Historie vojenství, od kyje k pušce

upraveno 12. ledna 2011 v Rozličný pokec
Máte oblíbené období co se vojenství týče? Starověký Egypt a válečné vozy převzaté od Hyksósů, řecké a makedonské falangy, římské legie či nahé Kelty, Germány pijící víno z lebek zabitých nepřátel, středověké rytíře, anglické lučištníky, husity s jejich rozvojem palných zbraní, arkebuzy a muškety, španělské tercie třicetileté války, 18. století s vojáky v pestrých uniformách pochodujících proti sobě za dělové palby, nebo moderní armádu s automatickými zbraněmi?
12324262829126

Komentáře

• flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @DanielSvatoš Vím že je přeložil, ale nečetl. Ostatně z nich ale často v knihách cituje a koriguje je.
  • upraveno 22. dubna 2013
    @Krisa To já mám taky jednu historku od kamaráda co studuje na UNOBu. Prej měli střelby a když končili, vytáhli zásobníky a udělali vše s tím spojené. A jeden chlapec se rozhodl že zamíří na jednoho z kolegů, přičemž začal volat "Héj, já tě zastřelím." A vystřelil. Ke svému zděšení zjistil, že mu v hlavni zůstal náboj a k jeho štěstí (a hlavně štěstí toho co byl na ušce) se netrefil. Prej dostal od instruktora sadu jak prase a za trest měl běhat několik hodin se samopalem nad hlavou. Asi měl tak velký výčitky, že si sám od sebe vzal tu nejtěžší zbraň co tam měli, a běhal tak dlouho, že zastávku měl až na ošetřovně.
    @Maliky Hmm, tak přesně takovejma historkama nás častovali na naší PA s tím, že jestli někdo něco takovýho udělá, vrátí se domů v několika kusech. Tohle teda fakt neni sranda, s každou zbraní se vždycky za každejch okolností zachází jako s nabitou. Po vyjmutí zásobníku stáhnout závěr několikrát dozadu, právě aby se vyhodil zapomenutej náboj a pak ještě rána jistoty do krytýho prostoru. A stejně pořád zacházet jako s nabitou.
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    @Maliky Vtipy "já tě zastřelím" fakt nechápu... Proto moje hraní se zbraněmi končilo u praku, luku a dřevcích na tjost/mečů z vařeček nebo kroketových pálek (paliček - jak se ta věc vůbec jmenuje?).
    I když vlastně asi kecám - když jsem byla malá, stavěli jsme si ze sevy zbraně (všemožné) a dobývali se u kamarádů na palandu :D
  • @flanker.27 tu knížku doporučuji já osobně jsem ji přečetl už několikrát a pořád mě baví
    @DanielSvatoš Myslím, že jí někde i mám. Přidám si to na seznam plánované literatury.
    Jo, tenhle film je jedno z nejlepších protiválečných děl. A jak geniálně jednoduché:

• K téme hádzania granátu, mali sme na základnej škole veľmi nepríjemného učiteľa telocviku (čo je čudné lebo bol zároveň aj katechet) a hovoril nám o školskom rekorde a nezabudol dodať že nik z nás ho neprekoná lebo sme lenivý len sedíme za TV atd atd. Tak som mu povedal že ja to zvládnem že to prekonám a on že ja určite nie (som dosť nízky a vtedy som mal aj trocha nadváhu, začo ma ten učiteľ volal "Tučko"). Takže sa pán katechet postavil na antuku kde sme ten garnát hádzali a povedal: tu musíš hodiť aby si prekonal rekord ja sa tu postavím môžeš ma pokojne aj trafiť. A ja som sa trafil, ale nie do hlavy no aj tak ho to riadne bolelo, vtedy sa po mne dosť rýchlo rozbehol a zachránila ma učiteľka telocviku dievčat. Dostal som za to 3ku zo správania.
    Jak já nenáviděla házení granátem/krikeťákem/čímkoliseházelo! Já prostě neumím házet a nikdy umět nebudu. Jednou jsem dokonce dostala do žákajdy (v primě nebo sekundě gymplu, když jsme je ještě měli) trojku z hodu - to byla potupa :D
  • upraveno 23. dubna 2013
    @Krisa Zkus radši vrhat než házet, stačí pár litrů rumu a jde to samo ;)
    @Anvil To už mám vyzkoušené a moc mě to nebavilo - jednu dobu mi bylo hrozně špatně a problila jsem celý den, i když jsem vypila třeba jen 1-2 piva...a pak jsem zjistila, že je občas dobré číst příbalové letáky léků =D
  • upraveno 23. dubna 2013
    @Krisa *facepalm* , ale je mi tě stejně líto. (toho si važ, většině lidí bych se smál)
    Dost zajímavý článek převzaý z Guardianu na téma reakce na útok v Bostonu versus každodenní realita, která však žádné takové reakce nevyvolává:
    http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2013/apr/21/boston-marathon-bombs-us-gun-law

Nejzajímavější jsou asi tyto dva odstavce:

The same day of the marathon bombing in Boston, 11 Americans were murdered by guns. The pregnant Breshauna Jackson was killed in Dallas, allegedly by her boyfriend. In Richmond, California, James Tucker III was shot and killed while riding his bicycle – assailants unknown. Nigel Hardy, a 13-year-old boy in Palmdale, California, who was being bullied in school, took his own life. He used the gun that his father kept at home. And in Brooklyn, New York, an off-duty police officer used her department-issued Glock 9mm handgun to kill herself, her boyfriend and her one-year old child.
    At the same time that investigators were in the midst of a high-profile manhunt for the marathon bombers that ended on Friday evening, 38 more Americans – with little fanfare – died from gun violence. One was a 22-year old resident of Boston. They are a tiny percentage of the 3,531 Americans killed by guns in the past four months – a total that surpasses the number of Americans who died on 9/11 and is one fewer than the number of US soldiers who lost their lives in combat operations in Iraq. Yet, none of this daily violence was considered urgent enough to motivate Congress to impose a mild, commonsense restriction on gun purchasers.
    @Ugla Dokument je to docela depresivní. Každopádně jasně ukazuje, co udělá běžná munice. Představa boxujících roborů je tím ještě mimóznější.
    Něco z toho jsou slepé náboje, tzv. dřeváky, něco je zakázaná munice.
    Vypadá to jako zajímavé mlýnky na koření/kávu :D
    @Rolandzee-Zafira-Winterfell Střely s dutou špičkou a podobně.
    @flanker.27 Proč jsou zakázané střely s dutou špičkou? (A přemýšlím, jestli chci vůbec vědět, co dělají)
    @Krisa Tak o tom nepřemýšlej, bude to tak lepší.
    @flanker.27 "Nepřemýšlej o tom" je pro Krisu jako červený hadr pro býka...
    @Krisa Bude tedy stačit, když napíšu "způsobuje masivní devastaci tkání", nebo chceš detaily?
    @flanker.27 Dobrý, děkuji. Ale jakto? Když je to dutý, tak tam nic není... :-k
    @flanker.27 Obávám se, že jedna z položek (foto, představivost) selhala, ale raději to nebudu dál ďoubat...
    upraveno 27. června 2013
    @Krisa Při nárazu se střela zdeformuje zhruba tak jak to vidíš na obrázku a působí mnohem větší zranění, než když zůstane v celku.
    Ne nadarmo, když by tě s takovou střelou chytila za války protistrana, tak tě nejen zabije, ale dá si na tom záležet.
    Tak, a tím bych to ukončil.
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.