Kecáliště

upraveno 29. června 2011 v Rozličný pokec
Přenesli jste se v určité diskuzi extrémně daleko od tématu? Nevíte co s tím? Nechce se vám kvůli nějaké malichernosti zakládat nový topic. Sem s tím!!! Multi-tematický topič na cokoliv....
1134135137139140581

Komentáře

• flanker.27flanker.27 Příslušník pražské hospody :)
    @Hildegarda Já vím. Ale myslím, že někdy "trest odnětí svobody" nestačí, protože pachatel je člověk, pro kterýho odnění svobody není trestem.
  • @flanker.27 otazkou ale ostava, co sa chce trestom docielit. Lebo nie kazdy narod, nie kazdy clovek odpovie rovnako.
    @Hildegarda Otázka smyslu trestu je tak stará jako zločin sám. Stejně se vždycky dojde k tomu, že je těch významů několik a záleží na konkrétní kultuře, který z nich upřednostňuje víc. Obecná prevence a přinucení lidí dodržovat zákony, ochrana společnosti před konkrétním pachatelem, odvetná újma pachateli...
  • Já bych řekl že hlavní je přinutit pachatele aby svého zločinu litoval. Ať už kvůli svědomí, nebo kvůli později způsobenému odnětí svobody / způsobené bolesti, protože některým lidem je ten pobyt ve vězení úplně ukradený. Takže pokud polití kyselinou pomůže, tak proč ne?
  • @Everett_Young Ako vies, ze pomoze? Ako vies, ze by toho potom lutoval? Ako vies zarucit, ze by naopak nezatrpkol do takej miery, ze by nenaplanoval odvetu v duchu vsetkych tych sr****k, ktorymi ho krmili v tv?
  • @Everett_Young to s tou tv bolo naschval ako nadsazka. Ja nehovorim, ze nema byt potrestany. Ale ako hlavne nevidim prinutit zlocinca, aby toho lutoval. Lebo pochybujem, ze to vedome dokazes hocijakym trestom. Zmena cloveka sa nedeje lusknutim prstami.
  • @Hildegarda Myslel jsem to tak aby litoval že to udělal. Nemyslel jsem to tak aby litoval toho činu, spíše tak aby litoval toho že ho spáchal v tom smyslu že teď je v situaci která ho k tomu nutí. Vězením toho člověka k ničemu nedonutíš. Kdežto když si pozveš lidi z Izraele kteří ho budou polévat kyselinou, bude toho litovat už jenom kvůli té bolesti. Ale teď mluvíme každý o něčem jiném...
  • KrisaKrisa Co může zmoknout, může zmoknout.
    @Everett_Young Jenže to bude litovat sebe a ne toho, že to udělal - v tom vidím rozdíl.
    A jsem zásadně proti, protože trestat vraždu stejným činem, mi nepřijde správné.
    @Everett_Young Já už jsem to myslím psala v topicu o trestu smrti (nebo jak se jmenoval). Nepřijde mi správné trestat smrtí, protože v tom vidím vraždu = stejný čin, za který toho člověka trest čeká. Nepřijde mi správné "snižovat" se na úroveň vraha. Nepřijde mi správné, že nějaký člověk musí rozhodnout o tom, že toho člověka mají zabít. Nepřijde mi správné, že někdo musí jít a zmáčknout čudlík, injekci, táhlo, spoušť...a toho člověka zabít.

10 let za vraždu (což je dolní hranice) je málo, o tom žádná.
  • GepetoGepeto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    Tresty sú ťažká vec.

Tento prípad som videl len vo filmoch, ale možno aj taký zlý kriminálnik sa môže polepšiť. Okrem toho dať mu prácu a "zotročiť" ho ako trest je hospodársky výhodnejšie. Keď už to nazývame "Odňatie slobody".
    Na inú stranu sa mi tiež väzenie zdá ako primalý trest. Mnohí kriminálnici, v najhorších prípadoch nie sami vrahovia, ale tí "bossovia" skupín, sa len tak nepolepšia a akonáhle im dáte šancu ísť znova na slobodu, budú robiť to isté s tým, že tentokrát si dajú väčší pozor a poučia sa z vlastných chýb.

Trebalo by zlepšiť systém edukácie. Možno by to bola špinavá manipulácia a hry z mozgom, ale už od malého veku deti vzdelávať určitým systémom, ktorý by u nich zminimalizoval zločinecké pudy. Takisto im prakticky ukázať to, že by nemali robiť druhým to, čo nechcú aby bolo robené im. Takisto sa starať o hospodársky stav krajiny, pretože ak by sme šli ku koreňu veci, v mnohých prípadoch za zločiny môže aj štát že sa nestará o ľudí a niektorí ľudia nemajú na výber - nedávno jeden štyridsiatnik ukradol takých sto eur (alebo tisíc?), neušiel Ďaleko a keď už mal políciu za pätami, odstrelil sa. Človek nemusí byť psychológ aby si z toho vyčítal, že ten človek bol možno na pokraji zúfalstva. Otázka znie, čo to spôsobilo a čo treba zmeniť.

Nemá zmysel ľudí neustále len trestať keď sa nestaráme o zneškodnenie jadra problému. Keď problém nevytiahnete aj s koreňmi, vždy dorastie.
  • upraveno 30. března 2013
    Trest smrti je nesmysl. Zavřít zločince do vlhké, studené, temné cely bez oken, kde mu bude společníkem jen kapaní vody a k jídlu skutečně jen okoralej chleba a voda. Přemýšlej o tom co jsi udělal, časem zešílí a zemře. Žádné pokaní mu nepomůže, je to vždy z části lež, lidé nedokážou změnit to, co mají v sobě. Kdo jednou úmyslně zabil nevinného za jakýmkoli účelem nemá právo na slitování.

Gepeto, a myslíš že dnes na to vzdělávání k poctivosti školy kašlou? Škola nezmění, v jakém prostředí vyrůstá, je to ve vývoji faktor B, faktor A je společnost a rodina.
  • @Blackfish :applause: A aby zločincům nebylo smutno po mamince a tatínkovi, tak možná přijde i Ramsay :twisted:
  • @Branislav_Gepeto Vsetko zacina od rodiny

Edukacia ako zmensenie problemu by fungovala iba naoko - bolo by viac sofistikovanejsich zlocincov ;)
  • @Blackfish Mysl=im že sa neda hovoriť o faktore A a faktore B... všetko zaleží od človeka
    @Blackfish No nevím, já byla na exkurzích a "praxi" ve věznicích v Pardubicích (dozor a ostraha), HK (vazební+myslím ostraha; dohled) a Pankrác (tam teda hlavně v muzeu) a moc se mi tam nelíbilo.
    @Blackfish Však právě...
    Jasný, není vězeň jako vězeň. Vězení jsou teoreticky odstupňovaný podle povahy činů, ale s ohledem na jejich přeplněnost (nějakejch 23 500 vězňů, kapacita je přitom cca 20 000). To se to moc individuálně brát nedá. Výsledek pak je, že lidi za lehčí delikty, prvovězni a podobě se míchaj s recíkama a těžšíma zločincema, což má za následek přebírání jejich způsobů.
    Akurát o tom dávali reportáž v telke (aspoň myslím, že to bolo ono) - o tých vrahoch. A ešte keď ten brat zahlásil, že by ich asi zabil keby ich videl na ulici, tak mal problémy z toho on - ako expresne rýchlo išli zatknúť jeho. A keď hovorili o tom, že tú dievčinu mučili, tak som nadobudol zvláštnu chuť vidieť ich horieť zaživa... To je zaujímavá ukážka ako médiá manipulujú s ľuďmi - a ja som človek tak ľahko zmanipulovateľný. Musel som si na to dať horúcu sprchu, aby som sa... Schladil...
  • @Branislav_Gepeto Pozrela som si tu reportaz na Nove a to je fakt humus, ako bulvarne to podali.
    upraveno 31. března 2013
  • @Branislav_Gepeto je to rozdiel. Mne nejde o to, co podali, ale ako to podali. Mat v hlavnej ulohe kontajner? Skoda reci.
  • Hm.... ja by som niektorých nechal horieť aj bez toho... ale zvláŠtne je že tých vrahov občas ani nie
Abys mohl komentovat, musíš se přihlásit nebo zaregistrovat.