15. prosince 2008
    ano, z počátku je těžší se do toho roztříštěného děje dostat, ale jakmile se do toho dostane, tak to "natahování" jednoho příběhu příběhy jinými se mu vyplatí. Zvyšuje totiž napětí. Člověk se začte do jednoho a on skočí na druhý:)
  • upraveno 17. prosince 2008
    tak ja to jeste zkusim :)
  • upraveno 17. prosince 2008
    Podobne rozfragmentovaný je aj Silmarillion... tiež ťažké čítanie. Ale nejako som si poradil s obomi. Colombo ty si nejaký exotický tvor, že ti od Majstra sadlo najľahšie a najťažšie čítanie (Hobit bol pre mňa príliš ... detská rozprávočka).
  • upraveno 18. prosince 2008
    Colombo je vzláštní... nejsi první, kdo to říká... Maminka mi jako malému říkala, že jsem takový malý Hitler... er, to sem nepatří...



    Ano, Hobit mi sedl(nebo spíše Hobbit?), protože byl pohádkový. Pán prstenů mi nesedl, protože byl tak napůl. Snažil se z toho dělat ságu, podobně jako Ilias a Odysea a řecké mytologické příběhy atd. ale nevyvaroval se jedné věci, přílišné přežívání postav. Prostě mi nesedlo, že všichni krásně přežili a nic pořádně se jim nestalo.

    Silmalirion mi sedl, předtím jsem četl Staré řecké báje a pověsti a spousta věcí mi přišla podobná.
  • upraveno 18. prosince 2008
    myslím, že "pád" Boromira, pôsobenie Červivca u rohanov a Denethora v Bielom meste čiastočne rozbili túto "peknosť"
  • upraveno 6. ledna 2009
    Píseň pro Lyu. Málem jsem zapomněl..
  • upraveno 16. ledna 2009
    Eriksonova roztříštěnost mi dělá taktéž trochu problémy. Chtělo by to nějaký výkladový slovník postav, pojmů a pokud možno genealogickou studii + víkendový seminář na téma Malazská kniha padlých....

    Erikson vytvořil spoustu skvělých postav...Anomander, Caladan, Bába, Kalam, Toc mladší, Tolar, Kvítko, Závist...a všichni segulehové...jejich řešení problémů by např. naši politiku značně zprůhlednilo:-)

    Dragolance jsem měl celkem rád. Je to ale spíše pro adolescenty než dospělé. Období Feista, Eddingse atd. mám už holt za sebou. Nebyly to ale špatné knihy.
  • upraveno 17. ledna 2009
    Dočteny Měsíční zahrady.S množstvím postav problémy nebyli(i když jsem po prohlédnutí seznamu a slovníčku na začátku a konci strach měl).

    Jinak intelektuálně nejnáročnější věc na kterou jsem poslední dobou narazil je Slepota z warhammeru40k.Jak Erikson tak Martin mě po tomhle přijdou jako oddechovka.
  • upraveno 26. ledna 2009
    Dneska jsem si koupil povídky Bruce Sterlinga a čekám, že mě převálcuje. Vidí to totiž jinak.
  • upraveno 26. ledna 2009
    čítam ostatnú knihu neila gaimana (nikdykde, hviezdny prach, sandman). volá sa to kniha hřbitova a zatiaľ je to celkom jo.
  • upraveno 27. ledna 2009
    Čte tu někdo brak braků? (Kulhánek)
  • upraveno 27. ledna 2009
    to je název knihy?

    Jestli ne, tak větší brak mi připadá Žamboch.
  • upraveno 27. ledna 2009
    No já si Predátory od Žambocha docela užil :) Poslední dobou je mi sympatický, jak se blíží ke starým dobrým knížkám - nejdřív po grafický stránce a provedení (Líheň a její pevná vazba, obálka a ilustrace s vepsanou větou..) a teď už i tématem. Jeho Predátoři, to je vlastně klasický dobrodružný cestopis. :) A moc dobře napsaný.



    Od Kulhánka mám rád ty jeho upíry, ostatek nemusím; Stroncium už je vyloženě mizerný.
  • upraveno 27. ledna 2009
    Já jsem si Kaye oblíbil už u prvotřídní Pisně pro Arbonnee a to mi v knize chybí 20stránek. Ale u Lvů z Al-Rassanu už nemám pro tolik superlativů místo.



    Proč někdo potřebuje an podobný příběh 5 knih? Bohatě stačí 1.
  • upraveno 27. ledna 2009
    Colombo: ne, není to název knihy... a mě osobně přijdou Žambochovi o něco více propracované a "náročnější" pokud se tomu tak dá říkat...Kulhánek je prostě jen totální oddech a četba, u ktré člověk může naprosto vypnout...



    Rytíř: souhlas, upíří knihy jsou a Stroncium mě také dost zklamalo...
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.